FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 22 maart 2015

Halep pakt titel in Indian Wells

Simona Halep heeft zondag de titel veroverd in het hoog aangeschreven tennistoernooi van Indian Wells. De 23-jarige Roemeense, als derde geplaatst in Californië, begon in de finale tegen Jelena Jankovic allesbehalve overtuigend. Ze verloor de eerste set kansloos, maar herstelde zich bewonderenswaardig.

Na bijna 2 uur en 40 minuten op de baan stapte Halep alsnog triomfantelijk van de baan: 2-6, 7-5 en 6-4. Ze pakte de beslissende game tegen de Servische routinier met een genadeloze servicebreak.

Simona Halep pakt titel op Indian Wells (Pro Shots/Zuma Sports Wire)
Simona Halep pakt titel op Indian Wells (Pro Shots/Zuma Sports Wire)

Juventus, AS Roma en Lazio winnen in Serie A

Voor Stefan de Vrij komt een optreden met Lazio in de Champions League steeds dichterbij. De Romeinse club verstevigde zondagavond de derde plaats in de Serie A door in het eigen Stadio Olimpico met 2-0 te winnen van Hellas Verona. Felipe Anderson en Antonio Candreva scoorden al voor rust. De Vrij speelde de hele wedstrijd, Edson Braafheid bleef opnieuw op de bank.

Lazio liep weg bij concurrent Napoli, dat thuis tegen Atalanta Bergamo niet verder kwam dan 1-1. Het verschil is nu vijf punten. De Chileen Mauricio Pinilla zette Atalanta voorsprong. Invaller Duván Zapata redde vlak voor tijd een punt. Bij Napoli maakte Jonathan de Guzman de 90 minuten vol. Urby Emanuelson keek bij de bezoekers toe.

AS Roma bleef tweede op de ranglijst door uit bij degradatiekandidaat Cesena met 1-0 te winnen. Daniele De Rossi maakte de treffer. Sampdoria nam de vierde plaats over van Napoli door Inter te verslaan. Een doelpunt van Eder halverwege de tweede helft volstond. De club uit Genua heeft 48 punten, vier minder dan Lazio.

Koploper Juventus heeft zondag in de Serie A de twintigste zege van het seizoen geboekt. De ploeg van trainer Massimiliano Allegri won thuis met 1-0 van middenmoter Genoa, de ploeg die eerder dit seizoen als enige een keer wist te winnen van de verder ongenaakbare koploper (ook toen 1-0).

Carlos Tévez maakte na 25 minuten het enige doelpunt voor Juve met een snoeihard schot hoog in het doel. De Argentijn die zijn ploeg woensdag ook al met twee goals voorbij Borussia Dortmund had geholpen in de Champions League (0-3) miste na een uur spelen echter wel een strafschop. Doelman Mattia Perin redde.

Overige uitslagen Serie A

Parma FC 0-2 Torino FC
Sampdoria 1-0 Inter Milano
SSC Napoli 1-1 Atalanta Bergamo
Udinese Calcio 2-2 Fiorentina
Empoli FC 3-1 Sassuolo Calcio

Barcelona pakt zoete punten tegen Real Madrid

Zonder groots te spelen heeft FC Barcelona de volle buit weten te pakken. El Clásico werd door de Catalanen gewonnen met 2-1. 

Daniel Carvajal zette direct de toon met een smerige tik op de voet van Andrés Iniesta. Een actie die de arbitrage ontging. Gareth Bale volgde het voorbeeld van zijn ploegmaat door Jordi Alba vier minuten later een beuk in de rug te geven. Na twaalf minuten kwam Real dan ook op een positieve manier voor de dag en was daarbij bijna trefzeker. Karim Benzema vond met veel gevoel Cristiano Ronaldo die de bal bij de tweede paal met een hoog been op de lat legde.

En plotseling was daar de 1-0. Uit de eerste beste kans van Barcelona was het direct raak. Een vrije trap aan de linkerkant van de helft van Real werd door Lionel Messi op het hoofd van Jérémy Mathieu geplaatst. Mathieu stuurde de bal prachtig de lange hoek in en scoorde daarmee zijn eerste treffer in het shirt van FC Barcelona.

Real leek even van slag maar doordat Barcelona het initiatief al dan niet bewust bij Real neerlegde kwam De Koninklijke na een dik half uur op gelijke hoogte. Een oogstrelende pass van Modric op Benzema en een nog veel mooier hakje van de Fransman, bracht Ronaldo in stelling die oog in oog met Bravo geen fout maakte: 1-1.

Hierna was de thuisploeg het even kwijt en was het niet Real maar Barça dat de overtredingen maakte. Tussen alle vrije trappen en opstootjes door, waarin de scheidsrechter de nodige kaarten uitdeelde, dacht Gareth Bale de 1-2 te maken. Het doelpunt vond overigens geen doorgang. Hoewel Bale niet buitenspel stond, had het er alle schijn van dat Ronaldo, die de bal doorkopte, dat wel stond. Diezelfde Bale was met een afgeslagen corner opnieuw dichtbij de op dat moment meer dan verdiende voorsprong.

Met een niet te missen kans, opende Real Madrid de tweede helft. Niet voor de eerste keer in El Clásico werd er aan een schitterende aanval gebouwd. Benzema had deze aanval als laatste in de ketting met een goal moeten laten eindigen, maar zag tot zijn verbijstering hoe Claudio Bravo met een meesterlijke reflex een tweede tegentreffer voorkwam.

Barça bakte er aanvankelijk weinig van maar nam voor de tweede keer tóch de voorsprong. Een kans was het niet eens te noemen. Een dieptepass van Dani Alves werd op waarde geschat door Suarez. Een knappe aanname werd gevolgd door een bekeken schuiver in de lange hoek: 2-1.

Terwijl de teller van de gele kaarten inmiddels op elf stond, leek Neymar twintig minuten voor tijd het duel in Catalaans voordeel te beslissen, maar ook de Braziliaan verzuimde dit te doen. In het tweede deel van de tweede helft leken de krachten bij Real weg te vloeien en was het wachten op de derde voor de ploeg van Luis Enrique.

Die goal viel niet mede door fraai keeperswerk van Iker Casillas. Door de 2-1 zege vergroot Barcelona de voorsprong op Real Madrid. De Catalanen staan na 28 speelrondes vier punten voor op de Madrilenen.

Suárez schiet de 2-1 binnen. (PRO SHOTS/Marca)
Suárez schiet de 2-1 binnen. (PRO SHOTS/Marca)

Yvon maakt balans Boer Zoekt Vrouw op

Yvon Jaspers heeft zondagavond in de reünie-uitzending van Boer Zoekt Vrouw de balans opgemaakt van het afgelopen seizoen. Daarbij kwamen boerin Bertie en boer Jan als het gelukkigst uit de bus.

Boerin Bertie en haar Esther vertellen tijdens de uitzending aan Yvon dat het "best dik aan" is tussen de twee. Het was voor Bertie nog niet makkelijk, zo gespannen was zij en ook de sfeer in haar huis tijdens de opnames. "De combinatie van de vrouwen werkte gewoon niet", zegt ze. De keuze voor Esther, voor wie het de eerste relatie met een vrouw is, maakte Bertie uiteindelijk omdat Esther haar in haar waarde liet.

Bij Theo en Nancy is het nog niet helemaal koek en ei. Ze zien elkaar nog wel regelmatig, maar Nancy ziet een relatie niet zitten. "Het is meer een waardevolle vriendschap", zegt ze. Dat is te wijten aan Theo en dat weet hij zelf ook. "Ik zou wat meer interesse moeten tonen als ze hier niet is, vaker sms'en." Hij belooft Yvon dat hij dat gaat doen. "Want dat is ze zeker waard."

De rust is inmiddels een beetje teruggekeerd in het leven van Geert Geile Geert en Hetty. Alle media-aandacht ging de twee niet in de koude kleren zitten. Beiden noemen het een heftige tijd. Vooral Hetty had zo haar twijfels en volgens haar zijn er nog steeds wel hobbels op de weg. Maar ze willen zeker samen door. "We zijn op de goede weg", aldus de twee. Al moet Geert nog wel wat rustiger worden. "Het 'te' moet er nog af", vindt Hetty.

Tom en Rimke, die het toch gezellig leken te hebben, zeggen allebei niet tot over hun oren verliefd te zijn. "Misschien willen we allebei wel teveel", zegt Rimke. "Toch is er wel iets. Wellicht werd het, toen het serieuzer werd, toch iets te benauwend." Ze lijken het desondanks nog niet helemaal op te geven. "We geven het zeker nog een kans."

Bij Jan en Rianne zit het wel helemaal snor. Ze hebben zelfs al een lijst met babynamen. Het is dik aan, verzekert Rianne. "Ik voel me gewoon compleet als ik bij hem ben en ben al helemaal thuis op de boerderij."

Ook bij de boeren die niet wekelijks op tv te zien waren, is er liefdesgeluk. Zo vonden Willem en Martine elkaar, net als Janko en Esther. Gert-Jan is inmiddels samen met een aanbidster van buiten het programma. Boeren Leo en Mario kwamen zonder vrouw naar de reünie.

Darter Van Gerwen de beste op Gibraltar

Michael van Gerwen heeft de Gibraltar Darts Trophy, het tweede toernooi op de Euro Tour van de PDC, op zijn naam geschreven. In de finale van het toernooi versloeg hij Terry Jenkins met 6-3. Mighty Mike won vorige maand in Hildesheim ook al German Darts Championship, het openingstoernooi van de Euro Tour.

Van Gerwen had het zaterdag nog lastig tegen Kevin Painter, maar vandaag was hij ouderwets goed. In de finale tegen Jenkins produceerde hij een gemiddelde van 107. Jenkins bleef hangen op een gemiddelde van 99. Eerder op de dag won hij ook al van Brian Woods (6-3), Jelle Klaasen (6-4) en Jamie Lewis (6-1). 

Het is voor Mighty Mike de zevende toernooizege van 2015. Van Gerwen kan 25.000 Britse pond (34.500 euro) bijschrijven, Jenkins moet het doen met 10.000 Britse pond (13.800 euro). Begin april is de derde Euro Tour. Van 4 tot en met 6 april is de German Darts Masters in München. 

Uitslagen Euro Tour II - Gibralter Darts Trophy

Ronde Darter Darter Uitslag
Derde ronde Gary Anderson Terry Jenkins 4-6
Derde ronde Mervyn King Justin Pipe 6-1
Derde ronde James Wade Vincent van der Voort 6-2
Derde ronde Wayne Jones Kim Huybrechts 4-6
Derde ronde Michael van Gerwen Brian Woods 6-3
Derde ronde Jelle Klaasen Nathan Derry 6-3
Derde ronde Gerwyn Price Simon Whitlock 6-2
Derde ronde Jamie Lewis Andy Smith 6-4
Kwartfinale Terry Jenkins Mervyn King 6-3
Kwartfinale James Wade Kim Huybrechts 6-4
Kwartfinale Michael van Gerwen Jelle Klaasen 6-4
Kwartfinale Gerwyn Price Jamie Lewis 5-6
Halve finale Terry Jenkins James Wade 6-4 
Halve finale Michael van Gerwen Jamie Lewis 6-1 
Finale Terry Jenkins  Michael van Gerwen 3-6 

Veel kritiek op asielplan VVD

De VVD wil de stroom asielzoekers naar de EU indammen. Vluchtelingen moeten in de regio worden opgevangen. Van andere politieke partijen kwam zondagavond meteen scherpe kritiek op het plan. Alleen PVV-leider Geert Wilders noemt het voorstel van de VVD 'geweldig'.

Volgens Tweede Kamerlid Malik Azmani, dat zondag met het plan naar buiten kwam, is het nu 'niet te voorkomen dat ook terroristen hun weg naar Europa weten te vinden'. Azmani wil in principe alleen Europese vluchtelingen asiel bieden in Europa. Azmani: 'Door in de regio voldoende veilige opvang te creëren, maken we asielaanvragen in Europa overbodig'.

De huidige aanpak noemt de VVD'er onhoudbaar en een groot risico voor de veiligheid. 'De terreur van IS' jaagt mensen in de handen van de smokkelaars. Omdat die daar grof aan verdienen wordt zo bijgedragen aan de financiering van de gewapende strijd tegen het westen, meent Azmani. 'We weten niet wie we binnenhalen: een echte vluchteling, een gelukszoeker of een terrorist.'

Wilders reageerde meteen: 'Hopelijk geen loze belofte. Ik stel voor snel de PvdA lozen en met ons uitvoeren!' PvdA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en de groep Bontes/Van Klaveren daarentegen waren kritisch in hun eerste reacties.

'De VVD gaat met dit voorstel nu echt op de PVV-tour', aldus Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks. ,,Ik raad de VVD aan eens te gaan kijken in de vluchtelingenkampen langs de Syrische grenzen. Bovendien is dit voorstel in strijd is met internationale afspraken.'' Dat laatste vindt ook oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas (VVD). Hij twittert: ,,Sluiten van de grens voor asielzoekers is in strijd met internationale verdragen. Plan VVD dus onuitvoerbaar. En humanitair onwenselijk.''

Sander Terphuis, PvdA-lid dat zich tegen het strafbaar stellen van illegaliteit keerde, liet op Twitter ook meteen van zich horen. 'VVD weet al te goed dat hun plan volstrekt onrealistisch is. Vraag is dus welk spelletje speelt de VVD.'

Volgens VluchtelingenWerk wordt van de Syrische vluchtelingen bijvoorbeeld al 97 procent opgevangen in de regio, zoals Jordanië, Libanon en Turkije. De rest komt naar Europa. 'En dat kleine aantal mensen moeten we bescherming blijven bieden. Als je de grenzen nu dichtdoet, dan gaan ze juist nóg meer moeite doen om hier te komen, nemen ze nóg meer risico's, en rekenen mensensmokkelaars nóg hogere prijzen.'

Veel kritiek op asielplan VVD
Veel kritiek op asielplan VVD

Cocu baalt van slappe start PSV

Phillip Cocu zag hoe PSV zondag in de topper tegen Feyenoord al na 12 seconden ontsnapte aan een achterstand. "Dat was misschien wel typerend voor deze wedstrijd. We begonnen niet goed, waren niet scherp", concludeerde de PSV-trainer na de nederlaag in De Kuip (2-1). "Het was geen topwedstrijd, van beide kanten niet. Uiteindelijk heeft Feyenoord aan het langste eind getrokken, al waren de verschillen klein. Voor mijn gevoel was een gelijkspel terecht geweest."

PSV verloor begin deze maand van Ajax en liet zich zondag ook drie punten afhandig maken door Feyenoord. Toch zorgen die nederlagen volgens Cocu niet voor nervositeit in Eindhoven. "Natuurlijk is het vervelend dat we na Ajax ook deze wedstrijd verliezen. Maar we hebben altijd gezegd: we zullen tot het laatste moment moeten blijven knokken, kampioen wordt je niet zomaar even. We hebben nog zes wedstrijden te gaan, daarin zullen we wel resultaat moeten halen. Te beginnen over twee weken tegen FC Twente."

"Het is jammer dat we geen grote wedstrijden meer kunnen winnen. Vandaag geven we het weg door op twee momenten niet op te letten. We hadden de wedstrijd in grote delen onder controle en kregen ook kansen op doelpunten, maar konden die mogelijkheden niet afmaken", aldus Georginio Wijnaldum.

Waar PSV had gerekend op Colin Kazim-Richards in de spits, speelde Anass Achahbar. Die besliste het duel met twee goals. "Hij is een heel andere spits, heel gevaarlijk in de kleine ruimte. Na de 2-1 van Memphis Depay was het hopen dat de bal goed viel voor de gelijkmaker, maar dat gebeurde helaas niet", besluit Wijnaldum.

De Boer denkt vooral aan de tweede plaats

In een draak van een wedstrijd tegen ADO Den Haag profiteerde Ajax zondag van de nederlaag van koploper PSV bij Feyenoord (2-1). Met dank aan een nipte zege (1-0) verkleinde de nummer twee van de eredivisie de achterstand op de lijstaanvoerder uit Eindhoven tot acht punten.

