FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 7 augustus 2014

12 Years a Slave wint publieksprijs in Zeeland

Het drama 12 Years a Slave heeft de Parel gewonnen voor beste boekverfilming. De film van de Britse regisseur Steve McQueen krijgt de publieksprijs op 19 september, tijdens filmfestival Film by the Sea in Vlissingen. Dat heeft stichting CPNB donderdag bekendgemaakt.

Het op feiten gebaseerde slavendrama won eerder dit jaar al tal van prijzen, waaronder de Golden Globe en Oscar voor beste film. De film is gebaseerd op de memoires van Solomon Northup, een vrije, zwarte Amerikaan die in de negentiende eeuw werd ontvoerd en verhandeld als slaaf. Het duurde twaalf jaar voor hij vrijkwam en zijn familie weer zag.

Nederlandse lezers konden vorige maand online stemmen op zes titels. Ook Het Diner, The Hunger Games: Catching Fire, The Wolf of Wall Street, Philomena en De 100-Jarige Man Die Uit Het Raam Klom en Verdween waren genomineerd.


12 Years a Slave wint publieksprijs in Zeeland (Foto: Novum)

Ernst Daniël Smid met dochter in sinterklaasfilm

Ernst Daniël Smid en zijn dochter Coosje zijn voor het eerst samen te zien in een film. De zanger en zangeres hebben een rol te pakken in Sinterklaas & Diego: Het Geheim van de Ring, maakte distributeur Entertainment One Benelux donderdag bekend. Roy Poortmans maakt met de sinterklaasfilm zijn regiedebuut.

In de film gaat Sinterklaas met zijn Pieten naar de Noordpool, waar ze de Kerstman, gespeeld door Ernst Daniël Smid, om hulp vragen. De goedheiligman weet namelijk niet hoe hij in één avond al die pakjes moet bezorgen.

Peter Faber kruipt in de huid van Sinterklaas en Coosje Smid speelt slechterik Yvette. Verder zijn rollen weggelegd voor onder anderen Ron Boszhard en Johnny Kraaijkamp. De film draait vanaf 8 oktober in de Nederlandse bioscopen.


Ernst Daniël Smid met dochter in sinterklaasfilm (Foto: Novum)

Turkse Süperlig in FIFA 15

Na een absentie van twee jaar, is de Turkse Süperlig speelbaar in FIFA 15. Alle achttien teams zullen speelbaar zijn. Door de komst van de Turkse Süperlig zal het aantal competities in FIFA 15 gelijk blijven als in FIFA 14, namelijk 33. Eerder berichtten we al dat de Braziliaanse competitie, wegens licentieproblemen, niet in FIFA 15 zal zitten.

De Turkse Süperlig heeft jaren in de FIFA-series gezeten, maar in FIFA 13 zat, wegens een omkoopschandaal, de Süperlig niet meer in het spel. Het Turks topteam Galatasaray heeft nog wel in de afgelopen edities gezeten en eerder was al bevestigd dat Fenerbahce speelbaar zou zijn.

Behalve de Süperlig gaan er geruchten over meerdere competities die toegevoegd kunnen gaan worden. EA Sports heeft dit jaar de rechten van de Copa Libertadores gekocht, de Zuid-Amerikaanse variant van de Champions League, en er is een goede kans dat er meer Zuid-Amerikaanse competities toegevoegd zullen worden.

Daarnaast zou EA Sports in onderhandeling zijn om de Jupiler League, de tweede divisie van Nederland, toe te voegen. Ook zou EA Sports interesse hebben in de Chinese Super League en is er een kans dat er damescompetities geïntroduceerd zullen worden.

[EL] Uitslagen derde voorronde (07/08/2014)

PSV won in Oostenrijk met 2-3 Sankt Pölten en is daarmee door naar de play-offs van de Europa League. Er werden nog 28 andere wedstrijden gespeeld in de derde voorronde. 

Olympique Lyon en Real Sociedad hebben met weinig moeite de play-offs van de Europa League bereikt. De Fransen versloegen Mlada Boleslav donderdag thuis met 2-1, nadat het in Tsjechië 4-1 voor Lyon was geworden. Sociedad was na een 2-0 thuiszege met 3-2 te sterk voor Aberdeen.

Alexander Büttner had succes met Dinamo Moskou. De van Manchester United overgekomen vleugelverdediger speelde negentig minuten tijdens een 2-1 uitzege op Ironi Kiryat Shmona uit Israël. In Rusland was het eerder bij 1-1 gebleven.

Club Brugge won uit bij het Deense Brøndby met 2-0, nadat het thuis met 3-0 had gewonnen. AS Trencin, dat een samenwerkingsverband heeft met Ajax, redde het niet. Hull City was over twee duels met 2-1 de baas over de Slowaken.

Ook voor FSV Mainz viel het doek. De Duitsers verloren in Griekenland met 3-1 van Asteras Tripolis, na vorige week met 1-0 te hebben gezegevierd. Torino redde het wel. De Italianen wonnen over twee wedstrijden met 7-0 van het Zweedse Brommapojkarna.

Vrijdag zit PSV net als FC Twente, Feyenoord en PEC Zwolle in de koker voor de loting van de play-offs. PEC zal voor de loting niet geplaatst zijn en zal op papier een zware tegenstander loten. 

Uitslagen derde voorronde Europa League - returns

Thuis Uit Uitslag Agg
HNK Hajduk Split (Kro) FC Shakhter Karagandy (Kaz) 3-0  5-4 
AIK Solna (Zwe) FC Astana (Kaz) 0-3  1-4 
FC Chikhura Sachkhere (Geo) Neftçi PFK (Aze) 2-3  2-3 
FK Metalurg Skopje (Mac) AC Omonia (Cyp) 0-1  0-4 
FC Slovan Liberec (Tsj) FC Astra Giurgiu (Roe) 2-3  2-6 
Esbjerg fB (Den) Ruch Chorzów (Pol) 2-2  2-2* 
Hapoel Kiryat Shmona FC (Isr) FC Dinamo Moskva (Rus) 1-2  2-3 
FH Hafnarfjördur (IJs) IF Elfsborg (Zwe) 2-1  3-5 
Rosenborg BK (Noo) Kardemir Karabükspor (Tur) 1-1  1-1* 
Olympique Lyonnais (Fra) FK Mladá Boleslav (Tsj) 2-1  6-2 
Hull City AFC (Eng) FK AS Trenčín (Slw) 2-1  2-1 
Torino FC (Ita) IF Brommapojkarna (Zwe) 4-0  7-0 
SKN St Pölten (Oos) PSV Eindhoven (Ned) 2-3  2-4 
CFR 1907 Cluj (Roe) FC Dinamo Minsk (WRu) 0-2  0-3 
Rio Ave FC (Por) IFK Göteborg (Zwe) 0-0  1-0 
Molde FK (Noo) FC Zorya Luhansk (Oek) 1-2  2-3 
Ermis Aradippou FC (Cyp) BSC Young Boys (Zwi) 0-2  0-3 
FC Chornomorets Odesa (Oek) RNK Split (Kro) 0-0  0-2 
FC Shakhtyor Soligorsk (WRu) SV Zulte Waregem (Bel) 2-2  7-4 
FC Viktoria Plzeň (Tsj) FC Petrolul Ploieşti (Roe) 1-4  2-5 
HNK Rijeka (Kro) Víkingur (Fær) 4-0  9-1 
Asteras Tripolis FC (Gri) 1. FSV Mainz 05 (Dui) 3-1  3-2 
FC Krasnodar (Rus) Diósgyõri VTK (Hon) 3-0  8-1 
KKS Lech Poznań (Pol) Stjarnan (IJs) 0-0  0-1 
Atromitos FC (Gri) FK Sarajevo (Bos) 1-3  3-4** 
Aberdeen FC (Sch) Real Sociedad de Fútbal (Spa) 2-3  2-5 
Brøndby IF (Den) Club Brugge KV (Bel) 0-2  0-5 
FC Spartak Trnava (Slw) Saint Johnstone FC (Sch) 1-1  3-2 
FC Zimbru Chisinau (Mol) SV Grödig (Oos) 0-1  2-2* 

*wint op uitdoelpunten 
** na verlenging

Huta Galung verliest in tweede ronde San Marino

Tennisser Jesse Huta Galung is op de challenger in San Marino niet verder gekomen dan de tweede ronde. De geboren Haarlemmer verloor donderdag met 6-4 en 6-4 van titelfavoriet Simone Bolelli uit Italië, die 102 plekken hoger staat op de wereldranglijst: negentig om 192.

Huta Galung leverde in de eerste game gelijk zijn opslag in. Ondanks vijf breakkansen wist hij vervolgens niet op gelijke hoogte te komen. In de tweede set wist de Nederlander zijn service niet te behouden op 4-4, waarna Bolelli het karwei afmaakte.

Boekhouder Residentie Orkest verduistert 75 mille

Een medewerker van de financiële afdeling van het Residentie Orkest in Den Haag heeft vorig jaar 75 duizend euro verduisterd. Dat bevestigt een woordvoerder van het orkest donderdag na berichtgeving hierover van NRC Handelsblad.

Het orkest ontdekte tijdens het opmaken van de jaarrekening over 2013 dat er geld was verdwenen. De boekhouder had het bedrag van een rekening gehaald die zou worden opgeheven. Het bedrag was kort daarvoor gestort.

De man was al voor de fraude aan het licht kwam ontslagen wegens het vervalsen van de handtekening van zijn leidinggevende onder een werkgeversverklaring. Het orkest heeft aangifte gedaan en een civiele procedure aangespannen tegen de man. De zaak komt naar verwachting in september voor de rechter, denkt de woordvoerder.

De zaak kwam boven op de stevige reorganisaties die het orkest vorig jaar moest doorvoeren. Alle orkestleden werden gedwongen in deeltijd te gaan werken. In totaal werd een verlies van meer dan een half miljoen euro geleden.

Opkomst Europese verkiezingen toch laagste ooit

De Europese verkiezingen zijn tweeënhalve maand na dato toch nog afgestevend op een laagterecord. Dat blijkt uit cijfers die het Europees Parlement donderdag heeft gepubliceerd. De opkomst werd in eerste instantie geschat op 43,11 procent, maar is naar beneden bijgesteld tot 42,54 procent.

De opkomst is daarmee lager dan tijdens de verkiezingen in 2009. Toen bracht 43 procent van de kiesgerechtigden zijn stem uit. In Nederland lag de opkomst overigens iets hoger dan vijf jaar geleden, met 37,32 tegenover 36,75 procent.

'George Clooney plaatste piemelfoto op set'

Roseanne Barr heeft George Clooney vanuit een heel andere hoek gezien. De jonge Clooney, die tussen 1988 en 1991 enkele malen bij haar te gast was in haar sitcom Roseanne, plakte eens een foto van zijn geslachtsdeel op de ijskast op de set, zei de actrice in het programma The Talk, schrijft Us Magazine.

Het programma wordt gepresenteerd door Sara Gilbert, die in de sitcom het middelste kind van Roseanne, Darlene, speelde. Dus kwam het gesprek al gauw op de zeer succesvolle comedyserie. "De volwassen acteurs namen na de opnames wel eens een paar cocktails", zei Barr. "Tijdens een van die avondjes nam George een foto van zijn piemel."

"Hij had destijds zo'n Groucho Marx-bril met een nepneus eraan en die zette hij op zijn geslachtsdeel, maar dan zonder die neus", lachte de 61-jarige actrice. "Toen plakte hij die foto op de ijskast zodat we die de volgende ochtend bij de opnames zouden vinden."

"Ik heb dat helemaal nooit beseft", kraaide Gilbert, die toentertijd een jonge tiener was. "Ik dacht dat het gewoon een soort opgezet dier was of zoiets."

"Die foto heeft er dus een dag of twee gehangen maar is toen verdwenen", legde Barr uit. "Ik heb altijd gedacht dat die nog wel eens op zou duiken, maar misschien dat degene die hem heeft nooit heeft beseft dat het een foto is van George Clooney."

Clooney heeft echter laten weten dat hij op dat punt in zijn carrière nooit zo'n truc uit zou halen. Wel gaf hij toe als puber regelmatig dat soort geintjes te hebben gemaakt.

Tien jaar cel voor verkopen nepwijn in VS

Een Amerikaanse verzamelaar die in zijn keuken wijn bereidde en deze als zeldzame en exclusieve wijn verkocht voor tientallen miljoenen euro's, is donderdag veroordeeld tot tien jaar cel.

"Het publiek moet weten dat hun eten en drinken veilig is", zei rechter Richard Berman. "Dat geldt niet voor een zelfgemaakt en mogelijk schadelijk heksenbrouwsel."

De 37-jarige veroordeelde Rudy Kurniawan moet 21 miljoen euro aan schadevergoedingen betalen. Daarnaast wordt op vijftien miljoen euro beslag gelegd. Kurniawan zou zo'n zeven slachtoffers voor bijna 23 miljoen euro hebben opgelicht. De crimineel bood tijdens de rechtszaak herhaaldelijk zijn excuses aan.

Kurniawan gebruikte een deel van zijn familiefortuin om een wijncollectie ter waarde van dertig miljoen euro aan te leggen. Na negentig procent hiervan te hebben verkocht, kwam het idee bij hem op zelf wijnmengsels te maken die net zo goed smaakten als 's werelds beste wijnen.

Van Rijsselberghe wint olympische testregatta

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe heeft in Rio de Janeiro de olympische testregatta gewonnen. De olympisch kampioen was de beste op het water waar over twee jaar ook de Olympische Spelen plaatsvinden.

Van Rijsselberghe had vandaag aan vierde plaats in de medal race voldoende voor de eindzege. Zijn naaste belager, de Griek Byronas Kokkalanis, eindigde in race waar dubbele punten te verdienen waren zelfs als laatste en viel daardoor nog buiten het podium.

De tweede plaats ging nu naar de Fransman Pierre le Coq, de Pool Piotr Myszka won het brons.

Djokovic kansloos onderuit tegen Tsonga

Novak Djokovic is in de derde ronde van het ATP-toernooi in Toronto uitgeschakeld. De nummer een van de wereld werd donderdag simpel aan de kant gezet door de als dertiende geplaatste Jo-Wilfried Tsonga: 6-2 en 6-2.

Djokovic kende een ronde eerder tegen Gaël Monfils ook al de nodige problemen. De Serviër en drievoudig winnaar van het toernooi maakte pas laat in de derde set het verschil tegen de Fransman.

Voor Stan Wawrinka zit het toernooi er ook op. De Zwitserse nummer drie van de plaatsingslast verloor in twee sets van de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson: 6-7 (8) en 5-7.

Andy Murray had geluk. De Schot (8) zag zijn tegenstander Richard Gasquet (12) nog voordat er een bal was geslagen geblesseerd afhaken.

[EL] Uitslag Sankt Pölten - PSV

PSV heeft in de uitwedstrijd tegen Sankt Pölten de play-offs in de voorronde voor de Europa League bereikt. Invaller Memphis Depay speelde daarin een grote rol (2-3).

Dat PSV in Oostenrijk geen heel zware kluif aan Sankt Pölten zou krijgen, was na de wedstrijd in Eindhoven (1-0 winst) eigenlijk al duidelijk. Anderzijds: het was 'maar' 1-0 en bij een treffer zou de tweedeklasser er vanzelf weer in gaan geloven. Een vroege Eindhovense goal zou dus lekker zijn.

Die kwam er niet. Het duurde 28 minuten voor Jürgen Locadia de ban brak. Daarvoor was Sankt Pölten een paar keer voor de goal van Jeroen Zoet geweest: met een vrije trap van Hofbauer, gepakt door de doelman en met een schot van Holzmann dat over ging. Nadat Luciano Narsingh een kans had gemist, omdat hij er al niet meer op had gerekend dat de voorzet van Luuk de Jong (waar twee verdedigers onderdoor gingen) hem zou bereiken, zorgde Adam Maher voor een doorbraak.

Maher, vorig seizoen vaak beschimpt vanwege zijn matige vorm, veroverde de bal heel sterk ter hoogte van de middenlijn en gaf hem mee aan Ritzmaier. De Oostenrijker had Luuk de Jong en Locadia als afspeelmogelijkheden en koos voor die laatste: de linksvoor had geluk dat zijn schot in de verre hoek nog van richting werd veranderd: 0-1. PSV kon de play-offs voor Europa League-voetbal zo ruiken, al was het niet gepaard gegaan met sprankelend spel.

Na de onderbreking veranderde er aan het spelbeeld weinig. PSV creeërde nauwelijks iets en de Oostenrijkers vonden het prima om de schade beperkt te houden. Toch hadden zij na 56 minuten reden om te hopen op meer. Daniel Lucas Segovia mocht van veraf met een schuiver scoren, doordat Zoet niet op tijd goed stond. De PSV-goalie kreeg dit duel één opgave en het was meteen een goal.

Echt angstig werd PSV niet van de 1-1 tussenstand, maar het was wel de reden waarom Phillip Cocu na een uur toch WK-ster Memphis Depay binnen de lijnen bracht. Hij zou, als de nood niet hoog was, worden gespaard. Juist Depay zorgde voor dat beetje extra waardoor PSV, zonder echt te imponeren, toch met een zege huiswaarts ging. Na terugleggen van Locadia, kon Depay de bal achter Riegler frommelen. Amper een minuut later was hij, zonder de bal uit een halve omhaal vol te raken, aangever bij de binnentikker van Luuk de Jong (1-3). Kerschbaumer kon in de slotminuut nog 2-3 binnenschuiven, op aangeven van Manuel Hartl.

Sankt Pölten

2 - 3

PSV

 56' Segovia
 90' Kerschbaumer
   28' Locadia 
 69' Depay 
 70' L.de Jong 
 
 Gele kaart: Hartl (Sankt Pölten), Bruma (PSV)
 
Stadion: NV Arena, Sankt Pölten
Toeschouwers: 8000
Arbiter: Soares Dias (Por)
 
Opstelling:   Opstelling:
Riegler
Grasegger
Huber
Wisio
Stec (Hartl/77)
Hofbauer
Parada Calvillo (Ambichl/46)
Kerschbaumer
Holzmann
Noel (Fucik/73)
Segovia
  Zoet
Brenet
Bruma
Hendrix
Tamata
Hiljemark
Maher
Ritzmaier (Vloet/81)
Narsingh (Depay/62)
L.de Jong
Locadia (Arias/74)

Football Manager 2015 komt in november

SEGA en Sports Interactive hebben zojuist Football Manager 2015 aangekondigd. De voetbalsimulator komt in november naar Windows, Mac en Linux. Vanaf oktober gaat Miles Jacobson ons ongetwijfeld weer bestoken met YouTube-filmpjes waarin de nieuwe features van het spel aangekondigd worden.

SEGA heeft verder 'inSIder' aangekondigd, waarmee je 10% korting kunt krijgen op een digitale download van de game via de SEGA Store. Ook krijgt iedereen die de managergame pre-ordert toegang tot de bèta, waarmee je Football Manager 2015 twee weken eerder kunt spelen.

Football Manager 2015

Paul McCartney moet aliens lokken

Er is een kans dat Paul McCartney en de drummer van de Beatles binnenkort worden ingezet om buitenaardse gasten uit hun holen te lokken. Volgens UFO-expert Michael Luckman zitten er voor de kust van Maiibu in Amerika heuse aliens verscholen. Door middel van een muziekfestival wil hij de ruimtewezens ertoe bewegen zich te laten zien.

Muzikanten en troubadours die overtuigd zijn van het bestaan van buitenaards leven hebben een uitnodigingetje gehad. Artiesten (waarvan sommige zelf mogelijk niet van deze planeet zijn) als Robbie Williams, Mick Jagger David Bowie, Sting, Matt Bellamy en Joe Satriani zijn gevraagd mee te werken aan een festival voor de aliens. Ook zangeresjes Rihanna, Alicia Keys en voormalig Blondie-ster Deborah Harry zijn gevraagd niet te ontbreken op het appel.

