Brussel: Russische sancties politiek gemotiveerd

De tegensancties die Rusland tegen het Westen heeft afgekondigd, zijn 'duidelijk politiek gemotiveerd'. De Europese Commissie betreurt de maatregelen van Moskou en broedt op een 'passende reactie'. Dat meldde de commissie donderdag in een verklaring.

Brussel wil eerst de precieze inhoud van de sancties grondig bestuderen. Het Russische ITAR-TASS meldt op gezag van een Brusselse diplomaat dat de EU een klacht wil indienen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) omdat de sancties in strijd zijn met de regels van de WTO.

Brussel benadrukt in de verklaring dat de sancties van onder meer de Europese Unie tegen Rusland 'direct verband houden met de illegale annexatie van de Krim en destabilisatie in Oekraïne', in tegenstelling tot de tegenmaatregelen die de Russen nu nemen.

Onder meer de EU en de Verenigde Staten hadden Rusland sancties opgelegd gericht op de bankensector en de olie- en defensie-industrie in het land. De Russen maakten donderdag bekend een groot deel van landbouwproducten uit onder meer de Europese Unie te boycotten.