Minder auto's gestolen in eerste halfjaar

In het eerste halfjaar van 2014 zijn minder auto's gestolen dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc). Werden in de eerste helft van 2013 nog 5746 auto's gestolen, dit jaar waren dat er 5492. Een daling van 4,4 procent.

AVc ziet de 'geïntensiveerde samenwerking' in de strijd tegen autodieven als een belangrijke verklaring voor de daling. "Die lijkt succesvol. Gestolen auto's worden sneller internationaal gesignaleerd, de beveiligingsmogelijkheden van auto's verbeteren en ook importeurs nemen maatregelen om diefstal van hun merk tegen te gaan", zegt directeur van de stichting Titus Visser.

Uit de cijfers blijkt verder dat ondanks de daling van het aantal diefstallen het financiële verlies niet minder wordt. Dat komt doordat criminelen het vaker op jonge auto's hebben voorzien. De diefstal van auto's van nul tot vier jaar oud steeg met negen procent. Van alle gestolen auto's wordt 38 procent teruggevonden.

Overigens daalde niet alleen het aantal autodiefstallen in de eerste helft van dit jaar. Er werden ook minder vrachtwagens gestolen. In totaal gingen dieven met 84 vrachtwagens aan de haal, vijftien procent minder dan in de eerste helft van 2013. Ook het aantal diefstallen van bedrijfsbusjes daalde van 1279 naar 1148.