Het is de bedoeling om een speaker en lasers onder water te installeren, zodat de ietwat verlegen gasten tevoorschijn komen en hun een hartelijk welkom op ons planeetje kan worden toegewenst.

Buiten deze onderneming is Luckman ook van plan om zelf met een duikboot een kijkje te gaan nemen bij de aardse versie van Otoh Gunga. Als medeontdekkingsreizigers heeft hij Shirley MacLaine, Russell Crowe, Steven Spielberg en William Shatner in gedachten. Naar eigen zeggen zag Crowe ze een jaar geleden al vliegen.

Brutt tekent bij Tinkoff-Saxo

Wielerformatie Tinkoff-Saxo heeft de Rus Pavel Brutt binnen. De 32-jarige renner heeft een tweejarig contract getekend en komt over van Katusha, meldt de equipe donderdag. "We zullen tijdens de voorjaarsklassiekers veel aan hem hebben en ook tijdens de grote rondes vanwege zijn uithoudingsvermogen", zegt teameigenaar Oleg Tinkov.

Brutt is geen onbekende van Tinkov. De twee werkten tussen 2006 en 2008 samen bij Tinkoff Credit Systems, de ploeg waarmee Brutt in 2008 een girorit won. Verder werd de Rus in 2011 nationaal kampioen op de weg.

Tinkov beloofde zondag al Brutt binnen te gaan halen. Over de transfer van een andere renner die volgens de teameigenaar naar Tinkoff vertrekt, Nikolaj Trusov, meldt de ploeg nog niets.

Donovan bezig aan laatste seizoen

Landon Donovan zet na dit seizoen een punt achter zijn carrière. "Ik heb zin om aan een nieuw hoofdstuk te beginnen en andere uitdagende mogelijkheden achterna te gaan", schrijft de 32-jarige Amerikaanse voetballer donderdag op Facebook.

Donovan is het boegbleed van het Amerikaanse voetbal en speelde het grootste gedeelte van zijn carrière in zijn thuisland. Hij maakte vooral furore bij Los Angeles Galaxy en San Jose Earthquakes, de clubs waarmee hij in totaal vijf landkampioenschappen veroverde.

Met het nationale elftal speelde Donovan op drie WK's. Bondscoach Jürgen Klinsmann liet hem voor het meest recente WK echter buiten de selectie.

De Amerikaan maakte meerdere uitstapjes naar Europa, maar wist daar nooit te aarden. Na een paar wedstrijden voor Bayer Leverkusen te hebben gespeeld verhuisde hij in 2008 op huurbasis van Galaxy naar Bayern München. Twee jaar later werd de voetballer voor een korte periode verhuurd aan Everton.

Donovan zegt zich na zijn spelersloopbaan te willen gaan inzetten voor de groei van het Amerikaanse voetbal. "Hoewel mijn spelerscarrière snel afgelopen zal zijn, zal ik op veel manieren verbonden blijven aan het edele voetbalspel."

Marine begeleidt wetenschappers naar ijskoud eiland

Wetenschappers trekken volgende maand onder begeleiding van de marine naar het Noorse eiland Jan Mayen in de Noordelijke IJszee. Aan de expeditie doen het Willem Barentsz Poolinstituut van de Rijksuniversiteit Groningen, TNO en het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap mee, meldt het ministerie van Defensie.

Op het eiland is het niet bepaald comfortabel toeven. Het werd in de zeventiende eeuw in de warmere maanden gebruikt als tijdelijke thuisbasis voor Nederlandse walvisvaarders. Op het hoogtepunt van de walvisvaart bevonden zich er meer dan duizend mensen. In de winter van 1633 op 1634 probeerden zes mannen op het eiland te overwinteren om de gebouwen te beschermen tegen plundering door rivaliserende walvisvaarders. Zij kwamen allemaal om door scheurbuik en andere ontberingen.

De marine moet het verblijf voor de wetenschappers veraangenamen. Zij worden met een patrouilleschip naar het eiland gebracht. Daar willen de marine en TNO proberen na te gaan wat de invloed is van sonar op butskopwalvissen. Met een onderzoeksboei worden de walvissen geobserveerd en gedragsgegevens verzameld.

Archeologen onderzoeken de nederzettingen die de walvisvaarders in de zeventiende eeuw hebben verlaten. Mariniers plaatsen voor de universiteit apparatuur bij het rookgat van de Beerenbergvulkaan. Ook reist een aardrijkskundeleraar mee om een lespakket te maken over klimaatverandering voor middelbare scholen.

De mariniers die meegaan zijn gespecialiseerd in werken in bergachtig gebied onder extreme omstandigheden, meldt Defensie. het eiland zou voor hen een unieke oefenlocatie 'met hoge trainingswaarde' zijn. Voor de mannen die de overwintering in de zeventiende eeuw niet overleefden is in 1930 een gedenksteen op het eiland geplaatst met hun namen erop. De steen wordt tijdens de expeditie opgeknapt.

Het eiland is vernoemd naar een Amsterdamse walvisvaarder, die het in 1614 ontdekte. Het ligt ver van de Noorse kust, tussen Groenland en het noorden van Noorwegen. Het werd in 1922 door Noorwegen geannexeerd, omdat het van belang is bij het voorspellen van het weer in Noorwegen. Het eiland heeft geen vaste inwoners

Rotterdam kan Volkert niet weren

Volkert van der G. kan voorlopig niet uit Rotterdam worden geweerd. Dat schrijft burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) donderdag in antwoord op vragen van Leefbaar Rotterdam.

Rotterdam zocht na de uitspraak van de rechtbank in Den Haag vorige week naar juridische mogelijkheden om Van der G. de toegang tot de stad te ontzeggen. Maar dat is volgens Aboutaleb niet mogelijk.

Leefbaar Rotterdam had gevraagd of het college bereid was om alles in het werk te stellen om te voorkomen dat de moordenaar van Pim Fortuyn 'ook maar één stap' in Rotterdam zou zetten. Aboutaleb wacht nu het hoger beroep in de zaak af. Pas daarna beoordeelt de gemeente of er verdere maatregelen kunnen worden genomen.

De burgemeester benadrukt in zijn brief dat hij de rechtsgang accepteert. Maar tegelijkertijd heeft de beslissing tot veel woede en onbegrip geleid, aldus Aboutaleb. "De emoties over de moord op Pim Fortuyn zijn nog lang niet weggeëbd. Daarom acht het college het onwenselijk dat Volkert van der G. naar Rotterdam komt en zijn wij van mening dat hij er goed aan doet als hij geen gebruik maakt van de door de rechter geboden juridische ruimte om in Rotterdam te komen."

De rechter besloot vorige week dat Van der G. naast Rotterdam ook weer in Den Haag, Hilversum, Krimpen aan den IJssel en Tilburg mag komen. Ook hoeft hij geen enkelband meer te dragen. Andere voorwaarden, zoals het contactverbod met de media en de nabestaanden en de chauffeur van Fortuyn, bleven wel overeind.

Aboutaleb zei kort na de uitspraak al tegenover RTV Rijnmond dat Van der G. Rotterdam beter kan mijden.

Panamese verspringlegende Saladino stopt met atletiek

Atleet Irving Saladino heeft besloten een punt achter zijn carrière te zetten. Dat maakte hij bekend tijdens een persconferentie. De Panamese verspringer schreef tijdens de Olympische Spelen van Peking in 2008 sportgeschiedenis door als eerste Panamees ooit olympisch goud te winnen. Met sprinter Lloyd La Beach, die in 1948 twee keer brons won, is Saladino nog altijd de enige Panamese medaillewinnaar ooit op de Spelen.

"Ik ben hier vandaag om aan jullie allemaal te vertellen dat ik heb besloten om mijn loopbaan als topsporter af te sluiten. Ik heb last van meerdere blessures, waardoor ik tot dit moeilijke besluit ben gekomen", aldus Saladino. "Ik zeg vaarwel tegen het verspringen, maar ik blijf me inzetten voor de sport en voor mijn land. Ik wil alles wat ik geleerd heb graag doorgeven aan de nieuwe generatie."

Saladino maakte voor het eerst furore in 2005. Tijdens het WK in Helsinki sprong hij naar de zesde plek. Een jaar later volgde zijn echte doorbraak, toen hij op het WK indoor in Moskou zilver pakte. Ook won hij liefst vijf van de zes wedstrijden in de Golden League, de voorloper van de huidige Diamond League - de wedstrijd in Parijs werd gewonnen door de huidige Nederlander Ignisious Gaisah.

In 2007 volgde het eerste van twee grote hoogtepunten uit de loopbaan van Saladino. In het Japanse Osaka sprong hij in zijn allerlaatste poging naar 8,57 meter, waarmee hij de Italiaanse leider Andrew Howe nog inhaalde en het goud pakte. Ook in 2008 was hij schier onverslaanbaar, wat hij in Peking bekroonde met het historische goud (foto).

Op grote toernooien lukte het na Peking niet meer voor Saladino. Tijdens het WK van 2009 was hij een van de grote favorieten, maar in de finale kon hij geen geldige poging laten noteren. Twee jaar later in Daegu haalde hij de finale niet eens.

In Londen, tijdens de Spelen van 2012, kon hij in de kwalificatie geen enkele geldige sprong neerzetten, waardoor een kans om zijn titel te verdedigen voorbij was. Dit jaar deed hij mee aan zijn laatste grote toernooi, het WK indoor in Sopot. Hier kon hij zich echter wederom niet voor de finale plaatsen. 

Saladino sprong in 2008 tijdens de FBK Games in Hengelo naar zijn persoonlijk record van 8,73 meter. Slechts zeven mannen sprongen ooit verder, terwijl er slechts elf sprongen verder zijn geweest in de geschiedenis van de sport. 

'Bank of America stevent af op miljardenboete'

Bank of America is de volgende bank die moet bloeden voor zijn rol in de aanloop naar de crisis. De bank stevent af op een schikking met het Amerikaanse ministerie van justitie waarin het zestien tot zeventien miljard dollar (12 tot 12,7 miljard euro) moet betalen wegens het verkopen van rommelhypotheken. Een anonieme bron meldde dat woensdag.

Het boetebedrag zou veel hoger zijn dan eerdere boetes die justitie in de Verenigde Staten oplegde aan banken die rommelhypotheken verkochten. Vorige maand kreeg Citigroup een boete van zeven miljard dollar opgelegd. JP Morgan Chase kreeg een dwangsom van dertien miljard dollar.

Justitie in de VS en Bank of America zouden een principeovereenkomst hebben gesloten, maar over de details van de schikking wordt nog onderhandeld. Een fors deel van de boete wordt aangewend om de lasten voor huiseigenaren met een rommelhypotheek te verlichten.

Doden bij bomaanslag Bagdad

Bij een aanslag met een autobom op een controlepost in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn donderdag zeventien mensen om het leven gekomen, onder wie zes politieagenten. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Ook raakten 31 mensen gewond.

De bestuurder ramde zijn auto tegen een checkpoint in de wijk Kazimiyah, waarna het voertuig ontplofte. Meerdere geparkeerde auto's gingen hierbij in vlammen op.

Sinds woensdag zijn meerdere bomaanslagen gepleegd in Bagdad, voornamelijk in sjiitische wijken. Hierbij zijn meer dan tachtig mensen om het leven gekomen.

Moeder Peter Jan Rens huilt om slechte pers

Peter Jan Rens vindt alle ophef over zijn privéleven in de media zelf niet zo erg. Wat hem wel aan het hart gaat, is dat zijn oude moeder het zich zo aantrekt. "Ze is in de negentig en hangt regelmatig huilend aan de telefoon", zei de voormalige Meneer Kaktus donderdag in RTL Boulevard.

De 63-jarige Rens en zijn verloofde Virginia kregen onlangs hun eerste kindje, dochter Djelisa, maar het stel ging ook door een roerige periode. Zo verschenen er berichten dat Rens zijn vriendin met zijn pasgeboren kind had laten zitten, dat hij failliet zou zijn en dat hij een schuld open had staan bij zijn voormalige huisbaas.

Vooral over dat laatste is Virginia niet te spreken. "We waren al in december uit dat huis, toen kwam hij in juni nog met een klacht dat we een tafel zouden hebben gestolen. Het is gewoon een nicht die op tv wil komen."

Ook wat betreft eventueel volgend nieuws is de 42 jaar jongere verloofde van Rens kort. "Als we uit elkaar gaan, zetten we dat zelf wel op Facebook. Dan weet je het zeker."

Xavi nieuwe aanvoerder Barcelona

Xavi is door de spelersgroep van FC Barcelona gekozen tot de nieuwe aanvoerder van de Catalaanse club. Hij volgt Carlos Puyol op, die vanwege blessureleed een punt achter zijn loopbaan heeft gezet.

De keus van Xavi is niet verrassend, hij was namelijk al jarenlang reserve-aanvoerder. Bij afwezigheid van Xavi zal de band nu gedragen worden door Andrés Iniesta. Lionel Messi en Sergio Busquets zijn de derde en vierde keus.

Robinho keert op huurbasis terug naar Santos

Robinho voetbalt komend seizoen voor het Braziliaanse Santos. AC Milan verhuurt de aanvaller voor een jaar, melden beide clubs donderdag. Robinho begon zijn carrière bij Santos en speelde er in 2010 al eens op huurbasis.

De 30-jarige Braziliaan verhuisde later dat jaar van Manchester City naar Milaan. In de modestad wist hij alleen in zijn eerste seizoen indruk te maken door Milan met veertien doelpunten aan het landkampioenschap te helpen. Mede door blessures wist de 92-voudig international, die eerder voor Real Madrid speelde, daarna nauwelijks meer uit te blinken.

Robinho leek lang op weg naar Orlando City, de nieuwe Amerikaanse ploeg waar zijn landgenoot en oud-ploegmaat Kaká onder contract staat. Santos wilde zich echter koste wat kost verzekeren van de diensten van de publiekslieveling.

[pic] Weer vliegtuig neergeschoten boven Oekraïne

Militanten hebben vlakbij Jenakievo, in de Oost-Oekraïense regio Donetsk, een Oekraïens militair toestel neergeschoten. Dit heeft een Oekraïense regeringsfunctionaris laten weten, zo meldde nieuwszender CNN donderdag.

Het toestel werd neergehaald nabij Zhdanivka. Dit ligt vlakbij de crahssite van de MH17.

Luiten begint goed aan PGA Championship

Joost Luiten heeft zich op de eerste dag van de US PGA Championship van zijn goede kant laten zien. De golfer ging donderdag op de Valhalla Golf Club in het Amerikaanse Louisville mede dankzij zes birdies rond in 68 slagen, drie onder par. Daarmee staat hij gedeelde vierde.

Omdat nog lang niet alle golfers klaar zijn met de eerste ronde kan Luiten nog stijgen of dalen. De Amerikaan Kevin Chappell gaat tussentijds aan de leiding met vijf onder par, gevolgd door de Engelsman Lee Westwood en de Italiaan Edoardo Molinari, die een slag meer nodig hadden.

Tiger Woods begon met twee bogeys belabberd aan het majortoernooi dat hij al vier keer won. De Amerikaan besloot donderdag ondanks rugklachten toch aan het toernooi te beginnen.

Obama: bombardementen Irak

De Amerikaanse president Barack Obama overweegt luchtaanvallen op de beweging Islamitische Staat (IS) in Irak. Daarmee wil hij duizenden burgers helpen die door de radicale moslims in het nauw zijn gedreven. Dit heeft de krant The New York Times donderdag gemeld.

Obama denkt tevens aan voedseldroppings. Het Rode Kruis is daartoe al eerder overgegaan.

Obama overweegt bombardementen Irak
Obama overweegt bombardementen Irak (Foto: ANP)

Gogol Bordello vervangt London Grammar op Lowlands

De plek van London Grammar op Lowlands wordt ingenomen door Gogol Bordello. Dat heeft de organisatie donderdag bekendgemaakt. De New Yorkse gypsyband stond in 2006 en 2008 ook al op het festival in Biddinghuizen.

London Grammar zegde af wegens stemproblemen van zangeres Hannah Reid. "Met het oog op haar stem en de gezondheid van ons allemaal hebben we besloten ons terug te trekken van een aantal festivals", liet het Britse trio weten.

Lowlands duurt van volgende week vrijdag tot en met zondag. Artiesten als Queens of the Stone Age, Stromae en Snoop Dogg geven acte de présence.

Pechtold hekelt uitsluiten Wilders bij verklaring

Het werkt polariserend om partijen uit te sluiten van een advertentie waarin BN'ers zich uitspreken tegen jodenhaat. Dat is een van de redenen waarom D66-leider Alexander Pechtold de advertentie van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) niet heeft ondertekend, laat hij donderdagmiddag weten.

Eerder op de dag werd bekend dat PVV-leider Geert Wilders is geweerd van de advertentie. Reden was dat Wilders een soortgelijke tekst van het kabinet en andere organisaties een 'flutverklaring' noemde, zei directeur van het CIDI Esther Voet. Wilders noemde die redenering vreemd. "Wel vragen of ik mee wil tekenen maar toch niet publiceren", twitterde hij. "Dus kritiek op Esther Voet mag niet en zeggen dat antisemitisme door islamisering komt mag ook niet."

Het 'helpt niet' dat de PVV buiten de advertentie is gehouden, stelt Pechtold in een verklaring. "Als de opzet is om mensen te verenigen tegen antisemitisme werkt het juist polariserend en verdelend om partijen uit te sluiten." Daarnaast heeft de D66-leider er moeite mee dat het initiatief om de hele maatschappij te verenigen uitging van maar één organisatie, namelijk het CIDI.

Pechtolds belangrijkste bezwaar is dat alle woorden in discussies over het Midden-Oosten, antisemitisme, maar ook over Gaza 'op een goudschaaltje worden gewogen'. "De discussie wordt gekaapt door de kleine groepen met een extreme mening. Ik kies er dan ook liever voor om te benadrukken dat we als maatschappij en politiek niet alleen antisemitisme, maar alle vormen van discriminatie moeten afkeuren."

Pechtold vindt verder dat hij terughoudend moet zijn met 'buitenparlementaire acties' zoals demonstraties, petities en ook advertenties. Wel veroordeelt Pechtold iedere vorm van antisemitisme', benadrukt hij.

De advertentie werd wel ondertekenend door andere politiek leiders, zoals Diederik Samsom (PvdA), Halbe Zijlstra (VVD), Emile Roemer (SP), Bram van Ojik (GroenLinks), Kees van der Staaij (SGP) en Arie Slob (ChristenUnie).

Minder auto's gestolen in eerste halfjaar

In het eerste halfjaar van 2014 zijn minder auto's gestolen dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc). Werden in de eerste helft van 2013 nog 5746 auto's gestolen, dit jaar waren dat er 5492. Een daling van 4,4 procent.

AVc ziet de 'geïntensiveerde samenwerking' in de strijd tegen autodieven als een belangrijke verklaring voor de daling. "Die lijkt succesvol. Gestolen auto's worden sneller internationaal gesignaleerd, de beveiligingsmogelijkheden van auto's verbeteren en ook importeurs nemen maatregelen om diefstal van hun merk tegen te gaan", zegt directeur van de stichting Titus Visser.

Uit de cijfers blijkt verder dat ondanks de daling van het aantal diefstallen het financiële verlies niet minder wordt. Dat komt doordat criminelen het vaker op jonge auto's hebben voorzien. De diefstal van auto's van nul tot vier jaar oud steeg met negen procent. Van alle gestolen auto's wordt 38 procent teruggevonden.

Overigens daalde niet alleen het aantal autodiefstallen in de eerste helft van dit jaar. Er werden ook minder vrachtwagens gestolen. In totaal gingen dieven met 84 vrachtwagens aan de haal, vijftien procent minder dan in de eerste helft van 2013. Ook het aantal diefstallen van bedrijfsbusjes daalde van 1279 naar 1148.

