FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 15 februari 2014

Renzi voorgesteld als nieuwe premier Italië

De 39-jarige Matteo Renzi is door zijn eigen Democratische Partij (PD) voorgedragen als premier van Italië. Dat gebeurde zaterdag tijdens gesprekken met president Giorgio Napolitano. Mogelijk maakt Napolitano de aanstelling zondag of maandag bekend, meldde het Italiaanse persbureau ANSA.

Renzi volgt dan Enrico Letta op, die deze week aftrad. Zijn eigen centrumlinkse PD had het vertrouwen in Letta opgezegd. Dat gebeurde op initiatief van partijleider Renzi die Letta al maanden met kritiek bestookte vanuit Florence, waar hij burgemeester is.

Renzi wil de oude garde van de Italiaanse politiek aan de kant schuiven en het Italiaanse politieke systeem hervormen. Hij zou de jongste premier ooit van Italië worden.

Renzi voorgesteld als nieuwe premier Italië
Renzi voorgesteld als nieuwe premier Italië (Foto: ANP)

Militaire pizza blijft straks 3 jaar goed

Het is de heilige graal van kant-en-klare maaltijden voor soldaten: een pizza die 3 jaar ongekoeld kan blijven liggen en dan nog gewoon eetbaar is. Amerikaanse militaire onderzoekers denken dat ze het recept bijna hebben.

Militairen vragen al jaren naar pizza in hun rantsoenen, aldus Jeremy Whitsitt van het militaire onderzoekscentrum Nsrdec in Massachusetts. "We zijn eindelijk de code aan het kraken om korst, kaas en vlees 3 jaar lang goed samen te laten gaan in een verpakking, zonder koeling", vertelt hij. Het geheel zou dan na 1000 dagen nog naar pizza moeten smaken, aldus de Amerikaanse legerwebsite Military Times.

Militaire pizza blijft straks 3 jaar goed
Militaire pizza blijft straks 3 jaar goed (Foto: ANP)

Uitslag AZ - FC Utrecht

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie de wedstrijd tussen AZ en FC Utrecht. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in een 1-1 gelijkspel. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

AZ

1 - 1

FC Utrecht

 21' A. Johansson    55' Toornstra 
 
 Gele kaart: Gudelj, (AZ),
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 15.489
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Reijnen
Gouweleeuw
Wuytens
Viergever
Gudelj
Ortíz (S. Poulsen/77)
Gorter (Henriksen/65)
Berghuis
A. Jóhansson
Beerens
  Ruiter
v.d. Maarel
Delpierre
Markiet
Dorda
Sarota
Ayoub (Diemers/50)
Toornstra
Oar
Agudelo (Koevermans/74)
De Ridder

[Overzicht] Uitslagen Sochi dag 8

Vandaag was de achtste dag van Olympische Winterspelen in Sochi. FOK!sport geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Geen goud voor Nederland vandaag, maar het scheelde bijzonder weinig. Op de 1.500 meter won Koen Verweij het zilver op slechts 0,003 seconde van het goud, dat ging naar de Pool Zbigniew Brodka. Het brons was er voor de Canadees Denny Morrison, die eerder deze week al zilver won op de 1.000 meter.

Historisch succes was er voor Nederland bij het shorttracken. Daar won Sjinkie Knegt brons op de 1.000 meter, wat de allereerste shorttrack medaille ooit voor ons land betekende. Hij moest de Russen Viktor An en Vladimir Grigorev voor laten gaan. Jorien ter Mors greep op de 1.500 meter met een vierde plek net naast de medailles. 

Bij het schansspringen won de Pool Kamil Stoch zijn tweede gouden medaille. Na de kleine schans was het ook op de grote schans de beste. De 41-jarige Japanner Noriaki Kasai won het zilver, het brons ging naar de Sloveen Peter Prevc.

