Pechtold hekelt uitsluiten Wilders bij verklaring

Het werkt polariserend om partijen uit te sluiten van een advertentie waarin BN'ers zich uitspreken tegen jodenhaat. Dat is een van de redenen waarom D66-leider Alexander Pechtold de advertentie van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) niet heeft ondertekend, laat hij donderdagmiddag weten.

Eerder op de dag werd bekend dat PVV-leider Geert Wilders is geweerd van de advertentie. Reden was dat Wilders een soortgelijke tekst van het kabinet en andere organisaties een 'flutverklaring' noemde, zei directeur van het CIDI Esther Voet. Wilders noemde die redenering vreemd. "Wel vragen of ik mee wil tekenen maar toch niet publiceren", twitterde hij. "Dus kritiek op Esther Voet mag niet en zeggen dat antisemitisme door islamisering komt mag ook niet."

Het 'helpt niet' dat de PVV buiten de advertentie is gehouden, stelt Pechtold in een verklaring. "Als de opzet is om mensen te verenigen tegen antisemitisme werkt het juist polariserend en verdelend om partijen uit te sluiten." Daarnaast heeft de D66-leider er moeite mee dat het initiatief om de hele maatschappij te verenigen uitging van maar één organisatie, namelijk het CIDI.

Pechtolds belangrijkste bezwaar is dat alle woorden in discussies over het Midden-Oosten, antisemitisme, maar ook over Gaza 'op een goudschaaltje worden gewogen'. "De discussie wordt gekaapt door de kleine groepen met een extreme mening. Ik kies er dan ook liever voor om te benadrukken dat we als maatschappij en politiek niet alleen antisemitisme, maar alle vormen van discriminatie moeten afkeuren."

Pechtold vindt verder dat hij terughoudend moet zijn met 'buitenparlementaire acties' zoals demonstraties, petities en ook advertenties. Wel veroordeelt Pechtold iedere vorm van antisemitisme', benadrukt hij.

De advertentie werd wel ondertekenend door andere politiek leiders, zoals Diederik Samsom (PvdA), Halbe Zijlstra (VVD), Emile Roemer (SP), Bram van Ojik (GroenLinks), Kees van der Staaij (SGP) en Arie Slob (ChristenUnie).