Plasman kritisch over verbod Martijn

Het verbod van pedofielenclub Martijn is een te vergaande inperking van de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid op vereniging. Dat zei advocaat Peter Plasman vrijdagavond in het programma Eenvandaag. Hij vindt dat er met het verbod 'een te grote prijs' wordt betaald.

Plasman zegt dat de ideeën van de vereniging de discussie hebben vertroebeld en dat de Hoge Raad nu eigenlijk tegen de grondwet in heeft besloten om Martijn te verbieden. Volgens de advocaat wordt er alleen gerept over een mogelijk gevaar en is het de grote vraag of dat een zodanig zwaar standpunt is dat een verbod gerechtvaardigd is.

"Er is geen psychische schade door Martijn aangericht en er zijn ook geen strafbare feiten geconstateerd", aldus Plasman. "Als Martijn verdwijnt, verdwijnt dan het probleem? Dat is volgens mij niet het geval. Wat los je dan op met het verbieden van Martijn? Ik vind de prijs te hoog."

De advocaat benadrukte overigens wel dat hij zelf tegen de ideeën van Martijn is. "Iedereen vindt dat je kinderen moet beschermen en iedereen vindt de woorden van Martijn walgelijk, maar de vraag blijft of dat de prijs is die je moet betalen."

Een groep van ruim vijftig schrijvers en bekende Nederlanders riepen vrijdagochtend in een open brief aan de Volkskrant de Hoge Raad op om geen verbod op te leggen. Ook zij stelden dat een verbod de vrijheid van meningsuiting aantast en dat de kans klein is dat de ideeën van Martijn grootschalig zullen worden uitgedragen.