Zes duels voor het einde van de competitie gelooft trainer Frank de Boer niet aan een vijfde titel op rij. "Als PSV de volgende wedstrijd verliest van FC Twente, dan worden ze misschien nerveus. Maar wij moeten gewoon veel winnen om tweede te worden. Alles wat we meer kunnen halen, dat zou alleen maar erg meegenomen zijn. Dat zou ongelooflijk zijn."

"We moeten meer kansen creëren dan tegen ADO", stelde De Boer. "Daar gaat het om in voetbal. We hebben de toeschouwers niet vermaakt en dat is jammer. Of we nog een kater hadden van het duel met Dnjepr? Dat mag geen excuus zijn, maar daarom had ik wel vijf andere spelers opgesteld. Die kregen de gelegenheid om aan te tonen dat ze er onterecht naast stonden."

Gerrard: "Een juiste beslissing"

Steven Gerrard speelde zondag voor het laatst met Liverpool tegen Manchester United. Het clubicoon viel op in negatieve zin. Na de pauze werd Gerrard ingebracht door manager Brendan Rodgers, maar binnen een minuut liet de Engelsman zich al gaan. Na een tackle van Ander Herrera reageerde Gerrard door op zijn tegenstander te gaan staan. Hij liet de scheidsrechter geen andere keuze dan een rode kaart te trekken.

Gerrard toonde zich na afloop schuldbewust. "Ik moet het accepteren, het was een juiste beslissing. Ik heb mijn teamgenoten en de supporters in de steek gelaten", sprak de routinier tegen Sky Sports. "Ik neem mijn volledige verantwoordelijkheid."

De tweede helft op Anfield was pas net bezig toen Gerrard stevig een tackle inzette op Juan Mata. Nadat Herrera hetzelfde terugdeed, liet het icoon van Liverpool zich dus even gaan. "Ik weet niet wat de oorzaak was. Misschien was het een reactie op die eerste tackle."

"Meer moet ik er eigenlijk niet over zeggen. Ik sta hier alleen om mijn excuses aan te bieden aan mijn medespelers en de supporters." Liverpool verloor de kraker tegen de ploeg van Louis van Gaal met 1-2. The Reds staan daardoor nu vijfde, vijf punten achter Manchester United.

 

Schaatsers M. Mulder en Nuis met frisse moed de zomer in

Het moet anders en het zal ook anders gaan. Michel Mulder beseft zelf maar al te goed dat hij in het post-olympische schaatsjaar niet het beste van zichzelf heeft laten zien. Dat kwam deels door een wat andere indeling van het voorseizoen, met onder meer een succesvol uitstapje in november naar de WK skeeleren in Argentinië. Maar zijn bestaan als topsporter kwam na zijn triomfen bij Sochi 2014 (goud op 500 meter, brons op 1000 meter) eveneens een beetje in de knel.

De tweevoudige wereldkampioen op de sprint werd, met eigen instemming, een beetje geleefd in het afgelopen jaar. Dan zit er voor de lange aanloop naar de Winterspelen in Zuid-Korea in 2018 nu maar één ding op: "ik zal wat vaker 'nee' moeten gaan zeggen", concludeerde de 29-jarige Zwollenaar zondag na de wereldbekerfinale in Erfurt.

Mulder, die op de Duitse baan twee keer zilver won op de 500 meter, bekende dat hij het afwijzen van interessante mensen en aanlokkelijke invitaties best wel lastig vindt. "Maar ik weet inmiddels dat ik niet overal meer 'ja' op kan zeggen. Ik moet immers ook nog schaatsen en het liefst nog een beetje hard ook. Na het olympisch goud is er veel op me afgekomen. Dat was heel leuk, maar ook heel hectisch. Het heeft me meer energie gekost dan ik had verwacht."

Op zijn nieuwe buizen, die hij drie weken geleden na de teleurstellende vierde plaats bij de WK sprint in Astana in gebruik nam, nam Mulder alvast een voorschot op het nieuwe seizoen. Daarin wil hij de nieuwe Russische sprintkoning Pavel Kulizhnikov, die in Erfurt een unieke trilogie neerzette (eindzeges op de 500 en 1000 meter en in de Grand World Cup), van zijn troon stoten. "Ik denk dat ik in de voorbereiding op dit seizoen toch wel wat aan inhoud heb verloren. Dat gaan we komende zomer weer goed oppikken. We gaan er weer fris tegenaan."

Ook Kjeld Nuis keek in Erfurt alweer gretig uit naar de zomermaanden. Hij sprak zaterdag na zijn tweede plaats op de 1000 meter, tevens goed voor zilver in het eindklassement van deze afstand, van zijn beste seizoen ooit. Een dag later verspeelde Nuis echter met de teleurstellende zesde tijd op de 1500 meter zijn stevige leidende positie in het wereldbekerklassement. "Dit was tien keer niks", liet hij onomwonden weten. "Het was gewoon op. Volgend seizoen moet mijn basissnelheid verder omhoog."

Degenkolb heeft zijn monument binnen

John Degenkolb glom van trots nadat hij zondag op de Via Roma naar de zege was gesprint in Milaan-Sanremo. "Grote namen hebben hier gewonnen en nu sta ik ook op die lijst", sprak de Duitser van Giant-Alpecin, de ploeg van manager Iwan Spekenbrink. Die zag voor het eerst een van zijn renners een van de vijf wielermonumenten winnen.

Uit de lucht vallen kwam de zege van Degenkolb niet. "Hij is sterk, kan de lengte van de koers aan en is ook nog snel aan de streep", omschreef ploeggenoot Tom Dumoulin de man die hij aan de voet van de Poggio had afgezet. "Dat was mijn taak, daarna zat mijn werk erop. Milaan-Sanremo, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, dat zijn de wedstrijden voor John." Die twee laatste koersen gelden ook als monumenten, net als Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije.

De eerste voorjaarsklassieker leidde bepaald niet de lente in. Het regende tot ver in koers die, tot de Capo's langs de kust bereikt werden, een voorspelbaar verloop had gehad. Een lange ontsnapping met de Nederlander Maarten Tjallingii was slechts de inleiding voor het spektakel in de laatste dertig kilometer.

De strijd brandde los op de Cipressa waar de ploegen Sky en BMC het initiatief namen. Richting Poggio kwamen de Italiaan Daniel Oss (BMC) en de Brit Geraint Thomas (Sky) op kop. Net voor de top van het vermaarde hellinkje sloot eerst de Belg Greg van Avermaet en niet veel later een groep renners aan bij Thomas, die Oss had doen lossen in de klim.

Een val, met de Belg Philippe Gilbert en de Poolse wereldkampioen Michal Kwiatkowski onder de slachtoffers, leek de groep te breken maar uiteindelijk draaiden zo'n dertig renners de Via Roma op, de in ere herstelde finishstraat van de Primavera. Daar bleek Degenkolb net iets sneller dan Alexander Kristoff, de Noor van Katoesja die vorig jaar won. De Australiër Michael Matthews werd derde.

De 26-jarige Duitser, vorig jaar tweede in Parijs-Roubaix, kon uiteindelijk de naar eigen zeggen grootste teleurstelling uit zijn loopbaan vergeten. "Vorig jaar reed ik lek en was ik ontgoocheld. Nu sta ik hier als winnaar. Ik kan amper de juiste woorden vinden. Dit is mijn grootste zege tot nu toe."

VVD: Sluit EU-grenzen voor asielzoekers

Stoere, PVV-achtige taal van de VVD. De partij wil het Europese asielbeleid afschaffen en de buitengrenzen sluiten. Dat schrijft VVD-kamerlid Malik Azmani in een interne beleidsnotitie, die in handen is van de NOS. De PvdA kent het plan en noemt het 'niet reëel en onaanvaardbaar'.

De VVD wil dat alle Europese lidstaten hetzelfde beleid gaan voeren. Binnen Europa zijn dan geen asielaanvragen meer mogelijk en de buitengrenzen gaan dicht. Azmani: 'Alleen vluchtelingen uit Europa moeten nog een plek kunnen krijgen in een ander Europees land. Met de miljarden euro's die de EU in de eigen lidstaten uitgeeft aan asielzoekers kunnen dan veel meer vluchtelingen worden geholpen.'

Vluchtelingen moeten voortaan een veilige opvang krijgen in hun eigen regio. Daar moeten ze ook een bestaan voor langere tijd kunnen opbouwen, eventueel met Europese hulp. Wel kunnen vluchtelingen in extreme omstandigheden worden uitgenodigd door een EU-lidstaat. Ook wil de VVD het reguliere migratiebeleid herzien.

Het huidige migratiebeleid speelt mensensmokkelaars in de kaart, vindt de VVD. Smokkelaars eisen enorme bedragen van vluchtelingen. Dat geld wordt vaak gebruikt voor de gewapende strijd tegen het westen. Ook is het volgens de VVD moeilijk om onderscheid te maken tussen echte vluchtelingen, economische migranten en terroristen.

Op steun van hun centrum-linkse vrienden in de coalitie hoeft de VVD in elk geval niet te rekenen. De plannen zijn geen onderdeel van het regeerakkoord en de PvdA wil ook geen 'bruggen bouwen' om te helpen bij de uitvoering ervan.

Waterpolobekers voor GZC Donk en ZVL

De mannen van Widex GZC Donk en de vrouwen van ZVL-BAM hebben zondag in het Sloterparkbad de Nederlandse waterpolobeker veroverd. Dat ging in beide gevallen ten koste van Het Ravijn uit Nijverdal.

GZC Donk begon niet overtuigend (1-3) maar herstelde zich bijtijds. De ploeg van coach Arno Havenga slaagde er niet in de opponent vroegtijdig af te schudden. Het Ravijn hield tot in de vierde periode hoop. Istvan Keresztes verkleinde in het laatste kwart de achterstand tot 9-7. Dat was echter meteen de laatste Nijverdalse treffer. De Gouwenaren liepen uit naar 12-7. Aanvoerder Mick van de Bree was topscorer met vijf goals.

Spannender was de slotfase van de vrouwenfinale. Na drie periodes was er evenwicht: 5-5. Kitty Lynn Joustra, Brigitte Sleeking en Yefke van Belkum leken ZVL in veilige haven te loodsen, 8-5. De marge was niet genoeg. Saskia Dannenberg maakte 20 seconden voor tijd gelijk. In de strafworpenreeks pakte ZVL de beker alsnog. Oud-international Van Belkum gooide de beslissende raak.

Robben mist interlands van Oranje

Arjen Robben mist de komende interlands van het Nederlands elftal. De aanvaller liep zondag in de competitiewedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach een scheurtje in een buikspier op. Robben is door die kwetsuur zeker enkele weken uitgeschakeld, meldde Bayern zondag. Hij mist de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije (28 maart) en de oefenwedstrijd tegen Spanje (31 maart).

Robben kwam tegen Gladbach na een tackle verkeerd terecht en moest al na 24 minuten van het veld. Hij werd nog tijdens de wedstrijd naar het ziekenhuis gebracht voor onderzoek. De sterspeler van Oranje was juist net hersteld van een beknelde zenuw in zijn rug.

Taylor Swift koopt .porn-domein

Om te voorkomen dat we straks kunnen fappen op de website TaylorSwift.porn of TaylorSwift.adult heeft de zangeres zelf maar de domeinen geregistreerd. 

De ICANN, een non-profit organisatie die de TLD's in beheer heeft, biedt bedrijven en merken de kans om de domeinen vast te leggen om misbruik te voorkomen. Microsoft heeft zelf ook al de domeinen Office.porn en Office.adult geregistreerd. 

 

I woke up like thissss (With a cat on me)

Een foto die is geplaatst door Taylor Swift (@taylorswift) op5 Mrt 2015 om 2:15 PST

HSV zet trainer Zinnbauer aan de kant

Hamburger SV heeft trainer Joe Zinnbauer ontslagen. De taken van de coach worden voor de rest van het seizoen overgenomen door technisch directeur Peter Knäbel. Zinnbauer was pas sinds september aan de slag als hoofdtrainer van HSV, na het ontslag van Mirko Slomka.

Volgens voorzitter Dietmar Beiersdorf had de club vanwege de slechte resultaten van de laatste tijd geen andere keus. "We zijn ervan overtuigd dat dit voor ons de beste beslissing is. Peter kent het team en de omstandigheden goed en kan meteen in actie komen."

HSV, waar Rafael van der Vaart weer eens in de basis stond, verloor vrijdag met 1-0 van Hertha BSC. De equipe staat daardoor zestiende. Die positie betekent aan het eind van het seizoen een play-off om promotie/degradatie.

Achahbar grijpt zijn kans in De Kuip

Jarenlang reden ze samen elke dag met de trein van Den Haag naar Rotterdam. Karim Rekik en Anass Achahbar, de twee Haagse jongens uit de jeugdopleiding van Feyenoord. Ze werden vrienden voor het leven. "We deden alles samen, Karim was als een broertje voor me", zegt Achahbar. Die vriendschap werd zondag in De Kuip negentig minuten aan de kant geschoven, toen Rekik als PSV'er op bezoek kwam bij Feyenoord. Achahbar groeide met twee prachtige doelpunten uit tot de plaaggeest van zijn vriend. "Karim had dit toch moeten weten", zegt de 21-jarige spits, grijzend.

De Hagenaar stond eigenlijk op een zijspoor in De Kuip. Als groot talent maakte Achahbar in 2011 zijn debuut in de hoofdmacht van Feyenoord. Een echte doorbraak bleef echter uit. Vorig seizoen moest hij als huurling zijn wedstrijdjes spelen voor de Duitse tweededivisionist Arminia Bielefeld. Achahbar bleef mentaal echter sterk. "Een echt dieptepunt heb ik niet gehad. Al was het drie jaar geleden wel even slikken toen ik de ene week in de basis stond bij het eerste en een week later op de tribune zat bij het tweede."

Dit seizoen moest Achahbar lang wachten op zijn kans. Als invaller liet hij vorige week tegen FC Dordrecht van zich horen, door in de laatste minuut het winnende doelpunt te maken (1-2). Trainer Fred Rutten, die erom bekend staat het beste naar boven te kunnen halen bij grillige talenten, beloonde Achahbar zondag met een basisplaats in de topper tegen koploper PSV. "Ik heb nooit echt de kans gehad te laten zien wat ik kan. Maar deze trainer gelooft in me en geeft me vertrouwen. Dat kwam vandaag tot uiting."

Achabar groeit tegen PSV uit tot held van de Kuip (Pro Shots/Kay Int Veen)
Achabar groeit tegen PSV uit tot held van de Kuip (Pro Shots/Kay Int Veen)

Achahbar groeide met twee prachtige doelpunten uit tot de held in De Kuip. Eerst volleerde hij een lange pass van Rick Karsdorp op magnifieke wijze achter PSV-doelman Jeroen Zoet. Vier minuten later schoot hij de bal opnieuw feilloos in de hoek. Het legioen heeft er een nieuwe attractie bij. "Als spits van Feyenoord krijg je altijd kansen, al moet je soms wel geduld hebben. Het gaat erom dan koelbloedig te blijven." Dat was Achahbar zondag zeker. "Dat eerste doelpunt was een soort Roy Makaay-achtig schot. Toen schoot er van alles door me heen. Alles wat ik de laatste jaren heb meegemaakt, kwam er even uit."

Amper vier minuten later moest zijn vriend Rekik toezien hoe Achahbar opnieuw toesloeg. "Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat hij zou spelen", bekende de PSV-verdediger. "Ik heb negen jaar met Anass gespeeld, stond op trainingen altijd tegenover hem, we zijn echte vrienden. Als ik het iemand gun om dan tegen ons te scoren, is hij het."

Uitslagen Eredivisie speelronde 28

Het was weer een vermakelijk voetbalweekend in de Eredivisie. Hoogtepunt van het weekend was Feyenoord - PSV. PSV verloor en ziet Ajax dichterbij komen. Onderin deed NAC vooral goede zaken, zij lijken langzaam toch de nacompetitie te gaan ontlopen. Voor Dordrecht worden de problemen steeds groter.

