Achahbar grijpt zijn kans in De Kuip

Jarenlang reden ze samen elke dag met de trein van Den Haag naar Rotterdam. Karim Rekik en Anass Achahbar, de twee Haagse jongens uit de jeugdopleiding van Feyenoord. Ze werden vrienden voor het leven. "We deden alles samen, Karim was als een broertje voor me", zegt Achahbar. Die vriendschap werd zondag in De Kuip negentig minuten aan de kant geschoven, toen Rekik als PSV'er op bezoek kwam bij Feyenoord. Achahbar groeide met twee prachtige doelpunten uit tot de plaaggeest van zijn vriend. "Karim had dit toch moeten weten", zegt de 21-jarige spits, grijzend.

De Hagenaar stond eigenlijk op een zijspoor in De Kuip. Als groot talent maakte Achahbar in 2011 zijn debuut in de hoofdmacht van Feyenoord. Een echte doorbraak bleef echter uit. Vorig seizoen moest hij als huurling zijn wedstrijdjes spelen voor de Duitse tweededivisionist Arminia Bielefeld. Achahbar bleef mentaal echter sterk. "Een echt dieptepunt heb ik niet gehad. Al was het drie jaar geleden wel even slikken toen ik de ene week in de basis stond bij het eerste en een week later op de tribune zat bij het tweede."

Dit seizoen moest Achahbar lang wachten op zijn kans. Als invaller liet hij vorige week tegen FC Dordrecht van zich horen, door in de laatste minuut het winnende doelpunt te maken (1-2). Trainer Fred Rutten, die erom bekend staat het beste naar boven te kunnen halen bij grillige talenten, beloonde Achahbar zondag met een basisplaats in de topper tegen koploper PSV. "Ik heb nooit echt de kans gehad te laten zien wat ik kan. Maar deze trainer gelooft in me en geeft me vertrouwen. Dat kwam vandaag tot uiting."

Achabar groeit tegen PSV uit tot held van de Kuip (Pro Shots/Kay Int Veen)
Achabar groeit tegen PSV uit tot held van de Kuip (Pro Shots/Kay Int Veen)

Achahbar groeide met twee prachtige doelpunten uit tot de held in De Kuip. Eerst volleerde hij een lange pass van Rick Karsdorp op magnifieke wijze achter PSV-doelman Jeroen Zoet. Vier minuten later schoot hij de bal opnieuw feilloos in de hoek. Het legioen heeft er een nieuwe attractie bij. "Als spits van Feyenoord krijg je altijd kansen, al moet je soms wel geduld hebben. Het gaat erom dan koelbloedig te blijven." Dat was Achahbar zondag zeker. "Dat eerste doelpunt was een soort Roy Makaay-achtig schot. Toen schoot er van alles door me heen. Alles wat ik de laatste jaren heb meegemaakt, kwam er even uit."

Amper vier minuten later moest zijn vriend Rekik toezien hoe Achahbar opnieuw toesloeg. "Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat hij zou spelen", bekende de PSV-verdediger. "Ik heb negen jaar met Anass gespeeld, stond op trainingen altijd tegenover hem, we zijn echte vrienden. Als ik het iemand gun om dan tegen ons te scoren, is hij het."