België wil einde Nederlandse 'Belgiëroute'

België wil een einde aan de sluiproute van migranten die tijdelijk van Nederland naar België gaan om de strenge regels rond gezinshereniging te omzeilen. De Belgische staatssecretaris Theo Francken (Asiel en Migratie) wil volgende week in Nederland de zogenoemde Belgiëroute aankaarten. Hij streeft naar een betere uitwisseling van gegevens.

Dat meldde de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws (HLN) woensdag. Nieuwkomers die in Nederland een verblijfsvergunning willen, moeten aan strenge vereisten voldoen. Om die te omzeilen vestigen zich heel wat van die migranten tijdelijk in België. Daar gelden soepelere regels voor gezinshereniging. Na een tijd kunnen de migranten legaal, volgens Europees recht, naar Nederland terugkeren. Vooral Antwerpen heeft met de Belgiëroute te maken, aldus HLN.

Bij onderzoeken naar mogelijke schijnhuwelijken vorig jaar bleek in één op de tien gevallen een Nederlander in het spel. En als het ging om mogelijke fraude bij samenwonen, waren in een kwart van de gevallen Nederlanders betrokken.