Obama overweegt ingrijpen Irak

De Amerikaanse president Barack Obama overweegt luchtaanvallen of voedseldroppings uit te voeren in het noorden van Irak. Dat hebben bronnen bij de regering donderdag gezegd, meldt The New York Times. In Noord-Irak zitten ongeveer veertigduizend leden van religieuze minderheden vast op een bergtop.

De vluchtelingen worden op de berg geteisterd door hitte en dorst. De gelovigen vluchtten naar het gebergte nadat zij door het soennitische terreurnetwerk Islamitische Staat (IS) met de dood waren bedreigd. IS veroverde de afgelopen tijd meerdere dorpen met gemeenschappen van christenen en andere niet-soennitische gelovigen.

"Er kan daar een humanitaire catastrofe plaatsvinden", aldus een regeringsmedewerker. Een beslissing van de president zou 'aanstaande' zijn.

Obama zou verschillende mogelijkheden om in te grijpen met zijn nationale veiligheidsteam hebben besproken. Bombardementen en het afwerpen van voedsel en medicijnen in Irak worden niet uitgesloten.

Volgens UNICEF zitten tot wel veertigduizend mensen in de bergen bij Sinjar. Zij hebben geen onderdak en geen toegang tot voedsel, water of sanitaire voorzieningen. Volgens de VN-kinderorganisatie zijn al zo'n veertig kinderen gestorven door hitte en uitdroging.