Olympisch medaillewinnares Ryemyen betrapt op doping

heywoodu

Atlete Mariya Ryemyen is betrapt op het gebruik van het verboden middel methandienon. Dat blijkt uit een vrijdag bijgewerkte en gepubliceerde lijst van de IAAF, de internationale atletiekfederatie. Volgens de lijst, waarop geschorste atleten staan, is de Oekraïense al op 10 januari van dit jaar betrapt en moet ze ruim twee jaar aan de kant blijven staan. Op 2 maart 2016 mag ze weer in actie komen.

Ryemyen maakte in 2012 deel uit van het Oekraïense team dat tijdens de Olympische Spelen in Londen brons veroverde op de 4 x 100 meter. Zij is de tweede loopster van dat team die geschorst is, nadat eerder de minder bekende Elyzaveta Bryzgina al een positieve test afleverde.

Ook op het wereldkampioenschap van 2011 was Ryemyen loopster in het bronzen team. Individueel kende de 26-jarige sprintster vooral Europees succes. Tijdens de Europese kampioenschappen van 2010 maakte ze deel uit van het gouden team op de 4 x 100 meter, terwijl ze twee jaar later zelf de titel pakte op de 200 meter. Daarbij versloeg ze onder andere de Nederlandse vrouwen Dafne Schippers en Jamile Samuel.

Opvallend is dat Ryemyen op 13 januari, naar nu blijkt drie dagen na de positieve test, aankondigde het indoorseizoen over te slaan. "Ik ben niet geblesseerd, voel me goed en train hard. Nadat ik al jaren zonder pauze heb getraind leek het ons nu echter beter om het indoorseizoen een keer over te slaan", sprak de Oekraïense destijds tegenover media in haar land.