De Utrechse defensie houdt er niet van om op vrijdag te voetballen. NAC scoorde 4 goals, een unicum voor de club uit Breda, die vaak blij mogen zijn als ze een keer scoren. Utrecht slaagt er weer in een leuke pot op de mat te leggen, maar slaagt er tegelijkertijd weer niet in om te winnen. Drie goals was zelfs niet voldoende.

De zaterdag was niet al te spannend. Het hoogtepunt op de avond kwam misschien wel om 22:30, toen al lang en breed duidelijk was dat Willem II Dordrecht dieper in de problemen had geduwd, toen Ben Sahar zijn droogte had gestild met 2 goals. Ook Go Ahead Eagles en Heracles konden niet winnen. Go Ahead bracht Room eigenlijk niet een keer echt in gevaar en Heracles mocht blij zijn dat Heerenveen niet weer eens een belachelijk aantal goals kon scoren.

Maar terug naar 22:30. Toen stond het nog 1-1 in Alkmaar. Met de nadruk op nog. Voor de zoveelste keer dit seizoen gaf SC Cambuur punten weg in de laatste minuten, nu was het niet anders.

PEC Zwolle won in Rotterdam nog met 5-0 van Excelsior, maar nu was het Excelsior dat twee keer scoorde. Jammer dat Sander Fischer een keer niet het goede doel vond, maar Jeff Stans maakte dit goed met een weergaloos doelpunt.

Daarna was het tijd voor de hoofdact. Feyenoord versloeg PSV met 2 goals van Achabar. Hij was de grote held van dit weekend voor de Stadionclub. Ajax had moeite om het verlies van PSV af te straffen maar kwam laat in de wedstrijd op 1-0 voor. Opnieuw niet voor het eerst, Ajax lijkt juist dan de scherpte te behouden. Groningen speelde intussen met 2-2 gelijk tegen Twente, precies dezelfde uitslag als in Enschede.

Het verschil tussen PSV en Ajax is nu 8 punten. Dit is hetzelfde verschil als tussen Go Ahead Eagles en Dordrecht. Go Ahead staat nu 2 punten achter op NAC Breda en Heracles Almelo.

Uitslagen

Thuis Uit Datum Uitslag
FC Utrecht NAC Breda 20 mrt 2015 3-4
Go Ahead Eagles Vitesse 21 mrt 2015 0-2
Heracles Almelo sc Heerenveen 21 mrt 2015 1-4
Willem II FC Dordrecht 21 mrt 2015 2-1
AZ sc Cambuur 21 mrt 2015 2-1
PEC Zwolle Excelsior 22 mrt 2015 1-1
Feyenoord PSV 22 mrt 2015 2-1
FC Groningen FC Twente 22 mrt 2015 2-2
Ajax ADO Den Haag 22 mrt 2015 1-0

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 PSV 28 23 1 4 70 72 - 25
2 Ajax 28 19 5 4 62 61 - 25
3 Feyenoord 28 16 6 6 54 48 - 27
4 AZ 28 15 5 8 50 48 - 43
5 Vitesse 28 13 8 7 47 52 - 36
6 sc Heerenveen 28 12 8 8 44 44 - 35
7 PEC Zwolle 28 13 4 11 43 52 - 37
8 Willem II 28 11 5 12 38 39 - 41
9 FC Twente 28 10 10 8 37 47 - 41
10 SC Cambuur 28 10 6 12 36 41 - 47
11 FC Groningen 28 8 11 9 35 35 - 43
12 FC Utrecht 28 9 5 14 32 51 - 54
13 Excelsior 28 6 12 10 30 38 - 47
14 ADO Den Haag 28 6 10 12 28 35 - 44
15 Heracles Almelo 28 7 4 17 25 38 - 57
16 NAC Breda 28 6 7 15 25 27 - 55
17 Go Ahead Eagles 28 6 5 17 23 26 - 51
18 FC Dordrecht 28 3 6 19 15 18 - 64

Topscorers

Speler Club Goals Wedstrijden
Memphis Depay PSV 17 24
Luuk de Jong PSV 15 26
Michiel Kramer ADO Den Haag 14 26
Mark Uth sc Heerenveen 14 27
Michael de Leeuw FC Groningen 13 23
Bartholomew Ogbeche SC Cambuur 12 25
Arkadiusz Milik Ajax 11 20
Stef Nijland PEC Zwolle 11 25
Colin Kazim-Richards Feyenoord 10 21
Luc Castaignos FC Twente 10 24

Programma

Thuis Uit Datum Tijd
PEC Zwolle Willem II 04 apr 2015 18.30
Vitesse FC Groningen 04 apr 2015 18.30
sc Heerenveen NAC Breda 04 apr 2015 19.45
FC Dordrecht Heracles Almelo 04 apr 2015 20.45
FC Twente PSV 04 apr 2015 20.45
AZ Feyenoord 05 apr 2015 12.30
FC Utrecht Ajax 05 apr 2015 12.30
Excelsior ADO Den Haag 05 apr 2015 14.30
SC Cambuur Go Ahead Eagles 05 apr 2015 16.45

Kasparov: 'Poetin gevaarlijker dan Hitler'

Voormalig schaakkampioen Garry Kasparov waarschuwt Europese leiders voor de handel en wandel van Vladimir Poetin. Volgens Kasparov is Poetin bezig om stappen te zetten naar absolute macht. "Zijn carrière vertelt alles over hem. Hij is gevaarlijker dan Hitler."

De 51-jarige Kasparov deed zijn uitspraken in het tv-programma Buitenhof. Hij voert al jaren actief oppositie tegen Poetin. Nadat hij een aantal keren was opgepakt, is hij naar het buitenland gevlucht. In maart 2014 liet hij zich nationaliseren tot Kroaat.

Het beleid van Poetin heeft volgens Kasparov niets te maken met politiek. "Rusland uitbreiden is zijn enige agenda, want een dictator wil zo lang mogelijk aanblijven. Hij is gevaarlijker dan Hitler. Poetin heeft geen grenzen. Elke dag dat hij langer aan de macht blijft, wordt hij gevaarlijker."

Kasparov waarschuwt de Europese leiders. Ze bestrijden Poetin te veel met zwakheid in plaats van kracht, vindt hij. "Voor een dictator is zwakheid het beste voedsel." Volgens de politieke activist wil Poetin de Europese veiligheidssystemen vernietigen. "Het gaat helemaal niet om Oekraïne. Poetin overtreedt alle overeenkomsten die hij heeft getekend. In je strategie moet je er dus rekening mee houden dat Poetin geen onderhandelingspartner is."

Volgens Kasparov kan Poetin alleen worden afgezet door mensen uit zijn eigen kringen. "Maar daar is zijn macht nu te sterk voor. Tussen sancties en oorlog zit nog veel speling. We moeten Poetin laten zien dat een dictatuur niet acceptabel is. En dat doen we niet door vrede te kopen met zwakte."

De strijd tussen Kasparov en Poetin beperkt zich trouwens niet tot het politieke toneel. Vorig jaar was Kasparov in de race om voorzitter van de wereldwijde schaakfederatie FIDE te worden. Die strijd verloor hij van Kirsan Iljoemzjinov; een kandidaat die door Poetin werd gesteund. Russische ambassades overal ter wereld riepen op om te stemmen op Iljoemzjinov.

Bankzitter Dost ziet Wolfsburg gelijkspelen, nederlaag Bayern

Het zijn rare dagen voor Bas Dost. De spits werd vrijdag geselecteerd voor het Nederlands elftal door bondscoach Guus Hiddink, maar moest zondag bij zijn club VfL Wolfsburg genoegen nemen met een rol als wisselspeler. Trainer Dieter Hecking had de Nederlander gepasseerd, maar kreeg geen gelijk voor zijn keuze. De nummer twee van de Bundesliga speelde met 1-1 gelijk bij FSV Mainz 05.

Hecking gaf de voorkeur aan Nicklas Bendtner, waarschijnlijk omdat Dost al vijf wedstrijden niet had gescoord. Bendtner slaagde daar donderdag tegen Napoli in de Europa League wel in. De Deen viel zondag echter nauwelijks op, maar mocht de negentig minuten toch volmaken. Dost bleef op de bank.

Mainz kwam na zeven minuten op voorsprong via Niko Bungert. Luiz Gustavo redde na een uur spelen het punt.


Borussia Mönchengladbach heeft voor een opmerkelijk Bundesliga-weekeinde gezorgd. Naast VfL Wolfsburg liet ook Bayern München punten liggen. Om belangrijke punten ging het voor Bayern München niet. De club weet al enige tijd dat het een titelprolongatie bijna niet meer kan ontgaan. VfL Wolfsburg is de enige serieuze achtervolger, maar die club liet eerder al punten liggen bij FSV Mainz (1-1).

Arjen Robben viel al vroeg uit. De aanvaller van de koploper in de Bundesliga kwam bij een duel verkeerd terecht en leek daarbij geblesseerd te raken aan een heup. Hij werd na 24 minuten vervangen door Thomas Müller. Het is onduidelijk of hij zich daar door deze blessure voor moet afmelden. Robben was juist net hersteld van een beknelde zenuw in zijn rug.

Raffael was aan de zijde van Bayern-opponent Borussia Mönchengladbach de grote man. De spits tekende aan voor twee treffers. Dat bleek voldoende om de zwaktes van Bayern bloot te leggen. De eerste goal kwam na een half uur spelen tot stand, met dank aan de blunderende Bayern München-goalie Manuel Neuer. Hij kreeg een schot van Raffael, op aangeven van Patrick Hermann, niet onder controle. Daarna zag hij de bal tergend langzaam in zijn eigen doel belanden.

In de tweede helft brak Mönchengladbach door aan de rechterkant van het veld. Raffael stond in het centrum op precies de goede plaats om zijn tweede van de avond te maken. Bayern bezit nu nog een voorsprong van tien punten op Wolfsburg. Gladbach loopt twee punten in op Wolfsburg, maar moet nog steeds zeven punten goed zien te maken om de tweede plaats over te nemen.

Prima optreden Van der Mark bij Superbike Thailand

Motorcoureur Michael van der Mark heeft tijdens de World Superbike in Thailand een acceptabele prestatie neergezet. In de eerste race viel hij met een technisch mankement uit, in de tweede manche kwam hij tot de zevende plek.

Van der Mark, regerend wereldkampioen in de Supersport-klasse, begon beide races vanaf de achtste plek. In race één raakte hij al snel een plek kwijt aan teamgenoot Sylvain Guintoli, die hij niet meer in kon halen. Na zeven van de twintig rondes sloeg het noodlot toe en moest Van der Mark zijn Honda langs de kant parkeren.

In de tweede race ging het beter. Guintoli was de Nederlander aanvankelijk wederom te snel af, maar hij wist zich op de zevende plek prima te handhaven. In de slotmeters ging Van der Mark zijn teamgenoot nog voorbij, maar de jury zette hem terug naar de zevende plek. De Brit Jonathan Rea was in beide races oppermachtig en is de nieuwe leider in het WK.

CIA-baas: Hunnie! (Iran)

De betrokkenheid van Iran bij de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat in Irak compliceert de Amerikaanse strijd tegen terreur en heeft een destabiliserende effect op Irak. Dat heeft John Brennan, de baas van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, zondag gezegd.

Generaal Qassem Soleimani, de leider van het Quds Korps, een elite-eenheid in Iran, voorziet de sjiitische milities die met het Iraakse leger meevechten van advies. Volgens Brennan is Soleimani 'zeer agressief en actief' in die rol en moet Iran niet 'als bondgenoot' worden gezien. Het Iraakse leger probeert momenteel de stad Tikrit te heroveren op IS.

De sjiitische regering in Bagdad heeft de banden met Iran de laatste tijd aangehaald, maar Brennan denkt niet Iran in de toekomst dat een grotere rol zal spelen in Irak. Ook al probeert Iran dat wel te bewerkstelligen, aldus de CIA-baas. "We late ze die rol niet spelen. Ik denk dat ze met de Irakezen samenwerken om die rol te kunnen spelen. Maar wij werken ook samen met de Irakezen."

IS slaagde er vorig jaar in grote delen van Irak in te nemen, maar volgens Brennan is dat niet te wijten aan de terugtrekking van de Amerikaanse troepen in 2011. "Ik denk dat het de schuld is van een aantal Irakezen die de kansen die ze hadden hebben verprutst (...). Ze hebben de sektarische spanningen niet doen afnemen en ze hebben de soennitische gemeenschap niet de hand gereikt."

CIA baas John Brennan
CIA baas John Brennan (Foto: CIA)

Zonderland: brons op brug, val op rek

Epke Zonderland heeft zondag bij de Challenge Cup in Cottbus genoegen moeten nemen met een bronzen medaille op het toestel brug. Op de rekstok werd de olympisch kampioen slechts vierde na een val. Zonderland miste de stang na het vluchtelement Kolman en belandde op de mat. Zijn oefening, met wel een geslaagde combinatie Cassina-Kovacs, werd door de jury beoordeeld met een score van 14,750.

In de kwalificaties was Zonderland vrijdag met een score van 15,775 nog veruit de beste geweest. De winst zondag was voor de Turk Umit Samiloglu en de Zwitser Pablo Brägger, beiden 15,000. De Spanjaard Nestor Abad (14,775) hield Zonderland net van het podium.

Op brug moest Zonderland met een score van 15,650 alleen de Oekraïner Oleg Vernjajev (16,250) en de Colombiaan Jossimar Orlando Calvo (15,725) voor zich dulden.

Uitslagen Eredivisie 22/03/2015

Om 14.30 uur begon in de Eredivisie het duel tussen FC Twente en FC Groningen. Deze wedstrijd eindigde in een 2-2 gelijkspel. Ajax begon om kwart voor vijf tegen ADO Den Haag. De Amsterdammers wonnen moeizaam met 1-0. Hieronder vind je van deze wedstrijden de karakteristieken.

FC Groningen

2 - 2

FC Twente

 23' Burnet
 80' Mahi
   12' Tapia 
 58' Andersen 
 
 Gele kaart: Bacuna, (FC Groningen), Ziyech, Tapia, Tapia, Mokhtar, Mokotjo, Ebecilio, (FC Twente)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 20.171
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Kappelhof
Botteghin
Lindgren
Burnet
Mahi
Tibbling (Bacuna/70)
Chery
Kieftenbeld
Rusnák (v.d.Velden/40)
Hoesen
  Marsman
Ter Avest (Börven/63)
Martina
Andersen
Schilder
Mokotjo
Tapia
Ebecilio (Koppers/84)
Ziyech
Corona (Eghan/79)
Mokhtar

AFC Ajax

1 - 0

ADO Den Haag

 80' Houtkoop (e.d)    
 
 Gele kaart: Serero, Milik, (AFC Ajax), Derijck, Iakovenko, Iakovenko, v. Duinen, (ADO Den Haag)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 49.743
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
v.Rhijn
Veltman
Moisander
Viergever (Riedewald/46)
Klaassen
Serero
Andersen (Milik/76)
Kishna (El Ghazi/55)
Sigthórsson
Schöne
  Hansen
Malone (Kastaneer/86)
Zuiverloon
Derijck
Meijers
Kristensen
v.Duinen
Alberg
Eduardo (Houtkoop/46)
Kramer
Iakovenko (Jansen/79)

Feyenoord - PSV (Foto: Kay Int Veen)
Feyenoord - PSV (Foto: Kay Int Veen)

Zwollenaar Thomas niet mee met Nieuw-Zeeland

Ryan Thomas reist komende week niet met de nationale selectie van Nieuw-Zeeland naar Seoul voor een oefenwedstrijd tegen Zuid-Korea. De 20-jarige aanvaller van PEC Zwolle viel zondag na een half uur geblesseerd uit in de thuiswedstrijd tegen Excelsior (1-1). Trainer Ron Jans liet na afloop weten dat Thomas last heeft van zijn knieband en dat de speler zal worden afgemeld voor de oefentrip.

