Militairen trekken zich terug uit Debaltseve

Het Oekraïense leger lijkt zich woensdag terug te trekken uit het belegerde Debaltseve. Verslaggevers van persbureau AP kwamen op de weg naar het nabijgelegen stadje Artemivsk tientallen militairen tegen die wegreden van de stad.

Om Debaltseve wordt nog steeds zwaar gevochten, ondanks het bestand dat vorige week door Rusland en Oekraïne overeen werd gekomen. De separatisten hebben zelfs de overwinning al uitgeroepen, maar de Oekraïense regering ontkent de strijd om de stad te hebben verloren.

Debaltseve ligt tussen Donetsk en Loehansk, twee bolwerken van de pro-Russische separatisten. De rebellen voelen zich waar het Debaltseve betreft niet gebonden aan het staakt-het-vuren en zetten de strijd de afgelopen dagen voort. Aangenomen wordt dat er honderden, zo niet duizenden Oekraïense militairen vastzitten in Debaltseve. De stad is omsingeld door de rebellen.

De rebellen zeggen de hele stad te hebben ingenomen en de militairen de kans te geven zich over te geven. Volgens een woordvoerder van de separatisten zijn inmiddels honderden militairen in Debaltseve gevangengenomen. Op de Russische staatstelevisie waren woensdag beelden te zien van tientallen militairen die door rebellen werden geëscorteerd. De Oekraïense regering heeft erkend dat een aantal militairen gevangen is genomen, maar zei niet hoeveel.

Semjon Sementsjenko, een Oekraïens parlementslid en bevelhebber van een bataljon vrijwilligers, zei woensdag dat de terugtrekking uit Debaltseve 'gepland en goed georganiseerd is'. Het ministerie van defensie spreekt dit tegen en zegt dat de strijd nog altijd voortduurt.

Het is haast onmogelijk de beweringen van de strijdende partijen te verifiëren. Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, die toezicht moeten houden op de naleving van het akkoord, worden sinds zondag geweerd uit de stad. De rebellen zeggen dat de waarnemers 'binnenkort' Debaltseve in mogen, als de operatie daar is afgerond. Ook journalisten die ter plaatse zijn worden op afstand gehouden.

Een van de voorwaarden van het akkoord dat in Minsk werd gesloten is dat de strijdende partijen het zware wapentuig terugtrekken van de frontlinie en volgens rebellenleider Edoeard Basoerin gebeurt dit ook op plekken waar de strijd daadwerkelijk is gestaakt. "Dit is de eerste stap", aldus Basoerin. "En we wachten niet op Oekraïne om te beginnen met het terugtrekken van wapens."