Scheveningse pier ontruimd

Zo'n vijftien krakers hebben de pier in Scheveningen bezet uit protest tegen de voorgenomen ontruiming van een kraakpand in de plaats. Ze claimen de pier, die vorig jaar werd gesloten nadat de eigenaar failliet ging, te hebben gekraakt.

Aan de zijkant van de pier willen de krakers spandoeken ophangen. "We gaan ook een spandoek uitrollen vanaf de bungeejumptoren", zegt een woordvoerder.

De vijftien actievoerders protesteren met de actie tegen de geplande ontruiming van vrijplaats De Vloek. "De gemeente wil het gebouw slopen en daar een zeilcentrum vestigen, maar wij vinden dat dit een plek moet blijven voor iedereen en niet alleen voor yuppen", zegt de woordvoerder.

De krakers hebben voor de pier gekozen om erop te wijzen dat de gemeente haar icoon laat verloederen en ondertussen wel geld steekt in 'prestigeprojecten waar niemand op zit te wachten'.

"De prioriteiten liggen verkeerd", zegt de woordvoerder. "Tientallen mensen maken gebruik van onze ateliers, werkplaatsen en oefenruimtes. Nu moet het weg voor een nieuw zeilcentrum, terwijl een ander zeilcentrum al vijf jaar grotendeels leeg staat."

Hoe lang de krakers op de pier blijven is niet bekend. "We willen het hier zo lang mogelijk volhouden en we hebben nog geen politie gezien."

Update 15:22
De politie is even na het middaguur overgegaan tot ontruiming van de pier in Scheveningen. Inmiddels zijn acht krakers aangehouden. De krakers hebben zich niet verzet, meldt de politie.

De pier werd donderdagochtend bezet door krakers uit protest tegen de voorgenomen ontruiming en sloop van kraakpand De Vloek in de plaats. De circa vijftien krakers ontrolden spandoeken op de pier en vanaf de bungeejumptoren met teksten als 'De Vloek moet blijven'. Een woordvoerder gaf aan dat de krakers de pier zo lang mogelijk bezet willen houden.

De politie heeft in de ochtend geprobeerd de krakers te overtuigen te vertrekken, maar zonder resultaat. Nadat ME-busjes waren gearriveerd probeerde de politie de krakers nog een keer te overtuigen. "Zij weigeren te vertrekken, daarom wordt tot ontruiming overgegaan", meldt de politie. Op een livestream die de krakers uitzenden was rond 12.15 uur te zien dat agenten aan een toegangsdeur morrelen.