Sierra Leone op slot tegen ebola

Redactie

President Ernest Bai Koroma van Sierra Leone heeft een nieuwe manier bedacht om de verspreiding van ebola tegen te gaan. Nieuwszender CNN meldt dat de inwoners van het Afrikaanse land een aantal dagen binnen moeten blijven. De president hoopt dat de verspreiding van de besmettelijke ziekte hierdoor een halt wordt toegeroepen.

Zaterdag lanceerde Koroma zijn 'Zero Ebola'-plan, waarin staat dat de Sierra Leoners worden opgeroepen volgende week vrijdag tot en met zondag niet naar buiten te gaan. Ook vraagt hij om op drie zaterdagen in april overdag de deur niet uit te gaan. Hij hoopt dat iedereen op die dagen bidt voor het uitroeien van ebola.

Vorig jaar lag het land ook al drie dagen plat, maar dat was volgens een medewerker van Artsen zonder Grenzen zinloos: "Door grootschalige dwingende maatregelen zeggen burgers juist het vertrouwen op in gezondheidsmedewerkers, waardoor ze wegblijven van zorg."

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is geen enkel land zo zwaar getroffen door ebola als Sierra Leone. Bijna 12.000 mensen zijn daar besmet of besmet geweest.

Sierra Leone op slot tegen ebola
Sierra Leone op slot tegen ebola (Foto: ANP)