VVD: EU moet gevolgen Russische sancties opvangen

Het kabinet en de Europese Unie moeten alles in het werk stellen om de gevolgen van de Russische ban op voedsel- en zuivelproducten op te vangen. Daarvoor moet het kabinet eerst de impact en gevolgen op de economie in kaart brengen. Dat stelt de VVD in reactie op de de Russische sancties die donderdag werden afgevaardigd.

"Het Russische tegenpakket aan economische maatregelen was te verwachten, maar het maakt het niet minder bitter voor betreffende sectoren", aldus VVD-kamerlid Han ten Broeke. "De VVD is echter van mening dat het exportmodel van Nederland op termijn alleen kan floreren bij stabiliteit, voorspelbaarheid en respect voor overeengekomen grenzen."

Ten Broeke pleit daarom voor 'volharding' en 'uithoudingsvermogen'. Het sanctiepakket dat Europa, de Verenigde Staten en Japan vorige week overeenkwamen blijft volgens hem noodzakelijk om Rusland duidelijk te maken dat het niet ongestraft zijn gang kan gaan in het oosten van Oekraïne.

"De militaire dreiging die uitgaat van de samentrekking van enorme troepenaantallen aan de grens van Oekraïne en het voortdurend leveren van wapens aan rebellen zijn een direct gevaar voor de stabiliteit en vrede op ons continent", zegt Ten Broeke.

Volgens VVD-woordvoerder landbouw Helma Lodders gaan de Russische maatregelen pijn doen en hebben ze directe gevolgen voor de bedrijfsvoering van veel ondernemers. Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) moet volgens haar aan de slag. "Het is nu aan staatssecretaris Dijksma om samen met LTO en andere brancheorganisaties om tafel te gaan en de impact van deze sancties per sector te inventariseren."

Lodders benadrukt dat Europa een vuist moet maken. Alle mogelijkheden om de Russische maatregelen moeten in kaart worden gebracht. "Om die reden heeft VVD-Europarlementariër Jan Huitema eerder vandaag al vragen gesteld aan de Europese Commissie."