Schaatsers M. Mulder en Nuis met frisse moed de zomer in

Het moet anders en het zal ook anders gaan. Michel Mulder beseft zelf maar al te goed dat hij in het post-olympische schaatsjaar niet het beste van zichzelf heeft laten zien. Dat kwam deels door een wat andere indeling van het voorseizoen, met onder meer een succesvol uitstapje in november naar de WK skeeleren in Argentinië. Maar zijn bestaan als topsporter kwam na zijn triomfen bij Sochi 2014 (goud op 500 meter, brons op 1000 meter) eveneens een beetje in de knel.

De tweevoudige wereldkampioen op de sprint werd, met eigen instemming, een beetje geleefd in het afgelopen jaar. Dan zit er voor de lange aanloop naar de Winterspelen in Zuid-Korea in 2018 nu maar één ding op: "ik zal wat vaker 'nee' moeten gaan zeggen", concludeerde de 29-jarige Zwollenaar zondag na de wereldbekerfinale in Erfurt.

Mulder, die op de Duitse baan twee keer zilver won op de 500 meter, bekende dat hij het afwijzen van interessante mensen en aanlokkelijke invitaties best wel lastig vindt. "Maar ik weet inmiddels dat ik niet overal meer 'ja' op kan zeggen. Ik moet immers ook nog schaatsen en het liefst nog een beetje hard ook. Na het olympisch goud is er veel op me afgekomen. Dat was heel leuk, maar ook heel hectisch. Het heeft me meer energie gekost dan ik had verwacht."

Op zijn nieuwe buizen, die hij drie weken geleden na de teleurstellende vierde plaats bij de WK sprint in Astana in gebruik nam, nam Mulder alvast een voorschot op het nieuwe seizoen. Daarin wil hij de nieuwe Russische sprintkoning Pavel Kulizhnikov, die in Erfurt een unieke trilogie neerzette (eindzeges op de 500 en 1000 meter en in de Grand World Cup), van zijn troon stoten. "Ik denk dat ik in de voorbereiding op dit seizoen toch wel wat aan inhoud heb verloren. Dat gaan we komende zomer weer goed oppikken. We gaan er weer fris tegenaan."

Ook Kjeld Nuis keek in Erfurt alweer gretig uit naar de zomermaanden. Hij sprak zaterdag na zijn tweede plaats op de 1000 meter, tevens goed voor zilver in het eindklassement van deze afstand, van zijn beste seizoen ooit. Een dag later verspeelde Nuis echter met de teleurstellende zesde tijd op de 1500 meter zijn stevige leidende positie in het wereldbekerklassement. "Dit was tien keer niks", liet hij onomwonden weten. "Het was gewoon op. Volgend seizoen moet mijn basissnelheid verder omhoog."