Webcamafperser in Canada aangeklaagd

Canada wil dat de Nederlander die ervan wordt verdacht een naaktfoto op internet te hebben gezet van de 15-jarige Canadese Amanda Todd wordt uitgeleverd. Het land wil de man zelf berechten. Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie heeft evenwel nog geen officieel uitleveringsverzoek ontvangen, laat een woordvoerder vrijdag weten.

De Nederlander is donderdag in Canada aangeklaagd voor onder meer afpersing en kinderlokken via internet. Of en wanneer hij wordt overgeleverd voor een rechtszaak is nog niet te zeggen, omdat hij ook in Nederland is aangeklaagd. Een eventuele straf die de 35-jarige man in Canada krijgt zou hij in Nederland kunnen uitzitten.

De advocaat van de man laat weten dat zijn cliënt zich verzet tegen uitlevering. "Hij wil in Nederland worden berecht", aldus Christian van Dijk. "Hij zit niet te wachten op uitlevering naar een vreemd land en dat is ook logisch. Het rechtssysteem is daar ook anders."

De Canadese autoriteiten verdenken de man ervan Amanda Todd te hebben overgehaald voor een webcam haar kleren uit te trekken. Hij zette daarna een foto van haar borsten op Facebook. Het meisje werd vervolgens zo gepest dat ze geen andere uitweg meer zag dan uit het leven te stappen.

De Nederlandse justitie verdenkt de man ervan tientallen slachtoffers te hebben gemaakt in onder meer Nederland, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Het Openbaar Ministerie denkt andere zaken met buitenlandse slachtoffers wel in Nederland te kunnen behandelen.

De dood van Amanda Todd werd wereldnieuws door een filmpje dat ze kort voor haar dood op Youtube zette. Door handgeschreven briefjes te laten zien vertelde ze haar verhaal.