Obama zet vraagtekens bij akkoord Oekraïne

Harry

De Amerikaanse president Barack Obama is sceptisch over het akkoord dat donderdag over de crisis in Oekraïne is gesloten. Rusland heeft beloofd te helpen bij de de-escalatie van de spanningen in Oost-Oekraïne, maar of dat ook gaat gebeuren is volgens Obama nog maar de vraag. De Verenigde Staten en hun bondgenoten staan klaar om nieuwe sancties in te voeren als Rusland zich niet aan zijn belofte houdt.

"Ik hoop dat de daad bij het woord wordt gevoegd", zei Obama enkele uren nadat functionarissen uit de VS, Rusland, de Europese Unie en Oekraïne tot een vergelijk waren gekomen in Genève. "De vraag is nu of ze hun invloed, die ze tot dusver op een verstorende wijze hebben aangewend, gaan gebruiken om de orde te herstellen. Alleen dan kunnen de Oekraïners verkiezingen houden, hervormingen doorvoeren om het landsbestuur te decentraliseren, hun economie stabiliseren en de weg richting groei en democratie weer inslaan."

In Genève werd afgesproken dat alle partijen zich onthouden van geweld, intimidatie of provocaties. Het akkoord roept alle illegaal gewapende groepen op om hun wapens af te staan en de door hen bezette gebouwen vrij te geven. Demonstranten die met de eisen akkoord gaan krijgen amnestie, met uitzondering van personen die zich aan ernstige misdrijven schuldig hebben gemaakt. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa gaat helpen om het akkoord in de praktijk te brengen.