Uitslagen finales:

Sport Onderdeel man/vrouw Goud Zilver Brons
Alpineskiën Super G vrouwen Anna Fenninger (Oos) Maria Hofl-Riesch (Dui) Nicole Hosp (Oos)
Langlaufen 4×5 km estafette vrouwen Zweden Finland Duitsland
Schaatsen 1500m mannen Zbigniew Bródka (Pol) Koen Verweij (Ned) Denny Morrison (Can)
Schansspringen Grote schans mannen Kamil Stoch (Pol) Noriaki Kasai (Jap) Peter Prevc (Slo)
Shorttrack 1500m vrouwen Yang Zhou (Chi) Suk-Hee Shim (Zko) Arianne Fontana (Ita)
Shorttrack 1000m mannen Viktor An (Rus) Vladimir Grigorev (Rus) Sjinkie Knegt (Ned)
Skeleton Individueel mannen Aleksander Tretjakov (Rus) Martins Dukurs (Let) Matthew Antoine (VS)

Medaillespiegel:

# Land
1 Duitsland 7 3 2 12
2 Zwitserland 5 1 1 7
3 Rusland 4 6 5 15
4 Canada 4 5 3 12
5 Nederland 4 4 6 14
6 Verenigde Staten 4 3 7 14
7 Noorwegen 4 3 6 13
8 Polen 4 0 0 4
9 China 3 2 0 5
10 Wit-Rusland 3 0 1 4

[Bundesliga] Schalke wint belangrijk uitduel bij Leverkusen

Schalke 04 heeft zaterdag een belangrijke uitzege geboekt bij Bayer Leverkusen. In de Bayarena werd het 2-1 voor de bezoekers. Klaas-Jan Huntelaar maakte een kwartier voor tijd de winnende treffer. Leon Goretzka had Schalke na een klein halfuur op 1-0 gezet, maar een eigen doelpunt van Felipe Santana bracht Leverkusen in de 66e minuut weer langszij.

Nummer twee Leverkusen ziet Borussia Dortmund, dat eerder zaterdag met 4-0 won van Eintracht Frankfurt, tot op een punt naderen. Schalke staat vierde met drie punten minder dan Leverkusen en twee minder dan Dortmund.

[FA Cup] Man. City ten koste van Chelsea naar kwartfinale

Manchester City heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van de FA Cup. De verliezend finalist van vorig seizoen won zaterdag thuis met 2-0 van Chelsea. De Citizens revancheerden zich daarmee voor de nederlaag eerder deze maand in competitieverband, toen Chelsea in het Etihad Stadium met een 1-0 zege aan de haal ging.

De thuisploeg had een kwartier nodig om op voorsprong te komen. Stevan Jovetic passeerde doelman Petr Cech na een pass van Edin Dzeko. Op aangeven van David Silva zorgde Samir Nasri in de 67e minuut voor de beslissing.

Chinese film krijgt Gouden Beer

De Chinese film Black Coal, Thin Ice van regisseur Diao Yinan heeft zaterdag op het 64e filmfestivals van Berlijn de Gouden Beer voor beste film gewonnen. De 40-jarige Chinese acteur Fan Liao uit dezelfde misdaadfilm kreeg de Zilveren Beer voor beste acteur.

De jury voor de toekenning van de Gouden Beer stond dit jaar onder leiding van de Amerikaanse producent en scenarioschrijver James Schamus. Hij produceerde onder meer de Oscarwinnende film Brokeback Mountain.

Vorig jaar streek de Roemeense film Child's Pose met de eer van de Gouden Beer.

Chinese film krijgt Gouden Beer
Chinese film krijgt Gouden Beer (Foto: ANP)

Van Marwijk ontslagen bij HSV

Bert van Marwijk is ontslagen als trainer van Hamburger SV. De Duitse club heeft het ontslag van zijn trainer bevestigd op zijn website.

Het ontslag van de oud-bondscoach hing al langer in de lucht. Afgelopen woensdag verloor HSV in de beker kansloos met 5-0 van Bayern München, vandaag ging het met 4-2 onderuit tegen Eintracht Braunschweig. 

"Hoewel we het tegelijk betreuren, voelden wij ons op dit moment gedwongen deze beslissing te nemen," aldus technisch directeur Oliver Kreuzer. "Wij danken Bert van Marwijk voor zijn werk."

