Nóg meer Rasmussen: NAVO steunt Oekraïne

Secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen roept Rusland op zijn troepen langs de Oekraïense grens terug te trekken. Dat heeft hij donderdag in Oekraïne gezegd. Rasmussen is in Kiev om de steun van de NAVO aan de Oekraïense regering te betuigen.

"We zetten de samenwerking tussen de NAVO en het Oekraïense leger voort", aldus Rasmussen. "We zijn meer gezamenlijke oefeningen van plan." Volgens Rasmussen gaat Moskou nog altijd door met het steunen van de separatisten en het 'destabiliseren van Oekraïne'.

Rasmussen werd in Kiev onderscheiden in de Orde van de Vrijheid voor zijn bijdrage aan de betrekkingen tussen Oekraïne en de NAVO en voor zijn steun aan de soevereiniteit van Oekraïne. Bij het accepteren van de prijs condoleerde de NAVO-chef de families en geliefden van de personen die tijdens het conflict in Oekraïne hun leven hebben gegeven voor de vrijheid van het land.

"Ik verzeker u dat wij Oekraïne steunen alsook zijn strijd om de principes die een samenleving vrij maken te verdedigen", aldus Rasmussen tot de Oekraïense president Petro Porosjenko. Volgens de NAVO-chef liggen de vrijheid en toekomst van Oekraïne momenteel 'onder vuur'.

In Kiev sprak Rasmussen met president Petro Porosjenko, premier Arseni Jatsenjoek, minister van buitenlandse zaken Pavlo Klimkin en parlementsvoorzitter Oleksandr Toertsjinov. Het overleg spitste zich toe op de Russische agressie tegen Oekraïne en het organiseren van een bijeenkomst van de NAVO-Oekraïne-commissie.