CD: Exhumed - Gore Metal (A Necrospective 1998-2015)

Exhumed is een band die in 1990 in San Jose in Californië werd opgericht als een brute gore- en grindcoreband, die vanaf 1992 naam wist te maken in de scene met een grote hoeveelheid demo's en splitsingles. Toen in 1998 hun eerste elpee Gore Metal verscheen was dat een plaat met een zeer passende titel. De plaat was er trouwens niet zonder slag of stoot gekomen. Exhumed werkte in die tijd met producer James Murphy (Death, Obituary) die in die tijd aan een beginnende hersentumor leed. Murphy overleefde de rotziekte maar het ging wel ten koste van de opnames van het debuut van Exhumed. De mannen lagen daar in die tijd vast niet wakker van. Inmiddels zijn we 17 jaar verder en zijn de opnametechnieken in een razend tempo vooruit gegaan. Hoog tijd dus om die rammelende eerste elpee opnieuw op te nemen en die ligt nu in de schappen onder de titel Gore Metal: A Necrospective 1998-2015.

Exhumed - Gore Metal (A Necrospective 1998-2015)

Awakened by an unquenchable addiction.
To walk hand in hand with death.
Exhumed to transcend the walls of the coffin.
And search for newly rotted flesh...
(uit 'Necromaniac')

Van de oer-bezetting van Exhumed is alleen nog bandoprichter, zanger en gitarist Matt Harvey overgebleven. Daarnaast bestaat de vaste kern van Exhumed uit gitarist Bud Burke (Pale Existence, Scarecrow), die de groep sinds 1999 kwam versterken en drummer Mike Hamilton (eveneens drummer in Deeds of Flesh), die sinds 2013 in Exhumed speelt. Daarnaast werd de groep bij de opnames voor deze remake bijgestaan door gitarist Mike Beams (Mortuous), bassist Bob Babcock (ex-Gravehill, Deception) en zanger Ross Sewage. Laatstgenoemde was van 1994 tot en met 1998 de zanger en bassist van Exhumed en was ook in die hoedanigheid ook al op het oorspronkelijke album Gore Metal te horen.

Hot air rushes out the aperture
A putrid gust of flattus and methane
Inhaling the rotting fumes as I choke
Hit by a wave of nausea I try to restrain
(uit 'In My Human Slaughterhouse')

Exhumed mag dan al een kwart eeuw op deze aardkloot rondlopen, aan woede en agressie heeft de groep in al die jaren geen milimeter ingeboet. Op Gore Metal: A Necrospective 1998-2015 horen we een band aan het werken die meer dan eens doet terugdenken aan de hoogtijdagen van de grindmetal, toen bands als Carcass en Repulsion de toon nog wisten te zetten met een brute bak herrie vol dood en verderf. In de afgelopen jaren groeide Exhumed uit van een grindcoreband tot een band die we zeker tot de betere death metalbands mogen rekenen en die death metal invloed is dan ook wel terug te horen op deze redux van hun debuutplaat. Bij tracks als 'Open the Abscess', 'Postmortem Procedures' en 'Deathmask' druipen de gefermenteerde lichaamssappen dan ook bijna uit je speakers.

In the deadest of nights I perform a graveside disservice.
Disinhuming the remains of those who I deem to deserve this.
A corpse dead to rights will undergo this rigorous trashing.
Selecting the tomb of the poor stiff that tonight I will be thrashing.
Exhumed from the shelter of earth's dusty embrace for a morbid curiosity.
Then abruptly dismembered without compunction, just pure feriocity.
(uit 'Deadest of the Dead')

Met Gore Metal: A Necrospective 1998-2015 heeft de groep eindelijk de plaat af kunnen leveren zoals ze die in 1998 al voor ogen hadden. Een onnavolgbaar harde mix van extreme death metal en oldschool grindcore, die anno 2015 nog steeds niet gedateerd overkomt. Diehard fans kunnen trouwens ook voor de 2cd editie gaan waarop we naast de nieuwe versie van het album ook het origineel aantreffen uit 1998. Ware melomanen kunnen daartegen kiezen uit zwart, zilverkleurig en transparant vinyl. Liefhebbers van het betere werk van legendarische platenlabels als Eareache Records en Peaceville Records mogen dit pareltje eigenlijk niet in hun collectie laten ontbreken.