Hoge Raad velt vonnis over pedovereniging

De Hoge Raad velt vrijdag een definitief oordeel over pedofielenvereniging Martijn. Advocaat-generaal Vino Timmerman adviseerde de Hoge Raad om Martijn te verbieden. Een advocaat-generaal is de belangrijkste adviseur van het hoogste rechtscollege in Nederland. Zijn advies wordt meestal overgenomen.

Volgens Timmerman staat vast dat de omstreden vereniging op haar website en door publieke uitingen van bestuurders het idee uitdraagt dat seksueel contact van volwassenen met jonge kinderen normaal is en dat Martijn dat contact verheerlijkt. Daarom moet Martijn verboden worden verklaard en worden ontbonden, concludeert de advocaat-generaal.

Timmerman realiseert zich dat hij hiermee inbreuk maakt op de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vereniging. Hij vindt in deze zaak echter dat het belang van de bescherming van kinderen zwaarder moet wegen.

Het gerechtshof in Leeuwarden oordeelde vorig jaar nog dat Martijn niet verboden kon worden. Van een dreigende maatschappelijke ontwrichting is geen sprake, concludeerde het hof.

Hoge Raad velt vonnis over pedovereniging
Hoge Raad velt vonnis over pedovereniging (Foto: ANP)