Amerikanen nog altijd ongekend dom

Een op de vier Amerikanen weet niet dat de aarde om de zon draait. Dat blijkt uit een enquête van de National Science Foundation onder 2200 Amerikanen. Van de negen wetenschappelijke vragen die de respondenten werden voorgelegd, werden er gemiddeld 6,5 goed beantwoord.

Minder dan de helft van de ondervraagden wist dat de mens is voortgekomen uit de evolutie van diersoorten en 39 procent van de Amerikanen wist dat het universum begon met een grote explosie.

De onderzoekers zijn niet teleurgesteld over de resultaten. Ongeveer 90 procent van de ondervraagden was enthousiast over wetenschap en 1 op de 3 respondenten vindt dat de overheid wetenschap zou moeten subsidiëren.

Uitslagen Eredivisie 15/02/2014

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. ADO Den Haag won op bezoek bij Roda JC terwijl N.E.C een belangrijke overwinning boekte bij RKC Waalwijk, het werd daar 1-3. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijden.

RKC Waalwijk

1 - 3

N.E.C. Nijmegen

 6' Castelen    25' Foor 
 39' Nielsen 
 72' Higdon 
 
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: n.n.b
Arbiter: Gozubuyuk
 
Opstelling:   Opstelling:
Seda
Lamey
v. Hoevelen
Gouano
Amieux (Apau/67)
Sno
Andersen (Braber/46)
Jungschlager
Castelen
Joachim
De Ridder (Beauguel/75)
  Johnsson
Vermijl
v. Eijden
Nielsen
Conboy (Leiwakabessy/88)
Rieks
Koolwijk
Stefanik (Pálsson/53)
Jahanbakhsh (Hemlein/90 2)
Higdon
Foor

Roda JC

0 - 1

ADO Den Haag

     53' Schet 
 
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 13.997
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Kurto
Letschert
Luijckx
Ramos (Shkurtaj/78)
v. Peppen
Hupperts
Kali
Donald
Sutchuin Djoum (Bonevacia/63)
Paulissen (Hocher/81)
Pluim
  Zwinkels
Zuiverloon
Wormgoor
Bakker
Meijers
Malone
Holla (Kanon/90)
Gehrt (Kramer/88)
Schet
v. Duinen
Wildschut (v. Haaren/81)

Utopianen stelen van Humana

Onder de inwoners van Utopia blijken een aantal dieven en fraudeurs te zijn. De Utopianen zouden twee ton aan kleding voor Humana uitzoeken, maar hielden grote hoeveelheden kleding achter voor eigen gebruik.

De inwoners kregen eind deze week een stapel kleding van ruim twee ton van Humana. Humana steunt met ingezamelde textiel ontwikkelingsprojecten in Afrika. De Utopianen zouden de kleding sorteren voor de stichting, in ruil voor een klein geldbedrag.

De bewoners hebben zelf weinig kleding mee en een aantal bewoners zag hun kans schoon om er kleding tussenuit te vissen. Streamers zagen dat er kledingstukken die eigenlijk voor arme Afrikaantjes zijn bedoeld werden aangetrokken en onder de bedden verstopt. De streamers, van onder andere FOK!'s speciale Utopiaforum, mailden massaal naar Humana.

Vanuit Humana werd er met een standaard mail geantwoord, maar dat werden ze al snel zat. Zaterdagmiddag belde de directeur van Humana de Utopianen op om te zeggen de samenwerking te stoppen. Volgens hem zouden er mensen zijn die hebben gezien dat kleding werd vervangen door hout en stenen om aan het hetzelfde marge gewicht te komen.

Na deze mededeling snelde bewoonster Andrea snel naar haar bed om vervolgens de grote berg gehamsterde kleding onder haar bed terug te leggen. Een aantal bewoners zijn nu woedend dat streamers zo'n grote rol in de samenwerkingsverbanden tussen bedrijven kunnen hebben en deze kunnen slopen.

Uitslag FC Twente - Vitesse

In Enschede speelde FC Twente tegen Vitesse. De thuisclub won met 2-0. FC Twente nadert koploper Ajax nu tot op één punt. Vitesse blijft op vijf punten staan van Ajax. Hieronder vind je naast de uitslag van dit duel ook de bijbehorende karakteristieken.

