Cameron Diaz vindt seks zwaar overschat

Cameron Diaz vindt dat seks een veel te prominente rol krijgt in ons dagelijks leven. "We zien nu overal in de media zogenaamd ideale seks, op een manier die gewoon niet realistisch is", zegt de actrice voor de camera van Novum Nieuws. "Seks wordt overschat. Geloof me, niemand heeft een perfect seksleven. Niemand."

"Zeker niet in elke fase van je leven, bijvoorbeeld als je al tien jaar bent getrouwd, met jonge kinderen, zoals het stel in de film", zegt de bijna 42-jarige Diaz. In haar nieuwe komedie Sex Tape geeft ze een humoristische draai aan het thema seksualiteit, als haar personage, een getrouwde moeder, een privésekstape kwijtraakt die dan op internet belandt.

"Toch lijkt er vanuit de maatschappij een enorme druk te zijn om constant goede seks te hebben, anders heeft je leven uiteraard geen kwaliteit", zegt Diaz. "Onzin, natuurlijk. Geen seks is ook prima. Blijf authentiek, pretendeer niets."

De actrice heeft zelf geen enkel voornemen om zelfs ooit een sekstape te maken. "Ik zou er nooit aan beginnen", vertelt ze, om daar schalks aan toe te voegen: "Ik ben namelijk geen Kim Kardashian. Ik heb al een carrière."

Mocht er onverhoopt toch iets pikants van haar uitlekken, dan zou Diaz daar trouwens niet moeilijk over doen. "Ik zou trots roepen: yep, dat ben ík. En tegen het grote publiek vervolgens: en jullie zijn allemaal perfect, zeker? Jullie hebben niets te verbergen?"

In Sex Tape gaat Diaz samen met haar tegenspeler Jason Segel geregeld uit de kleren. "Ik had daar totaal geen problemen mee", vertelt ze. "Voor een komedie doe ik alles, ook naaktscènes. Alles staat dan in het teken van een gulle lach. Op zulke momenten gaan al mijn principes overboord, en soms ook mijn goede smaak."

Voor Amerikaanse begrippen is Sex Tape vrij expliciet, zo erkent ook Diaz, die hier meteen een nieuwe ontwikkeling signaleert. "Ik denk dat naaktheid in films in de Verenigde Staten nu wordt geaccepteerd, omdat dit bij betaalzenders als HBO gemeengoed is geworden."

Een andere Hollywood-veteraan in Sex Tape is Rob Lowe. Best ironisch, want hij was de eerste beroemdheid van wie ooit, in 1988, een echte sekstape uitlekte. Diaz ziet de grap in Barcelona ook. Lachend: "Op de set zei hij zelfs: kom, jongens, ik zal jullie wel even uitleggen, hoe je een echt goede sekstape maakt. Zelf deed hij er dus niet moeilijk over", zegt Diaz. "En als je zijn autobiografie leest, weet je dat Rob zich niet schaamt of excuseert voor hoe hij zijn leven heeft geleefd. En zo'n attitude en ja, die ballen, daar houd ik van."

Aan het eind van dit jaar volgt nog een film met Diaz, de remake van filmmusical Annie. "De tijd dat actrices een beperkte houdbaarheid hadden is al lang voorbij", vindt Diaz. "Kijk bijvoorbeeld naar wie de Oscars krijgen, dat zijn vaak actrices als Judi Dench. Hoe ouder je bent, hoe interessanter de rollen. En het is cruciaal om te blijven beseffen hoe dankbaar je moet zijn voor een succesvolle carrière. Ik doe dat elke dag."