Conchita Wurst blij met Songfestival in Wenen

Conchita Wurst is blij dat het Eurovisie Songfestival volgend jaar in Wenen plaatsvindt. "Ik heb nu al zin om de stad te laten zien aan vrienden", tekenden diverse media op uit de mond van de Oostenrijkse 'vrouw met baard', die afgelopen jaar het liedjesfestival op haar naam schreef.

Wurst, die in Wenen woont, was naar eigen zeggen niet van tevoren ingelicht over de keuze van omroep ORF voor de Oostenrijkse hoofdstad. "Ik wist van niets", aldus Wurst, die eigenlijk Tom Neuwirth heet.

Alexander Wrabetz van de ORF belooft alvast een succesvolle zestigste editie van het liedjesfestijn. "Wenen is de stad van muziek en kunst en ligt in het hart van Europa", zei hij in een verklaring. De ORF gaf verschillende steden de kans om zich op te geven als gastheer van het Songfestival. Wenen, Graz en Innsbruck bleven over.

Wurst won in mei het Songfestival met het nummer Rise Like a Phoenix, gevolgd door Ilse DeLange en Waylon als The Common Linnets met Calm after the Storm. De halve finales van de volgende editie vinden plaats op 19 en 21 mei, de finale is 23 mei. Het evenement werd afgelopen jaar door zo'n 195 miljoen mensen uit veertig landen bekeken.

Nieuw-Zeelanders vissen vliegtuigwrak met lijk op

De bemanning van een Nieuw-Zeelands vissersschip deed donderdag een lugubere ontdekking in haar netten. Ze visten een klein vliegtuigje op met een lichaam erin. Dat heeft een woordvoerder van visserijbedrijf Sanford bekendgemakt.

Volgens de politie wordt het wrak overgebracht naar een baai bij het Great Barriereiland, zo'n negentig kilometer ten noordoosten van Auckland. Er is een schuit gestuurd om het vliegtuig op te halen. De familie van de vermiste piloot Daroish Kraidy is op de hoogte gebracht.

De 53-jarige piloot steeg op 25 maart op in zijn zelfgebouwde dubbeldekker. Er is een week naar hem gezocht, maar de reddingsdiensten vonden geen spoor.

Luchtacrobaat Kraidy deed in het verleden mee aan de World Precision Flying Championships. Zijn ex-vrouw en dochter zeiden in mei tegen Fairfax Media dat ze denken dat hij bewust was verdwenen. Hij zou al jaren met depressies gekampt hebben. Kort na zijn opstijgen schakelde Kraidy de transponder van zijn vliegtuig uit, waardoor hij van de radar verdween.

Nog twee relschoppers bekerfinale bekend

Twee Ajaxsupporters hebben zich donderdagochtend gemeld bij de politie wegens betrokkenheid bij ongeregelheden tijdens de bekerfinale in de Kuip. Het duo meldde zich een halfuur nadat de politie foto's van hen online had gepubliceerd. Het gaat om een 21-jarige man uit Apeldoorn en een 25-jarige man uit Hoofddorp.

Vorige week plaatste de politie al foto's van vijf andere relschoppers op internet. Vier van hen meldden zich nog dezelfde dag. De identiteit van de vijfde man werd op basis van tips achterhaald.

Op korte termijn worden geen nieuwe afbeeldingen meer gepubliceerd, meldt de politie. Het onderzoek loopt echter nog en daarom wordt niet uitgesloten dat in de toekomst wel weer foto's van verdachten openbaar worden gemaakt.

De politie ging tot de actie over omdat ze de relschoppers op de in het stadion gemaakte beelden niet kon herkennen. Supporters van Ajax misdroegen zich in april tijdens de met 5-1 verloren bekerfinale van PEC Zwolle. Ze gooiden vuurwerk op het veld en stoeltjes en toiletten werden vernield. De schade aan de Kuip bedroeg zo'n 66.000 euro.

Lady Gaga naar ziekenhuis om hoogteziekte

Lady Gaga is in een ziekenhuis behandeld aan hoogteziekte. De zangeres plaatste een foto van zichzelf op Instagram waarop ze te is zien met een zuurstofmasker. "Hoogteziekte is geen grapje", aldus de 28-jarige Gaga.

De zangeres gaf woensdagavond een optreden in Denver, dat ook wel de Mile-High City wordt genoemd. De stad ligt een mijl, ruim 1600 meter, boven zeeniveau. Of Gaga nog steeds in het ziekenhuis verblijft, is niet bekend.

Schutter fatale schietpartij winkelcentrum bekent

De 37-jarige man die werd opgepakt voor een dodelijke schietpartij in winkelcentrum Herenhof in Alphen aan den Rijn, heeft bekend. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag donderdag. De verdachte had ruzie gekregen met het 46-jarige slachtoffer.

De twee mannen hadden 21 juli een woordenwisseling die uitmondde in een worsteling. De verdachte trok volgens het OM een vuurwapen om zichzelf te verdedigen. De schietpartij vond plaats rond 18.00 uur op een parkeerterrein. De verdachte meldde zich even later op het politiebureau.

In Alphen aan den Rijn vond ruim drie jaar geleden een schietpartij plaats in winkelcentrum De Ridderhof. De dader, Tristan van der V., schoot zes mensen dood, voor hij zelf een einde aan zijn leven maakte.

'Weird Al moet optreden in pauze Super Bowl'

Weird Al Yankovic moet zingen tijdens de pauze van de Super Bowl. Dat vindt althans fan Ed Ball, die woensdag een onlinepetitie is begonnen. Ruim 62.000 mensen ondertekenden een petitie die ervoor moet zorgen dat de zanger, die bekendstaat om zijn persiflages van bekende nummers, in februari optreedt bij de ontknoping van het American footballseizoen.

Ball vindt zijn idool erg geschikt om op te treden tijdens de pauze. "Weird Al vermaakt al jaren jonge en oude fans met zijn populaire en slimme parodieën en zijn unieke gevoel voor humor", schrijft de fan op de petitiesite. "Als hij optreedt, zorgt dat niet alleen voor miljoenen kijkers, maar ook dat de kwaliteit van de show blijft gewaarborgd."

De fan, die hoopt dat meer dan honderdduizend mensen zijn initiatief steunen, heeft zelfs al nagedacht over wat Weird Al, die vorige maand zijn veertiende studioplaat uitbracht, kan doen bij de Super Bowl. "De artiesten van wie hij nummers persifleert kunnen meedoen, of bekende acteurs en actrices kunnen als verrassing op het podium komen om het spannender te maken."

Of Yankovic in februari daadwerkelijk optreedt, is nog maar de vraag. Amerikaanse media hebben geprobeerd een reactie van de 54-jarige zanger en de National Football League te krijgen, maar dat is vooralsnog niet gelukt. Dit jaar trad Bruno Mars op in de pauze. Red Hot Chili Peppers speelde een nummer mee.

Obama overweegt ingrijpen Irak

De Amerikaanse president Barack Obama overweegt luchtaanvallen of voedseldroppings uit te voeren in het noorden van Irak. Dat hebben bronnen bij de regering donderdag gezegd, meldt The New York Times. In Noord-Irak zitten ongeveer veertigduizend leden van religieuze minderheden vast op een bergtop.

De vluchtelingen worden op de berg geteisterd door hitte en dorst. De gelovigen vluchtten naar het gebergte nadat zij door het soennitische terreurnetwerk Islamitische Staat (IS) met de dood waren bedreigd. IS veroverde de afgelopen tijd meerdere dorpen met gemeenschappen van christenen en andere niet-soennitische gelovigen.

"Er kan daar een humanitaire catastrofe plaatsvinden", aldus een regeringsmedewerker. Een beslissing van de president zou 'aanstaande' zijn.

Obama zou verschillende mogelijkheden om in te grijpen met zijn nationale veiligheidsteam hebben besproken. Bombardementen en het afwerpen van voedsel en medicijnen in Irak worden niet uitgesloten.

Volgens UNICEF zitten tot wel veertigduizend mensen in de bergen bij Sinjar. Zij hebben geen onderdak en geen toegang tot voedsel, water of sanitaire voorzieningen. Volgens de VN-kinderorganisatie zijn al zo'n veertig kinderen gestorven door hitte en uitdroging.

Ryse: Son of Rome naar pc

Koch media kondigt aan dat Ryse: Son of Rome deze herfst naar pc komt. Crytek geeft het spel uit op digitale kanalen, Deep Silver verzorgt de  fysieke distributie. Verder zal de pc-versie alle Ryse: Son of Rome-DLC bevatten die tot aan de release is uitgegeven.

"We brengen de Ryse ervaring naar pc, met ondersteuning voor 4K-resolutie", zegt Carl Jones, Director of Business Development bij Crytek. "4K gaming is de volgende grote sprong vooruit op het gebied van graphics kwaliteit voor pc-gamers, en Ryse is de perfecte showcase van wat er op dit moment mogelijk is met high-end pc-games. We hebben ons team de vrijheid gegeven om te laten zien wat de CryEngine kan bereiken met de ongelofelijke hardware die nu binnen bereik ligt voor pc-gamers. Ryse legt de lat voor pc-graphics hoog dit jaar, en waarschijnlijk voor een langere tijd. Onze community vroeg om een Ryse pc-versie, en we hebben nu de middelen en de technologie om hen deze titel te geven met de hoogst mogelijke kwaliteit."

De pc-versie van Ryse bevat bonusmateriaal dat oorspronkelijk beschikbaar was als downloadable content, waaronder:

  • Colloseum Pack met daarin twee skins en twee Arena maps;
  • Mars’ Chosen Pack met daarin een nieuwe skin, vier Arena maps, en de Survival spelmodus;
  • Duel of Fates Pack met daarin twee skins, twee Arena maps, en een nieuwe Survival map;
  • Morituri Pack met daarin drie nieuwe Arena maps, twee Survival maps, en vijf solo Arena maps.

Tenslotte zullen pc-spelers ook onmiddellijke toegang hebben tot de Ruins multiplayermap en het zwaard 'Legionnaire’s Trust' die aanvankelijk als deel van de Special Edition verscheen.

Ryse

Damrak wederom in het rood

Beleggers toonden zich donderdag bij vlagen hoopvol, ondanks de overvloed aan zorgwekkend nieuws. Door het uitblijven van opbeurende woorden van de Europese Centrale Bank wonnen de angst en zorgen het uiteindelijk van het optimisme en eindigde de AEX-index in het rood. De Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot 0,8 procent lager op 396,09 punten.

Volgens analisten hadden de financiële markten gehoopt op stelliger uitspraken van ECB-president Mario Draghi, die 'niet overtuigend genoeg' was. De zorgen over Russische handelssancties en de teleurstelling over de cijfers van enkele grote bedrijven bleven daardoor zwaar doorwegen in het sentiment op de beurzen, zo stellen ze.

Niet alleen de AEX-fondsen moesten bloeden voor het gebrek aan positieve berichten. Ook andere beurzen in Europa sloten donderdag lager, terwijl ook de hoofdgraadmeters op Wall Street halverwege de handelsdag op verlies stonden. De Franse beurs zakte met een verlies van 1,4 procent echter het sterkst, gevolgd door de Duitse beurs, die een procent verloor.

Op het Amsterdamse Damrak kreeg vooral SBM Offshore er stevig van langs met een verlies van 5,6 procent, terwijl de oliedienstverlener aanvankelijk nog op winst stond. SBM maakte woensdag nabeurs bekend 240 miljoen dollar (180 miljoen euro) opzij te zetten voor het schikken van eventuele fraudezaken uit het verleden.

Ook verzekeraar Delta Lloyd maakte voor het openen van de beurs zijn halfjaarcijfers bekend. Het aandeel sloot de dag echter vlak af. Randstad voerde de AEX-index daarentegen aan met een winst van 1,3 procent, op de voet gevolgd door chipmachinefabrikant ASML en baggeraar Boskalis, die respectievelijk 1,0 en 0,9 procent hoger sloten.

In de Midkap was Air France-KLM de hoogvlieger met een dagwinst van 2,3 procent. Ook USG People, sectorgenoot van Randstad, deed het goed en sloot 1,2 procent hoger. Aperam sloot de dag juist af aan de onderzijde van de index voor middelgrote fondsen. De staalfabrikant moest vier procent aan beurswaarde inleveren.

Dodental aardbeving China naar 615

Het dodental als gevolg van de aardbeving zondag in de zuidelijke Chinese provincie Yunnan is opgelopen tot 615. Er vielen 3143 gewonden en 114 mensen worden nog vermist. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua donderdag op gezag van de lokale autoriteiten gemeld.

Tienduizend militairen en honderden vrijwilligers zijn in het getroffen gebied aan het werk om wegen begaanbaar te maken en slachtoffers uit te graven. Zware regenbuien en aardverschuivingen bemoeilijken echter het werk.

In 1970 kwamen bij een aardbeving in Yunnan zeker vijftienduizend mensen om het leven.

Politie zoekt foto's bootongeval Vinkeveen

De politie is op zoek naar beeldmateriaal van de boten die zaterdagavond betrokken waren bij een fataal ongeval op de Vinkeveense plassen. Het gaat om beeldmateriaal dat voor, tijdens of vlak na de crash is gemaakt. Met de beelden hoopt de politie een beter beeld te krijgen van het ongeluk waarbij twee opvarenden om het leven kwamen.

De politie probeert een beter beeld van het fatale ongeluk te krijgen. Getuigen wordt opgeroepen zich te melden. Bij het ongeluk voer een speedboot in op een sloep met vier opvarenden, waarbij twee mannen om het leven kwamen. De schipper van de speedboot is na het incident doorgevaren, maar zit sinds zondag vast op verdenking van doodslag.

De rechter-commissaris verwierp woensdag het verzoek van het Openbaar Ministerie om de bestuurder uit Oosterveen langer vast te houden. Het OM verdenkt de man van doodslag en vocht de beslissing aan. De raadkamer van de rechtbank in Utrecht besluit vrijdag om 10.00 uur of de 49-jarige bestuurder langer blijft vastzitten of niet. Vier andere verdachten zijn inmiddels vrijgelaten.

Geen blauwalg op Brabants vakantiepark

In het meertje bij vakantiepark Prinsenmeer in Asten, waar afgelopen week tientallen mensen ziek werden, is geen blauwalg geconstateerd. Dat laat de directie van het park donderdag weten. Wat de oorzaak van de vele zieken is, wordt verder uitgezocht.

De provincie vermoedde dat de vakantiegangers ziek waren geworden van blauwalg, maar in het strandbad zijn geen overschrijdingen van de risiconormen geconstateerd. Op drie punten zijn monsters genomen.

Het park kreeg woensdagavond bezoek van inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Bij de controle zijn geen misstanden ontdekt, aldus de directie.

De GGD vermoedt dat er een virus heerst onder de vakantiegangers. Bezoekers wordt daarom aangeraden om goed te letten op de hygiëne na een toiletbezoek en bij het koken en eten van voedsel.

Woensdag werd duidelijk dat zeker zestig vakantiegangers buikgriep hadden opgelopen. Ze hadden onder meer last van overgeven en diarree.

Vrienden maken zich zorgen om Lindsay Lohan

Bekenden van Lindsay Lohan zijn bang dat de actrice weer terugvalt in haar oude gedrag. "Lindsay heeft haar vrienden en haar kring van nuchtere mensen in de steek gelaten", zegt een bekende van Lohan, die een verleden heeft van alcohol- en drugsgebruik, tegen de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online.

"Ze reageert niet op berichtjes en telefoontjes en negeert iedereen", aldus de bron over de 28-jarige Lohan, die tijdelijk in Londen woont omdat ze een rol heeft in het theaterstuk Speed-the-Plow. Dat stuk gaat eind volgende maand in première op West End.

De actrice werd de afgelopen tijd regelmatig feestend gespot. "Het trieste is dat niemand vanuit de Verenigde Staten iets kan doen. We maken ons allemaal zorgen", zegt de ingewijde. "We houden van haar en willen het beste voor haar."

Naar verluidt heeft Lohan al meerdere repetities van Speed-the-Plow gemist. De actrice zei eerder dat ze overweegt voorgoed naar Londen te verhuizen. ""Als ik in de Verenigde Staten om 17.00 uur de tv aanzet, is het allemaal TMZ en geroddel. Hier zie ik daar niets van."

Lange celstraffen voor seksueel geweld Egypte

De Egyptische rechter heeft donderdag twee mannen veroordeeld tot levenslang en een derde tot twintig jaar gevangenisstraf voor seksueel geweld tijdens demonstraties op het Tahrirplein, in Caïro. Dat hebben bronnen binnen de Egyptische autoriteiten bekendgemaakt.

Justitie beschuldigde de mannen van ontvoering, diefstal, poging tot verkrachting, marteling en poging tot moord. Het geweld vond plaats op 3 juni, tijdens de viering van de overwinning van voormalig legerleider Abdel-Fattah el-Sissi in de presidentsverkiezingen.

De Egyptische autoriteiten zijn bezig met meerdere zaken van seksueel geweld. In juli werden al zeven mensen veroordeeld tot levenslang.

Plaatselijk wateroverlast door wolkbreuken

Op verschillende plaatsen in het land zorgen fikse regen- en onweersbuien voor overlast. Onder meer in de regio Rotterdam, Utrecht en Arnhem viel in korte tijd veel water. Straten liepen onder en ook waarschuwden enkele bedrijven de brandweer vanwege natte voeten.

Ook het verkeer heeft last van de regen. Zo werd op de A4 bij Rotterdam de linker tunnelbuis van de Beneluxtunnel deels afgesloten omdat de tunnel vol water kwam te staan. Op de A15 tussen Hoogvliet en de Botlektunnel ging de rechterrijstrook tijdelijk dicht door wateroverlast, meldt de Verkeersinformatiedienst.

Bij Strand Nulde gingen weggebruikers op de A28 tijdens een forse bui massaal op de vluchtstrook staan. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen, aldus de verkeersdienst. De VID raadt mensen aan gewoon door te rijden en hun snelheid aan te passen.

De onweersbuien trekken van west naar oost. Alleen het noordwesten houdt het droog. Het KNMI heeft met uitzondering voor Noord-Holland en Friesland code geel afgekondigd voor gevaarlijk weer.

Ouders vinden tien jaar na tsunami kind terug

De ouders van een Indonesisch meisje die dachten dat ze was omgekomen tijdens de tsunami van 2004 hebben hun dochter terug. Bijna tien jaar later is Raudhatul gevonden, levend en wel. Dat meldt de Australische nieuwssite News.com.au.

Raudhatul was 4 toen ze in Atjeh met haar 7-jarige broertje uit de handen van hun ouders glipte en op een plank werd meegesleurd door het water. De ouders hebben een maand lang geprobeerd de kinderen terug te vinden, maar zonder resultaat. Tot de oom van het kind in juni dit jaar een meisje zag dat hem wel erg aan Raudhatul deed denken. 'Een godswonder', zegt de ontroerde moeder.

Woensdag konden de ouders hun kind weer in de armen sluiten. De moeder zei meteen te zien dat het om haar dochter ging. "Als iemand daar aan twijfelt ben ik klaar voor dna-tests", zei ze. "Mijn man en ik zijn zo blij dat we haar teruggevonden hebben."

Het meisje werd verzorgd door een oudere vrouw. De ouders hebben nu ook nieuwe hoop dat haar broer nog in leven is, omdat ze samen aanspoelden op de Banyakeilanden. Ze willen een nieuwe zoektocht beginnen.

Bij de tsunami op Tweede Kerstdag 2004 kwamen in meerdere landen in totaal 230 duizend mensen om het leven.

Arrestatie na vondst lijk in woning Waalre

In een woning in Waalre is donderdagmiddag een dode gevonden. Volgens de politie is het slachtoffer om het leven gebracht. Een mannelijke bewoner is aangehouden, zegt een woordvoerder.