"Verder is het afwachten hoe erg het is", zei Jans bij FOX Sports. "Het kan heel vervelend zijn, maar het kan ook meevallen. Ik hoop niet dat hij er een poosje uit is, want het is een belangrijke speler voor ons elftal."

Engelse arbiters willen videoscheidsrechter

Scheidsrechters in het Engelse voetbal zouden hulp moeten krijgen van een video-arbiter om te voorkomen dat grote fouten worden gemaakt. Dat zei Mike Riley, vertegenwoordiger van de professionele scheidsrechters in Engeland, zondag.

Een dag eerder had scheidsrechter Neil Swarbrick West Bromwich Albion-verdediger Gareth McAuley al na twee minuten van het veld gestuurd in het duel met Manchester City (3-0 winst voor City), terwijl Craig Dawson de overtreding beging.

"We moeten kijken welke technologie we kunnen gebruiken om ervoor te zorgen dat de scheidsrechters accurate beslissingen nemen", zei Riley, voorzitter van de Professional Game Match Officials tegen BBC Radio. "De hele voetbalwereld moet daarnaar kijken. Neil moest vier of vijf elementen in de gaten houden binnen een halve seconde. In dat soort situaties kan hulp van pas komen."

Riley bracht kortgeleden al een bezoek aan Nederland om de proef te bekijken die de KNVB momenteel houdt met de videoscheidsrechter.

Go Ahead bevestigt ontslag trainer Booy

Foeke Booy is niet langer de trainer van Go Ahead Eagles. De nummer zeventien van de eredivisie bevestigde zondagmiddag per direct afscheid te hebben genomen van de coach. De raad van commissarissen is tot het besluit gekomen 'omdat het draagvlak in brede lagen van de club op dit moment onvoldoende is'. Dennis Demmers is aangesteld als interim-trainer.

De positie van Booy stond de laatste weken al onder druk. Go Ahead verloor de laatste vijf wedstrijden in de eredivisie. Booy maakte eerder al bekend dat hij na dit seizoen zou vertrekken uit Deventer. Daarna verloor de ploeg op bezoek bij NAC Breda (1-0) door een doelpunt in de slotminuut en zaterdag bleek Vitesse (2-0) te sterk. Go Ahead staat inmiddels zeventiende en stevent af op play-offs om promotie/degradatie.

Het 'Foeke rot op' golfde zaterdag in de slotfase veelvuldig van de tribunes. Na afloop verzamelden boze supporters zich bij de ingang van het stadion. "Dat is vervelend en onze situatie is ook vervelend", reageerde Booy. "Ik weet dat ik er keihard aan werk en dat we er alles aan doen met elkaar. Ik had het ook liever anders gehad."

De clubleiding noemt het besluit om Booy te moeten ontslaan 'zeer teleurstellend'. "Er is zeer prettig en goed met Foeke Booy samengewerkt."

Mercedes probeerde GP Duitsland te redden

Mercedes heeft geprobeerd om de Grand Prix van Duitsland te redden. Dat maakte het Duitse autobedrijf zondag bekend. "De wedstrijd in Duitsland is een belangrijke race op de kalender van de Formule 1 en voor ons was het belangrijk dat hij door zou gaan. Mercedes-Benz is aanwezig geweest bij diverse gesprekken en heeft een riant financieel bod gedaan, maar helaas is dit niet geaccepteerd", meldde de autofabrikant in een verklaring.

De directie van de Nürburgring kon geen overeenstemming bereiken met F1-baas Bernie Ecclestone over de race en uitwijken naar Hockenheim lukte ook niet. Mercedes had graag met wereldkampioen Lewis Hamilton en de Duitser Nico Rosberg voor eigen publiek een wedstrijd gereden.

Niet fucken met de duivenfluisteraar die op een kazoo speelt

Stuntkabouter is back met nieuwe fantastische filmpjes. Zo speelt hij op een kazoo, ook al kan niet iedereen dat waarderen. Ook is hij een ekte ekte vechtersbaas en hij houdt erg veel van duiven, maar houden de duiven ook van hem?

Wat schattig, Stuntkabouter is een duivenliefhebber, maar dan gebeurt er iets wat hij nooit had verwacht...

Niet iedereen is fan van Stuntkabouter, blijkt uit dit filmpje waar onze held muziek maakt met een kazoo.

En tot slot laat Stuntkabouter zien dat hij een ekte vechtersbaas is.

Wil je meer toffe filmpjes zien van deze held? Bekijk dan zijn fantastische Instagram!

Clarkson: 'fucking bastards' zeggen was grapje

De Engelse televisiepresentator Jeremy Clarkson bedoelde het allemaal niet zo slecht toen hij tijdens een benefietveiling de topmannen van de BBC 'fucking bastards' noemde.

Over de omgang van de bazen met Top Gear zei hij: "Het was een geweldig programma maar ze hebben het verneukt."

"Het was allemaal bedoeld als grapje en het werkte. Door kort en controversieel te zijn en een beetje te vloeken, werden de mensen wakker en steeg de veilingprijs naar 100.000 pond'', schreef hij in zijn column in The Sunday Times. Clarkson veilde een rondje racen op het terrein waar hij met het programma Top Gear auto's test voor omgerekend 138.000 euro.

Clarkson gaf in de column geen commentaar op zijn schorsing door de BBC. "Ik werkte vroeger bij een televisieprogramma dat Top Gear heette'', stelt hij wel. Clarkson is geschorst omdat hij een producer zou hebben geslagen. Een onderzoek naar dat incident is klaar, stelde de BBC donderdag, maar de uitkomst is nog niet bekend.

Hearts terug in Schotse Premier League zonder te spelen

Hearts of Midlothian keert na een jaar afwezigheid terug in de Schotse Premier League. De club werd vandaag kampioen van de Championship zonder te spelen. Nummer twee Hibernian verloor thuis met 0-2 van Rangers FC (nummer drie). Hibernian heeft 23 punten achterstand op Hearts en die zijn met nog zeven wedstrijden te spelen niet meer in te halen. 

Hearts, dat zaterdag met 0-3 won bij Falkrik, heeft na 29 duels 78 punten verzameld, Hibernian volgt op 55 punten en de Rangers hebben er 52, al hebben die een duel minder gespeeld. Ook Rangers maakt geen kans meer op de titel. 

Lee Wallace opende vlak voor rust de score en in de tachtigste minuut maakte Kenny Miller er 0-2 van. Het was de eerste nederlaag van Hibernian sinds december, terwijl het voor de Rangers het de eerste overwinning is na vijf gelijke spelen. 

Voor Hibernian en Rangers zit promotie er ook nog in, alleen niet meer rechtstreeks. De nummers drie en vier spelen eerst een playoff, momenteel dus Rangers FC en Queen of the South, tegen elkaar en de winnaar neemt het op in een tweekamp tegen de nummer twee. De winnaar van de playoff speelt dan de finale tegen de nummer elf uit de Premier League en de winnaar daarvan speelt volgend seizoen op het Schotse hoogste niveau. 

Kamp: Uber hoort erbij

Vernieuwende bedrijven zoals internettaxidienst Uber zijn niet te negeren. Dat zei minister van Economische Zaken Henk Kamp zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

"Een dienst als Uber hoort erbij, net zoals Airbnb", zei Kamp. "Ze stellen consumenten in staat om keuzes te maken, waardoor ze kunnen profiteren van een groter aanbod en een hogere kwaliteit. Als dienstverlener moet je zorgen dat je producten levert waar vraag naar is, tegen een goede prijs. Als anderen dat beter organiseren dan jij dat nu doet, dan moet je zorgen dat je daar bijhoort."

Kamp maakte een onderscheid tussen Uber, de dienst die klanten en taxichauffeurs zonder inmenging van taxicentrales in contact brengt, en UberPOP. Die laatste dienst is verboden omdat daarbij particulieren met hun eigen auto's als chauffeurs worden ingezet.

'Griekenland kan nog zo'n twee weken vooruit'

Griekenland kan met zijn huidige middelen nog tot 8 april vooruit. Daarna is nieuwe steun nodig om een bankroet van het land te voorkomen. Dat stelt de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung zondag op basis van berekeningen van de Europese Commissie.

Deskundigen in Brussel rekenen er volgens de krant op dat de Griekse overheid eind deze maand nog de ambtenarensalarissen kan betalen, mede dankzij een beroep op geld van staatsbedrijven, pensioenfondsen en uit de kassen voor sociale voorzieningen. Na 9 april wordt de situatie echter kritiek. Dan moet opnieuw een flink bedrag (467 miljoen euro) worden terugbetaald aan het Internationaal Monetair Fonds, terwijl voor ruim 2 miljard euro aan kortlopende leningen aflopen.

De situatie geeft de regering van premier Alexis Tsipras twee weken de tijd om de eurolanden te overtuigen van haar wil om de Griekse economie verder te hervormen. Op die manier kan een nieuwe uitbetaling van de eerder beloofde noodkredieten worden veiliggesteld.

Verdachten mocro-maffia maandag voor rechter

Het is de gewelddadigste episode uit de onderwereldoorlog die de afgelopen jaren is opgelaaid: de wilde schietpartij in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam. Na de dubbele liquidatie schoten de vluchtende daders ook nog met hun kalasjnikovs op twee motoragenten. Vanaf maandag staan twee vermeende schutters in Amsterdam voor de rechter.

Met de geweldsexplosie op zaterdagavond 29 december 2012 trad een jonge generatie zware criminelen uit de schaduw. De doorzeefde Range Rover met Franse kentekenplaten van de doelwitten is er het symbool van geworden. De kogels zaten in bomen, auto's en zelfs een kinderkamer op een woonboot.

Yousseff Lkhorf (28) en Saïd el Yazidi (21) overleefden het niet. Achterop gezeten door schutters in een zilvergrijze Audi RS4 en een zwarte Volkswagen Golf GTI gingen de jongemannen er in paniek vandoor, maar kwamen ze niet ver.

Adil 'Kinker' A. (26) en Anouar 'Popeye' B. (34) staan terecht omdat zij volgens justitie onder de moordenaars waren. Een ander, Hamza B., kreeg in december in Marokko al 20 jaar cel opgelegd voor zijn rol.

Het belangrijkste doelwit van het geweld in de Staatsliedenbuurt was waarschijnlijk de crimineel Benaouf A. Hij wist zijn leven te redden door tussen de woonboten in het water te springen en zich daarna doorweekt en verdwaasd in het publiek te mengen.

Benaouf A. is vorig jaar zelf veroordeeld tot tien jaar cel voor betrokkenheid bij een andere liquidatie: die van Najeb Bouhbouh in Antwerpen. De aanslag in de Staatsliedenbuurt was mogelijk een wraakactie voor die moord.

De criminelen die elkaar naar het leven staan, zijn in de volksmond de Mocro-maffia gaan heten, hoewel ze niet allemaal een Marokkaanse achtergrond hebben. Zo werd de vorig jaar met tientallen kogels geliquideerde Antilliaanse topcrimineel Gwenette Martha gezien als de leider van de groep die tegenover het kamp staat van Benaouf A. Over en weer zijn liquidaties geweest.

Een geripte of verdwenen partij cocaïne -begin 2012 aangekomen in de haven van Antwerpen - is waarschijnlijk de lont in het kruitvat geweest voor de onderwereldoorlog.

Degenkolb wint Milaan-San Remo

John Degenkolb heeft Milaan-San Remo gewonnen. Nadat hij moeite had om te winnen in de rittenkoers Parijs-Nice won hij nu in de sprint van de eerste echte voorjaarsklassieker. De Duitser versloeg Alexander Kristoff, die van ver aanging.

Degenkolb, die voor het inmiddels Duitse Giant-Alpecin rijdt, spaarde in de finale vooral zijn krachten. Hij zat aan het begin van de sprint nog in achtste positie maar sprintte zich gestaag naar voren. Michael Matthews werd derde. De Nederlanders speelden geen rol van betekenis. Enkele grote namen waren al uitgeschakeld voordat de sprint begon, zo vielen Zdenek Stybar, Michal Kwiatkowski, Gerald Ciolek en Philippe Gilbert in de laatste afdaling.

Het is de eerste keer dat John Degenkolb La Primavera wint. Twee jaar geleden won er voor het laatst een Duitser. Ciolek won toen verrassend de sprint voor het kleine MTN-Qhubeka

Manchester United wint van Liverpool, Gerrard ziet rood

Aan de hand van een excellerende Juan Mata koerst Manchester United af op deelname aan de Champions League. Op Anfield werd concurrent Liverpool met 1-2 verslagen.

Een weer fit bevonden Steven Gerrard begon bij Liverpool aanvankelijk op de bank, terwijl Ángel Di María moest toekijken bij Manchester United. Zowel Brendan Rodgers als Louis van Gaal had ook geen enkele reden om de basiself te wijzigen na zeges tegen respectievelijk Swansea City en Tottenham Hotspur.

Onder toeziend oog van voetballegende Pelé greep Manchester United in de beginfase het initiatief in de beladen derby. Geheel in de stijl van Van Gaal had zijn ploeg het meeste balbezit, zonder dat dat tot grote kansen leidde. Dat veranderde na bijna een kwartier spelen. Ander Herrera leverde een perfecte steekpass af op Juan Mata, die vrij voor Simon Mignolet de bal via de binnenkant van de paal in het net deponeerde. Alberto Moreno kwam veel te laat om nog in te kunnen grijpen.

Manchester United bleef dominant en een tweede treffer leek logischer dan een doelpunt van het teleurstellende Liverpool. Na een halfuur spelen kwam de formatie van Rodgers echter iets beter in het spel. Tien minuten voor rust mondde de eerste goede aanval van de thuisploeg bijna uit in de 1-1. Een crossbal van Jordan Henderson werd door Daniel Sturridge teruggelegd op de inlopende Adam Lallana. Doelman David de Gea was al geklopt, maar de inzet verdween net naast.

Ondanks die grote mogelijkheid voelde Rodgers zich gedwongen om tijdens de pauze een wijziging door te voeren in zijn elftal. Gerrard loste Lallana af en moest voor extra impulsen zorgen. Binnen de minuut stuurde scheidsrechter Martin Atkinson de Liverpool-aanvoerder echter met rood richting de kleedkamers. Gerrard beging een overtreding op Herrera en ging op het been staan van de Spanjaard. Een onbezonnen daad met grote gevolgen.

Manchester United profiteerde na bijna een uur van de overtalsituatie en weer eiste Juan Mata de hoofdrol op. Invaller Di Maria bediende Mata, die met een acrobatische volley de 0-2 achter Mignolet schoot. Strijd beslist, zo leek het. Liverpool rechtte nog één keer de rug en bracht via Sturridge de spanning terug. Verder kwam het echter niet. In blessuretijd keerde Mignolet nog een penalty van Wayne Rooney.

Zo raakte Liverpool de ongeslagen status in 2015 kwijt en verloor het bovendien voor het eerst sinds 14 december in de Premier League. Ook toen heette de beul Manchester United, dat de vierde plaats nu steviger in handen heeft en naar boven kan kijken. Champions League-voetbal op Old Trafford komt zo steeds dichterbij voor Van Gaal. En dat zal ongetwijfeld voor een grote glimlach op zijn gezicht zorgen.

Gerrard kan na 40 seconden weer vertrekken. (PRO SHOTS/Actionimages)
Gerrard kan na 40 seconden weer vertrekken. (PRO SHOTS/Actionimages)

Morrison wint op de schaatsmijl, Krol vijfde

Denny Morrison heeft tijdens de wereldbekerfinale de 1500 meter op zijn naam geschreven. De Canadees won in een tijd van 1:46.15. Met deze zege wist hij ook het eindklassement op zijn naam te schrijven. Morrison heeft vier punten meer dan Sverre Lunde Pedersen, die met 1:46.51 tweede werd. 

Brons was er in Erfurt voor Bart Swings (1:46.81). Beste Nederlander was Thormas Krol met 1:47.16, goed voor plek vijf. Kjeld Nuis en Wouter olde Heuvel werden zesde en zevende.  

