PvdA wil duidelijkheid impact sancties op economie

Het kabinet moet snel duidelijk maken wat de gevolgen van de Russische ban op voedsel- en zuivelproducten zijn voor de Nederlandse en Europese economie. Een 'eventuele reactie' moet vervolgens in Europees verband worden vormgegeven. Dat stelt de PvdA in reactie op de sancties die Rusland donderdag afkondigde.

"De tegenmaatregelen van Rusland komen niet als een verrassing en hebben dus geen invloed op onze koers", zegt PvdA-Kamerlid Michiel Servaes. "We blijven Poetin oproepen te stoppen met onrust stoken in Oekraïne en zullen zo nodig de druk verder opvoeren."

"Het is zaak om eerst de details goed te bestuderen en in kaart te brengen wat de mogelijke effecten precies zijn", aldus Servaes, die benadrukt dat op dit moment moet worden voorkomen dat de lidstaten van de Europese Unie tegen elkaar worden uitgespeeld. "Eensgezindheid en onderlinge solidariteit zijn essentieel. Belangrijk is om een eventuele reactie in Europees verband vorm te geven."

Rusland maakte eerder op de dag bekend sancties op te leggen aan exporteurs van vlees, vis, zuivelproducten, groenen en fruit. Het gaat om de import uit de EU, de Verenigde Staten, Canada, Australië en Noorwegen. Nederland exporteerde vorig jaar voor bijna zeshonderd miljoen euro aan landbouwproducten aan Rusland. Die vallen overigens niet allemaal onder de Russische sanctiemaatregelen.