Scherpe stijging burgerslachtoffers Afghanistan

Het aantal burgers in Afghanistan dat door geweld omkwam of gewond raakte is in 2014 met maar liefst 22 procent gestegen. Dat staat in een rapport van de missie van de Verenigde Naties in het land (UNAMA), dat woensdag is gepubliceerd. Het gaat om het hoogste aantal burgerslachtoffers in vijf jaar tijd, juist op het moment dat de internationale troepenmacht zich terugtrekt uit het land.

Volgens UNAMA waren er in 2014 10.548 burgers die slachtoffer werden van het geweld in het land, van wie 3699 om het leven kwamen. Dat is het hoogste aantal sinds 2009 en een stijging van 25 procent vergeleken met het jaar ervoor. De Taliban waren verantwoordelijk voor het overgrote merendeel van de doden en gewonden: 72 procent. Veertien procent van de slachtoffers zijn te herleiden naar Afghaanse militairen en agenten en buitenlandse troepen, aldus UNAMA.

De scherpe stijging wordt volgens het rapport veroorzaakt door een flinke toename in het aantal gevechten, waarbij zwaar wapentuig zoals mortieren, raketten en granaten worden ingezet in burgergebieden. "In gemeenschappen in heel Afghanistan hebben de toename van het aantal gevechten en het gebruik van zelfgemaakte bommen een zware tol geëist van de burgerbevolking", aldus het rapport. "De partijen in het conflict moeten de gevolgen van hun daden onder ogen zien en hun verantwoordelijkheid nemen (...). Het beschermen van burgers moet hun eerste prioriteit zijn."