Het lichaam werd rond 13.30 uur aangetroffen in de woning aan de Ericalaan. Iemand had een afspraak in het huis maar kon niet naar binnen en waarschuwde daarop de politie. Agenten vonden vervolgens het stoffelijk overschot. De man is in het huis aangehouden.

Omwonenden zeggen tegen Omroep Brabant dat de zoon van de bewoonster is gearresteerd. De politie wil desgevraagd nog niets zeggen over de identiteit van het slachtoffer en de arrestant.

Thailand wil commercieel draagmoederschap verbieden

Thailand wil een eind maken aan commercieel draagmoederschap. Een wet waarin dat wordt verboden is donderdag voorgelegd aan de junta, zeggen de autoriteiten.

Aanleiding is een spraakmakende zaak waarin negen baby's gevonden werden in een appartement in Bangkok. Ze werden verzorgd door kindermeisjes en leken allemaal dezelfde Japanse vader te hebben. De zaak kwam aan het rollen toen een Thaise surrogaatmoeder een Australisch stel ervan beschuldigde haar gezonde dochter te hebben meegenomen. Het tweelingbroertje met het Syndroom van Down zou in Thailand zijn achtergelaten. Door het schandaal kwam de Thaise, grotendeels ongereguleerde, surrogaatmoederindustrie internationaal in de belangstelling te staan.

"Nu is het juiste moment aangezien de stappen (richting goedkeuring van de wet) zijn gezet", zei topambtenaar Rarinthip Sirorat van het ministerie voor sociale ontwikkeling en volksveiligheid. "Het doel van de wet is om zo goed mogelijk voor de baby's te zorgen'.

Volgens het wetsontwerp word commercieel draagmoederschap verboden, op straffe van maximaal tien jaar gevangenis en boetes tot 200 duizend baht (4600 euro). Bemiddelingsbureaus, adverteerders of wervers van surrogaatmoeders riskeren vijf jaar cel en een boete tot honderdduizend baht (2300 euro).

Surrogaatmoeders dragen het kind van een ander, in veel gevallen een geïmplanteerde embryo van ouders die zelf geen kinderen kunnen krijgen. Landen als India, Oekraïne en Thailand hebben vrij soepele regels, waardoor er vanuit rijke landen draagmoedertoerisme op gang is gekomen. De ouders zoeken een surrogaatmoeder voor weinig.

Sherlock eind september op onderzoek uit

Uitgever Focus Home heeft een gameplaytrailer uitgegeven van Crimes & Punishments van Sherlock Holmes, waarin ze ook de releasedatum prijsgeven.

In het spel moet je zes zaken oplossen in het negentien-eeuwse Londen. Elke zaak heeft tot negen verschillende eindes. Holmes begint met het onderzoek naar de mysterieuze zaak van Black Peter, op een reis vol intriges en ondervragingen.

Crimes & Punishments komt 30 september uit op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

Strijders en heiligen in Far Cry 4

Ubisoft liet filmen hoe het ontwikkelteam van Far Cry 4 de omgeving en sfeer van Kyrat bedacht en ontwikkeld hebben. Samen met VICE is het onderzoeksteam vertrokken naar Nepal om daar de inspiratie op te doen.

In de derde en laatste video ontmoet het team Maoïstische strijders en maken we kennis met hun verhalen, idealen en het leed tijdens de Nepalese Burgeroorlog. Vervolgens gaan ze naar de Pashupatinath tempel, waar ze zich verdiepen in de mystiek en het surrealisme van een van de oudste hindoeïstische tempels ter wereld. Daarna lopen ze mee met een sādhu, een geestelijke wiens hele leven in het teken van het hindoeïstische geloof staat, die ons alles vertelt over deze heilige locatie. Al deze belevenissen samen bieden het ontwikkelingsteam de inspiratie om Kyrat uiteindelijk tot leven te wekken.

Far Cry 4 is wereldwijd verkrijgbaar vanaf 18 november 2014 voor PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360 en pc.


Belkin met zes Nederlanders in Eneco Tour

De wielerploeg van Belkin verschijnt maandag in Terneuzen met zes Nederlanders aan de start van de Eneco Tour. Met oud-winnaar Lars Boom en Bauke Mollema heeft de formatie twee voorname troeven voor de eindzege. Het Nederlandse zestal krijgt in de etappekoers gezelschap van twee Belgen, Sep Vanmarcke en Maarten Wynants.

"Onze kracht is de breedte van de ploeg", zegt ploegleider Merijn Zeeman. "We zullen niet opéén kopman leunen, we willen de kracht van alle acht jongens benutten en zullen elke dag kijken waar onze kansen liggen. De laatste drie etappes zijn bijzonder zwaar, als we dan nog met meerdere jongens hoog genoteerd staan, maken we een goede kans."

De ploeg bestaat uit Boom, Mollema, Jos van Emden, Tom Leezer, Barry Markus, Bram Tankink, Vanmarcke en Wynants.

Majka pakt zege in Ronde van Polen

Rafal Majka is nog steeds in vorm na zijn succesvolle Tour de France. De Poolse renner van Tinkoff-Saxo won de vijfde etappe van de Ronde van Polen. Op de slotklim Strbskie Pleso, versloeg hij in de sprint Beñat Intxausti en Ion Izagirre.

Op de slotklim, die al twee keer eerder in de etappe was beklommen, was Sky-renner Kanstantsin Siutsou de eerste die een aanval durfde te plaatsen. Hij werd achterhaald door Robert Gesink, die ook de rest van de nog grote groep terug bracht. Aanvallen van Pieter Weening, Fabio Aru en Ryder Hesjedal kwamen niet ver, zodat het twee kilometer voor het steilere einde nog een grote groep was die mocht hopen op de zege.

Op een kilometer van het einde zette Weening, eind winnaar van vorig jaar, wederom de grote plaat erop en nam een klein gaatje op de groep. Hij werd achterhaalt door Amador, die ook Majka mee terug nam. De winnaar van de bolletjestrui bleek ook de beste sprint te hebben en won de etappe. Wout Poels was op de twaalfde plaats de beste Nederlander.

In het klassement steeg Majka naar de tweede plek. Leider Petr Vakoc wist niet in de groep te blijven, maar hield nog één seconde over van zijn voorsprong. Robert Gesink staat op de tiende plaats op elf seconden van de leider.

Nóg meer Rasmussen: NAVO steunt Oekraïne

Secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen roept Rusland op zijn troepen langs de Oekraïense grens terug te trekken. Dat heeft hij donderdag in Oekraïne gezegd. Rasmussen is in Kiev om de steun van de NAVO aan de Oekraïense regering te betuigen.

"We zetten de samenwerking tussen de NAVO en het Oekraïense leger voort", aldus Rasmussen. "We zijn meer gezamenlijke oefeningen van plan." Volgens Rasmussen gaat Moskou nog altijd door met het steunen van de separatisten en het 'destabiliseren van Oekraïne'.

Rasmussen werd in Kiev onderscheiden in de Orde van de Vrijheid voor zijn bijdrage aan de betrekkingen tussen Oekraïne en de NAVO en voor zijn steun aan de soevereiniteit van Oekraïne. Bij het accepteren van de prijs condoleerde de NAVO-chef de families en geliefden van de personen die tijdens het conflict in Oekraïne hun leven hebben gegeven voor de vrijheid van het land.

"Ik verzeker u dat wij Oekraïne steunen alsook zijn strijd om de principes die een samenleving vrij maken te verdedigen", aldus Rasmussen tot de Oekraïense president Petro Porosjenko. Volgens de NAVO-chef liggen de vrijheid en toekomst van Oekraïne momenteel 'onder vuur'.

In Kiev sprak Rasmussen met president Petro Porosjenko, premier Arseni Jatsenjoek, minister van buitenlandse zaken Pavlo Klimkin en parlementsvoorzitter Oleksandr Toertsjinov. Het overleg spitste zich toe op de Russische agressie tegen Oekraïne en het organiseren van een bijeenkomst van de NAVO-Oekraïne-commissie.

McLaren MP4-29 is rijdend laboratorium voor Honda

De McLaren MP4-29 is een rijdend laboratorium voor motorenfabrikant Honda, zo meldt teambaas Eric Boullier. De Japanse bouwer van krachtbronnen stapt volgend jaar in bij het team uit Woking en wil dan meteen hoge ogen gaan gooien.

Momenteel wordt de Formule 1-bolide van McLaren nog aangedreven door een Mercedes-krachtbron, al is de renstal ondertussen wel afgegleden van het officiële fabrieksteam van de Duitsers naar een gewoon klantenteam. Inmiddels ligt McLaren achter op de drie andere Mercedes-teams, alsmede op Red Bull Racing en Ferrari. Hierdoor wordt het behalen van de vijfde plaats in het constructeurskampioenschap een zeer lastige opgave.

Tegenover Speed Week laat Boullier weten de strijd voor dit jaar nog niet opgegeven te hebben. "We zien de huidige auto als een rollend laboratorium voor komend seizoen. Wat we dit jaar doen is erg relevant, want de ophangpunten van de motor en versnellingsbak zijn volgens de regels volgend jaar hetzelfde, zelfs als je van motorenfabrikant wisselt. Hierdoor hebben de verbeteringen van dit jaar direct invloed op het ontwerp van de volgende McLaren."

Van Gaal wil Vermaelen naar United halen

Louis van Gaal hoopt zijn verdediging bij Manchester United te versterken met Thomas Vermaelen. De twintigvoudig landskampioen heeft een bod gedaan op de Belgische verdediger van Arsenal, zei trainer Arsène Wenger donderdag.

De Fransman wil Vermaelen echter liever niet kwijt aan een concurrent in de Premier League. Naast United hopen ook andere clubs, waaronder naar verluidt FC Barcelona, de oud-Ajacied te contracteren. Van Gaal is na het vertrek van Nemanja Vidic en Rio Ferdinand op zoek naar een nieuwe centrumverdediger voor United.

Vermaelen maakte in 2009 de overstap van Ajax naar Arsenal. De afgelopen twee seizoenen kwam de Vlaming echter weinig in actie in Londen. Op het WK in Brazilië speelde hij slechts een wedstrijd voor België.

De gevolgen van de Gazaoorlog

In Egypte zijn indirecte onderhandelingen gaande tussen Israël en Gaza. Een analyse van de gevolgen van het conflict tot nu toe voor Israël, Hamas, de Palestijnse Autoriteit, Egypte, de VS en andere belanghebbenden

Israël
Israël heeft het raketvuur van Hamas doorstaan en heeft de grondoorlog duidelijk gewonnen. Dat laatste kan voor een van de sterkste legers ter wereld die het opneemt tegen strijders zonder tanks of vliegtuigen amper als een prestatie worden beschouwd. Het raketschild Iron Dome lijkt goed te werken en de meeste raketten uit de lucht te schieten. Daarmee zijn raketaanvallen van een dreiging verworden tot een ergernis.

Alle 31 aanvalstunnels van Hamas richting Israël zouden zijn verwoest. Wel zijn tientallen Israëlische militairen en drie burgers om het leven gekomen. Als de Palestijnse regering het in Gaza weer voor het zeggen krijgt, stemt dat de Israëlische machthebbers tevreden. De raketdreiging is ondanks het offensief nog niet helemaal verdwenen; Hamas heeft nog honderden projectielen liggen.

Een groter probleem lijkt dat het internationale aanzien van Israël flinke deuken heeft opgelopen door het lijden van de bevolking van Gaza. Mogelijk wordt een onderzoek gestart naar oorlogsmisdaden.

Hamas
De militanten waren in de strijd duidelijk een maatje te klein. Een maand lang vuurde de organisatie raketten af op de belangrijkste Israëlische steden. Dat was niet meer voorgekomen sinds de Iraakse leider Saddam Hussein zijn Scudraketten lanceerde tijdens de eerste Golfoorlog.

Hamas is weer partij geworden na zich enige tijd geïsoleerd en verlaten te hebben gevoeld. De beweging is uitgenodigd voor gesprekken in Egypte en kan zich mogelijk eventuele versoepelingen in de blokkade van de Gazastrook toe-eigenen. Wel is Hamas honderden strijders verloren en is het in de meeste gevallen niet gelukt om Israël te infiltreren.

De tunnels, waar in het geheim jarenlang met wonderlijk vernuft en ongekende toewijding aan gewerkt was, zijn verwoest. De raketvoorraad is drastisch teruggedrongen. Als de Palestijnse Autoriteit zich weer in Gaza manifesteert, zal Hamas een deel van zijn macht verliezen.

Palestijnse Autoriteit
President Mahmoud Abbas lijkt op het punt te staan een deel van zijn zeggenschap in Gaza te hervinden, nadat die verloren ging toen Hamas er in 2007 aan de macht kwam. Besproken wordt of de Palestijnse Autoriteit weer een rol moet gaan spelen in het gebied, onder meer door een heropende grens met Egypte te beheren en een mogelijke grote internationale hulp- en wederopbouwactie te coördineren. Vergeleken met Hamas lijkt Abbas een betrouwbare, nuchtere speler in de regionale en wereldpolitiek.

Wereldwijd zal de opluchting groot zijn als het Hamasbewind in Gaza een stap terug moet doen. Niemand zal er een probleem van maken dat de termijn van Abbas eigenlijk al jaren geleden verstreek.

Egypte
Sinds het begin van het conflict was duidelijk dat Egypte een belangrijke rol zou spelen. Mede vanwege de Egyptische zeggenschap over de grens bij Rafah, maar ook als onderhandelaar die aan beide zijden het minste wantrouwen leek op te roepen.

Het eerste Egyptische akkoord over een staakt-het-vuren werd door Hamas afgewezen. Na meer dan twee weken chaos en vruchteloze bemiddeling door derden werd met min of meer dezelfde afspraken alsnog akkoord gegaan. Daarmee heeft president Abdel-Fattah al-Sissi zijn imago als onwrikbaar man verstevigd.

De opkomst van Caïro als onmisbare hoofdstad is goed nieuws voor Egypte en zou internationale hulp dichterbij kunnen brengen.

Verenigde Staten
Washington is er blij mee dat er niet meer gevochten wordt, hoewel minister van buitenlandse zaken John Kerry met zijn dagenlange inmenging in de regio niets voor elkaar kreeg. Hij werd in Israël flink bekritiseerd, omdat hij afweek van het oorspronkelijke Egyptische voorstel om een einde te maken aan de raketlanceringen vanuit Gaza.

De VS hebben weliswaar een vertegenwoordiger naar Egypte gestuurd, maar lijken geen actieve deelnemer te zijn - bijna ongewenst. Hamas vertrouwt de regering van Oabama niet meer. De regering van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Egyptische president Al-Sissi evenmin. Een zeldzame eensgezindheid.

Qatar en Turkije
Beide landen hebben Hamas gesteund, probeerden te onderhandelen, maar wisten niets te bereiken. Het is een nederlaag voor twee landen die ieder op hun eigen manier een prominente rol in de regio willen spelen. Beide landen liggen overhoop met het nieuwe regime in Caïro. Ieder verlies voor Hamas is ook een klap voor Qatar, dat op dit moment de belangrijkste steun is voor de organisatie en de thuishaven voor haar leider, Khaled Mashaal.

De bevolking van Gaza
De verwoesting in Gaza is onthutsend. Bijna 1900 Palestijnen - voornamelijk burgers, onder wie volgens de Palestijnse autoriteiten vierhonderd kinderen - zijn sinds het begin van het conflict om het leven gekomen. Velen raakten gewond. Ongeveer 250 duizend mensen zijn op de vlucht geslagen, zo'n tienduizend woningen zijn verwoest.

Volgens de eerste schattingen bedragen de kosten voor de eerste wederopbouw ongeveer 4,5 miljard euro. Velen zullen in Gaza ongelukkig zijn met de harde hand van Hamas, maar steunen toch het raketvuur op Israël dat de aanleiding was voor de verwoestingen.

De hoop is dat er een eind komt aan de blokkade van de Gazastrook. Hoewel dat waarschijnlijk het leven wat makkelijker maakt, lijkt het niet waarschijnlijk dat de grenzen op korte termijn helemaal opengaan, wat voor echt grote veranderingen zou zorgen in het gebied. Sommigen denken dat de blokkade van Gaza er überhaupt nooit gekomen zou zijn als Hamas de macht niet had gegrepen.

NAVO-chef: Rusland moet stap terug doen

Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen van de NAVO heeft in Kiev namens het bondgenootschap steun betuigd aan Oekraïne. Hij riep Rusland op om "terug te stappen van rand, terug te stappen van de grens en een vredesmissie niet als excuus te gebruiken voor oorlog".

Volgens Rasmussen heeft het "illegale gedrag van Rusland een nieuwe veiligheidssituatie gecreëerd". Hij liet weten dat Rusland nog steeds doorgaat met het destabiliseren van Oekraïne en het steunen van de rebellen.

De NAVO-chef zei dat het neerhalen van vlucht MH17 de tragische gevolgen daarvan heeft getoond.

Doden bij beschietingen rebellenbolwerk Donetsk

Bij beschietingen in Donetsk zijn donderdag zeker vier mensen om het leven gekomen. Dat heeft een woordvoerder van het bestuur van de Oost-Oekraïense stad donderdag gezegd. Ook raakten tien mensen gewond. Een ziekenhuis en drie appartementengebouwen raakten bij de mortierbeschietingen beschadigd.

"Het ziekenhuis veranderde in een nachtmerrie. Dit is absurd", aldus de 37-jarige patiënt Dmitri Kozjoer. "We kwamen naar het ziekenhuis om in leven te blijven, maar nu lopen we zelfs hier het risico om te sterven."

De aanval volgde op nachtelijke beschietingen, waarbij drie mensen het leven lieten. Donetsk is een bolwerk van pro-Russische separatisten. Het Oekraïense regeringsleger probeert het centrum van de stad te bereiken.

De rebellen hebben grote moeite de opmars van het leger te keren. De vrees voor Russische interventie in het conflict neemt toe. Westerse leiders beschuldigen Rusland ervan duizenden militairen langs de grens met Oekraïne te hebben samengetrokken, hoewel Moskou weerspreekt dat er sprake is van een troepenopbouw.

De onveilige situatie in Oost-Oekraïne deed Nederland besluiten de repatriëringsmissie voor de slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 vroegtijdig af te breken.

Mick Jagger tegen Schotse onafhankelijkheid

Mick Jagger heeft zich uitgesproken tegen een onafhankelijk Schotland. De frontman van The Rolling Stones voegt zich hiermee bij ruim tweehonderd Britse beroemdheden die liever zien dat Schotland onderdeel blijft van Groot-Brittannië.

Op 18 september vindt een referendum plaats over Schotse onafhankelijkheid. De opiniepeilingen tonen aan dat het merendeel van de Schotten tegen onafhankelijkheid gaat stemmen, maar een groot deel van de kiezers zweeft nog. Tegenstanders van afscheiding startten de campagne Let's Stay Together.

"Geachte kiezers van Schotland", valt te lezen in de brief die op internet is geplaatst. "De keus om ons gedeelde land te verlaten is natuurlijk aan jullie. Maar de gevolgen zijn voor ons allen in Groot-Brittannië voelbaar. We willen jullie laten weten hoezeer we onze banden met jullie waarderen en hopen dat jullie stemmen om die in stand te houden. Wat ons bindt is veel groter dan wat ons scheidt. Laten we samen blijven."

Onder de ondertekenaars zijn uiteenlopende Britse bekendheden uit de showbizz, het zakenleven en politiek. Zo prijken de namen van actrices Judi Dench en Helena Bonham Carter, ondernemer Alan Sugar, bioloog, tv-presentator David Attenborough en komiek Rob Brydon onder de brief.

Polen maakt haast met aanschaf gevechtshelikopters

Het Poolse ministerie van defensie zegt extra vaart te zetten achter de aanschaf van dertig nieuwe gevechtshelikopters. Reden is de oplopende spanning in het buurland Oekraïne.