FC Twente

2 - 0

Vitesse

 55' Castaignos
 78' Tadic
   
 
 Gele kaart: Eghan (FC Twente), Leerdam, Vejinovic (Vitesse)
 Rode kaart: v.Aanholt (60) (Vitesse)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 29.900
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Rosales
Martina
Bjelland
Koppers
Ebecilio
Gutiérrez
Eghan (Börven/65)
Tadic
Castaignos (Djordjevic/86)
Promes
  Velthuizen
Leerdam
Kashia
v.d.Heijden
v.Aanholt
Pröpper
Vejinovic
Atsu (Labyad/72)
Ibarra (Traoré/72)
Havenaar
Piazón (v.d.Struijk/65)

Anti porno film

Het boek 'Every young man's battle' is een regelrechte bestseller in de VS. Het is een handleiding over hoe je niet moet masturberen, en porno moet mijden. Want zoals jullie weten is sex EVIL tenzij je na het trouwen seks hebt in missionarispositie in het donker 'for the sole purpose of procreation'. Vandaar ook dat het alleen een battle is voor jonge (ongetrouwde) mannen. Thank god! Anyway, er is nu ook een speelfilm van (only in the America!), met als 'bad guy' een mollige jongen die graag samen met zijn vrienden wil fappen. Kijk hier hoe iemand een aardige rant geeft n.a.v. de trailer. 

Stoch wint opnieuw, Kasai eindelijk in de prijzen

Kamil Stoch heeft ook de wedstrijd op de grote schans op zijn naam geschreven. De Pool deed dat eerder op de normale schans en was ook nu de beste. Het zilver ging naar de 41-jarige Noriaki Kasai, die de Sloveen Peter Prevc voor wist te blijven.

Na de eerste ronde stond Stoch vrij ruim aan de leiding, gevolgd door Kasai en de Duitser Severin Freund. Daarna volgde al een groot gat, met Prevc op de vierde plek en de rest daar nog ver achter. De omstandigheden waren zeer wisselend, met tegenwind voor de ene springer en meewind voor de ander. De grootste slachtoffers van de omstandigheden waren Thomas Morgenstern uit Oostenrijk en de Duitser Andreas Wellinger.

In de tweede en beslissende ronde ging Marinus Kraus lange tijd aan de leiding. Ook nu waren de omstandigheden weer verre van ideaal, en de Duitser kon daar goed van profiteren. Hij klom uiteindelijk van plek 24 naar de zesde plaats. De strijd om de medailles was bijzonder spannend. Prevc liet een goede sprong zien, waarna Freund het niet waar kon maken en zijn plek op het podium verloor. Vervolgens slaagde Kasai er opnieuw in om een geweldige sprong te laten zien, waardoor hij zeker was van het zilver. Stoch leek vervolgens nog wat tegen te vallen, maar hij hield genoeg over om opnieuw het goud voor zich op te eisen.

Voor Kasai was het een emotioneel moment. Al in 1989 maakte hij zijn debuut op het wereldkampioenschap, en in Sochi stond hij voor de zevende keer aan de start van de Olympische Spelen. Hij haalde echter slechts één keer een medaille, zilver met het team in 1994. Bij de Spelen in eigen land in 1998 werd hij niet geselecteerd voor het, zo later bleek, gouden team. Lees meer over de fantastische carrière van Kasai in onze special.

CAR-christenen willen wapens niet kwijt

Het ontwapenen van militiestrijders heeft in de Centraal-Afrikaanse Republiek geleid tot spanningen. Thierry Lebère van de christelijke anti-Balaka-militie zei zaterdag een fel tegenstander te zijn van ontwapening en eist dat ook gewapende moslims hun wapens moeten inleveren. Jean-Pierre Sadou van de Afrikaanse vredesmissie in de CAR zei dat er driehonderd militairen zijn ingezet om de christelijke militiestrijders te ontwapenen.

