OekraÔne zegt wapenstilstand rampgebied op

Het staakt-het-vuren rond het gebied waar vlucht MH17 neerstortte geldt voorlopig niet. Dat heeft de Oekraïense regering donderdag bekendgemaakt. Pas als de Nederlandse en andere experts terugkomen om verder te zoeken naar stoffelijke resten van slachtoffers zal het Oekraïense leger zich er weer aan houden.

Premier Mark Rutte (VVD) maakte woensdag bekend dat de repatriëringsmissie met Nederlandse, Australische en Maleisische experts met onmiddellijke ingang werd beëindigd. Het was gezien de gevechten in het gebied te onveilig om door te gaan.

De experts moesten eerder die dag vroegtijdig terugkeren naar de basis in Soledar, zo'n tachtig kilometer verderop. Oorzaak was geweervuur in de onmiddellijke nabijheid van het zoekgebied. Nederland wil terugkeren naar het gebied zodra het weer veilig genoeg is.

De Oekraïense regering houdt vol dat haar troepen het staakt-het-vuren in ieder geval niet hebben geschonden. Die boodschap werd eerder donderdag ook nog herhaald door de woordvoerder van de Oekraïense Veiligheidsraad.

Het staakt-het-vuren werd na de ramp afgekondigd door de Oekraïense president Petro Porosjenko. Desondanks duurde het dagen voordat Nederlandse forensische experts toegang konden krijgen tot het gebied.