De deadline voor de keuze van een model is naar voren geschoven, meldde een woordvoerder donderdag. De nieuwe helikopters moeten de oude Mi-24's van Russische makelij vervangen. Tien modellen zijn nog in de race: de Amerikaanse Apache AH-64E van Boeing, de Eurocopter Tiger en de Brits-Italiaanse Agusta AW129 Mongoose.

Volgens de woordvoerder bekijkt het ministerie 'de ontwikkelingen in Oost-Oekraïne nauwgezet'. De hoop is dat de nieuwe helikopters in 2017 al geleverd kunnen worden. Eerder deze week impliceerden Poolse leiders dat verergering van het conflict in Oekraïne niet ondenkbaar is.

Paul de Leeuw krijgt kookprogramma

Paul de Leeuw kan eindelijk gaan koken met pubers. BNN-VARA heeft groen licht gegeven, blijkt uit de seizoenspresentatie die de omroep donderdagmiddag aankondigde. "Het programma komt er inderdaad, maar meer kan ik er nog niet over zeggen", zegt een woordvoerder van BNN-VARA tegen Novum Nieuws.

De Leeuw zegt al jaren dat hij graag een kookprogramma wil maken. "Met pubers, maar dan met een rafelig randje", zei hij vorige maand in RTL Boulevard.

Bij de andere nieuwe programma's van BNN-VARA zit er overigens een over Nederlandse jihadstrijders, en een waarin Sophie Hilbrand een kijkje neemt achter de gesloten deuren van een jeugdinrichting.

Kim en Kanye willen nieuw larfje

North West hoeft mogelijk niet lang meer te wachten op een broertje of zusje. Kim Kardashian en Kanye West zijn naar eigen zeggen al bezig met een tweede kind. "Eigenlijk wil ik tegelijk zwanger zijn met mijn zus Kourtney. Zij is al op de helft, maar we doen ons best", zei de realityster, die een jaar geleden beviel van haar dochter, in het Amerikaanse programma Entertainment Tonight.

De 33-jarige Kardashian lijkt het geweldig als ook zus Khloé met hen in verwachting zou zijn. "Het is nu al zo hectisch in het huis, dus waarom zouden we daar geen zwangerschapshormonen aan toevoegen?" Niet alleen de drukte lijkt haar gezellig. "Je zit in hetzelfde schuitje. Iemand die echt begrijpt waarom je trek hebt in bepaalde dingen als je zwanger bent."

Kardashian en West, die in mei trouwden, verwelkomden North vorig jaar juni. De realityster liet eerder al weten dat ze graag meer kinderen wil.

Partijen steunen spoedzitting V-raad om IS

In de Tweede Kamer wordt met instemming gereageerd op het pleidooi van Frankrijk om de opmars van de Islamitische Staat (IS) in Irak op korte termijn te bespreken in de VN-Veiligheidsraad. "Eindelijk!", reageert Pieter Omtzigt (CDA) donderdagmiddag op Twitter. Ook regeringspartij PvdA ondersteunt de oproep.

Kort daarvoor had Omtzigt zelf ook al gepleit om de Veiligheidsraad bijeen te roepen. De CDA'er vindt dat de internationale gemeenschap snel met een oplossing moet komen om de minderheden die zijn gevlucht voor de islamitische terreurbeweging snel te beschermen. Onder hen zijn veel christenen en yazidi's en die sterven 'met tientallen tegelijk' wegens een gebrek aan water, zegt Omtzigt. Daarnaast zijn vele honderden burgers al op de 'meest gruwelijk wijze' afgeslacht.

Daarnaast vindt de CDA'er dat de internationale gemeenschap moet nadenken over hoe om te gaan met de Islamitische Staat. "We zien nu al een paar maanden de absolute barbarij van IS in al zijn aspecten. Daar moet de wereldgemeenschap ook eens wat aan doen."

Servaes noemt de oproep van Frankrijk op Twitter 'terecht'. De sociaaldemocraat spreekt van een 'humanitair drama' dat gaande is in Irak.

De Tweede Kamer eiste eerder al een brief van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) over de situatie in Irak. Die brief zou Timmermans nog donderdag moeten sturen.

Frankrijk
De Fransen maken zich ernstige zorgen te maken over de opmars en de inname van de grootste christelijke stad in Irak, Qaraqoush. Daarbij zijn 'onacceptabele daden' begaan.

De internationale gemeenschap moet volgens het land handelen om een antwoord te bieden op de 'terreurdreiging'. Ook moet de Iraakse bevolking 'geholpen en beschermd' worden.

Irak
Woensdagavond en donderdag veroverde IS Qaraqoush en zeker vier nabijgelegen gehuchten. Hierbij sloegen Koerdische strijders en tienduizenden burgers op de vlucht, onder wie veel christenen. De terreurbeweging staat nu aan de poorten van de Koerdische semiautonome regio.

Minder mensen in schuldhulpverlening

Voor het tweede jaar op rij hebben minder mensen een beroep gedaan op de wettelijke schuldhulpverlening. De rechter wees de aanvraag van 12.350 gevallen toe, ruim 1400 minder dan een jaar eerder, blijkt uit een overzicht dat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Ook het aantal aanvragen voor toelating tot de schuldhulpverlening daalde met ongeveer negen procent tot 17.500 aanvragen. De daling heeft meerdere oorzaken. Door de bijzondere procedures uit de wet beter te benutten kunnen schuldenaars het alsnog op een akkoord gooien met de schuldeisers zonder dat de rechter eraan te pas komt.

Alleen mensen die te goeder trouw zijn en een problematische schuldenlast hebben die niet buiten de rechter om kan worden opgelost komen in aanmerking voor de wettelijke schuldhulpverlening. Het percentage mensen dat vervolgens weer met een schone lei kan beginnen was vorig jaar met 75 procent hetzelfde als voorgaande jaren. Ook het aantal gevallen dat is afgewezen bleef met ongeveer twintig procent nagenoeg gelijk.

Een terugval in het inkomen is voor zowel ondernemers als particulieren de reden om een beroep te doen op de schuldverlening. Andere belangrijke oorzaken van problematische schulden zijn onder meer overbesteding en een echtscheiding.

Haagse jihadistenwoningen doorzocht

In Den Haag zijn woensdagavond op vier adressen woningen doorzocht die naar voren waren gekomen in een onderzoek naar een groep jihadisten. Dat meldt het Openbaar Ministerie donderdag.

De huiszoekingen vonden plaats op verzoek van de Belgische autoriteiten. In de doorzochte woningen zijn gegevensdragers en jihadistisch materiaal aangetroffen. De spullen zijn in beslag genomen.

Op de Belgische luchthaven Zaventem zijn dezelfde avond een man en een vrouw uit Den Haag aangehouden. Ze kwamen uit Turkije en worden verdacht van betrokkenheid bij de groep jihadisten.

Mogelijke Lego-vervolgfilms op komst

Toen eerder dit jaar The LEGO Movie uitkwam was deze een, enigszins onverwacht, kritisch en financieel succes. De film, verteld in Lego-vorm over het leven van een Lego-minifiguurtje, wist te vermaken met een enorme lading humor, avontuur en een maatschappijkritische boodschap, terwijl het intussen niemand stoorde dat het ook één grote Lego-advertentie was.

En dat vraagt om een vervolg. Warner Bros kondigde deze in februari al aan voor 2017, maar vandaag werden, naast de DC-filmdata, ook bekend gemaakt dat er sowieso twee nieuwe animatiefilms komen, te verschijnen in 2018 en 2019. Aangezien Warner tot nu toe niet echt succesvol is geweest met animatiefilms, wordt gespeculeerd dat deze data een derde en vierde Lego-film zouden kunnen zijn.

Lego Movie 2 wordt geregisseerd door Chris McKay. Niet duidelijk is wie aan het roer zal staan van de eventuele derde en vierde films.

Lego Movie Batman
More darkness!

Schansspringer Ahonen onder het mes

Schansspringer Janne Ahonen heeft een knieblessure opgelopen en moet onder het mes. Dat meldt het Finse Ilta-Sanomat. De Finse legende liep de blessure op tijdens een nationale competitie in zijn thuisstad Lahti. Bij de landing van zijn eerste sprong ging het mis en verdraaide Ahonen zijn knie. Hij moest de volgende ronde laten schieten, evenals de tweede wedstrijd van het weekend.

Dinsdag werd bij een MRI-scan duidelijk dat Ahonen onder meer een blessure aan zijn meniscus heeft opgelopen. De vijfvoudig wereldkampioen zal vrijdag een kijkoperatie ondergaan in Helsinki. 

"Als alles volgens plan verloopt en het inderdaad geen hele zware blessure is, kan ik over een week weer voorzichtig trainen", aldus Ahonen, die vijf keer de prestigieuze Vierschansentournee op zijn naam schreef. Volgens de Fin zou het ook iets minder goed uit kunnen pakken, wat maximaal een maand rust tot gevolg zou moeten hebben.

Dubai wil Olympische Spelen organiseren

Dubai wil de sportieve evenementen binnen het emiraat uit gaan breiden, met het organiseren van de Olympische Spelen als grootste doel. Dat meldt Ali Omar, voorzitter van de Dubai Sports Council, donderdag tegenover Xinhua

"De Olympische Spelen organiseren is absoluut een droom. We hopen binnen nu en acht jaar een dergelijk bid uit te kunnen brengen", aldus Omar. In 2016 worden de Zomerspelen in Rio de Janeiro gehouden, vier jaar later gevolgd door Tokyo. Het bidproces voor de Spelen van 2024 begint pas volgend jaar, maar een aantal steden hebben al interesse getoond. Berlijn, Parijs, Rome en Nairobi zijn enkele van de steden die - voorzichtig - naar de mogelijkheden kijken.

Volgens Omar was het een goede zet van Qatar om het WK voetbal van 2022 binnen te halen. "Daarmee is Qatar erin geslaagd om de aandacht van de volledige sportwereld deze kant van de wereld op te krijgen." In 2006 werden in Doha, de hoofstad van Qatar, de Aziatische Spelen gehouden, wat een unicum was voor een Arabische stad.

De laatste jaren worden er steeds meer evenementen gehouden in de regio. Zo is er al een belangrijk vrouwentennistoernooi en de finale van het tafeltennisseizoen 2013 gehouden. Dit jaar staat het Doha het WK kortebaanzwemmen op het schema. 

Volgens Ahmad Al-Sharif, secretaris-generaal van de Dubai Sports Council, is het ook een mogelijkheid om de Asian Cup naar Dubai te halen. De stad kent een afgebakend gebied, Dubai Sports City, waarin vele stadions en andere faciliteiten staan, zoals sportacademies. Volgens Al-Sharif zal er voor het organiseren van iets groots als de Spelen echter nog wel meer gebouwd moeten worden.

Schaatscoach Mueller naar Hongarije

Schaatscoach Peter Mueller gaat aan de slag als bondscoach van de Hongaarse ploeg. Dat heeft de nationale schaatsbond van het land donderdag bekendgemaakt. De zestigjarige Amerikaan Mueller trainde vorig jaar nog de inmiddels opgeheven Noorse CBA-ploeg, met onder meer Bram Smallenbroek en Lars Elgersma.

Het grootste succes uit zijn trainersloopbaan kwam in 1998, toen zijn pupil Marianne Timmer in Nagano twee olympische titels pakte. Jan Bos won er zilver, evenals Gianni Romme in Salt Lake City vier jaar later. 

Bij Hongarije treft Mueller onder anderen Konrad Nagy en Ágota Tóth. Laatstgenoemde werd in 2005, 2007, 2008, 2011, 2012 en 2013 Hongaars kampioene op zowel de sprint als het allrounden. Ook doet ze regelmatig mee aan het EK allround, waar Nagy afgelopen winter ook van de partij was.

Duitse biatlete wil kortere dopingban

De Duitse biatlete Evi Sachenbacher-Stehle vindt haar tweejarige dopingschorsing te lang. Ze is naar het internationaal sportarbitragehof CAS gestapt om de straf terug te brengen tot drie maanden, zo heeft het CAS donderdag naar buiten gebracht. Ze wil dat via een spoedzitting voor elkaar krijgen, maar daar moet de internationale biatlonunie ook mee instemmen.

Sachenbacher-Stehle werd tijdens de Olympische Spelen in Sochi op 17 februari betrapt op het gebruik van methylhexanamine, een verboden stimulerend middel. De Duitse beweert dat ze het middel per ongeluk binnenkreeg via een voedingssupplement. Sachenbacher-Stehle, die een vierde plaats bij de massastart moest inleveren, is bij winst van de zaak weer vrij om te starten. Ze heeft er al drie maanden schorsing opzitten.

Sachenbacher-Stehle won eerder twee olympische gouden medailles en drie zilveren plakken als langlaufster. In 2012 stapte ze over naar de biatlon.

Palestijnen vieren 'winnen' Gazaoorlog

Hamas heeft zichzelf donderdag uitgeroepen tot winnaar van de Gaza-oorlog. Duizenden Palestijnen gingen de straat op om de overwinning te vieren.

"Wij kunnen vandaag zeggen dat wij hebben gewonnen en de vijand hebben verslagen", aldus Hamas-leider Mushir al-Masri. "Dit gevecht was slechts de opmaat voor de grote overwinningsslag die de bezetting zal beëindigen. Het gewapende verzet heeft nog verrassingen in petto die groter zijn dan de raketten die Israël in het hart hebben geraakt."

Hamas verklaart zich tot winnaar Gazaoorlog
Hamas verklaart zich tot winnaar Gazaoorlog (Foto: ANP)

'Supers mogen geen voordeel hebben van sancties'

Supermarkten mogen niet profiteren van de sancties die Rusland tegen de landbouwsector heeft aangekondigd. Branchevereniging van de land- en tuinbouwsector LTO Nederland is bang dat supers minder aan boeren willen betalen omdat die minder makkelijk van hun producten afkomen. Dat meldt De Levensmiddelenkrant donderdag.

Rusland deed donderdag tal van landbouwproducten uit onder meer de Europese Unie in de ban. De LTO had Brussel en Den Haag woensdag al opgeroepen de gevolgen van de boycot voor de sector op te vangen.

De LTO vreest dat de gevolgen van de sancties groot zijn. Dat geldt niet alleen voor de afzet, maar ook voor de prijs. Die daalt omdat leveranciers hun waar niet kwijt kunnen en het aanbod dus toeneemt.

Prins William neemt burgerbaan

Prins William gaat toch weer aan de slag als piloot. De Britse prins, die vorige zomer na 7,5 jaar stopte als reddingspiloot, heeft een baan bij de luchtambulance. Dat heeft het Britse koningshuis donderdag bekendgemaakt. William liet eerder al weten graag weer aan de slag te gaan als piloot.

De 32-jarige prins gaat komende herfst en winter trainen bij de East Anglian Air Ambulance. William begint volgend voorjaar met zijn nieuwe baan. De prins zal eerst als copiloot aan de slag gaan en krijgt na een training een leidende functie.

Het is de eerste keer dat een Britse troonopvolger een burgerbaan neemt. Volgens de BBC kan de prins die vrijheid nemen omdat zijn vader Charles nog tussen hem en de troon staat. William zal zijn salaris aan een goed doel doneren.

[Upd] Scheveningse pier ontruimd

Zo'n vijftien krakers hebben de pier in Scheveningen bezet uit protest tegen de voorgenomen ontruiming van een kraakpand in de plaats. Ze claimen de pier, die vorig jaar werd gesloten nadat de eigenaar failliet ging, te hebben gekraakt.

Aan de zijkant van de pier willen de krakers spandoeken ophangen. "We gaan ook een spandoek uitrollen vanaf de bungeejumptoren", zegt een woordvoerder.

De vijftien actievoerders protesteren met de actie tegen de geplande ontruiming van vrijplaats De Vloek. "De gemeente wil het gebouw slopen en daar een zeilcentrum vestigen, maar wij vinden dat dit een plek moet blijven voor iedereen en niet alleen voor yuppen", zegt de woordvoerder.

De krakers hebben voor de pier gekozen om erop te wijzen dat de gemeente haar icoon laat verloederen en ondertussen wel geld steekt in 'prestigeprojecten waar niemand op zit te wachten'.

"De prioriteiten liggen verkeerd", zegt de woordvoerder. "Tientallen mensen maken gebruik van onze ateliers, werkplaatsen en oefenruimtes. Nu moet het weg voor een nieuw zeilcentrum, terwijl een ander zeilcentrum al vijf jaar grotendeels leeg staat."

Hoe lang de krakers op de pier blijven is niet bekend. "We willen het hier zo lang mogelijk volhouden en we hebben nog geen politie gezien."

Update 15:22
De politie is even na het middaguur overgegaan tot ontruiming van de pier in Scheveningen. Inmiddels zijn acht krakers aangehouden. De krakers hebben zich niet verzet, meldt de politie.

De pier werd donderdagochtend bezet door krakers uit protest tegen de voorgenomen ontruiming en sloop van kraakpand De Vloek in de plaats. De circa vijftien krakers ontrolden spandoeken op de pier en vanaf de bungeejumptoren met teksten als 'De Vloek moet blijven'. Een woordvoerder gaf aan dat de krakers de pier zo lang mogelijk bezet willen houden.

De politie heeft in de ochtend geprobeerd de krakers te overtuigen te vertrekken, maar zonder resultaat. Nadat ME-busjes waren gearriveerd probeerde de politie de krakers nog een keer te overtuigen. "Zij weigeren te vertrekken, daarom wordt tot ontruiming overgegaan", meldt de politie. Op een livestream die de krakers uitzenden was rond 12.15 uur te zien dat agenten aan een toegangsdeur morrelen.

VVD: EU moet gevolgen Russische sancties opvangen

Het kabinet en de Europese Unie moeten alles in het werk stellen om de gevolgen van de Russische ban op voedsel- en zuivelproducten op te vangen. Daarvoor moet het kabinet eerst de impact en gevolgen op de economie in kaart brengen. Dat stelt de VVD in reactie op de de Russische sancties die donderdag werden afgevaardigd.

"Het Russische tegenpakket aan economische maatregelen was te verwachten, maar het maakt het niet minder bitter voor betreffende sectoren", aldus VVD-kamerlid Han ten Broeke. "De VVD is echter van mening dat het exportmodel van Nederland op termijn alleen kan floreren bij stabiliteit, voorspelbaarheid en respect voor overeengekomen grenzen."

Ten Broeke pleit daarom voor 'volharding' en 'uithoudingsvermogen'. Het sanctiepakket dat Europa, de Verenigde Staten en Japan vorige week overeenkwamen blijft volgens hem noodzakelijk om Rusland duidelijk te maken dat het niet ongestraft zijn gang kan gaan in het oosten van Oekraïne.

"De militaire dreiging die uitgaat van de samentrekking van enorme troepenaantallen aan de grens van Oekraïne en het voortdurend leveren van wapens aan rebellen zijn een direct gevaar voor de stabiliteit en vrede op ons continent", zegt Ten Broeke.

Volgens VVD-woordvoerder landbouw Helma Lodders gaan de Russische maatregelen pijn doen en hebben ze directe gevolgen voor de bedrijfsvoering van veel ondernemers. Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) moet volgens haar aan de slag. "Het is nu aan staatssecretaris Dijksma om samen met LTO en andere brancheorganisaties om tafel te gaan en de impact van deze sancties per sector te inventariseren."

Lodders benadrukt dat Europa een vuist moet maken. Alle mogelijkheden om de Russische maatregelen moeten in kaart worden gebracht. "Om die reden heeft VVD-Europarlementariër Jan Huitema eerder vandaag al vragen gesteld aan de Europese Commissie."

ECB tornt niet aan rentetarief

Zoals verwacht laat de Europese Centrale Bank de rente ongewijzigd. Het belangrijkste tarief, de herfinancieringsrente, blijft daardoor op 0,15 procent. Dat heeft de centrale bank van de eurozone donderdag bekendgemaakt.

