'Huurverhoging leidt tot financiële problemen'

Twee derde van de huurders vreest mogelijke huurverhogingen. Bijna veertig procent zegt in geldnood te komen als woningcorporaties in juli de huren verhogen, concludeert EenVandaag vrijdag na een peiling onder zevenduizend huurders die lid zijn van het opiniepanel van het tv-programma.

Van de vijfduizend bevraagde sociale huurders stelt 46 procent dat ze nu al moeite hebben om de huur te betalen. Die problemen worden alleen maar groter wanneer woningcorporaties de huren deze zomer mogen verhogen met maximaal vier tot 6,5 procent. Bij een eventuele verhoging wordt gekeken naar van het inkomen van bewoners.

Bij negen op de tien is de huur vorig jaar ook al omhooggegaan. Huurders stellen dat het leven op alle fronten duurder is geworden, maar de inkomsten achterblijven.

Het kabinet hoopt door de prijsverhoging tegen te gaan dat mensen met een relatief dikke portemonnee in een goedkope, sociale huurwoning blijven zitten. Maar van de panelleden die naar eigen zeggen een zogeheten scheefwoner zijn, denkt slechts elf procent dat de maatregel helpt. Tachtig procent ervaart geen stimulans om dan maar een ander huis te zoeken.

Woningzoekenden geven aan dat het zeer lastig is om een nieuw huis te vinden. Dat komt volgens de ondervraagden vooral door de lange wachtlijsten bij de woningcorporaties en de hoge prijzen voor een particulier huurhuis.