Uitslag 1500 meter

# Naam Land Punten
1 Denny  Morrison Can 1:46.15
2 Sverre  Lunde Pedersen Noo 1:46.51
3 Bart  Swings Bel 1:46.81
4 Konrad  Niedzwiedzki Pol 1:47.11
5 Thomas  Krol Ned 1:47.16
6 Kjeld  Nuis Ned 1:47.55
7 Wouter  olde Heuvel Ned 1:48.19

Klassement 

# Naam Land Punten
1 Denny Morrison Can 409
2 Sverre Lunde Pedersen Noo 405
3 Kjeld Nuis Ned 381
4 Wouter olde Heuvel Ned 301
5 Jan Szymanski Pol 293
8 Thomas Krol Ned 284

Vakbond smeert patatje oorlog tegen de ruit

Boze vrachtwagenchauffeurs hebben zondagmiddag het kantoor van een transporteur in het Brabantse Zevenbergen besmeurd. Ze smeerden friet, pindasaus en mayonaise tegen de ruiten van het bedrijf Farm Trans, dat ladingen vervoert voor patatmaker Farm Frites. Volgens vakbond FNV Transport en Logistiek houdt het transportbedrijf zich niet aan de cao.

Tussen het patatje oorlog op de ramen zat een dagvaarding. "We hebben het bedrijf meerdere keren opgedragen om de cao goed toe te passen, maar ze hebben nergens op gereageerd. Nu hebben ze een laatste kans. Als ze niet binnen een paar dagen luisteren, spannen we een kort geding aan om een schadevergoeding te eisen'', zegt Edwin Atema van de FNV.

Volgens Atema huurt Farm Trans Poolse chauffeurs in. "Die krijgen Poolse salarissen van 400 tot 500 euro per maand, ongeacht het aantal gewerkte uren. In Nederland hebben ze recht op 2000 euro bruto plus vergoeding voor overuren. Alleen het basisloon ligt dus al vier keer hoger.''

FNV bereidt acties bij meer bedrijven voor. Zo staan de chauffeurs maandagochtend aan de poorten van een transporteur in Oldenzaal. Atema: "Daar gebeurt hetzelfde, ze huren Polen, Tsjechen, Slowaken, Litouwers en Esten in. De transporteurs moeten door de knieën, anders volgen er procedures en spreken we hun opdrachtgevers aan.''

Patatje oorlog op de ruiten (Foto: Dirk Verhoeven)
Patatje oorlog op de ruiten (Foto: Dirk Verhoeven)

Uitslag Feyenoord - PSV

Feyenoord heeft in een vechtwedstrijd PSV met 2-1 weten te verslaan. Het was zelden goed, maar Feyenoord had wel het betere van het spel. Twee goals van Anass Achabar kort na rust zorgde voor de overwinning van de thuisclub.

Al na een tiental seconden kreeg Feyenoord een grote kans. Lex Immers werd voordat enig PSV'er de bal had kunnen raken al vrij voor Jeroen Zoet gezet maar schoot de bal voorlangs. Daarna bleef het vooral een slag om het middenveld in de eerste 20 minuten. Veel mogelijkheden waren er aan beide kanten niet. PSV kreeg daarna haar eerste kans na een fout achterin, maar Luuk de Jong was onvoldoende zelfzuchtig.

Feyenoord kreeg op het halve uur nog een mogelijkheid via Achabar, maar de spits kon de bal niet echt vaart meegeven in zijn glijbeweging. Adam Maher schoot een afvallende bal na een vrije trap vanaf de zijkant hard op de lat. Aan het einde van de eerste helft schoot Achabar nog op doel, maar het schot bracht Zoet niet in gevaar. Na een helft bleef de wedstrijd zonder goal.

De tweedehelft ging op gelijke voet verder. Na tien minuten scoorde De Jong bijna uit een vrije trap. Feyenoord dacht even later een penalty te krijgen door een handsbal van Joshua Brenet, maar deze handsbal werd gemaakt toen Elvis Manu buitenspel stond, waardoor scheidsrechter Pol van Boekel zijn beslissing introk. Even later was het echter alsnog 1-0, toen Achabar een harde trap naar voren op een mooie manier promoveerde tot doelpunt.

Nog geen vijf minuten later verdubbelde de spits de score. Even daarvoor leek Depay nog de gelijkmaker op zijn schoen te hebben, maar de aanvaller kon uit een moeilijke hoek oog in oog met Kenneth Vermeer niet scoren. Achabar had echter geen probleem met Zoet verschalken uit een vergelijkbare hoek.

Het werd echter toch al snel weer spannend. Depay verzuimde de 1-1 te maken maar schoot in de 67e minuut wel raak. Vermeer verkeek zich ditmaal op het schot vanuit de hoek van Depay. Daarna kregen beide ploegen nog wel kansen. De Jong kopte uit een vrije trap over in vrije positie. Vijf minuten voor tijd kreeg Feyenoord een grote kans om de wedstrijd te beslissen, maar invaller Jean-Paul Boetius schoot recht tegen Jeffrey Bruma aan. PSV kwam echter niet meer tot groot gevaar en zo bleef het 2-1.

PSV ziet het gat met Ajax op 11 punten blijven staan en Ajax krijgt later deze middag een kans dit gat te verkleinen. Feyenoord lijkt door deze overwinning toch een prima kans te hebben op de derde plaats.

Feyenoord

2 - 1

PSV

 59' Achabar
 63' Achabar
   67' Depay 
 
 Gele kaart: Clasie, (Feyenoord), Willems, (PSV)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: -
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Karsdorp (Boulahrouz/90)
Van Beek
Kongolo
Nelom
Toornstra (Boetius/46)
Immers
Clasie
El Ahmadi
Manu
Achabar (Kazim/73)
  Zoet
Brenet
Bruma
Rekik
Willems
Maher (Vloet/83)
Wijnaldum
Guardado
Depay
Narsingh (Locadia/66)
De Jong

Extreemrechtse politici betuigen steun aan Poetin

Extreemrechtse politici uit diverse Europese landen zijn zondag in Rusland samengekomen om zich solidair te tonen met president Vladimir Poetin. Zelfs enkele neonazi's ontbraken niet in het bonte gezelschap in Sint-Petersburg.

De politici waren bijeengebracht door een groep Russische nationalisten. Onder anderen Nick Griffin, de voormalige leider van de British National Party, kwam opdagen. Hij betichtte de Verenigde Staten ervan de crisis in Oost-Oekraïne te verergeren. "De mensen die de VS besturen en hun marionetten in de Europese Unie zetten alles op alles - expres of omdat ze dom zijn - om ons een vreselijke oorlog in te sleuren."

Griffin kreeg bijval van onder meer Udo Voigt, een leidinggevend figuur in de neonazistische Nationale Democratische Partij uit Duitsland. Beide mannen hekelden de sancties die de EU heeft ingesteld tegen Rusland vanwege de Russische inmenging in de strijd in Oekraïne. Voigt zit momenteel in het Europees Parlement. Griffin verloor zijn zetel daar vorig jaar.

Onder de tweehonderd deelnemers waren ook nog andere politici, zoals leden van de extreemrechtse Griekse Gouden Dageraad en Roberto Fiore, de leider van het Italiaanse Forza Nuova.

Bowe wint 1000 meter en kaapt eindzege weg voor Leenstra

Brittany Bowe heeft de 1000 meter gewonnen tijdens de wereldbekerfinale in Erfurt. De Amerikaanse was de snelste in 1:14.61, een baanrecord. Bowe wist daarmee ook nipt het eindklassement op deze afstand te winnen. Ze heeft drie punten meer dan Marrit Leenstra, die in Erfurt derde werd (1:15.78). 

Klassementsleidster vooraf was Qishi Li, zij werd uiteindelijk zesde in 1:16.76. Daardoor zag ze Bowe en Leenstra passeren in het klassement. Leenstra won zaterdag wel al het klassement over 1500 meter. 

Het zilver in Erfurt was er voor Heather Richardson met 1:15.13. Margot Beor, Thijsje Oenema en Roxanne van Hemert deden niet mee om de medailles. Boer werd negende, Oenema veertiende en Van Hemert vijftiende. 

Uitslag 1000 meter

# Naam Land Punten
1 Brittany  Bowe VS 1:14.61
2 Heather  Richardson VS 1:15.13
3 Marrit  Leenstra Ned 1:15.78
4 Yekaterina  Aydova Kaz 1:16.53
5 Karolina  Erbanová Tsj 1:16.74
9 Margot  Boer Ned 1:17.87
14 Thijsje  Oenema Ned 1:19.67
15 Roxanne  van Hemert Ned 1:20.36

Klassment 1000 meter 

# Naam Land Punten
1 Brittany Bowe VS 510
2 Marrit Leenstra Ned 507
3 Qishi Li Chi 485
4 Karolina Erbanová Tsj 407
5 Heather Richardson VS 400
6 Ireen Wüst Ned 235
9 Laurine van Riessen Ned 179
19 Margot Boer Ned 101
23 Roxanne van Hemert Ned 84
29 Thijsje Oenema Ned 29

Stomdronken bestuurder loopt weg van ongeluk

Een 40-jarige man reed zondagochtend vroeg op de A4 bij Hoogerheide met zijn auto tegen de vangrail en besloot daarna te voet verder te gaan. Politieagenten achterhaalden dat de eigenaar van de achtergelaten auto in Zeeland woonde en gingen naar hem op zoek.

Op de Antwerpsestraatweg bij Hoogerheide zagen ze de man over het fietspad zwalken. Hij bleek bijna vijf keer zoveel alcohol in zijn bloed te hebben als is toegestaan.

Toen de agenten de man aanspraken, zei hij dat hij had gedronken en dat hij bij een ongeluk betrokken was. Hij was bij het ongeval weggelopen omdat zijn rijbewijs niet geldig was. De politie schreef boetes uit voor rijden onder invloed, het verlaten van de plek van een ongeluk en voor rijden zonder rijbewijs.

Murashov wint 500 meter voor M. Mulder en Dubreil

Ruslan Murashov heeft bij afwezigheid van Pavel Kulizhnikov de laatste 500 meter gewonnen tijdens de wereldbekerfinale in Erfurt. De Rus won in een tijd van 34.97. Laurent Dubreil en Michel Mulder werden samen gedeeld tweede in een tijd van 35.10. Ook hun tijd op duizendsten was gelijk. 

Kulizhnikov verzekerde zich zaterdag al van de eindzege in het wereldbekerklassement op de 500 meter en besloot zich af te melden voor vandaag. Dubreuil en Murashov werden over het hele seizoen tweede en derde. Michel Mulder moest gegenoegen nemen met plek vier. 

In Erfurt werden Jan Smeekens, Gerben Jorritsma en Pim Schipper respectievelijk zevende (35.28), tiende (35.48) en twaalfde (35.68).  

Uitslag 

# Naam Land Punten
1 Ruslan  Murashov Rus 34.97
2 Laurent  Dubreuil Can 35.10 (9)
2 Michel  Mulder Ned 35.10 (9)
4 Nico  Ihle Dui 35.15
5 Espen Aarnes  Hvammen Noo 35.20
7 Jan  Smeekens Ned 35.28
10 Gerben  Jorritsma Ned 35.48
12 Pim  Schipper Ned 35.68

Eindklassement 500 meter 

# Naam Land Punten
1 Pavel Kulizhnikov Rus 930
2 Laurent Dubreuil Can 771
3 Ruslan Murashov Rus 565
4 Michel Mulder Ned 560
5 Nico Ihle Dui 558
8 Jan Smeekens Ned 475
12 Hein Otterspeer Ned 289
15 Gerben Jorritsma Ned 253
17 Pim Schipper Ned 220

Politie: neonaziconcert gaat niet door

Het is de Duitse neonaziband Kategorie C niet gelukt op te treden in de grensstreek van Nederland en Duitsland. De nationalistische groep heeft zijn concert afgelast, meldde de Duitse politie zondag. Kategorie C had aangekondigd dit weekeinde in de buurt van de grensplaats Bad Bentheim te spelen en probeerde zalen te boeken in onder meer de Twentse gemeente Tubbergen.

De manager van de band was er in geslaagd een zaal te huren in Haaksbergen. Vlak voor het geplande begin van het concert bleek dat de man in Nederland was. Hij werd gecontroleerd en kreeg te horen dat het optreden niet door kon gaan. Een reisgenoot bleek een wapen bij zich te hebben en werd opgepakt. De apparatuur van de band is in beslag genomen.

De Duitse politie zag vervolgens de bandleden op de snelweg richting Nederland. Zij werden staande gehouden.

Schuilplaatsverleners WOII krijgen monument

Tienduizenden Nederlanders hebben in de Tweede Wereldoorlog mensen laten onderduiken om hen uit handen van de Duitse bezetters te houden. Voor deze zogenoemde schuilplaatsverleners wordt vrijdag een monument onthuld in Kamp Amersfoort.

Kamp Amersfoort is volgens de Stichting Schuilplaatsverleners een historische plek, want mensen die werden betrapt met onderduikers in huis werden naar dat kamp afgevoerd. Velen hebben het enorme risico dat zij namen met de dood moeten bekopen. Onder anderen Amsterdammers die Anne Frank en haar familie lieten onderduiken, kwamen in Kamp Amersfoort terecht.

"De schuilplaatsverleners hebben honderdduizenden mensen het leven gered. Ze werkten tijdens de oorlog in alle stilte en in het diepste geheim. Ze verdienen een nationaal eerbetoon voor hun moed en heldhaftigheid'', aldus Jos Pothof, secretaris van de stichting.

Ronald Leopold, directeur van het Anne Frank Huis, onthult het door kunstenaar Eric Claus ontworpen monument.

Getuige na verkeersruzie achter dader aan

Een automobilist is zondag bij een verkeersruzie over het been van een ander heen gereden. Hij dacht ongezien weg te rijden, maar hij hield er geen rekening mee dat een getuige achter hem aan reed, vanaf de ruzie op de A4 bij Leiderdorp tot in de bebouwde kom van Amsterdam. Daar kon de gewaarschuwde politie de man aanhouden.

Het opstootje was ontstaan op een drukke plek, waar veel verkeer moet invoegen. Na de ruzie stapte de automobilist uit Berkel en Rodenrijs boos in zijn auto. Hij reed weg en raakte zijn rivaal. De getuige bleef de man volgen en hield de politie op de hoogte. "De melder uit Den Haag verdient een bloemetje'', aldus de politie.

Dubbelslag Richardson op 500 meter, eindzege Kodaira

Heather Richardson heeft net als zaterdag de 500 meter gewonnen tijdens de wereldbekerfinale in Erfurt. De Amerikaande was de snelste in 37.77. Brittany Bowe werd tweede met 37.97 en het brons ging naar Nao Kodaira met 38.49. 

De derde plaats van Kodaira was voldoende om het wereldbekerklassement over de kortste afstand te winnen. Klassementsleider Lee Sang-Hwa, was net als de gehele Zuid-Koreaanse ploeg, afwezig in Erfurt. Kodaira verdient met haar eindzege 15.000 dollar (13,83 euro). 

De beste Nederlandse vandaag was Floor van den Brandt, 38.83 was goed voor de vijfde plaats. Thijsje Oenema, Margot Boer en Bo van der Werff werden achtste, negende en veertiende.

Uitslag 500 meter

# Naam Land Punten
1 Heather  Richardson VS 37.77
2 Brittany  Bowe VS 37.97
3 Nao  Kodaira Jap 38.49
4 Yekaterina  Aydova Kaz 38.74
5 Karolina  Erbanová Tsj 38.78
6 Floor  van den Brandt Ned 38.83
7 Vanessa  Bittner Oos 38.92
8 Thijsje  Oenema Ned 38.94
9 Margot  Boer Ned 38.99
14 Bo  van der Werff Ned 39.37

Klassement 500 meter 

# Naam Land Punten
1 Nao Kodaira Jap 926
2 Lee Sang-Hwa  ZKo 880
3 Heather Richardson VS 710
4 Brittany Bowe VS 535
5 Judith Hesse Dui 535
6 Karolina Erbanová Tsj 523
7 Margot Boer Ned 491
8 Thijsje Oenema Ned 486
9 Floor van den Brandt Ned 436
15 Bo van der Werff Ned 234

Farah loopt Europees record halve marathon

De Britse atleet Mo Farah heeft zondag het veertien jaar oude Europees record op de halve marathon verbroken. De tweevoudig olympisch kampioen van 2012 (5000 en 10.000 meter) liep in Lissabon een dag voor zijn 32e verjaardag een tijd van 59:32 minuten. Daarmee was hij twintig seconden sneller dan de Spanjaard Fabian Roncero in Berlijn in 2001.

