Panamese verspringlegende Saladino stopt met atletiek

Atleet Irving Saladino heeft besloten een punt achter zijn carrière te zetten. Dat maakte hij bekend tijdens een persconferentie. De Panamese verspringer schreef tijdens de Olympische Spelen van Peking in 2008 sportgeschiedenis door als eerste Panamees ooit olympisch goud te winnen. Met sprinter Lloyd La Beach, die in 1948 twee keer brons won, is Saladino nog altijd de enige Panamese medaillewinnaar ooit op de Spelen.

"Ik ben hier vandaag om aan jullie allemaal te vertellen dat ik heb besloten om mijn loopbaan als topsporter af te sluiten. Ik heb last van meerdere blessures, waardoor ik tot dit moeilijke besluit ben gekomen", aldus Saladino. "Ik zeg vaarwel tegen het verspringen, maar ik blijf me inzetten voor de sport en voor mijn land. Ik wil alles wat ik geleerd heb graag doorgeven aan de nieuwe generatie."

Saladino maakte voor het eerst furore in 2005. Tijdens het WK in Helsinki sprong hij naar de zesde plek. Een jaar later volgde zijn echte doorbraak, toen hij op het WK indoor in Moskou zilver pakte. Ook won hij liefst vijf van de zes wedstrijden in de Golden League, de voorloper van de huidige Diamond League - de wedstrijd in Parijs werd gewonnen door de huidige Nederlander Ignisious Gaisah.

In 2007 volgde het eerste van twee grote hoogtepunten uit de loopbaan van Saladino. In het Japanse Osaka sprong hij in zijn allerlaatste poging naar 8,57 meter, waarmee hij de Italiaanse leider Andrew Howe nog inhaalde en het goud pakte. Ook in 2008 was hij schier onverslaanbaar, wat hij in Peking bekroonde met het historische goud (foto).

Op grote toernooien lukte het na Peking niet meer voor Saladino. Tijdens het WK van 2009 was hij een van de grote favorieten, maar in de finale kon hij geen geldige poging laten noteren. Twee jaar later in Daegu haalde hij de finale niet eens.

In Londen, tijdens de Spelen van 2012, kon hij in de kwalificatie geen enkele geldige sprong neerzetten, waardoor een kans om zijn titel te verdedigen voorbij was. Dit jaar deed hij mee aan zijn laatste grote toernooi, het WK indoor in Sopot. Hier kon hij zich echter wederom niet voor de finale plaatsen. 

Saladino sprong in 2008 tijdens de FBK Games in Hengelo naar zijn persoonlijk record van 8,73 meter. Slechts zeven mannen sprongen ooit verder, terwijl er slechts elf sprongen verder zijn geweest in de geschiedenis van de sport.