Bankpresident Mario Draghi geeft later op donderdag een toelichting op het besluit om de rentes ongewijzigd te laten. De laatste keer dat de rentes werden gewijzigd was in juni.

Eerder deze week werd bekend dat de Europese inflatie verder is gedaald naar 0,4 procent, terwijl de ECB streeft naar een inflatie vlak onder twee procent. Desondanks treft de centrale bank na de rentedaling in juni dus niet opnieuw maatregelen.

Ook de Bank of England wijzigt het rentetarief niet. Britse banken kunnen ook de komende tijd tegen een half procent geld lenen. De laatste keer dat de Britse centrale bank de rente wijzigde was in maart 2009.

Oekraïne zegt wapenstilstand rampgebied op

Het staakt-het-vuren rond het gebied waar vlucht MH17 neerstortte geldt voorlopig niet. Dat heeft de Oekraïense regering donderdag bekendgemaakt. Pas als de Nederlandse en andere experts terugkomen om verder te zoeken naar stoffelijke resten van slachtoffers zal het Oekraïense leger zich er weer aan houden.

Premier Mark Rutte (VVD) maakte woensdag bekend dat de repatriëringsmissie met Nederlandse, Australische en Maleisische experts met onmiddellijke ingang werd beëindigd. Het was gezien de gevechten in het gebied te onveilig om door te gaan.

De experts moesten eerder die dag vroegtijdig terugkeren naar de basis in Soledar, zo'n tachtig kilometer verderop. Oorzaak was geweervuur in de onmiddellijke nabijheid van het zoekgebied. Nederland wil terugkeren naar het gebied zodra het weer veilig genoeg is.

De Oekraïense regering houdt vol dat haar troepen het staakt-het-vuren in ieder geval niet hebben geschonden. Die boodschap werd eerder donderdag ook nog herhaald door de woordvoerder van de Oekraïense Veiligheidsraad.

Het staakt-het-vuren werd na de ramp afgekondigd door de Oekraïense president Petro Porosjenko. Desondanks duurde het dagen voordat Nederlandse forensische experts toegang konden krijgen tot het gebied.

Van Marwijk bovenaan lijstje Zuid-Korea

Bert van Marwijk is een belangrijke kandidaat om bondscoach van Zuid-Korea te worden. De Zuid-Koreaanse voetbalbond bevestigt dat er een gesprek heeft plaatsgevonden. Van Marwijk (62) staat volgens de Zuid-Koreanen open voor de functie van bondscoach van het Aziatische land.

"Ik heb een ontmoeting met Van Marwijk gehad en hij vertelde mij dat hij geïnteresseerd is", zei Lee Yong-Soo, technisch directeur van de voetbalbond van Zuid-Korea, tegen verschillende media.

"We hebben een uur en vijftig minuten gesproken. Er is nog niets concreets uitgekomen, maar hij heeft wel bevestigd geïnteresseerd te zijn. We gaan volgende week verder praten en hopen dan verder te komen", aldus Soo. Twee andere buitenlandse trainers zouden ook in beeld zijn voor het bondscoachschap.

Zuid-Korea heeft de nodige ervaring met Nederlandse bondscoaches. Van Marwijk kan de vijfde Nederlander worden in dienst van de Zuid-Koreanen. Guus Hiddink (2001-02), Jo Bonfrère (2004-05), Dick Advocaat (2005-06) en Pim Verbeek (2006-07) waren in het verleden al eens bondscoach van de Aziaten.

Hiddink bereikte op het WK van 2002 in Zuid-Korea en Japan de halve finale en groeide uit tot een nationale held. De Zuid-Koreanen zoeken een opvolger voor Myung-bo Hong, die na het WK in Brazilië vertrok. Zuid-Korea kwam niet door de groepsfase met België, Rusland en Algerije. Van Marwijk zit zonder werk na zijn vertrek bij Hamburger SV in februari.

'IS verovert grootste dam Irak '

Omwonenden zeggen dat de Islamitische Staat donderdag de grootste dam van Irak heeft ingenomen. Met een actie van een uur zouden de IS-strijders het complex hebben veroverd op de Peshmerga, Koerdische strijders.

De dam ligt in de rivier de Tigris, ten noorden van de tweede Iraakse stad Mosul. Om het gebied werd al een week gevochten tussen de Koerden en de extremisten van IS (voorheen ISIS).

Zeker drie omwonenden bevestigden de inname. Ze wilden anoniem blijven, uit angst voor hun eigen veiligheid.

PvdA wil duidelijkheid impact sancties op economie

Het kabinet moet snel duidelijk maken wat de gevolgen van de Russische ban op voedsel- en zuivelproducten zijn voor de Nederlandse en Europese economie. Een 'eventuele reactie' moet vervolgens in Europees verband worden vormgegeven. Dat stelt de PvdA in reactie op de sancties die Rusland donderdag afkondigde.

"De tegenmaatregelen van Rusland komen niet als een verrassing en hebben dus geen invloed op onze koers", zegt PvdA-Kamerlid Michiel Servaes. "We blijven Poetin oproepen te stoppen met onrust stoken in Oekraïne en zullen zo nodig de druk verder opvoeren."

"Het is zaak om eerst de details goed te bestuderen en in kaart te brengen wat de mogelijke effecten precies zijn", aldus Servaes, die benadrukt dat op dit moment moet worden voorkomen dat de lidstaten van de Europese Unie tegen elkaar worden uitgespeeld. "Eensgezindheid en onderlinge solidariteit zijn essentieel. Belangrijk is om een eventuele reactie in Europees verband vorm te geven."

Rusland maakte eerder op de dag bekend sancties op te leggen aan exporteurs van vlees, vis, zuivelproducten, groenen en fruit. Het gaat om de import uit de EU, de Verenigde Staten, Canada, Australië en Noorwegen. Nederland exporteerde vorig jaar voor bijna zeshonderd miljoen euro aan landbouwproducten aan Rusland. Die vallen overigens niet allemaal onder de Russische sanctiemaatregelen.

Brussel: Russische sancties politiek gemotiveerd

De tegensancties die Rusland tegen het Westen heeft afgekondigd, zijn 'duidelijk politiek gemotiveerd'. De Europese Commissie betreurt de maatregelen van Moskou en broedt op een 'passende reactie'. Dat meldde de commissie donderdag in een verklaring.

Brussel wil eerst de precieze inhoud van de sancties grondig bestuderen. Het Russische ITAR-TASS meldt op gezag van een Brusselse diplomaat dat de EU een klacht wil indienen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) omdat de sancties in strijd zijn met de regels van de WTO.

Brussel benadrukt in de verklaring dat de sancties van onder meer de Europese Unie tegen Rusland 'direct verband houden met de illegale annexatie van de Krim en destabilisatie in Oekraïne', in tegenstelling tot de tegenmaatregelen die de Russen nu nemen.

Onder meer de EU en de Verenigde Staten hadden Rusland sancties opgelegd gericht op de bankensector en de olie- en defensie-industrie in het land. De Russen maakten donderdag bekend een groot deel van landbouwproducten uit onder meer de Europese Unie te boycotten.

Waylon bij opening Uitmarkt in Amsterdam

Waylon is eind deze maand van de partij bij de opening van de Uitmarkt in Amsterdam, de start van het culturele seizoen. Samen met onder anderen New Cool Collective en cabaretier Martijn Koning is de zanger, die begin september zijn nieuwe album uitbrengt, 29 augustus te vinden op het Museumplein. Jörgen Raymann presenteert de avond.

Tussen 29 en 31 augustus worden driehonderd voorstellingen gegeven op verschillende locaties. Het weekeinde wordt zondag afgesloten met de Musical Sing-a-Long, die door Carolina Dijkhuizen en Frits Sissing aan elkaar wordt gepraat. Het Metropole Orkest zorgt voor de muzikale begeleiding.

Eerder werd al bekendgemaakt dat Acda en De Munnik een extra concert hebben toegevoegd aan hun afscheidstournee. Het duo geeft op 29 augustus om 23.00 uur een optreden op het Museumplein. Hun laatste toer begint vijf dagen daarvoor in het Vondelpark Openluchttheater.

PGA Championship 2016 vervroegd door Spelen Rio

Het PGA Championship zal in 2016 niet, zoals gebruikelijk, in augustus maar in juli gespeeld worden. De verplaatsing van de speeldata komt voort uit de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Golf zal daar na 112 jaar haar rentree maken op de Spelen. Het Championship van dit jaar begint donderdag, met onder meer Joost Luiten in het deelnemersveld.

Het olympische golftoernooi wordt in augustus 2016 gespeeld, waardoor het PGA Championship, het laatste major van het jaar, opgeschoven moet worden. De PGA heeft bekendgemaakt dat er in 2016 van 25 tot en met 31 juli gestreden zal worden om de titel.

Het is voor het eerst sinds 1968 dat het toernooi in juli gespeeld zal worden. "De PGA heeft veel zin in 2016 en in wat dat jaar voor onze sport zal gaan betekenen", aldus voorzitter Ted Bishop. "Het wordt een historisch seizoen, waarin wij ons honderdjarig bestaan vieren en waarin golf terugkomt als olympische sport. Het vervroegen van het PGA Championship is een win-winsituatie voor ons, onze kijkers, de toeschouwers en voor wat waarschijnlijk weer het sterkst bezette toernooi van het jaar wordt."

[Sportblog] McEnroe aan de joints & ijsvoetbal

Elke week brengen we hier op FOK!sport het roddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kan je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Darter Van Gerwen trouwt zijn Daphne
Hij was zenuwachtiger dan voor welke dartwedstrijd dan ook, maar toch is het hem gelukt. Darter Michael van Gerwen gaf zijn jawoord aan zijn Daphne. "Het zweet stond diep in mijn bilnaad" , zo liet de nummer één van de wereld weten. De twee trouwden afgelopen in Vlijmen.

Plannen voor een gezin zijn er ook al volgens Mighty Mike, toch heeft hij nog niet de roos weten te raken. "We zijn momenteel hard aan het oefenen. Maar we willen ook snel kindjes gaan maken." Foto's van het bruidspaar en de ceremonie zijn te bekijken op de Facebook-pagina van Dartfreakz.nl.

Yaya Sanogo is unstoppable of toch niet?
Arsenal-speler Yaya Sanogo was in zijn nopjes toen hij voor zijn ploeg maar liefst vier keer scoorde in het oefenduel met Benfica (5-1). Hij danste er vrolijk op los.

Kort na rust maakte de Franse spits zijn vierde doelpunt en wilde dat ook vieren. Helaas voor hem ging het mis...

McEnroe rookte jointjes tijdens Wimbledon
Chrissie Hynde, zangeres van The Pretenders, deed onlangs in een interview met The Daily Mail een bijzondere onthulling. Ze vertelde de Britse krant dat John McEnroe regelmatig een jointje kwam roken als hij op Wimbledon speelde. Hynde en McEnroe zijn al sinds de jaren '70 bevriend. De tennisser speelde zelfs af en toe mee met de band van de zangeres.

"In de periode van Wimbledon belde hij mij steevast omdat hij wist dat ik marihuana in mijn bezit had. Hij kwam bij mij langs om samen wat tijd door te brengen", aldus de Amerikaanse. Ze probeerde zelfs McEnroe tot een carrièremove te bewegen. "Hij heeft zo'n geweldige persoonlijkheid en uitstraling en daar draait het uiteindelijk toch om in de rock 'n' roll. Het gaat niet over het feit of je goed of slecht bent."

WK Rugby voor speelster Samoa klaar na twaalf minuten
Het WK rugby voor vrouwen is aan de begonnen. Voor Sotera Pumulu van Samoa zit het mondiale kampioenschap er na twaalf minuten al weer op. In de eerste groepswedstrijd tegen Engeland maakt ze een gevaarlijke spear tackle. Voor deze overtreding kreeg ze de rode kaart en een schorsing van vijf weken, daardoor mist ze de rest van het toernooi. Samoa verloor overigens met 3-63.


De spear tackle van Pulumu (Bron: YouTube)

Raikkonen wordt vader
Jarenlang was hij de losbol onder de Formule 1-rijders maar nu lijkt Kimi Raikkonen dan toch de brave huisvader te worden. Vanaf hun vakantiejacht in de Middellandse Zee stuurde Kimi's vriendin Minttu Virtanen een foto via Instagram de wereld in met daarbij ‘babyonboard’ en ‘momanddadtobe’. Riku Kuvaja, de manager van Raikonen, liet weten dat hij hoopt dat de pers het stel een rustige en vreugdevolle zwangerschap gunt.

Snelste goal in de Mexicaanse competitie
Je zult maar net in de file hebben gestaan om de uitwedstrijd van je favoriete team bij te wonen. Vervolgens kom je het stadion binnen en zie je dat je team al 1-0 achter staat. Het overkwam Necaxa in de wedstrijd tegen Mineros de Zacatecas (tweede divisie in Mexico). De Paraguayaanse aanvaller Gustavo Ramirez dacht na het eerste fluitsignaal niet na en schoot meteen op doel. En met resultaat: 1-0. Necaxa had vervolgens nog meer pech in de wedstrijd, want door een eigen doelpunt van Cervantes werd er uiteindelijk met 2-0 verloren.


Het supersnelle doelpunt (Bron: YouTube)

Shirtproblemen bij N.E.C. en AIK
Bij N.E.C. Nijmegen dachten ze deze zomer met Warrior een mooie kledingsponsor gevonden te hebben. Maar kort geleden moest het kledingbedrijf bekennen dat ze de gewenste sportkleding niet op tijd kunnen leveren. De Nijmeegse club zocht razendsnel een nieuwe partner en vond die in Patrick. Het Belgische bedrijf is als de brandweer aan de slag gegaan om de N.E.C.-shirts zo snel mogelijk te leveren. De club moet alleen de eerste vier wedstrijden in een alternatief shirt spelen.

In Zweden waren er problemen van een andere aard. AIK-speler Celso Borges staat op het punt de club te verlaten voor Evian in Frankrijk. Het was eigenlijk ook niet meer de bedoeling dat de Costa Ricaan nog zou spelen voor de club uit Stockholm. Maar voor de wedstrijd tegen IFK Gothenburg werd hij alsnog opgetrommeld. En daar had de materiaalman geen rekening meer mee gehouden, dus was er geen shirt voor Borgers. Maar geen nood, hij vond op de tribune een fan met een replica aan met zijn naam op de rug. De fan leende het shirt graag uit en Borgers kon gewoon meespelen.

Iemand zin in een potje ijsvoetbal?
De Duitse ijshockeyclub EHC Wolfsburg Grizzly Adams heeft misschien wel een nieuwe sport uitgevonden. Tijdens een openbare training trakteerden de spelers de fans op een potje ijsvoetbal. De ene speler bleek wat balvaardiger dan de andere. Sommige spelers kwamen met de bal aan de schaats een heel eind maar anderen eindigden al snel op hun snufferd. Al met al ziet er allemaal erg vermakelijk uit. Hopelijk krijgt het een vervolg.


Een mooi potje ijsvoetbal (Bron: YouTube)

Phil Jones verdient een berg, maar leent overal geld
De Britse 'kwaliteitskant' The Sun heeft een prachtig verhaal voor ons. Manchester United-speler Phil Jones schijnt namelijk niet heel handig met geld te zijn. Ondanks zijn riante salaris van 55.000 euro per week moet hij altijd bij zijn teamgenoten geld lenen. "Phil is net de koningin. Nooit geld op zak", zegt een bron tegen The Sun. "Hij is erg vergeetachtig en kan zijn portemonnee vaak niet vinden." De verdediger heeft inmiddels de bijnaam Phil Loans gekregen. De voetballer zou onder andere constant geld lenen voor geld voor taxi's en bekers koffie.

[Pic] Peperdure olympische stadions Athene totaal vervallen

Athene gaat tien jaar na het organiseren van de Olympische Spelen in 2004 nog altijd gebukt onder de gevolgen van het evenement. Het toernooi scheepte de Griekse hoofdstad op met talloze stadions en gebouwen, waarvan een groot deel momenteel leeg staat en verpaupert. Naar schatting hebben de Spelen de stad ruim 8 miljard euro gekost. Daarmee was het een van de oorzaken van de economische crisis in het land, zeggen critici.

Het enthousiasme van destijds heeft bij veel Grieken plaatsgemaakt voor verontwaardiging over het feit dat de overheid zo veel geld uitgaf aan de Spelen. In tegenstelling tot veel andere steden bouwde Athene geen tijdelijke maar vooral permanente stadions. Veel pogingen van de overheid om de accommodaties nadien rendabel te houden zijn mislukt.

Onderzoek van de Oxford University naar de Spelen tussen 1960 en 2012 wees uit dat de kosten gemiddeld twee keer zo hoog uitvallen als begroot. Athene zat 97 procent boven het budget. De Spelen vormen daarmee een van de meest risicovolle megaprojecten.

The Daily Mail heeft een fotoreportage online gezet, waarop te zien is hoe vervallen de stadions erbij liggen. Het gaat daarbij onder meer om het olympische zwembad, waar Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn een gouden medaille wonnen.

PSG ziet af van 'veel te dure' Di Maria

Paris Saint-Germain heeft de strijd om aanvaller Ángel Di Maria opgegeven. Real Madrid verlangt meer dan zestig miljoen euro voor de Argentijns international.

De vermogende PSG-eigenaar Nasser Al-Khelaifi is niet van plan om zo ver te gaan voor Di Maria (26). Dat liet de zakenman uit Qatar donderdag weten tijdens een persconferentie. "We hebben inderdaad met Real Madrid-voorzitter Florentino Perez gesproken, maar Di Maria is veel te duur. De gesprekken zijn beëindigd."

Di Maria werd lange tijd in verband gebracht met een overstap naar PSG. Ook Manchester United werd al geregeld genoemd als nieuwe werkgever van de 52-voudig international. Vorig seizoen won Di Maria met Real Madrid de Champions League en de Copa del Rey. Zowel in de Champions League-finale tegen Altético Madrid (4-1) als in de bekerfinale tegen FC Barcelona (1-2) maakte hij één van de doelpunten voor de Madrilenen.

De vleugelspits verhuisde in de zomer van 2010 van Benfica naar Real Madrid en speelde sindsdien 188 officiële wedstrijden voor De Koninklijke. Daarin scoorde hij 36 keer en gaf 87 assists. Di Maria heeft bij de Spaanse grootmacht nog een contract tot medio 2018.

PSG is niet van plan na de komst van David Luiz van Chelsea (voor vijftig miljoen euro) nogmaals diep in de buidel te tasten. De Fransen kregen al een boete van zestig miljoen euro omdat ze zich niet aan de Financial Fair Play-regels hielden. PSG mag daardoor ook maar 21 spelers inschrijven voor de komende editie van de Champions League.

Mathijsen: "Zo'n bal van Lex moet erin"

Joris Mathijsen baalde na de uitschakeling in de Champions League tegen Besiktas van de gemiste kans van Lex Immers. De middenvelder kreeg een grote mogelijkheid bij 1-1.

Besiktas won de heenwedstrijd met 1-2 en kwam in Istanbul opnieuw op voorsprong. Invaller Elvis Manu bracht in de tweede helft de hoop nog even terug. Niet lang daarna kreeg Immers een goede kans een tweede Rotterdamse treffer te maken. De Hagenaar zag zijn inzet gekeerd worden door keeper Tolga Zengin. Besiktas liep in de slotfase uit naar 3-1.

Mathijsen (34) zag de bal van teamgenoot Immers er al in vliegen. "Zo'n bal moet erin op dit niveau. Hij moet er natuurlijk altijd in, maar met alle respect: in de Eredivisie kom je daar nog wel eens mee weg. Op dit niveau wordt dat afgestraft. Je weet dat je maar een paar kansjes krijgt, die moeten er dan in", zei de routinier tegen de NOS.