"Mijn concurrenten hebben er een zware race van gemaakt", zei Farah. "Ik kon na afloop amper nog op m'n benen staan." Farah viel op de finishlijn van uitputting op de grond en liep daarbij lichte verwondingen op. Hij bleef de Keniaan Micah Kogo slechts één seconde voor. Diens landgenoot Stephen Kibet werd derde in 59:58.

Bij de vrouwen won de Keniaanse Rose Chelimo in 1:08.28 uur voor de Portugese Sara Moreira in 1:09.18. De Keniaanse Priscah Jeptoo eindigde drie seconden achter haar als derde.

Uitslag PEC Zwolle - Excelsior

PEC Zwolle is er niet in geslaagd Excelsior opzij te zetten. De thuisclub kwam op voorsprong, maar even later schoot Jeff Stans een prachtige 1-1 binnen. PEC drong daarna wel aan maar kwam niet meer tot scoren. Hieronder de statistieken:

PEC Zwolle

1 - 1

Excelsior

 37' Fischer (ED)    40' Stans 
 
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 11.935
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
Van Polen
Van der Werff
Lam
Van Hintum
Rienstra
Drost (Babalj/88)
Saymak
Lukoki
Necid
Thomas (Nijland/30)
  Damen
Bovenberg (Karami/46)
Fischer
Mattheij
Kuipers
Bruins (Auassar/67)
Stans
Kruys (Varela/82)
Botaka
Van Weert
Van Mieghem

'Booy ontslagen bij Go Ahead Eagles'

Go Ahead Eagles heeft per direct afscheid genomen van trainer Foeke Booy. Dat meldt Voetbal International zondag op de website. Volgens VI proefde het bestuur van de club uit Deventer zaterdag na de met 2-0 verloren wedstrijd tegen Vitesse te weinig draagvlak onder de spelers om nog langer door te gaan met de Fries.

De positie van Booy stond de laatste weken al onder druk. De club verloor de laatste vijf wedstrijden in de eredivisie op rij. Booy maakte eerder al bekend dat hij na dit seizoen zou vertrekken uit Deventer.

Update 14.00 uur

Inmiddels meldt ook de NOS dat Booy niet langer de trainer is van de club uit Deventer, waarbij het zich baseert op bronnen binnen de club. Alfons Groenendijk zou genoemd worden als opvolger nadat hij onlangs ontslagen werd als technisch directeur van het Roemeense Universitatea Cluj.

Sábliková wint 3000 meter voor Joling en Valkenburg

Martina Sábliková heeft de 3000 meter tijdens de wereldbekerfinale in Erfurt gewonnen. De wereldkampioene op deze afstand won in een tijd van 4:04.06. Sábliková was al zeker van de eindzege in het wereldbekerklassement over de lange afstanden. 

Het zilver was voor Marije Joling in 4:06.64 en werd daarmee derde in het eindklassement. Brons ging naar Diane Valkenburg (4:07.85). Carlijn Achtereekte, Carien Kleibeuker werden respectievelijk vijfde, zesde en negende. Claudia Pechstein werd vierde in Erfurt (4:09.14) en duwde daarmee Ireen Wüst van het podium af. Wùst besloot de wereldbekerfinale over te slaan. 

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Martina Sábliková Tsj 4:04.06
2 Marije Joling Ned 4:05.64
3 Diane Valkenburg Ned 4:07.85
4 Claudia Pechstein Dui 4:09.14
5 Carlijn Achtereekte Ned 4:09.67
6 Carien Kleibeuker Ned 4:10.32
9 Jorien Voorhuis Ned 4:12.72

Klassement over de lange afstanden (3000 + 5000 meter) 

# Naam Land Punten
1 Martina Sábliková Tsj 580
2 Claudia Pechstein Ned 360
3 Marije Joling Ned 350
4 Ireen Wüst Ned 350
5 Jorien Voorhuis Ned 282
6 Diane Valkenburg Ned 271
7 Carlijn Achtereekte Ned 258
14 Carien Kleibeuker Ned 107

Hirscher grijpt ook eindzege slalom-World Cup

Skiër Marcel Hirscher heeft tijdens de World Cup-finales in het Franse Meribel het slalomduel met de Duitser Felix Neureuther in zijn voordeel beslecht. De Oostenrijker wist de wedstrijd te winnen en haalde zijn goede vriend Neureuther daardoor op het laatste moment nog in in het eindklassement op de slalom.

Na de eerste run stond Hirscher nog op de derde plek, 0,08 seconden achter de Italiaan Stefano Gross. Henrik Kristoffersen, een dag eerder winnaar van de reuzenslalom, gaf 0,01 seconden toe op Gross. Neureuther, de leider in de tussenstand van de slalom-World Cup, maakte halverwege een grote fout en kwam slechts tot de veertiende tijd. 

In de tweede run kon Neureuther zich iets verbeteren, maar Hirscher zou alsnog aan een plek bij de eerste twee genoeg hebben om hem in te halen. De Oostenrijker liet na een zeer aanvallende run de snelste tijd noteren en zag vervolgens dat Kristoffersen een grote fout maakte en terugviel. Gross haalde de tijd van Hirscher ook niet, terwijl zijn landgenoot Giuliano Razzoli zich op kon werken naar plek twee achter de Oostenrijker. Alexander Khoroshilov uit Rusland werd derde. 

Door zijn twaalfde plek zag Neureuther zijn droom in rook opgaan om als eerste Duitser in 25 jaar een World Cup te winnen bij de mannen. Voor Hirscher is het al de negende kristallen bokaal. Dit weekeinde won hij zijn vierde algemene World Cup op rij, terwijl hij die voor de slalom drie keer op rij gewonnen heeft. Dit seizoen was hij voor de tweede keer in zijn loopbaan ook op de reuzenslalom de beste.

Rekik en Maher terug in basis PSV

Karim Rekik en Adam Maher keren zondag op bezoek in De Kuip terug in de basisopstelling van Feyenoord. Beide spelers ontbraken de afgelopen weken vanwege blessures in de ploeg van trainer Phillip Cocu. Die grijpt in de uitwedstrijd tegen Feyenoord terug op zijn 'vaste' basis, waarin alleen de geblesseerde Santiago Arias ontbreekt. Joshua Brenet speelt daarom opnieuw rechts achterin.

Rekik krijgt centraal in de defensie de voorkeur boven Nicolas Isimat, de Franse huurling die de laatste weken een goede indruk maakte. Maher verdringt Jorrit Hendrix uit de ploeg. Stijn Schaars, terug na langdurig blessureleed, zit niet bij de selectie. De confrontatie met Feyenoord in De Kuip begint om 14.30 uur.

Busquets fit voor El Clásico

Middenvelder Sergio Busquets kan zondagavond meespelen met FC Barcelona in de klassieker tegen Real Madrid. De Catalaanse club bevestigde zondag dat de 26-jarige Spanjaard hersteld is van een enkelblessure die hij begin deze maand opliep in de bekerwedstrijd tegen Villarreal. Daardoor miste hij de afgelopen drie wedstrijden van de koploper, die één punt voorsprong heeft op Real.

FC Barcelona neemt het zondag om 21.00 uur in het eigen Camp Nou op tegen de rivaal uit de Spaanse hoofdstad. Eind oktober eindigde het duel in Madrid in 3-1 voor de thuisploeg.

Zieke Rodriguez mist Ronde van Catalonië

De Spaanse renner Joaquim Rodriguez doet maandag niet mee aan de Ronde van Catalonië. De titelverdediger is ziek. "Tot mijn grote teleurstelling zorgt een maagvirus er voor dat ik niet kan deelnemen aan de Ronde van Catalonië", liet Rodriguez via Twitter weten.

De winnaar van vorig jaar en van de editie van 2010 hoopt wel te kunnen starten in de Ronde van het Baskenland, die op 6 april begint.

Robert Gesink en Lieuwe Westra meldden zich eerder al af voor Catalonië. Zij richten zich ook op de wedstrijd in het Baskenland.

Bondscoach maakt zich zorgen om Falcao

De bondscoach van Colombia Jose Pekerman maakt zich zorgen om het gebrek aan speeltijd van zijn sterspeler Radamel Falcao, die bij Manchester United voornamelijk op de bank zit. Pekerman nam Falcao wel op in de selectie die eind maart oefent tegen Bahrein en Koeweit in aanloop naar de Copa América in juni.

Falcao wordt door het United van trainer Louis van Gaal gehuurd van AS Monaco, maar de aanvaller die het afgelopen WK miste vanwege een blessure mocht pas in achttien competitiewedstrijden het veld in. "Het is een groot probleem dat opgelost moet worden, ook omdat hij zich op dit moment niet gelukkig zal voelen in Manchester", zei Pekerman. "Ik twijfel er niet aan dat hij weer uit deze situatie komt, want ik ken zijn mentaliteit en vechtlust. Hij is dan ook gewoon geselecteerd. Zijn fitheid heeft hij niet verloren."

Dronken man zonder rijbewijs over de kop

Een dronken automobilist is zondagochtend vroeg over de kop geslagen in de Vlaketunnel in Zeeland. Hij bleek geen rijbewijs meer te hebben en werd bovendien gezocht omdat hij was veroordeeld. Waarvoor is niet bekend, aldus de politie.

Het rijbewijs van de 25-jarige man is in december 2012 ingetrokken. Een politiewoordvoerder kon niet zeggen waarom dat was gedaan.

De man reed zondagochtend in een bestelbusje over de A58 richting Goes. Het voertuig begon in de tunnel te slingeren en botste tegen de tunnelwand. Vervolgens kwam het busje op zijn dak terecht. Het voertuig gleed nog een tijdje door. De man werd uit het busje gehaald en voor controle naar een ziekenhuis gebracht. Hij was lichtgewond. Uit politieonderzoek bleek dat hij 1,7 promille alcohol in zijn bloed had.

De Vlaketunnel was na het ongeluk urenlang dicht. Eerst voor het opruimen van de schade en toen dat klaar was, bleek dat de slagbomen niet omhoog gingen. Pas in de loop van de ochtend kon het verkeer weer door de tunnel.

Blatter: "FIFA invloedrijker dan religie"

De wereldvoetbalbond FIFA is invloedrijker dan welke religie of welk land dan ook. Voorzitter Sepp Blatter deed deze opmerkelijke uitspraak in een interview met de Zwitserse krant Sonntags-Zeitung. "De FIFA heeft door de positieve emoties die het voetbal losmaakt meer invloed dan welk land op aarde of welke godsdienst dan ook. We bewegen de massa. We willen dit gebruiken om meer vrede, gerechtigheid en gezondheid in de wereld te creëren", aldus Blatter.

Blatter heeft zich herkiesbaar gesteld voor nog een termijn als voorzitter. Michael van Praag geldt op 29 mei als een van zijn uitdagers. Als Blatter wordt herkozen wil hij er alles aan doen om de geloofwaardigheid van de FIFA te verhogen. Hij wil zich ook inzetten voor het vrouwenvoetbal. "Het WK van de vrouwen moet dezelfde uitstraling krijgen als het WK van de mannen. De toekomst van het voetbal is vrouwelijk", stelt Blatter.

Van Vlerken tweede in ironman in Melbourne

Yvonne van Vlerken is zondag als tweede geëindigd bij de ironman in Melbourne. De 38-jarige Nederlandse atlete moest met een tijd van 8.58.57 alleen de Australische Melissa Hauschildt voor zich dulden, die voor eigen publiek won in 8.52.50. De Zwitserse Caroline Steffen werd derde in 8.59.07.

Het was de elfde keer dat de in Oostenrijk woonachtige Van Vlerken bij een ironman op het podium stond.

Wippert wint eerst rit Ronde van Taiwan

Wouter Wippert heeft zondag de eerste etappe van de Ronde van Taiwan gewonnen. De Nederlandse renner van de ploeg Drapac was de snelste in de sprint na een rit over 52 kilometer met start en finish in Taipei.

Wippert bleef de Sloveen Aldo Ilesic en de Zuid-Koreaan Keon Woo Park voor. Hij was blij met zijn zege en dankte na afloop zijn ploeggenoten voor hun inzet. "We hebben erg goed samengewerkt vandaag. Met nog vijf kilometer te gaan, ging het vol gas. Ze hebben mij toen uit de wind gehouden. Ik ben erg blij met onze vorm en hoe we dit samen hebben gedaan".

Alflen twijfelt over toekomst bij FC Utrecht

Rob Alflen twijfelt over zijn toekomst als trainer bij FC Utrecht. Hij heeft dit zondag gezegd in het programma De Tafel van Kees bij Fox Sports.

"Na ons seizoen kan ik me niet anders voorstellen dan dat er twijfel bij de club is over verlengen wel of niet", aldus Alflen. "Er is ook twijfel bij mij. Ik twijfel over bepaalde zaken. Er zijn doelstellingen gesteld en een aantal daarvan worden prima gehaald. Maar er zijn ook dingen die niet goed gaan. Ik vind het ook niet gek dat er, na wat er allemaal gebeurd is, twijfel is."

FC Utrecht, dat vrijdag met 3-4 van NAC Breda verloor, staat twaalfde in de tussenstand. "Als je wilt verlengen, moet je van twee kanten honderd procent overtuigd zijn. De leiding moet de absolute overtuiging hebben dat we op de goede weg zijn. Ik kan me voorstellen dat de club daar anders over denkt".

Kamervoorzitter benieuwd naar uitleg Houwers

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg is benieuwd waarom oud-VVD-Kamerlid Johan Houwers nu toch weer aan de slag wil in de Tweede Kamer. Van Miltenburg zei dat in het televisieprogramma WNL op Zondag.

Johan Houwers legde anderhalf jaar geleden zijn Kamerwerk neer toen het Openbaar Ministerie een onderzoek begon naar gesjoemel met gegevens rond zijn hypotheek. Inmiddels heeft Houwers een boete betaald voor hypotheekfraude en is hij niet meer welkom bij de VVD.

Van Miltenburg gaf aan dat zij het in 2013 "chique' vond dat Houwers zijn verantwoordelijkheid nam toen hij in opspraak kwam en terugtrad omdat hij niet goed meer kon functioneren. "Ik ben heel erg benieuwd waarom hij van gedachten is veranderd en waarom hij nu wil terugkomen", aldus Van Miltenburg.

Groothuis van schaatsploeg van Orie naar beslist.nl

Stefan Groothuis vertrekt bij Team LottoNL-Jumbo. De 33-jarige rijder en coach Jac Orie hebben na enkele gesprekken gezamenlijk besloten dat de wegen van de twee zullen scheiden.

"We hebben hele mooie jaren met elkaar gehad en ik heb altijd met veel plezier met Stefan gewerkt. We hebben hoogtepunten maar ook dieptepunten met elkaar gedeeld", laat Orie weten op de website van de ploeg. "Stefan en ik hebben onlangs met elkaar over de toekomst gesproken en vervolgens hebben we de conclusie getrokken dat het voor beide partijen het beste is als Stefan een nieuwe route kiest. Ik wens hem daarbij alle succes", vervolgt de coach.

Orie is sinds 2008 de trainer van Groothuis. In deze periode werd hij wereldkampioen op de 1000 meter in 2011. Een jaar later was Groothuis de beste tijdens het WK sprint. Het absolute hoogtepunt beleefde Groothuis bij de Olympische Spelen in Sochi, waar hij goud won op de kilometer.

