Stones-gitarist: 'Kanye hoort niet op Glastonbury'

Gitarist Ronnie Wood van het opkomende rockbandje The Rolling Stones vindt het maar niks dat Kanye West, de plaatsvervanger van God én Jezus op aarde, een van de headliners is op het muziekfestival Glastonbury. De oude rocker (67) noemt het 'bloody ridiculous'.

Volgens Wood, die twee jaar geleden met de Stones nog de hoofdact was, is Kanye West een totaal verkeerde keuze voor het gerenommeerde Britse muziekfestival. "Het maakt me pislink. Ik probeer er niet te veel aan te denken', zegt Wood. 'Glastonbury is het huis van de rockmuziek. Kanye heeft niks met rock te maken. Hij is een prima entertainer en hij weet een publiek te boeien met al zijn gevloek. Maar als het gaat om waar dit festival om draait, is het de verkeerde keuze."

De rocker heeft z'n bedenkingen over hoe het publiek gaat reageren. "Ik wens de man veel succes. Ik weet niet of hij het overleeft wanneer hij straks op dat podium staat. Mensen die naar Glastonbury komen voor rockmuziek raken steeds meer geïrriteerd door al die rappers en R&B-zangers die alles overnemen."

De Rolling Stones-gitarist is niet de enige die er zo over denkt. Veel Glastonburygangers die al een kaartje hadden gekocht voordat het programma bekend werd, zijn eveneens boos. Op de Facebook-pagina van Glastonbury regent het klachten. In 2008 klonk er ook protest toen rapper Jay Z als hoofdact werd aangekondigd, maar zijn optreden kreeg lovende recensies en zijn vrouw Beyoncé kreeg in 2011 een uitnodiging om op te treden.

Een online petitie die Glastonbury oproept om het optreden van Kanye West te schrappen, is inmiddels al door meer dan 117.000 mensen getekend. Initiatiefnemer Neil Lonsdale noemt Kanye West 'een belediging voor muziekfans wereldwijd', maar geeft ook toe dat hij Glastonbury zelf nog nooit heeft bezocht.

De dame die de controversiële rapper heeft geboekt, verdedigt haar beslissing en ageert tegen het zure geklaag van trolls, vanuit de onderbuik. "Ik kan me niet voorstellen hoe Kanye zich nu voelt. Een van de grootste wereldsterren en een muzieklegende; altijd interessant en nooit saai. Hij komt spelen op een festival waar headliners maar een fractie van hun gage krijgen die ze normaal ontvangen; allemaal om goede doelen zoals Oxfam en Greenpeace te steunen. Wij vinden dat geweldig."