"Die kans had ook het kantelpunt van de wedstrijd kunnen zijn. Doodzonde dat Lex 'm niet maakt. Anders had het er écht ingezeten. We hebben te veel individuele fouten gemaakt. Die fouten worden op dit niveau nu eenmaal afgestraft en dan verlies je van zo'n ploeg. Voetbal is en blijft een spel van fouten", verklaart Mathijsen.

"Het verschil tussen deze ploegen is heel klein. Maar zij zijn net iets meer geslepen en ervaren. Wij waren in ieder geval een stuk gevaarlijker dan vorige week. Het is jammer dat we dan net niet de 2-1 kunnen maken", besluit de 84-voudig international. Feyenoord stroomt na de uitschakeling door naar de Europa League.

Hasbro Game Channel aangekondigd

Ubisoft en Hasbro slaan de handen ineen en komen deze herfst met Hasbro Game Channel. Hasbro Game Channel is een service waarop bekende bordspellen van Hasbro digitaal te spelen zijn.

De service zal beschikbaar komen voor Xbox One & Playstation 4 en voor de Xbox 360 en Playstation 3 zullen de spellen los te downloaden zijn. De eerste drie bordspellen die online gaan zijn Monopoly Plus, Risk & Pursuit Live! In de herfst moet de service live zijn.

Saxo Bank blijft tweede sponsor Tinkoff-Saxo

Wielerploeg Tinkoff-Saxo gaat ook volgend jaar onder dezelfde naam door het leven. De Deense Saxo Bank gaat nog een jaar door als cosponsor van de formatie van eigenaar Oleg Tinkov en ploegbaas Bjarne Riis. Dat meldden beide partijen donderdag.

Investeringsbank Saxo Bank is sinds 2008 als sponsor aan de ploeg verbonden. Van 2009 tot en met 2013 was het bedrijf zelfs hoofdsponsor. Na de overname van de ploeg door Tinkov is zijn bedrijf Tinkoff Credit Systems de hoofdsponsor en koos Saxo Bank ervoor om als cosponsor door te gaan.

Schadeclaim Sytze van der V. tegen Amersfoort

Sytze van der V. eist een schadevergoeding van de gemeente Amersfoort. De gemeente heeft inmiddels een dagvaarding ontvangen en heeft de rechtbank enkele weken tijd gevraagd om een schriftelijke reactie te formuleren, laat een woordvoerder weten.

De veroordeelde pedoseksueel stelt emotioneel en psychisch beschadigd te zijn geraakt doordat burgemeester Lucas Bolsius zijn naam en woonplaats bekend heeft gemaakt. Hij eist twintigduizend euro schadevergoeding, blijkt volgens het AD uit de dagvaarding.

Van der V. had in juni aan persbureau Novum gemeld dat hij een woning had gevonden boven een kinderopvang in Amersfoort. Toen Bolsius werd gevraagd of dit waar was, besloot hij de buurt zelf te informeren over de komst van de pedoseksueel. De burgemeester wees erop dat het juridisch niet mogelijk was de pedoseksueel te dwingen te vertrekken. Zijn woning werd enige tijd uit voorzorg beveiligd.

Van der V. werd eerder tot twee jaar en drie maanden cel veroordeeld voor ontucht met minderjarige tienerjongens in de Eindhovense wijk Woensel. Zijn zaak werd in 2009 landelijk bekend toen burgemeester Rob van Gijzel hem een gebiedsverbod oplegde voor heel Eindhoven. Dat bleek later onrechtmatig.

'Pistorius' verklaring mist elke waarheid'

De rechter in het geruchtmakende proces tegen de van moord verdachte Oscar Pistorius moet de verklaring van de Zuid-Afrikaanse atleet verwerpen. Die mist namelijk elke waarheid, zei aanklager Gerrie Nel donderdag in zijn slotpleidooi.

"De rechtbank zal geen moeite hebben om zijn volledige versie van de gebeurtenissen te verwerpen, niet alleen omdat die redelijkerwijs niet mogelijk is, maar omdat die elke grond van waarheid mist", zei Nel.

Vrijdag volgt het slotpleidooi van de advocaat van Pistorius in de rechtbank in Pretoria. De 'Blade Runner' wordt verdacht van moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp, in februari 2013.

Tijdens het proces zette de aanklager Pistorius meermalen neer als een door wapens geobsedeerd heethoofd die vier kogels door een vergrendelde badkamerdeur schoot, waarachter Steenkamp zich had verscholen na een hoogopgelopen ruzie. Pistorius heeft altijd verklaard dat hij dacht dat er een inbreker in zijn badkamer was. Tijdens de zittingen stortte de atleet meermaals in, en gaf enkele keren over in een emmer.

De gevallen sportheld is door onderzoekers toerekeningsvatbaar verklaard. Als Pistorius schuldig wordt bevonden aan moord, kan hij levenslang krijgen. De uitspraak wordt over ongeveer een maand verwacht.

'Pistorius' verklaring mist elke waarheid'
'Pistorius' verklaring mist elke waarheid' (Foto: ANP)

Nederland was voor strengere sancties tegen Rusland

De sancties tegen Rusland die de 28 lidstaten van de Europese Unie overeen zijn gekomen, hadden van Nederland strenger mogen zijn. Dat valt op te maken uit een brief die minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De nieuwe sancties werden vorige week vrijdag van kracht en zijn onder meer van toepassing op de Russische bankensector en de olie- en defensie-industrie. De EU heeft bijvoorbeeld een wapenembargo tegen Rusland ingesteld. De export en import van alle wapens van en naar Rusland is daarmee verboden, met uitzondering van al gesloten contracten.

De import van onderdelen en diensten die van 'essentieel' belang zijn voor de veiligheid van Europa, blijft echter wel toegestaan. Daarmee kan worden gedoeld op het Russische gas. Timmermans schrijft dat het kabinet 'graag had gezien dat geen uitzonderingen waren gemaakt'. Tegelijkertijd zegt hij 'tevreden' te zijn dat 'deze eerste belangrijke stap' is genomen.

De minister gaat ook in op de kapitaalmarktrestricties die zijn ingevoerd. Europese burgers en bedrijven mogen niet langer handelen in aandelen en verhandelbare obligaties met een looptijd van meer dan negentig dagen van de grootste Russische staatsbanken.

"Nederland was er voorstander van dat ook niet verhandelbaar schuldpapier onder deze maatregel was gebracht", aldus Timmermans. Maar ook hier geeft hij aan dat het kabinet in 'dit stadium tevreden is' dat de toegang tot de EU kapitaalmarkt voor Rusland sterk wordt ingeperkt.

Timmermans noemt het sanctiepakket verder een 'stevig antwoord' op het in gebreke blijven van Rusland om de crisis in Oekraïne te bezweren. Opschaling van de sancties is volgens Timmermans mogelijk, maar is voorlopig nog niet aan de orde. "Het kabinet ziet dit als een eerste stap om de Russische economie te treffen en staat een graduele benadering voor, zodat het maximale gedaan kan worden om het doel van de sancties te bereiken", besluit de minister.

GroenLinks wil voet bij stuk houden tegen Rusland

De Russische ban op landbouwproducten uit de Europese Unie mag geen reden zijn zich anders op te stellen in het conflict met Rusland. Dat heeft GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik donderdag laten weten. De Russen misdragen zich in het oosten van Oekraïne en daar moeten de Russen economisch voor gestraft worden.

"De sancties vanuit Rusland veranderen onze positie niet." De voorman van GroenLinks, dat vier zetels heeft in de Tweede Kamer, benadrukt dat de sancties die de Europese Unie eerder aan Rusland heeft opgelegd 'geen doel, maar een middel zijn' om de Russische president Vladimir Poetin aan tafel te krijgen.

Van Ojik hoopt dat er de komende dagen alles aan gedaan wordt om het oplopende conflict met Rusland te beteugelen. De dreiging van een Russische inval in het oosten van Oekraïne wordt steeds groter. Van Ojik benadrukt dat alles op alles moet worden gezet om dat te voorkomen. "Wat ons betreft zijn sancties daarvoor een beter middel dan dreigen met wapens."

Rusland maakte eerder op de dag bekend sancties op te leggen aan exporteurs van vlees, vis, zuivelproducten, groenen en fruit. Het gaat om de import uit de Europese Unie, de Verenigde Staten, Canada, Australië en Noorwegen.

Kust krijgt volgende week forse buien te verwerken

De kustregio's krijgen volgende week bijzonder grote hoeveelheden neerslag te verwerken. Lokaal kan in enkele dagen tijd meer dan honderd millimeter regen vallen, verwacht MeteoGroup.

Vooral in de nachten en de eerste uren van de ochtenden kan het volgende week hard regenen. De buien zijn volgens de meteorologen een erfenis van de warme zomer. Het zeewater is door de hoge temperaturen behoorlijk warm, maar volgende week stroomt koelere oceaanlucht binnen. Door de grote temperatuurverschillen tussen het water en de lucht wordt de atmosfeer onstabiel. Een zuidwestelijke wind geeft vervolgens het laatste zetje.

Landinwaarts moet ook rekening worden gehouden met flinke buien. Tussen de regenbuien door laat de zon zich ook nog zien.

Asiel klokkenluider Snowden met drie jaar verlengd

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden mag langer in Rusland blijven. Zijn visum is met drie jaar verlengd. Dat heeft zijn advocaat donderdag gezegd.

Snowden kreeg vorig jaar asiel in Rusland, nadat de Verenigde Staten zijn paspoort hadden ingetrokken. De voormalige medewerker van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA onthulde de geheime spionagepraktijken van zijn voormalige werkgever. Sindsdien is hij voor de Amerikaanse autoriteiten op de vlucht.

Vorig jaar probeerde Snowden van Hong Kong naar Cuba te reizen. Tijdens een overstap op de luchthaven in Moskou werd zijn paspoort echter ingetrokken, waardoor hij niet door kon reizen.

Russen overwegen ook autoboycot

Rusland overweegt na de landbouwsector ook de transportindustrie in het Westen te treffen. De import van vliegtuigen, marineschepen en auto's wordt mogelijk aan banden gelegd. Dat heeft de Russische premier Dmitri Medvedev donderdag gezegd.

Voordat tot een dergelijke boycot wordt besloten, wil de regering uitzoeken wat de effecten van dergelijke sancties zijn. Zo moet in kaart worden gebracht wat het productiepotentieel van de Russische transportindustrie is, aldus Medvedev.

Medvedev maakte donderdag bekend dat Rusland vlees, vis, zuivelproducten, groenten en fruit uit de Europese Unie, de Verenigde Staten, Canada, Australië en Noorwegen het komende jaar weert. Daarmee reageert het land op sancties die vanuit het Westen werden opgelegd aan Rusland.

Wilders geweerd van verklaring tegen jodenhaat

De naam van PVV-leider Geert Wilders is geweerd van een advertentie waarin BN'ers zich uitspreken tegen jodenhaat. "Kort nadat we hem hadden gemaild met het verzoek de verklaring te ondertekenen, noemde hij een soortgelijke tekst die wij met het kabinet en andere organisaties hadden opgesteld een 'flutverklaring'", verklaart directeur Esther Voet van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) donderdag.

In De Telegraaf staat donderdag een paginagrote advertentie waarin politici, journalisten en acteurs stelling nemen tegen jodenhaat. Zij benadrukken dat Israël best kritiek mag krijgen, maar dat dit niet moet resulteren in antisemitisme. Onder de ondertekenaars zijn Louis van Gaal, Gerard Joling en Jan Peter Balkenende.

Ook Wilders was dinsdag benaderd en de PVV-leider stemde binnen een halfuur in met de tekst. "Tientallen andere mensen zijn ook niet op de lijst gekomen. We hadden ook een deadline en ik krijg nog steeds berichten van mensen die op de lijst willen. Er was maar beperkte ruimte en we wilden een zo breed mogelijke verzameling", zegt Voet.

Op de lijst staan al diverse politici. Voet wilde niet ingaan op de vraag of Wilders wel op de lijst had gestaan als hij de andere verklaring niet had afgekraakt. "Dat is nu niet meer relevant. De verklaring is nu zoals die is."

Wilders spreekt donderdag van 'vreemde CIDI-politiek'. "Wel vragen of ik mee wil tekenen maar toch niet publiceren", twittert de partijleider.

Het verzoek aan Wilders van het CIDI is in zekere zin opmerkelijk. De PVV werkt in het Europarlement samen met het Front National. FN-Europarlementariër Jean-Marie Le Pen staat bekend om zijn antisemitische uitspraken. Wilders en FN-partijleider Marine Le Pen hebben zich daar overigens wel van gedistantieerd.

Kiev veegt Maidanplein schoon

De Oekraïense hoofdstad Kiev is begonnen met het schoonvegen van het Plein van de Onafhankelijkheid (Maidan) in het centrum, waar al maanden demonstranten in tenten bivakkeren. Oekraïense media meldden donderdag dat actievoerders banden in brand hebben gestoken en de oproerpolitie bekogelen met stenen en molotovcocktails.

De actievoerders hadden op diverse plaatsen op het plein barricades opgeworpen die nu in brand worden gestoken. Op Twitter circuleren foto's van brandende banden en zwarte rookpluimen. Er zijn nog geen berichten over arrestaties of gewonden.

Het tentenkamp was overgebleven na de revolutie die in februari leidde tot het vertrek van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj. Het plein speelde een belangrijke rol in de volksopstand. De actievoerders zijn sinds de omwenteling op het plein gebleven. Ze vinden dat er ondanks een nieuwe prowesterse regering niet genoeg is veranderd.

Ongeveer 300 gemeentewerkers gingen donderdagochtend begeleid door politie het plein op om de boel op te ruimen.

Geen voorwaarden Gaza-demonstratie Utrecht

Politie, justitie en de gemeente Utrecht hebben geen voorwaarden gesteld aan een vredesmars voor Gaza, die zondag in Utrecht wordt gehouden. Amsterdam verbood pro-Gaza-demonstranten afgelopen zondag om gezichtsbedekkende kleding te dragen dan wel vlaggen van de Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS) met zich mee te dragen.

Voor de vredesmars in Utrecht hebben zich al ruim 1000 mensen aangemeld. De gemeente gaat ervan uit dat de demonstratie vredig zal verlopen. "We kennen in Utrecht niet de maatschappelijke onrust die er kennelijk wel in Amsterdam was", aldus een woordvoerster.

Het uiten van racistische of discriminerende opmerkingen is wel verboden. "Maar dat is altijd zo", merkt de gemeente op.

Koperdief gepakt op Groningse begraafplaats

Een 42-jarige Groninger is woensdagavond aangehouden voor koperdiefstal en vernieling op een begraafplaats in Haren. Agenten betrapten de man op heterdaad toen hij koper van graven wegnam en in een tas klaarzette. De politie sluit niet uit dat de verdachte dit soort misdrijven op begraafplaatsen vaker heeft gepleegd.

Getuigen hoorden rond 19.15 uur lawaai op de begraafplaats aan de Rijksstraatweg en belden 112. Agenten hebben de man meegenomen naar een politiebureau. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt. Het koper is in beslag genomen.

Duel tussen Feyenoord en Utrecht dag later

Feyenoord en FC Utrecht spelen niet zaterdag 23 augustus, maar een dag later tegen elkaar. De wedstrijd is verplaatst omdat Feyenoord niet langer in de Champions League, maar in de Europa League uitkomt. In de play-offronde van dat toernooi spelen de Rotterdammers op 21 augustus de return. De wedstrijd wordt om 14.30 uur gespeeld.

In het competitieprogramma had de KNVB al rekening gehouden met alle scenario's. Omdat Feyenoord in de Champions League-voorrondes speelde was het duel op zaterdag gepland. Daarbij stond de andere datum al ingepland als Feyenoord de derde voorronde in het kampioenenbal niet zou overleven. De Rotterdammers werden woensdag door Besiktas uitgeschakeld.

PEC Zwolle heeft Lukoki binnen

PEC Zwolle heeft zich donderdag versterkt met Jody Lukoki. De vleugelaanvaller komt over van Ajax en tekent een contract voor drie seizoenen bij de bekerwinnaar. Dat heeft de Zwolse eredivisionist bekendgemaakt. Afgelopen seizoen werd de 21-jarige voormalig jeugdinternational al verhuurd aan SC Cambuur. Wat PEC betaalt voor Lukoki is niet bekend.

De in Kinshasa geboren Lukoki komt uit de eigen jeugd van Ajax. In het seizoen 2010-2011 maakte hij zijn eerste speelminuten in het eerste team. In totaal speelde hij 24 duels voor Ajax 1 en scoorde hij vijf keer. In 32 wedstrijden voor Cambuur scoorde hij twee keer en verschafte hij zeven keer een medespeler een scoringskans.

Raonic boekt moeizame overwinning in Toronto

Milos Raonic heeft zijn zegereeks met de nodige moeite verlengd. De Canadese tennisser, die vorige week het toernooi van Washington, DC op zijn naam schreef, had voor eigen publiek bij het masterstoernooi van Toronto zijn handen vol aan Jack Sock uit de Verenigde Staten: 4-6, 7-6 (2) en 7-6 (4). Raonic (6) had in de eerste ronde een bye.

Tomas Berdych (4) moest vol aan de bak tegen Yen-Hsun Lu uit Taiwan. De Tsjech leverde de eerste set in, maar knokte zich terug en mocht na 138 minuten juichen toen de 6-7 (4), 6-4 en 6-4 eindstand op de borden stond.

'Twente troeft Ajax af in strijd om Mokotjo'

FC Twente heeft de strijd om Kamohelo Mokotjo gewonnen. Dat schrijft het AD donderdag. De gewilde Zuid-Afrikaanse middenvelder van PEC Zwolle zou binnen enkele dagen tekenen bij de Tukkers. Mokotjo kon door zijn goede optreden vorig seizoen op de nodige belangstelling rekenen. Ajax, dat had erkend Mokotjo te bekijken, leek de favoriet.

Feyenoord lijkt mee te profiteren van de transfer van Mokotjo. Van de naar verluidt anderhalf miljoen euro die Twente neerlegt, strijken de Rotterdammers volgens Voetbal International ruim veertig procent op. Mokotjo werd door Feyenoord opgeleid en toen hij vorige zomer naar PEC verhuisde spraken Feyenoord en de Zwolse club een doorverkoopclausule af.

PEC versterkt zich op zijn beurt met Ajax-aanvaller Jody Lukoki, schrijft De Telegraaf. De aanvaller, die vorig jaar op huurbasis uitkwam voor SC Cambuur, had nog een contract voor een seizoen in Amsterdam.

Williams overtuigend verder in Montreal

Serena Williams heeft bij het WTA-toernooi van Montreal met speels gemak de derde ronde bereikt. De als eerste geplaatste Amerikaanse sloeg Samantha Stosur, toch de nummer 21 van de wereld, met 6-0 en 6-2 van de baan. De Australische moest al binnen het uur Serena feliciteren met de zege.

Petra Kvitova (2) speelde ook tegen een Australische. De Wimbledon-winnares klopte Casey Dellacqua met 6-3 en 6-2. Caroline Wozniacki (11) versloeg Klara Koukalova met 6-1 en 6-2. De Tsjechische was in de eerste ronde nog nipt te sterk voor Kiki Bertens. Angelique Kerber versloeg Caroline Garcia in een Duits-Franse clash met 6-4 en 6-1.

Dagje weg flink duurder

Mensen die een dagje uit willen, zijn een stuk duurder uit dan vijf jaar geleden. Bioscopen, theaters en festivals zijn sinds 2009 een kwart duurder geworden. Kaartjes voor attractieparken, dierentuinen en musea stegen negentien procent in prijs. Het Centraal Bureau voor de Statistiek bracht dat donderdag naar buiten.

