Verkerk hekelt mentaliteit Nederlandse tennissers

Pino112

Oud-prof Martin Verkerk heeft geen hoge pet op van de huidige generatie Nederlandse tennissers. "Op Robin Haase na modderen ze maar wat aan", sprak de Alphenaar donderdag bij de presentatie van zijn autobiografie Extreem. "Als ik naar jongens als De Bakker, Sijsling en Huta Galung kijk, denk ik: durf nou eens te investeren en risico's te nemen. Maar die jongens laten zich teveel leiden door geld."

"Zonder risico's nemen kom je er niet", vervolgt Verkerk, in 2003 finalist op Roland Garros. "Dat heb ik ook gedaan met Nick Carr. Ik ben nog anderhalf jaar met hem doorgegaan, terwijl ik niets presteerde. Maar ik heb wel durven investeren. Haase doet dat ook. Die vraagt of hij met Roger Federer mag trainen in Dubai. Belangrijk is om de juiste mensen om je heen te bouwen en een goed programma samen te stellen. Dat die andere jongens dat niet doen, verwijt ik ze."

Verkerk kende zijn hoogtijdagen in 2003 en 2004, toen hij naast de finaleplaats op Roland Garros twee ATP-titels veroverde en steeg naar de veertiende plaats op de wereldranglijst. Daarna werd hij nooit meer de oude. Danig teleurgesteld door hevig blessureleed aan zijn schouder had Verkerk drie jaar lang last van depressies. Pas de laatste jaren heeft hij zijn leven weer op de rit. Verkerk runt nu een tennisacademy in Noordwijkerhout.

Verkerk mist in de huidige generatie Nederlandse tennissers winnaarsmentaliteit. "Niets komt zomaar aanwaaien. Ik heb met Nick Carr vijf jaar echt keihard gewerkt. Die discipline zie ik in het huidige tennis niet meer terug. Na mij heeft niemand de top twintig meer bereikt. Terwijl er talent genoeg is."

De inmiddels 35-jarige Verkerk zou graag in de toekomst met de Nederlandse toppers aan de slag gaan, maar ziet het niet zover komen. "Het zou hartstikke leuk zijn als ik een van die jongens oppik en dat zou ik graag willen, maar dan wel op mijn manier. Dan heb je denk ik gelijk een probleem."