[pic] 'Imperialisme Poetin zorgwekkend'

Bert (superworm)

Dat de Russische president Poetin gisteren in zijn jaarlijkse vragensessie de geschiedenis van Zuidoost-Oekraïne aanhaalde, is 'een zorgwekkend signaal'. Dat stelt de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken.

De minister, Andriy Deshchytsia, geeft aan: "Het is een erg zorgwekkend signaal omdat president Poetin nu de grenzen probeert aan te passen, de grens die bestaat en internationaal erkend werd sinds de Tweede Wereldoorlog en na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie."

Poetin haalde gisteren de Russische kolonisatie van het gebied aan, die begon toen het Ottomaanse Rijk eind 18e eeuw daar de macht verloor.

De kolonie Nieuw-Rusland bestond langer dan een eeuw en gedurende die tijd werden inheemse bewoners naar Siberië gestuurd en tientallen nieuwe steden gesticht voor geïmporteerde Russische kolonisten.

Nieuw-Rusland
Nieuw-Rusland rond 1900

Poetin: "Laat me iedereen eraan herinneren dat dit Nieuw-Rusland is, om de terminologie van Tsaristisch Rusland te gebruiken." Hij gaf aan dat de regio's Kharkov, Loehansk, Donetsk en Odessa historisch onderdeel van Rusland zijn - exact de regio's die zich nu eenzijdig onafhankelijk verklaren bij monde van pro-Russische separatisten.

De Russische president vervolgt: "Dit zijn de gebieden die door de Sovjetregering aan Oekraïne geschonken werden in de jaren 1920. Ik weet bij God niet waarom ze dat gedaan hebben."

Poetins houding is kortom overduidelijk. Hoewel het gebied tussen 1200 en 1800 onder de Oekraïense en Tataarse invloedssfeer viel, stelt Poetin dat de kolonisatie tussen ruwweg 1780 en 1920 het gebied 'Russisch' gemaakt heeft.

Eenzijdig onafhankelijkheid uitgeroepen door separatisten
Eenzijdig onafhankelijkheid uitgeroepen door separatisten: 11 maart: Autonome Krimrepubliek. 18 maart: Transnistrië wil bij Rusland. 7 april: Volksrepubliek Kharkov. 7 april: Volksrepubliek Donetsk. 8 april: Parlementaire Republiek Lugansk. 16 april: Volksrepubliek Odessa.