Kabinet stopt in VS geld in elektrische auto

Nederland en Californië willen samen een investeringsfonds voor elektrische auto's opzetten. Dat maakte minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) woensdag bekend tijdens een handelsmissie in de Amerikaanse staat die qua omvang de achtste economie van de wereld vormt.

Ploumen is van plan zes miljoen euro in het fonds te steken. Californië en investeringsmaatschappijen gaan het Electric Vehicle Investment Fund aanvullen tot 24 miljoen, zei de bewindsvrouw na overleg met Michael Rossi, de economische adviseur van de gouverneur van Californië.

Het fonds moet zorgen voor innovaties in de elektrische auto-industrie. "Elektrische auto's kunnen nog zoveel efficiënter en praktischer. Daar zijn investeringen voor nodig die Nederland, Californië en het bedrijfsleven samen gaan doen", aldus Ploumen.

Ze reist woensdag door naar Arkansas waar ze praat met de topman van Walmart over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Walmart is de grootste detailhandelsketen ter wereld die veel producten verkoopt uit lagelonenlanden.