Kasparov: 'Poetin gevaarlijker dan Hitler'

Voormalig schaakkampioen Garry Kasparov waarschuwt Europese leiders voor de handel en wandel van Vladimir Poetin. Volgens Kasparov is Poetin bezig om stappen te zetten naar absolute macht. "Zijn carrière vertelt alles over hem. Hij is gevaarlijker dan Hitler."

De 51-jarige Kasparov deed zijn uitspraken in het tv-programma Buitenhof. Hij voert al jaren actief oppositie tegen Poetin. Nadat hij een aantal keren was opgepakt, is hij naar het buitenland gevlucht. In maart 2014 liet hij zich nationaliseren tot Kroaat.

Het beleid van Poetin heeft volgens Kasparov niets te maken met politiek. "Rusland uitbreiden is zijn enige agenda, want een dictator wil zo lang mogelijk aanblijven. Hij is gevaarlijker dan Hitler. Poetin heeft geen grenzen. Elke dag dat hij langer aan de macht blijft, wordt hij gevaarlijker."

Kasparov waarschuwt de Europese leiders. Ze bestrijden Poetin te veel met zwakheid in plaats van kracht, vindt hij. "Voor een dictator is zwakheid het beste voedsel." Volgens de politieke activist wil Poetin de Europese veiligheidssystemen vernietigen. "Het gaat helemaal niet om Oekraïne. Poetin overtreedt alle overeenkomsten die hij heeft getekend. In je strategie moet je er dus rekening mee houden dat Poetin geen onderhandelingspartner is."

Volgens Kasparov kan Poetin alleen worden afgezet door mensen uit zijn eigen kringen. "Maar daar is zijn macht nu te sterk voor. Tussen sancties en oorlog zit nog veel speling. We moeten Poetin laten zien dat een dictatuur niet acceptabel is. En dat doen we niet door vrede te kopen met zwakte."

De strijd tussen Kasparov en Poetin beperkt zich trouwens niet tot het politieke toneel. Vorig jaar was Kasparov in de race om voorzitter van de wereldwijde schaakfederatie FIDE te worden. Die strijd verloor hij van Kirsan Iljoemzjinov; een kandidaat die door Poetin werd gesteund. Russische ambassades overal ter wereld riepen op om te stemmen op Iljoemzjinov.