De anti-Balaka-militie pleegde in december een couppoging, nadat begin vorig jaar islamitische rebellen de macht hadden gegrepen. De islamitische rebellen gingen zich te buiten aan geweld tegen de bevolking, maar de christelijke tegenbeweging ging zo mogelijk nog gewelddadiger te werk.

Inmiddels zijn tienduizend moslims op de vlucht geslagen uit vrees voor het geweld van de christelijke strijdgroepen en lynchpartijen. Eerder deze week noemde mensenrechtenorganisatie Amnesty International de exodus van moslims nog een 'etnische zuivering'.

GTA: San Andreas nu te koop voor Windows Phone

Wanneer er gepraat wordt over mobiel gamen komen een heleboel namen direct bovendrijven. Zoals Angry Birds, Asphalt, Plants vs Zombies, Flappy Bird enzovoort. Dit soort games zijn ontwikkeld voor mobiel gamen.

Maar er zijn ook games die gemaakt zijn voor de pc of voor een PlayStation of Xbox. Deze games zijn later overgeheveld door middel van een port naar de mobiele platforms. Dit soort games zijn vaak toppers en worden vele miljoenen malen verkocht.

De laatste aanwinst voor Windows Phone heeft eigenlijk geen verdere introductie nodig, het is namelijk een van de beste GTA’s ooit gemaakt. GTA: San Andreas was al gereleasd voor Android en iOS.

Curlingdames Canada zeker van halve finale

De Canadese curlingvrouwen zijn op de Olympische Spelen van Sochi al zeker van een plaats in de halve finale. De winnaars van het zilver vier jaar geleden in Vancouver versloegen zaterdag Rusland met 5-3 en hebben na zeven duels nog altijd geen wedstrijd verloren. In de groepsfase spelen de tien deelnemers allemaal een keer tegen elkaar.

Zweden heeft een goede kans om net als Canada de laatste vier te bereiken. De titelverdediger won met 7-6 van de Verenigde Staten en staat nu op vijf zeges. China, dat in Vancouver brons pakte, verloor verrassend met 9-6 van laagvlieger Denemarken. Zwitserland won met 8-6 van Groot-Brittannië.

Uitslagen

Land Land Uitslag
China Rusland 5-3
Verenigde Staten Zweden 6-7
Groot-Brittannië Zwitserland 6-8
Denemarken China 9-6

Stand

# Land Gespeeld Gewonnen Verloren
1 Canada 7 7 0
2 Zweden 7 5 2
3 China 7 4 3
3 Groot-Brittannië 7 4 3
3 Zwitserland 7 4 3
6 Rusland 7 3 4
7 Japan 6 2 4
7 Zuid-Korea 6 2 4
9 Denemarken 7 2 5
10 Verenigde Staten 7 1 6

Programma - Sessie X - Zondag 06:00 (Nederlandse tijd)

Land Land
Verenigde staten Canada
Zweden Rusland
Groot-Brittannië Zuid-Korea
Japan Zwitserland

Kromowidjojo twaalfde tussen mannen op 100 vrij

Ranomi Kromowidjojo heeft op de 100 meter vrije slag haar debuut gemaakt tussen de mannelijke zwemmers. De olympisch kampioene finishte bij de KNZB Challenger in Drachten als twaalfde in een tijd van 54,51 seconden. Er deden 62 Nederlandse zwemmers mee.

Waar Kromowidjojo bij de vrouwen tot de wereldtop behoort, moest ze de beste mannen zaterdag ruim voor laten gaan. De winst ging naar Jasper van Mierlo in 51,79.

Femke Heemskerk verbeterde het Nederlands record op de 200 meter wisselslag. Ze scherpte haar eigen toptijd met 0,20 tellen aan tot 2.12,93 minuten. Kromowidjojo was in 1.00,28 de beste op de 100 meter vlinderslag, waarop ze wel gewoon tussen de vrouwen aantrad.

De 200 meter vrije slag was een prooi voor Sebastiaan Verschuren en Inge Dekker. Verschuren snelde in Zwemcentrum De Welle naar 1.50,14. Voor Dekker was 2.00,77 genoeg om te winnen. Dekker won ook de 50 meter vlinderslag in 26,31.