Bioscopen, theaters en festivals werden halverwege 2011 duurder doordat de btw op podiumkunsten van zes naar negentien procent ging. Die maatregel werd teruggedraaid, maar de prijzen werden toen niet verlaagd omdat fors werd gekort op subsidies in de kunstsector, aldus de economen bij het CBS.

Het algemene prijspeil steeg met elf procent. Daarmee zitten, naast de theater- en festivalbranche, ook de attractieparken, dierentuinen en musea flink boven het gemiddelde. De prijzen stegen bijna twee keer harder dan de inflatie doordat de parken en musea veel geld staken in modernisering en uitbreiding.

Ook de reis naar attractiepark, bioscoop of festival werd duurder. Kosten voor het reizen met het openbaar vervoer stegen zeventien procent. Met de auto gaan kost nu 27 procent meer dan vijf jaar geleden en parkeren is twintig procent duurder geworden.

Uit eten gaan is, afgezet tegen de inflatie van elf procent, juist iets goedkoper dan in 2009. Een etentje werd negen procent duurder, meldt het statistiekbureau.

Cocu komt met één doel

PSV verdedigt donderdagavond in Oostenrijk een 1-0 voorsprong tegen Sankt Pölten. Trainer Phillip Cocu toont zich strijdlustig.

Ofschoon de Europa League de mindere equivalent is van de grote Champions League wil Cocu zich toch maar al te graag plaatsen voor het hoofdtoernooi. "We hebben vorig jaar tot het laatste moment gestreden om een Europees ticket te bemachtigen", zegt hij tegen diverse media.

"Wij komen hier met één doel, wij willen ons plaatsen. Er is ons alles aan gelegen om door te komen", klinkt het uit de mond van de PSV-coach. De Eindhovenaren zagen afgelopen week de WK-gangers plus Jetro Willems terugkeren. Zodoende is de selectie weer helemaal compleet.

In het Philips Stadion won PSV afgelopen week met 1-0 van de Oostenrijkers. "Het is duidelijk dat we teleurgesteld waren over die 1-0. In de thuiswedstrijd waren we niet in staat om het verschil groter dan één doelpunt te maken."

"Zeker in de eerste helft was het slordig in bepaalde fases. Tegen een defensieve tegenstander moet je een hoog baltempo hanteren", besluit hij. Als PSV verder bekert, wacht er nog een laatste voorronde voordat de ploeg in het hoofdtoernooi van de Europa League mag starten.

Robben maakt weer minuten bij Bayern

Arjen Robben is weer terug binnen de lijnen bij Bayern München. De vleugelaanvaller viel in tijdens een oefenduel van Bayern München tegen een sterrenteam uit de MLS.

De Duitse recordkampioen verblijft momenteel in de Verenigde Staten voor een oefentrip en voor Robben een mooie gelegenheid om zijn rentree te maken. Door het WK was de Oranje-international pas laat terug van vakantie.

Dat gold overigens ook voor zijn Duitse teamgenoten die met Die Mannschaft de wereldtitel veroverden in Brazilië. Daarom had Pep Guardiola een veredeld B-elftal het veld ingestuurd en maakten de meeste sterren pas later in de wedstrijd hun opwachting.

Nieuweling Robert Lewandowski zette Bayern al na acht minuten op voorsprong. De Poolse spits toonde zich de gehele voorbereiding al vlijmscherp en kwam ook tegen de MLS All Stars weer tot scoren.

Maar na rust kantelde de wedstrijd en kwamen de Amerikanen via Bradley Wright-Phillips op 1-1. Landon Donovan, die een verleden heeft bij Bayern, tekende in de 70e minuut voor de winnende treffer. Vier minuten voor het einde mocht Robben invallen, maar hij kon aan de eindstand niets meer veranderen.

Guardiola was na afloop van het duel overigens erg kwaad over het harde spel van het All Star-team. Derhalve wilde hij trainer Caleb Porter na de wedstrijd niet de hand schudden.

Huisman rekent op Soundmixshow

Henny Huisman rekent op een telefoontje van SBS6 over de nieuwe talentenjacht van de zender, waarin kandidaten sterren imiteren. "Ik weet nog nergens van, maar het zou mij zeer verwonderen als ik er niks mee te maken krijg", zegt Huisman donderdag in het AD.

Het is nog niet bekend wie het programma gaat presenteren en wanneer het op tv komt. De opzet doet erg denken aan de Soundmixshow, die jarenlang door Huisman aan elkaar werd gepraat. De presentator is vanaf eind deze maand te zien in Surprise Surprise, een nieuwe versie van de Surprise Show. Hij heeft een bijrol in de show, die wordt gepresenteerd door Do.

Bollywood maakt film van Penoza

In Bollywood wordt een film gemaakt die gebaseerd is op de Nederlandse tv-serie Penoza. Dat schrijft The Times of India. De bekende Bollywood-actrice Kajol speelt de hoofdrol. Haar man, Ajay Devgan, is medeproducent van de film.

De misdaadserie Penoza, die in september 2010 voor het eerst werd uitgezonden op de Nederlandse televisie, draait om het gezin van Carmen van Walraven. Zij is de weduwe van een drugsbaron en treedt na de dood van haar man in zijn voetsporen. De serie werd aan diverse landen verkocht, waaronder de Verenigde Staten, België, Polen en Rusland.

BN'ers ageren tegen antisemitisme

Politici, journalisten, acteurs en andere prominenten nemen donderdag in een paginagrote advertentie stelling tegen jodenhaat. Zij wijzen er in De Telegraaf op dat de strijd tussen Israël en Hamas ook steeds vaker in Nederland wordt 'uitgevochten' en dat joden en de regering van Israël daarbij onterecht over één kam worden geschoren.

Onder de ondertekenaars zijn Peter R. de Vries, Gerard Joling, Youp van 't Hek, oud-premier Jan Peter Balkenende (CDA) en Inge de Bruijn. "In Nederland moet iedereen veilig en in vrede kunnen wonen, ook de Nederlandse joden. Ongeacht wat er in Israël gebeurt", schrijven de BN'ers. "Wij roepen de Nederlandse bevolking op om antisemitisme onder geen voorwaarde te tolereren."

De ondertekenaars benadrukken dat de advertentie geen solidariteitsverklaring met de Israëlische regering is. "Wij als ondertekenaars verschillen daarover ook van mening. Maar over één ding zijn wij het eens: kritiek op Israël? Oké. Jodenhaat? Nee!"

Ebolapatiënt New York niet besmet

De patiënt die in een ziekenhuis in New York werd getest op ebola, blijkt niet besmet. Dat heeft het Mount Sinai Hospital in de Amerikaanse stad woensdag laten weten.

De patiënt was daar maandag opgenomen met hoge koorts, na een reis in West-Afrika, waar de epidemie momenteel heerst.

,,De toestand van de patiënt is stabiel en gaat vooruit", meldde het ziekenhuis. Eerder hadden de artsen al gezegd dat het niet waarschijnlijk was dat de patiënt besmet was met het dodelijke virus ebola. Toch werd de zieke uit voorzorg in quarantaine geplaatst.

Cameron Diaz vindt seks zwaar overschat

Cameron Diaz vindt dat seks een veel te prominente rol krijgt in ons dagelijks leven. "We zien nu overal in de media zogenaamd ideale seks, op een manier die gewoon niet realistisch is", zegt de actrice voor de camera van Novum Nieuws. "Seks wordt overschat. Geloof me, niemand heeft een perfect seksleven. Niemand."

"Zeker niet in elke fase van je leven, bijvoorbeeld als je al tien jaar bent getrouwd, met jonge kinderen, zoals het stel in de film", zegt de bijna 42-jarige Diaz. In haar nieuwe komedie Sex Tape geeft ze een humoristische draai aan het thema seksualiteit, als haar personage, een getrouwde moeder, een privésekstape kwijtraakt die dan op internet belandt.

"Toch lijkt er vanuit de maatschappij een enorme druk te zijn om constant goede seks te hebben, anders heeft je leven uiteraard geen kwaliteit", zegt Diaz. "Onzin, natuurlijk. Geen seks is ook prima. Blijf authentiek, pretendeer niets."

De actrice heeft zelf geen enkel voornemen om zelfs ooit een sekstape te maken. "Ik zou er nooit aan beginnen", vertelt ze, om daar schalks aan toe te voegen: "Ik ben namelijk geen Kim Kardashian. Ik heb al een carrière."

Mocht er onverhoopt toch iets pikants van haar uitlekken, dan zou Diaz daar trouwens niet moeilijk over doen. "Ik zou trots roepen: yep, dat ben ík. En tegen het grote publiek vervolgens: en jullie zijn allemaal perfect, zeker? Jullie hebben niets te verbergen?"

In Sex Tape gaat Diaz samen met haar tegenspeler Jason Segel geregeld uit de kleren. "Ik had daar totaal geen problemen mee", vertelt ze. "Voor een komedie doe ik alles, ook naaktscènes. Alles staat dan in het teken van een gulle lach. Op zulke momenten gaan al mijn principes overboord, en soms ook mijn goede smaak."

Voor Amerikaanse begrippen is Sex Tape vrij expliciet, zo erkent ook Diaz, die hier meteen een nieuwe ontwikkeling signaleert. "Ik denk dat naaktheid in films in de Verenigde Staten nu wordt geaccepteerd, omdat dit bij betaalzenders als HBO gemeengoed is geworden."

Een andere Hollywood-veteraan in Sex Tape is Rob Lowe. Best ironisch, want hij was de eerste beroemdheid van wie ooit, in 1988, een echte sekstape uitlekte. Diaz ziet de grap in Barcelona ook. Lachend: "Op de set zei hij zelfs: kom, jongens, ik zal jullie wel even uitleggen, hoe je een echt goede sekstape maakt. Zelf deed hij er dus niet moeilijk over", zegt Diaz. "En als je zijn autobiografie leest, weet je dat Rob zich niet schaamt of excuseert voor hoe hij zijn leven heeft geleefd. En zo'n attitude en ja, die ballen, daar houd ik van."

Aan het eind van dit jaar volgt nog een film met Diaz, de remake van filmmusical Annie. "De tijd dat actrices een beperkte houdbaarheid hadden is al lang voorbij", vindt Diaz. "Kijk bijvoorbeeld naar wie de Oscars krijgen, dat zijn vaak actrices als Judi Dench. Hoe ouder je bent, hoe interessanter de rollen. En het is cruciaal om te blijven beseffen hoe dankbaar je moet zijn voor een succesvolle carrière. Ik doe dat elke dag."

Batman en Superman buigen voor Captain America

Warner Bros heeft de releasedatum van Batman v Superman: Dawn of Justice verplaatst. De film zal in maart 2016 openen, in plaats van in mei van dat jaar.

De verschuiving zorgt ervoor dat de film niet meer tegelijk in première gaat met de derde Captain America-film van, in het genre, directe concurrent Marvel Studios. Het spelletje "release date chicken" lijkt daarmee gewonnen door Marvel. Het sluit ook aan bij een trend om meer grote films eerder in het jaar uit te brengen, zoals dit jaar gebeurde met 300: Rise of an Empire en Captain America: The Winter Soldier.

Deze verschuiving is al de tweede voor Batman v Superman: de film zou, na op mei 2016 vastgezet te zijn, oorspronkelijk uitkomen in de zomer van 2015.

Henry Cavill als Superman in Batman v Superman: Dawn of Justice

In aanvulling op deze verschoven datum heeft Warner Bros ook Amerikaanse releasedata bekend gemaak voor negen andere DC Comics-films, nog zonder titel. Hiermee wordt het gerucht van de reeks DC-films die de studio misschien op Comic-Con International zou aankondigen enigszins ontkracht: er komen niet drie films per jaar vanaf 2016, maar twee, in ieder geval tot en met 2020. Ook hiermee wordt het voorbeeld van Marvel gevolgd, die jaarlijks twee films uitbrengt en inmiddels zover is dat ze het patroon "een vervolgfilm en een nieuwe film per jaar" kunnen volgen.

De nieuwe releasedata volgen overigens niet echt een vast patroon:

  • 25 maart 2016: Batman v Superman: Dawn of Justice
  • 5 augustus 2016: Onbekende DC Comics-film
  • 23 juni 2017: Onbekende DC Comics-film
  • 17 november 2017: Onbekende DC Comics-film
  • 23 maart 2018: Onbekende DC Comics-film
  • 27 juli 2018: Onbekende DC Comics-film
  • 5 april 2019: Onbekende DC Comics-film
  • 14 juni 2019: Onbekende DC Comics-film
  • 3 april 2020: Onbekende DC Comics-film
  • 19 juni 2020: Onbekende DC Comics-film

De Nederlandse data voor deze films worden doorgaans pas dichter bij de releasedata bekend.

Meer tieten op Vita

Senran Kagura Shinovi Versus komt uit in Europa. Deze hack& slash met bewegende tieten en uit de kleren scheurende meisjes komt in oktober uit voor PlayStation Vita.

Eerder kwam Senran Kagura Burst al uit in Europa voor Nintendo 3DS en blijkbaar verkocht het god, want ook de opvolger komt naar ons continent. De ontwikkelaar belooft dat alles groter is, waaronder resolutie, verhaal, vechtmogelijkheden zoals air combo's en natuurlijk de flashy Secret Ninja Arts. Dit keer is er multiplayer toegevoegd, met modi zoals Deathmatch, Strip Battle en Understorm.

Senran Kagura Shinovi Versus is een downloadtitel die alleen via PSN te kopen is vanaf oktober voor PlayStation Vita.

BioWare blijft ons kiezen

Het is bijna gamescom-tijd, dus ook BioWare blijft ons teasen met hun 'you have been chosen'-video's. De twee vorige video's heten Nightmare en Spark, deze heet Impact.

BioWare gaat de game via Twitch officieel aankomende woensdag bekendmaken, dat begint rond 15:00 hier. En natuurlijk is er de Electronic Arts-persconferentie op woensdag in Keulen. Deze begint 10 uur 's ochtends.

Electronic Arts heeft eerder dit jaar Shadow Realms geregistreerd. Dit zou de nieuwe titel kunnen zijn van BioWare.

League of Legends prijzenpot twee miljoen dollar

Net als vorig jaar, zal het winnende team van het League of Legends World Championship naar huis gaan met een miljoen dollar. De nummer twee zal genoegen moeten nemen met 'slechts' 250.000 duizend dollar en de nummer drie krijgt anderhalve ton mee naar huis. Vorig jaar won SK Telecom T1 uit Zuid-Korea de hoofdprijs.

Het League of Legends World Championship zal gehouden worden in Zuid Korea en zal ruim een maand duren en begint zestien september. De zestien beste teams uit de wereld zullen deelnemen en vechten om een felbegeerde finaleplek voor de finale in Seoul op negentien oktober.

Tip over man die eekhoorn schopte beloond

Er is woensdag 17.000 dollar (bijna 13.000 euro) uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot de aanhouding van de man die een eekhoorn de Grand Canyon in heeft geschopt. Een video waarop te zien is hoe de man het beestje een trap geeft, zorgde wereldwijd voor opschudding.

De Britse tak van dierenrechtenorganisatie PETA heeft het geld beschikbaar gesteld. PETA hoopt dat de "harteloze schurk" wordt gepakt. De video dook onlangs op het internet op. Een man zonder shirt lokt een eekhoorn met etensresten naar de rand van de Grand Canyon, trekt zijn schoen aan en schopt het dier vervolgens de afgrond in.

Clasie: "We waren niet kansloos"

Jordy Clasie hoopte op een wonder tegen Besiktas. Het kwam niet uit. Feyenoord is uitgeschakeld in de Champions League. "Ik vond niet dat we kansloos waren", zegt Clasie voor de camera's van NOS.

"Ik denk als je tweede helft ziet dat ze ons laten voetballen. Ze wachten op een foutje, een verkeerde aanname. Dan wordt dat meteen afgestraft. Ik denk dat het een aantal keer net niet was, maar dat we een stuk beter hebben gespeeld dan vorige week. Het zijn kleine dingetjes die gebeuren in deze wedstrijd", aldus de middenvelder.

De omstandigheden in Turkije waren niet optimaal, bijvoorbeeld een slecht bespeelbaar veld. "Daar moet je mee omgaan", vindt hij. "Het is geen excuus. Je bent voetballer en daar horen dit soort dingen bij."

Feyenoord maakte een goede kans, meent de speler die met Nederland op het WK voetbal meedeed. "Je ziet dat ze toch wat angstig worden, maar dan slaan ze met de counter dodelijk toe. Dat weet je met dit soort clubs."

"We hebben goed gevoetbald. Helaas is het niet gelukt. Een tegenstander die qua kansen en counteren een stuk verder is dan wij. Ik denk dat wij ook hebben laten zien dat we kwaliteit hebben om te voetballen. We moeten de komende weken nog hard werken. Je speelt een seizoen eigenlijk maar voor één ding en dat is goed spelen in Europa. Nu gaan we in de Europa League verder."

Woods komt in actie ondanks rugblessure

Tiger Woods doet gewoon mee aan het US PGA Championship. De Amerikaanse golfer heeft sinds zondag last van een rugblessure, maar liet na het spelen van een oefenronde weten toch fit genoeg te zijn om in actie te komen. Het laatste majortoernooi van het jaar begint donderdag en werd door Woods vier keer gewonnen.

De 38-jarige Woods viel zondag met een rugblessure uit tijdens de Bridgestone Invitational, waarna direct werd gevreesd voor zijn deelname aan de het PGA Championship op de Valhalla Golf Club in het Amerikaanse Louisville.  Na het spelen van een oefenronde van negen holes gaf de voormalig nummer één van de wereld woensdagavond alsnog aan klaar te zijn voor het toernooi.

Djokovic en Murray ronde verder in Toronto

Novak Djokovic en Andy Murray hebben bij het masterstoernooi van Toronto de derde ronde bereikt. De nummer één van de wereld knokte zich met veel moeite langs Gaël Monfils: 6-2, 6-7 (4) en 7-6 (2). Murray, als achtste geplaatst, versloeg Nick Kyrgios met duidelijke cijfers: 6-2 en 6-2.

Voor zowel Djokovic als Murray was het zijn eerste optreden na Wimbledon. De Serviër pakte in Londen de titel, de Brit sneuvelde in de kwartfinale. De nummers één tot en met acht van de plaatsingslijst kregen in de Toronto in de eerste ronde een bye.

Bij de vrouwen, die deze week spelen in Montreal, bereikte Maria Sjarapova de derde ronde. De als vierde geplaatste Russische won met 4-6, 6-3 en 6-1 van Garbine Muguruza. Dominika Cibulkova, de nummer tien van de plaatsingslijst, werd uitgeschakeld. De Slowaakse verloor in drie sets van de Britse qualifier Heather Watson: 2-6, 7-6 (3) en 6-7 (5).

Tweede ritzege voor Hofland in Utah

Moreno Hofland heeft zijn tweede ritzege geboekt in de Ronde van Utah. De 22-jarige renner van Belkin was na 190 kilometer van Lehi naar het Miller Motorsports Park de snelste in de massasprint. Hofland had in de Amerikaanse rittenkoers maandag al de openingsetappe gewonnen.

Hofland, die in Utah zijn rentree maakt na een zware val drie maanden geleden in de Ronde van Californië, verwees de Italiaan Luca Wackermann naar de tweede plaats. De Amerikaan Eric Young finishte als derde. De gele leiderstrui blijft om de schouders van de Sloveen Jure Kocjan.

Gods Will Be Watching

Gods Will Be Watching wordt beschreven als een 'point-and-click thriller' waarin morele keuzes een centrale rol spelen. De game begon als een Ludum Dare-project, waarbij in twee dagen een game moest worden gemaakt die paste binnen het thema 'minimalism'. De game is nu verder ontwikkeld van één naar zeven scenario's. De goden keken echter niet mee toen deze game ontwikkeld werd en moraliteit is ver te zoeken. De game is het beste te vergelijken met een zielloze manager die dag in, dag uit hetzelfde hersenloze werk verricht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.