Update 11.20 uur

De NOS meldt dat Groothuis zich aansluit bij de schaatsploeg van Gerard van Velde. Hij wordt bij beslist.nl ploeggenoot de gebroeders Mulder. Eerder wist Van Velde al de ervaren Shani Davis aan zich te binden, hoewel er nog gesproken wordt over de invulling.

Stefan Groothuis vertrekt bij LottoNL-Jumbo. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Stefan Groothuis vertrekt bij LottoNL-Jumbo. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Olympisch gewichthefkampioen Dobrev (35) dood gevonden

Voormalig olympisch kampioen gewichtheffen Milen Dobrev is zaterdagmiddag dood gevonden in zijn woning in het Bulgaarse Plovdiv. Volgens onbevestigde berichten is Dobrev overleden aan een hartaanval. Volgens de politie vertoonde zijn lichaam geen tekenen van geweld. De Bulgaar Dobrev werd 35 jaar.

In 2004 veroverde Dobrev olympisch goud in Athene in de klasse tot 94 kilogram. In diezelfde klasse werd hij een jaar eerder wereldkampioen, terwijl hij op WK's tevens zilver en twee keer brons pakte. In 2003 en 2004 werd Dobrev Europees kampioen. Vanwege fysieke problemen moest hij in de aanloop naar de Spelen van Beijing in 2008 stoppen met de sport.

Een vriend van de Bulgaar zegt dat de voormalig gewichtheffer leed aan een hartziekte en onlangs gestopt was met zijn medicatie. De vriend zou samen met Dobrev van plan zijn om binnenkort een sportacademie voor kinderen op te richten.

Dobrev op weg naar zijn wereldtitel in 2003 (Foto: Getty)

Basketballer Nash (41) zwaait af in NBA

Een hardnekkige rugblessure heeft de Canadese basketballer Steve Nash gedwongen tot stoppen. De 41-jarige spelverdeler (point guard) maakte zijn afscheid zaterdag bekend. Nash leverde in zijn lange carrière in de Noord-Amerikaanse topcompetitie liefst 10.335 assists, waarmee hij derde staat op de ranglijst aller tijden. Hij heeft bovendien het hoogste percentage benutte vrije worpen op zijn naam staan (ruim 90 procent).

De Canadees, geboren in Zuid-Afrika, maakte zijn entree in de NBA in 1996 bij de Phoenix Suns. Nash verhuisde twee jaar later naar de Dallas Mavericks, maar keerde in 2004 terug bij de Suns. De spelverdeler werd in 2005 en 2006 gekozen tot meest waardevolle speler (MVP) van de competitie. De achtvoudig All Star stapte in 2012 over naar de Los Angeles Lakers, maar zijn periode bij de formatie van Kobe Bryant werd gekenmerkt door veelvuldig blessureleed.

Everse: "Mission Impossible voor Dordrecht"

Trainer Jan Everse vreest het ergste voor FC Dordrecht. De hekkensluiter van de eredivisie moest zaterdag op bezoek bij Willem II opnieuw een nederlaag incasseren (2-1) en heeft nog slechts zes wedstrijden om te ontsnappen aan degradatie. "Misschien lukt het in de volgende wedstrijden tegen Heracles Almelo en NAC Breda, maar dat is meer 'wishful thinking' dan realisme", bekende Everse bij FOX Sports. "Ken je die films van Mission Impossible? Dit is misschien wel het zoveelste deel. Al liepen die vorige allemaal goed af, misschien deze ook wel."

De achterstand van Dordrecht op de zeventiende plek van Go Ahead Eagles bedraagt acht punten, NAC en Heracles hebben tien punten meer. "We houden ons elke keer vast aan een strohalm, maar die wordt steeds dunner. Statistisch bekeken hebben we eigenlijk geen enkele kans", aldus Everse. "Maar goed, de wonderen zijn de wereld nog niet uit."

In Tilburg bleek opnieuw dat Dordrecht veel moeite heeft met scoren. "Spelers die aan één kans genoeg hebben, lopen niet bij ons. Dat is de zure realiteit."

VVD in peiling groter dan PVV

De VVD heeft het volgens opiniepeiler Maurice de Hond de afgelopen week goed gedaan bij de kiezers: als er nu Tweede-Kamerverkiezingen zouden zijn, zou de VVD met 24 zetels de grootste partij zijn. De PVV is in de wekelijkse peiling van De Hond gezakt van 24 naar 22 zetels. Het CDA en de SP zouden ook 22 zetels krijgen.

Ten opzichte van vorige week is de VVD één zetel gestegen in de peiling, CDA bleef gelijk en de SP steeg twee zetels.

De lage opkomst van 48 procent voor de Provinciale-Statenverkiezingen van afgelopen woensdag heeft een paar partijen juist in de kaart gespeeld, meldt De Hond. CDA, ChristenUnie en SGP hebben volgens hem geprofiteerd. Waren er meer mensen gaan stemmen, dan waren de PVV en de SP mogelijk dichterbij het CDA geëindigd. ChristenUnie en SGP zouden het dan slechter hebben gedaan. De SGP heeft een vaste basis van ruim 150.000 kiezers, die ook altijd bijna allemaal komen opdagen, aldus De Hond. "Het is de opkomst van andere kiezers die de procentuele uitslag bepaalt."

Na de vier grootste partijen volgen D66 met 19 fictieve zetels, de PvdA (14 zetels), GroenLinks (9 zetels), ChristenUnie (6 zetels), Partij voor de Dieren (5 zetels), 50Plus (4 zetels) en de SGP (3 zetels).

Trein ontspoord door aanrijding met auto

In Teuge is zondagochtend even voor 9.00 uur een passagierstrein ontspoord door een aanrijding met een auto. Het ongeval gebeurde volgens de politie op een spoorwegovergang. Door het ongeluk is vermoedelijk de hele dag geen treinverkeer mogelijk tussen Amersfoort en Deventer, meldt NS.

Het is nog niet duidelijk of er gewonden zijn gevallen. Volgens een NS-woordvoerder zaten in de trein drie personen, die niet gewond zijn geraakt. 

Update

Later in de ochtend is duidelijk geworden dat de automobilist is omgekomen bij het ongeluk. De politie gaat ervan uit dat er niet meer mensen in de auto zaten.

Moskee trekt grens tussen orthodox en extreem

Binnen de Rotterdamse Essalam Moskee worden ongeveer veertig moslimjongeren begeleid die de neiging hebben te radicaliseren. Imam Azzedine Karrat en adjunct-directeur Jacob van der Blom van de moskee doen dat op eigen initiatief. Van der Blom: "Deze jongeren isoleren is het slechtste wat je kunt doen. Geef ze een plek om hun energie kwijt te kunnen. Meestal verdwijnt het radicale gedachtegoed na vier jaar vanzelf."

De jongeren worden door Van der Blom en Karrat zelf gespot. Dat gebeurt rond het vrijdaggebed, maar ook tijdens sociaal-maatschappelijke bijeenkomsten in de moskee. "Dat gaat geleidelijk. We geven een handje, maken een praatje om vertrouwen te winnen. Dan volgen er vanzelf gesprekken over het gedachtegoed. Orthodoxie mag, maar zodra het radicaal wordt, trekken we de streep."

In de gesprekken willen ze de bewustwording van de jongeren vergroten, maar ook duidelijk maken waar orthodoxie overgaat in radicalisme. "Daar ligt de absolute grens. Wij willen de voedingsbodem voor het radicale gedachtegoed wegnemen, voordat jongeren beginnen te radicaliseren. Dat doen we door kennis over te dragen en veel persoonlijke gesprekken", zegt Karrat.

Hoeveel jongeren in Rotterdam op de grens leven, is niet te zeggen. Aan enkele jonge gelovigen uit de Essalam Moskee - tussen de vijf en tien - heb je een harde dobber. "Zij hebben er duizenden uren Youtube-filmpjes van het kalifaat van IS opzitten. Die zijn zo gehersenspoeld dat je niet direct de antwoorden hebt om ze op andere gedachten te brengen."

Van der Blom en Karrat willen een acceptabel alternatief bieden, de orthodoxe stroming, zoals het christendom en jodendom die ook kennen. In het Westen wordt die stroming binnen de islam steeds meer gelijkgesteld aan extremisme. "De jongeren waar wij mee werken roepen dat ze de ware islam aanhangen, maar ze bedoelen eigenlijk dat ze orthodox zijn."

Het is volgens Van der Blom een kwestie van marketing. De jongeren aan de rechterkant van het religieuze spectrum moeten leren zichzelf op een nette manier te 'verkopen'. "Veel mensen zijn in verwarring en weten het allemaal niet meer. Die stellen een baard of het dragen van een djellaba gelijk aan terrorisme. Dan moet je mensen soms wat helpen en zeg je dat je orthodox bent maar niet extreem."

Tegelijkertijd weten ook moslims het soms allemaal niet meer. "Dan wil je net als hooligans wel eens de verkeerde afslag nemen en je alleen maar focussen op één ding. Ook hen moet je uitleggen waar fanatisme overgaat in hooliganisme."

Hippiebusje 65 jaar

Hét symbool van vrijheid in de jaren zestig en waarschijnlijk het bekendste busje ooit. Het iconische Volkswagenbusje bestaat deze maand 65 jaar.

Het begon als een eenvoudig idee, geschetst in een notitieboekje door de Nederlandse Volkswagen-importeur Ben Pon. Tijdens een bezoek aan de fabriek in het Duitse Wolfsburg in 1947 tekende hij een rechthoekige bestelwagen, op basis van de VW Kever. De bus moest geschikt zijn voor zowel kleine ondernemers als gewone consumenten.

De bedrijfswagen, die in de flowerpowertijd wereldberoemd werd als 'hippiebus' en op platenhoezen van Bob Dylan en The Beach Boys verscheen, werd in 1950 in productie genomen. Van meet af aan was de bus een verkoophit. Aan die populariteit kwam eigenlijk nooit een eind. Het eerste busje, officieel de Transporter type T1, werd geroemd om zijn enorme ruimte, betrouwbare techniek en relatief lage prijs. Met de motor achterin onder de laadvloer weggestopt bleef het busje toch compact.

In de zestiger jaren ontdekten hippies het veelzijdige 'groovy' vervoermiddel. Zij trokken er mee van het ene festival of 'happening' naar het andere. Ook in de surfscene bereikte de VW-bus snel cultstatus. Avonturiers zwierven met de kampeervariant door Europa en de VS. Maar de bus werd ook in uiteenlopende versies ingezet als ambulance, brandweerauto en nieuwswagen voor radio- en televisiezenders.

De klassieke T2 rolde nog maar eind 2013 voor het laatst van de productieband in het Braziliaanse Sao Paulo. De productie moest gestaakt worden omdat het busje, waar geen ABS en airbags in zitten, niet meer voldeed aan de huidige veiligheidseisen.

Tweedehands zijn de busjes nog altijd zeer gewild en worden er flinke bedragen neergeteld voor mooie exemplaren. Eind vorig jaar werd een zeldzaam type uit 1955 in Duitsland geveild voor 235.000 dollar (omgerekend 213.000 euro), het hoogste bedrag ooit voor een VW-busje.

volkswagen
Volkswagen

Fledderus: "Naïef verdedigd"

Aanvoerder Mark-Jan Fledderus van degradatiekandidaat Heracles Almelo vond zaterdag het krachtsverschil met subtopper sc Heerenveen wel meevallen. Toch liet de uitslag (1-4, na een ruststand van 1-1) weinig aan duidelijkheid te wensen over. "We zijn in de tweede helft weggecounterd. We verdedigden naïef. Vooral 1-3 en 1-4 hadden nooit mogen vallen", concludeerde hij bij FOX Sports een tikje bedrukt.

Zijn trainer John Stegeman was het volledig met hem eens. "Drie omschakelmomenten hebben ons genekt", bromde hij. "Voor de rust hebben we verzuimd 2-1 te maken. Daardoor hielden we Heerenveen in leven. Na de rust werd ons spel veel te slordig. Misschien was het overconcentratie."

De winnende trainer Dwight Lodeweges sprak van een 'dramatische' eerste helft. "We verdedigden veel te ver uit elkaar. Daardoor kon Heracles er steeds tussendoor voetballen. Het verschil met de tweede helft was zeer groot. De tactische discipline was na de rust bij ons een stuk beter."

Booy geraakt door spreekkoren Go Ahead

Go Ahead Eagles leed zaterdagavond op eigen veld tegen Vitesse de vijfde nederlaag (0-2) op rij in de eredivisie. Het begint er dan ook steeds meer op te lijken dat de ploeg zich via de nacompetitie moet zien te handhaven, tot onvrede van de trouwe aanhang. Zaterdag richtte de frustratie zich op trainer Foeke Booy, wiens vertrek werd geëist. "Dat is niet leuk", reageerde Booy bij FOX Sports. "Ik kan wel zeggen dat het me niks doet, maar natuurlijk doet het je wel wat."

Het 'Foeke rot op' golfde in de slotfase van het duel veelvuldig van de tribunes. Na afloop verzamelden boze supporters zich bij de ingang van het stadion. "Dat is vervelend en onze situatie is ook vervelend", aldus Booy. "Ik weet dat ik er keihard aan werk en dat we er alles aan doen met elkaar. Ik had het ook liever anders gehad."

Jansrud zegt af, Hirscher schrijft geschiedenis

De vierde algemene World Cup op rij is een feit voor de Oostenrijkse skiër Marcel Hirscher. De Noor Kjetil Jansrud, zijn enige overgebleven concurrent voor de kristallen kogel, besloot zaterdag alsnog dat hij zondag definitief niet van start gaat op de afsluitende slalom bij de World Cup-finales in het Franse Méribel.

De 26-jarige Hirscher is daarmee de eerste mannelijke skiër die vier keer op rij de algemene World Cup verovert. Bij de vrouwen staat het record op vijf; de Oostenrijkse Annemarie Moser-Pröll won de wereldbeker in 1971, 1972, 1973, 1974 en 1975.

Jansrud gaf zaterdag direct na de wedstrijd op de reuzenslalom al aan dat hij twijfelde over een start op de slalom. Hij won deze winter de wereldbekers op de snelheidsnummers afdaling en super-G, maar is normaal gesproken geen kandidaat voor de top-10 op de slalom.

Bergsma mag niet klagen

Jorrit Bergsma betreurde zaterdag na de openingsdag van de wereldbekerfinale in Erfurt de absentie van nogal wat grote namen. "Dat is heel jammer. Je moet ook eigenlijk het schaatsseizoen niet willen afsluiten met dit toernooi. Het valt niet mee om nog scherp te blijven voor deze wedstrijden. Er waren niet voor niets zoveel afmeldingen", liet de 29-jarige Fries bij de NOS weten.

Over zijn winnende race in een tijd van 6:17,49, tevens goed voor zijn derde zege op rij in het wereldbekerklassement over 5000 en 10.000 meter, was Bergsma niet helemaal tevreden. "Het was geen rit uit het boekje. Ik had het baanrecord van Kramer in mijn hoofd", verwees hij naar de tijd van 6:16,02 uit 2009 van zijn afwezige rivaal.

"Ik had rondjes van 29,5 willen rijden, maar ik had moeite om op de juiste basissnelheid te komen en ook vast te houden. In de slotfase zette ik iets te vroeg een versnelling in, waardoor ik in de laatste ronde weer verlies leed. Maar goed, met deze zege mag ik al met al toch niet klagen."

Galatasaray verpest debuut Wouters

Galatasaray heeft zaterdag het debuut op de bank van trainer Jan Wouters bij Kasimpasa verpest. De ploeg van de Nederlandse oud-international, die afgelopen week de taken overnam van de opgestapte Shota Arveladze, verspeelde in eigen stadion een voorsprong van 2-0. In de tweede helft boog Galatasaray de achterstand om in een overwinning: 2-3. De club van Wesley Sneijder nam daardoor de koppositie in de Turkse competitie over van Besiktas.

