Peperdure olympische stadions Athene totaal vervallen

Athene gaat tien jaar na het organiseren van de Olympische Spelen in 2004 nog altijd gebukt onder de gevolgen van het evenement. Het toernooi scheepte de Griekse hoofdstad op met talloze stadions en gebouwen, waarvan een groot deel momenteel leeg staat en verpaupert. Naar schatting hebben de Spelen de stad ruim 8 miljard euro gekost. Daarmee was het een van de oorzaken van de economische crisis in het land, zeggen critici.

Het enthousiasme van destijds heeft bij veel Grieken plaatsgemaakt voor verontwaardiging over het feit dat de overheid zo veel geld uitgaf aan de Spelen. In tegenstelling tot veel andere steden bouwde Athene geen tijdelijke maar vooral permanente stadions. Veel pogingen van de overheid om de accommodaties nadien rendabel te houden zijn mislukt.

Onderzoek van de Oxford University naar de Spelen tussen 1960 en 2012 wees uit dat de kosten gemiddeld twee keer zo hoog uitvallen als begroot. Athene zat 97 procent boven het budget. De Spelen vormen daarmee een van de meest risicovolle megaprojecten.

The Daily Mail heeft een fotoreportage online gezet, waarop te zien is hoe vervallen de stadions erbij liggen. Het gaat daarbij onder meer om het olympische zwembad, waar Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn een gouden medaille wonnen.