OVSE weigert Krim-leidster als parlementslid

Rusland had graag gezien dat de premier van de Krim zou plaatsnemen in de parlementaire vergadering van de OVSE, maar dat gaat niet door. De hoogste bestuurders van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) weigerden woensdag unaniem Olga Kovitidi te accepteren als "vertegenwoordiging van de zogenaamde overheid van de Krim".

Rusland deed de voordracht in januari, begin februari deed Oekraïne zijn beklag over de voordracht. De OVSE was het eens met de Oekraïners. "Een volksvertegenwoordiger die wordt genomineerd als een parlementslid bij de OVSE moet het land vertegenwoordigen dat de voordracht doet. Niet een bepaalde autoriteit in een land dat is opgetuigd op andermans grondgebied op een manier die illegaal wordt bevonden door de overweldigende meerderheid van de staten die deel uitmaken van de OVSE".

De OVSE heeft leden in met name Europa en de voormalige Sovjet-Unie. Ook de VS en Canada maken er deel van uit. De OVSE heeft waarnemers in Oekraïne die het conflict daar volgen en speelde een grote rol in de onderhandelingen om bij de rampplek van vlucht MH17 te komen.