Van Mierlo was naast zijn winst op de 100 vrij ook de beste op de halve afstand. Met 22,83 bleef hij Verschuren voor. Moniek Nijhuis was van de partij op de 100 meter schoolslag. Ze was met 1.08,55 duidelijk een maatje te groot voor de concurrentie.

Bij de KNZB Challeger krijgen regionale zwemmers de kans om het op te nemen tegen de Nederlandse top. De Challengers worden een paar keer per jaar gehouden.

Halep en Kerber finalisten in Doha

Simona Halep (7) en Angelique Kerber (6) staan zondag in de finale van het WTA-toernooi van Doha. Op het Qatarese hardcourt was de Roemeense Halep met 7-5 en 6-2 te sterk voor de als tweede geplaatste Agnieszka Radwanska uit Polen. De Duitse Kerber was met 6-1 en 7-6 (6) Jelena Jankovic (5) uit Servië de baas.

Voor Halep is het de tiende finaleplaats in haar loopbaan. Na in 2010 en 2011 de finale in Fes te hebben verloren en in 2012 de eindstrijd in Brussel, kende de Roemeense vorig jaar haar doorbraak. Ze won toen in Neurenberg, Rosmalen, Boedapest, New Haven, Moskou en Sofia.

Ook Kerber speelt haar tiende eindstrijd. Zij won in 2012 in Kopenhagen en Parijs en vorig jaar in Linz. Ze stelde daar zes nederlagen in finales tegenover, waaronder eerder dit jaar in Sydney.

Puin daken Breda grotendeels opgeruimd

De gemeente Breda heeft de straat waar zaterdagochtend de daken van negen woningen werden geblazen weer vrijgegeven. Het puin is grotendeels opgeruimd. Aan herstelwerkzaamheden van de huizen wordt de laatste hand gelegd, meldt de gemeente.

De ravage werd zaterdagochtend veroorzaakt door de harde wind. Niemand raakte gewond maar de huizen en geparkeerde auto's aan de Acaciastraat liepen wel schade op. Hoe groot de schade precies is, wordt nog geïnventariseerd.

Burgemeester van Breda Peter van der Velden (PvdA) is zaterdagmiddag langs geweest om de schade met eigen ogen te bekijken. Ook sprak hij met de gedupeerden. "Ik leef erg mee met de gedupeerden. Je huis hoort een veilige haven te zijn", zegt Van der Velden in een verklaring. "Vannacht bleek dat voor de getroffenen niet zo te zijn. Veel bewoners zijn erg geschrokken van wat er is gebeurd. Het is een wonder dat er geen slachtoffers zijn gevallen."

Sochi dag 9, de leukste tweets

Elke dag verzamelen we hier op FOK!sport de leukste tweets over de Olympische Spelen in Sochi. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten op Twitter zie je hieronder.

Vandaag veroverden weer twee Nederlanders een medaille. Alleen hadden beide medailles een totaal ander gevoel. De bronzen medaille voor Sjinkie Knegt was de eerste medaille voor Nederland bij het shorttrack ooit:

Knegt krijgt nu ook een plekje op de Wall of Fame:

Knegt wist vroeger zelfs Rintje Ritsma achter zich te laten:

De zilveren medaille voor Koen Verweij op de 1500 meter had in eerste instantie een zure bijsmaak. De schaatser kwam slechts drie duizendste tekort voor de gouden medaille. Verweij was daarom vooral teleurgesteld na zijn race:

En hoeveel was het verschil nu precies?:

Er was veel steun voor Verweij op Twitter:

De zilveren medaille op de 1500 meter was wel een mijlpaal in de Nederlandse sportgeschiedenis:

De Canadese ploeg vond hun nieuwe favoriete tv-zender:

Tijdens de 1500 meter in de Adler Arena was er een paar honderd meter verderop een fantastische ijshocheywedstrijd gaande. De Russen en de Amerikanen speelden een veel besproken duel. De Amerikaanse tv-zender NBC vatte de wedstrijd perfect samen:

Ondertussen blijft het zomers in Sochi:

De gebroeders Mulder hadden weer een spelletje gevonden waarin ze het tegen elkaar op konden nemen:

En zelfs Twitter is een wedstrijdje voor de heren:

Er was vandaag een heuse miss aanwezig op het olympisch park:

In de Adler Arena was er een extra Nederlands tintje vandaag, Kleintje Pils vermaakte het publiek tussen de ritten door met hun muziek:

De Britse ploeg kreeg op een hele speciale manier steun van twee Britse olympiërs die in Londen meededen aan de Zomerspelen:

De voorbereiding is voor alle sporters anders. Zo bereiden de shorttrackers zich voor:

En zo gaat dat bij de langlaufsters:

Spekman boos op VVD en D66

PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman heeft zaterdag op het congres van zijn partij in Breda uitgehaald naar VVD en D66, twee partijen waarmee de sociaal-democraten landelijk samenwerken. Maar in de gemeenten verwacht Spekman weinig heil van deze twee partijen.

In zijn ogen snijden VVD en D66 in de verkiezingsprogramma's voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart veel te fors in armoedebestrijding en volkshuisvesting. ,,D66 wil de helft van de sociale woningbouw in Amsterdam afschaffen."

Spekman valt uit naar VVD en D6
Spekman zegt 'duuuuuuuuh' tegen RTL Nieuws (Foto: ANP)

Hoogbejaarde dood in vriezer

Italiaanse agenten hebben zaterdag het lijk van een 94-jarige vrouw aangetroffen in een vriezer. Dat gebeurde in een woning in de Zuid-Italiaanse plaats Delianuova, waar de vrouw samenleefde met haar 51-jarige zoon.

Buren vertelden dat ze Maria Musitano al ongeveer een jaar niet hadden gezien. Haar zoon vertelde nooit waarom zijn moeder niet meer buiten kwam.

Volgens de politie stonk het sterk in de woning. Ze probeert te achterhalen wanneer de vrouw precies is overleden. De zoon wordt ondervraagd, meldde persbureau ANSA.

94-jarige Italiaanse dood in vriezer
Dit zijn ziekenhuisbedden met blauwe matrashoezen of iets dergelijks (Foto: ANP)

[Primera Division] Bliksemstart helpt Atlético langs Valladolid

Atlético Madrid heeft zaterdag een ruime overwinning geboekt in de Primera Division. De ploeg van coach Diego Simeone was thuis met 3-0 te sterk voor Real Valladolid. Na vier minuten stond het al 2-0 door goals van Raul Garcia en Diego Costa. Een kwartier voor tijd zorgde Diego Godin voor het slotakkoord.

Toby Alderweireld speelde de hele wedstrijd mee bij Atletico, dat nu zestig punten heeft uit 24 duels. Barcelona en Real Madrid kunnen later dit weekeinde weer langszij komen. De Catalanen nemen het zaterdagavond in eigen huis op tegen Rayo Vallecano. Real gaat zondag op bezoek bij Getafe.

Van bouwen naar Legoklussen

Eerst maar even iets luchtigers. Over de dagelijkse activiteit van een onzer zonen. Hij zat al jaren in de bouw, eerst als bouwvakker, later als uitvoerder. Hij beleefde van alles, van ouwe zooi opknappen in hartje Utrecht tot het bouwen van een enorme villa in het Gooi. Maar het bloed kruipt weer eens waar het niet gaan kan, hij wilde zelfstandig verder. En dan in een niche die velen bouwboeren eigenlijk niet aandurven: prefab bouwen.

[FA Cup] Bekerhouder Wigan naar kwartfinale

Wigan Athletic heeft de kwartfinale van de FA Cup bereikt. De club uit de Engelse tweede divisie zorgde voor een verrassing door uit met 2-1 te winnen van het in de Premier League uitkomende Cardiff City. Wigan beleefde vorig jaar een seizoen van uitersten door zowel de FA Cup te winnen als uit de Premier League te degraderen.

In Wales kwam Wigan na een kwartier spelen door een goal van Chris McCann op voorsprong. Na de 1-1 van Frazier Campbell kroonde Ben Watson zich nog voor rust tot matchwinner.