Wouters, die als hoofd jeugdopleiding bij de Turkse club werkt, werd na het plotselinge vertrek van Arveladze doorgeschoven naar de bank. Hij gaf Ryan Donk en Ryan Babel zaterdag een basisplaats en zag hoe zijn ploeg scoorde via André Castro en Tunay Torun. In de tweede helft sloeg Galatasaray echter toe, met doelpunten tussen de 52e en 66e minuut van de Turkse internationals Selçuk Inan, Umut Bulut en Burak Yilmaz.

Handbalsters winnen opnieuw van Slowakije

De Nederlandse handbalsters waren zaterdag ook in de tweede oefenwedstrijd de sterk voor Slowakije. De ploeg van bondscoach Henk Groener won in Arnhem met 29-26, na een ruststand van 20-13. Oranje zegevierde vrijdag in het eerste oefenduel met 33-27.

De wedstrijden tegen Slowakije waren de afsluiting van een stageweek op Papendal, bedoeld als voorbereiding op de play-off tegen Tsjechië in juni. De winnaar van dat tweeluik plaatst zich voor het WK in december in Denemarken.

Stevens: "Drie punten, niet meer"

De eerste overwinning sinds 16 december leidde zaterdag uiteraard tot grote opluchting bij VfB Stuttgart. Na de winst op Eintracht Frankfurt (3-1) temperde trainer Huub Stevens echter de euforie. "Uiteindelijk zijn dit gewoon drie punten, niet meer dan dat", zei Stevens, wiens elftal dit kalenderjaar nog niet had gewonnen.

Ondanks de eerste overwinning in tien wedstrijden blijft Stuttgart onderaan de Bundesliga staan. De achterstand op de 'veilige' vijftiende plek van SC Freiburg bedraagt nog twee punten. "Lange tijd zaten we niet in de wedstrijd", zei Stevens over het duel met Frankfurt, dat kort na rust de leiding nam. "Je kon goed zien wat druk met mensen doet, daarvan profiteerde Frankfurt. Na de tegentreffer toonde de ploeg echter karakter door terug te komen. Een groot compliment daarvoor. We zijn heel blij met deze drie punten, maar het is nog niet genoeg."

Queiroz aangehouden op Iraanse luchthaven

Het ziet er niet naar uit dat Carlos Queiroz plezierige laatste weken gaat beleven als bondscoach van het Iraanse voetbalelftal. De trainer, die vrijdag zijn voortijdige vertrek aankondigde, werd zaterdag op de luchthaven van Teheran aangehouden. Hij zou een belastingschuld van ongeveer 288.000 euro hebben in het Arabische land.

De Portugese oefenmeester maakte vrijdag bekend aan het eind van deze maand te stoppen als bondscoach. Dat deed hij onder 'externe druk'. Zijn contract liep nog door tot 2018, maar na de uitschakeling van Iran in de kwartfinales van de Azië Cup eiste de minister van Sport zijn vertrek. Zijn aanhouding heeft dan ook veel weg van een politiek statement, want de voetbalbond van Iran wilde juist graag door met Queiroz. Pas nadat de bond tussenbeide was gekomen mocht de Portugees zijn ploeg achterna reizen naar Europa. Daar werkt Iran komende week oefenwedstrijden af tegen Chili en Zweden.

Geen treinverkeer rond Breda

Treinreizigers in Noord-Brabant moeten zondagochtend rekening houden met een langere reistijd. Rond Breda ligt het treinverkeer plat. Dat komt door een eerdere verstoring, meldt de NS.

De spoorvervoerder verwacht dat tegen het einde van de ochtend pas weer treinen kunnen rijden. Reizigers tussen Eindhoven en Rotterdam wordt geadviseerd om via Utrecht om te reizen. Ook heeft de NS bussen ingezet.

Geen treinverkeer rond Breda
Geen treinverkeer rond Breda (Foto: ANP)

Koeman koestert verjaardagscadeau

Ronald Koeman kon zich zaterdag geen beter cadeau wensen voor zijn 52e verjaardag. Vanaf de bank zag de jarige manager hoe Southampton voor eigen publiek een degelijke overwinning boekte op Burnley (2-0). "Dit is het beste cadeautje dat ik kon krijgen: een comfortabele zege, drie punten en bovendien de veertiende 'clean sheet' van dit seizoen", zei Koeman, wiens elftal in de subtop van de Premier League blijft meestrijden om de Europese tickets. Zelfs de Champions League is nog mogelijk voor de Saints. "We houden de teams boven ons onder druk."

Het feestje in huize Koeman blijft echter bescheiden, onthulde de trainer. "Ik ga lekker uit eten met mijn familie en vrienden, verder heb ik geen grote plannen." Over de winst op Burnley was hij tevreden. "Voor rust speelden we niet zo goed, maar ik ben heel tevreden over ons spel na rust."

Koeman moest al vroeg in de wedstrijd zijn geblesseerde doelman Fraser Forster wisselen. "Er is iets mis met zijn knie, daar wordt een scan van gemaakt. Het is wachten op de uitslag. Zijn vervanger Kelvin Davis deed het heel goed."

Roep om videoscheidsrechter in Premier League

De roep om een videoscheidsrechter wordt ook in Engeland steeds luider. Voor de tweede keer in een paar weken tijd werd zaterdag de verkeerde speler met rood uit het veld gestuurd in de Premier League. "In het moderne voetbal heeft de scheidsrechter een zware taak", zei manager Tony Pulis van West Bromwich Albion, wiens ploeg op bezoek bij Manchester City (3-0) werd getroffen door een arbitrale dwaling. Scheidsrechter Neil Swarbrick stuurde niet Craig Dawson, maar Gareth McAuley van het veld.

Dawson haalde in de tweede minuut de doorgebroken Wilfried Bony onderuit na een mislukte pass van McAuley. Bony stond daarna snel op, maar werd vervolgens in het strafschopgebied weer neergelegd door McAuley. Die kreeg de rode kaart, terwijl Swarbrick had gefloten voor de overtreding van Dawson. "Zulke beslissingen bepalen een wedstrijd", zei Pulis, die pleit voor hulp van een videoscheidsrechter.

Lyon laat koppositie liggen tegen Nice

Olympique Lyon heeft zaterdag nagelaten de kop in de Franse Ligue 1 weer over te nemen van Paris Saint-Germain. Lyon ging op eigen veld met 2-1 ten onder tegen Nice. 'PSG' won vrijdag al met 3-1 van FC Lorient.

Lyon kwam halverwege de eerste helft op achterstand door Carlos Eduardo. Nice leek de thuisclub daarna terug in de wedstrijd te helpen, toen Lloyd Palun tien minuten na rust zijn tweede gele kaart kreeg en van het veld moest. De strafschop die hij daarbij veroorzaakte werd benut door Maxime Gonalons: 1-1. Lyon wist de overtalsituatie echter niet uit te buiten. Nice won zelfs, doordat Valentin Eysseric in de slotfase ook een strafschop benutte: 1-2.

Lyon blijft door de nederlaag steken op 58 punten na 30 wedstrijden, PSG heeft één punt meer. Olympique Marseille (derde) kan zondag het gat met Lyon verkleinen tot één punt.

Eindelijk winst voor Atlético Madrid en goal voor Torres

Atlético Madrid heeft een einde gemaakt aan de reeks gelijke spelen in de Primera División. De Spaanse kampioen boekte in het eigen stadion Vicente Calderón een overwinning op Getafe: 2-0. Atlético staat op de vierde plaats, één punt achter Valencia dat vrijdag al won bij Elche (0-4). Barcelona en Real Madrid hebben respectievelijk zes en vijf punten meer.

Fernando Torres opende in de derde minuut met een kopbal de score, na een vrije trap van Koke. De spits vierde zijn eerste doelpunt in de Primera División sinds mei 2007. De Portugese middenvelder Tiago verdubbelde kort voor rust de score, opnieuw uit een spelhervatting.

De ploeg van trainer Diego Simeone bereikte dinsdag de kwartfinales van de Champions League door Bayer Leverkusen via strafschoppen te verslaan.

Weg vrij voor Stekelenburg bij Monaco

Doelman Maarten Stekelenburg kan zondag dan eindelijk zijn debuut maken in de Franse voetbalcompetitie. De 32-jarige Haarlemmer verdedigt op bezoek bij Stade de Reims naar alle waarschijnlijkheid het doel van AS Monaco, omdat eerste keus Danijel Subasic vanwege een heupblessure afwezig is. Stekelenburg kwam tot nu toe alleen in de Franse bekertoernooien in actie voor de Monegasken.

Subasic liep die blessure aan zijn heup dinsdag op tijdens het duel met Arsenal in de Champions League. Ondanks de nederlaag (0-2) plaatste de ploeg van trainer Leonardo Jardim zich voor de kwartfinales. In de Franse Ligue 1 staat Monaco op de vierde plaats, negen punten achter koploper Paris Saint-Germain.

Madeira Open ingekort door noodweer

Het golftoernooi Madeira Open is zaterdag wegens het slechte weer nog verder ingekort. Het evenement, dat deel uitmaakt van de Europese - en Challenge Tour, zal nog maar 36 holes in plaats van de gebruikelijke 72 tellen. Wind en regen hinderen het toernooi zo ernstig, dat nog steeds niet alle spelers hun eerste ronde over achttien holes hebben afgemaakt.

De organisatie heeft besloten dat de spelers zondag de tweede en laatste ronde afwerken. De top 65 uit de eerste ronde mag in actie komen. De drie Nederlandse spelers, die vrijdag hun eerste ronde konden afmaken, staan voorlopig onder de streep en lijken uitgeschakeld voor een vervolgoptreden.

Tim Sluiter is de best geklasseerde op de 68e plaats met een score van 74 slagen, twee boven par. Maarten Lafeber en Daan Huizing delen de 84e plaats met 75 slagen. Koploper is de Deen Joachim Hansen met 68 slagen.

Sierra Leone op slot tegen ebola

President Ernest Bai Koroma van Sierra Leone heeft een nieuwe manier bedacht om de verspreiding van ebola tegen te gaan. Nieuwszender CNN meldt dat de inwoners van het Afrikaanse land een aantal dagen binnen moeten blijven. De president hoopt dat de verspreiding van de besmettelijke ziekte hierdoor een halt wordt toegeroepen.

Zaterdag lanceerde Koroma zijn 'Zero Ebola'-plan, waarin staat dat de Sierra Leoners worden opgeroepen volgende week vrijdag tot en met zondag niet naar buiten te gaan. Ook vraagt hij om op drie zaterdagen in april overdag de deur niet uit te gaan. Hij hoopt dat iedereen op die dagen bidt voor het uitroeien van ebola.

Vorig jaar lag het land ook al drie dagen plat, maar dat was volgens een medewerker van Artsen zonder Grenzen zinloos: "Door grootschalige dwingende maatregelen zeggen burgers juist het vertrouwen op in gezondheidsmedewerkers, waardoor ze wegblijven van zorg."

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is geen enkel land zo zwaar getroffen door ebola als Sierra Leone. Bijna 12.000 mensen zijn daar besmet of besmet geweest.

Sierra Leone op slot tegen ebola
Sierra Leone op slot tegen ebola (Foto: ANP)

Stones-gitarist: 'Kanye hoort niet op Glastonbury'

Gitarist Ronnie Wood van het opkomende rockbandje The Rolling Stones vindt het maar niks dat Kanye West, de plaatsvervanger van God én Jezus op aarde, een van de headliners is op het muziekfestival Glastonbury. De oude rocker (67) noemt het 'bloody ridiculous'.

Volgens Wood, die twee jaar geleden met de Stones nog de hoofdact was, is Kanye West een totaal verkeerde keuze voor het gerenommeerde Britse muziekfestival. "Het maakt me pislink. Ik probeer er niet te veel aan te denken', zegt Wood. 'Glastonbury is het huis van de rockmuziek. Kanye heeft niks met rock te maken. Hij is een prima entertainer en hij weet een publiek te boeien met al zijn gevloek. Maar als het gaat om waar dit festival om draait, is het de verkeerde keuze."

De rocker heeft z'n bedenkingen over hoe het publiek gaat reageren. "Ik wens de man veel succes. Ik weet niet of hij het overleeft wanneer hij straks op dat podium staat. Mensen die naar Glastonbury komen voor rockmuziek raken steeds meer geïrriteerd door al die rappers en R&B-zangers die alles overnemen."

De Rolling Stones-gitarist is niet de enige die er zo over denkt. Veel Glastonburygangers die al een kaartje hadden gekocht voordat het programma bekend werd, zijn eveneens boos. Op de Facebook-pagina van Glastonbury regent het klachten. In 2008 klonk er ook protest toen rapper Jay Z als hoofdact werd aangekondigd, maar zijn optreden kreeg lovende recensies en zijn vrouw Beyoncé kreeg in 2011 een uitnodiging om op te treden.

Een online petitie die Glastonbury oproept om het optreden van Kanye West te schrappen, is inmiddels al door meer dan 117.000 mensen getekend. Initiatiefnemer Neil Lonsdale noemt Kanye West 'een belediging voor muziekfans wereldwijd', maar geeft ook toe dat hij Glastonbury zelf nog nooit heeft bezocht.

De dame die de controversiële rapper heeft geboekt, verdedigt haar beslissing en ageert tegen het zure geklaag van trolls, vanuit de onderbuik. "Ik kan me niet voorstellen hoe Kanye zich nu voelt. Een van de grootste wereldsterren en een muzieklegende; altijd interessant en nooit saai. Hij komt spelen op een festival waar headliners maar een fractie van hun gage krijgen die ze normaal ontvangen; allemaal om goede doelen zoals Oxfam en Greenpeace te steunen. Wij vinden dat geweldig."

Mark, Sybrand en een sixpack Schultenbräu

Zo, in de titel zit Nederlands, een Friese naam, Engels en een Duits merk. Internationaal genoeg naar uw zin? Dan kruipen we weer gauw terug in de kikkerlandse perikeltjes. De bedoeling van de titel zal vanzelf duidelijk worden. Eerst maar even de verkiezingen voor de waterschappen. Een mooier voorbeeld van een totaal uit de klauw gelopen democratische plicht kan ik niet noemen. Vroeger had je als plattelander veel belang bij een deugdelijke waterhuishouding, en bovendien was dat ook per polder ingekleed, dus voor natte poten wist je bij wie je moest klagen. Nu is het iets dat zeker bestaat, domweg omdat niemand het heeft opgeheven, maar van enige binding is totaal geen sprake meer.

'Hackers IS zetten adressen Amerikaanse militairen online'

Een groep hackers met vermoedelijke banden met de terreurgroep Islamitische Staat heeft adressen, foto's en andere persoonlijke gegevens van honderd Amerikaanse militairen op het internet geplaatst. De hackers roepen sympathisanten van IS op om de militairen op de lijst te vermoorden.

Medewerkers van het Pentagon zeiden zaterdag tegen de nieuwszender ABC dat de militairen op de lijst inmiddels zijn gewaarschuwd. Volgens een zegsman is op dit moment nog niet bekend of de informatie op de lijst correct is. Het Pentagon onderzoekt dat.

De IS-hackers beweren dat ze de persoonlijke gegevens over de militairen uit documenten van het ministerie van Defensie hebben gehaald. Volgens het Pentagon lijkt het erop dat de groep een deel van de informatie en foto's van sociale media heeft gehaald.

Britse medicijnstudenten naar IS-gebied

Negen Britse studenten medicijnen zijn illegaal naar Syrië gereisd. Hun familieleden vermoeden dat de vier mannen en vijf vrouwen aan de slag zijn gegaan in ziekenhuizen in gebieden die in handen zijn van Islamitische Staat, aldus de Britse zondagskrant The Observer.

De groep studenten is afgelopen week de grens tussen Turkije en Syrië overgestoken. Ze hadden hun familie niets over hun plannen verteld. Pas kort voor het oversteken van de grens stuurde een vrouw haar zus een kort berichtje en een selfie. "We gaan er allemaal vanuit dat ze in de stad Tel Abyad zijn, die onder controle van IS staat", zei de Turkse politicus Mehmet Ali Ediboglu, kort nadat hij met de familie van de studenten had gesproken. Volgens Ediboglu zijn de studenten bedrogen en gehersenspoeld.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.