Wigan wordt niet de enige club bij de laatste acht die niet op het hoogste niveau uitkomt. In de achtste finales staan onder meer de duels Sheffield Wednesday (2) - Charlton Athletic (2) en Sheffield United (3) - Nottingham Forest (2) op het programma. Ook Brighton & Hove Albion (2), dat maandag aantreedt tegen Hull City, is nog in de race.

Turken vechten met Koerden

Koerdische demonstranten zijn zaterdag in diverse steden in het zuidoosten van Turkije slaags geraakt met de politie. De betogers waren de straat opgegaan om arrestatie van PKK-leider Abdullah Öcalan te herdenken. De leider van de Koerdische Arbeiderspartij werd vijftien jaar geleden opgepakt.

Volgens het Turkse persbureau Dogan zette de politie traangas en waterkanonnen in om de betogers uiteen te jagen. Daarop begonnen sommige betogers stenen, vuurwerk en molotovcocktails naar de agenten te gooien. In Silopi vloog een politieauto in brand en in Sirnak raakte een betoger gewond toen hij werd geraakt door een molotovcocktail.

Öcalan werd in 1999 in Kenia opgepakt en uitgeleverd aan Turkije waar hij een levenslange gevangenisstraf uitzit. De Koerdische betogers demonstreerden tegen het feit dat Öcalan nog altijd vastzit. In 2012 werd een begin gemaakt met onderhandelingen tussen Öcalan en de Turkse autoriteiten. Het overleg heeft tot doel een einde te maken aan het conflict tussen de Turkse autoriteiten en de Koerdische rebellen.

Water op rantsoen in Brazilië

In meer dan honderdveertig Braziliaanse steden is het water op rantsoen gegaan. Dat blijkt uit een onderzoek van dagblad Folha de Sao Paulo. Het land heeft te kampen met de ergste droogte in tientallen jaren.

In totaal treft het waterrantsoen zo'n zes miljoen mensen in 142 steden. Stuwmeren, rivieren en stroompjes zijn in twintig jaar niet zo droog geweest. In sommige steden is het water zo schaars dat er maar dertien uur per drie dagen water uit de kraan komt.

Lavillenie breekt legendarisch wereldrecord Bubka

Hoogspringer Renaud Lavillenie heeft het onaantastbaar geachte wereldrecord van Sergey Bubka verbroken. De Fransman deed dat tijdens indoorwedstrijden in het Oekraïnse Donetsk, uitgerekend de plaats waar Bubka over 6,15 meter sprong. Lavillenie kwam één centimeter hoger dan zijn legendarische voorganger. 

Lavillenie, regerend olympisch kampioen, liet eerder in het seizoen al zien in grootse vorm te verkeren. In Bydgoszcz kwam hij in januari al tot 6,08 meter, een hoogte die behalve Bubka nog nooit iemand bedwongen had. Het record van Bubka, gesprongen op 21 februari 1993, heeft bijna 21 jaar gestaan. De Oekraïener heeft met 6,14 meter nog wel het outdoorrecord in handen.

Renaud Lavillenie, nieuwe houder van het wereldrecord hoogspringen (Foto: PRO SHOTS/GEPA)
Renaud Lavillenie, nieuwe houder van het wereldrecord hoogspringen (Foto: PRO SHOTS/GEPA)

De nu al historische sprong van Lavillenie (Bron: YouTube)

Halina Reijn zoekt nieuwe liefde via De Volkskrant

Halina Reijn heeft zaterdag in De Volkskrant een soort contactadvertentie gezet om een leuke man te vinden. De krant bezocht het huis van de actrice voor de rubriek Eindelijk Weekend en Reijn maakte van de gelegenheid gebruik door een oproep te plaatsen.

"Zullen we maar meteen een contactadvertentie van dit stukje maken? Ach ja, waarom niet, wie weet hoe een koe een haas vangt", aldus Reijn. De actrice is op zoek naar een 'lieve, intelligente en een tikje getormenteerde man'. De droomman van de 38-jarige Reijn moet daarnaast op Sean Penn lijken en houden van de tv-serie The Wire en 'gangsterrap'.

Mannen die schrijven, krijgen daar ''s lands grootste toneeltalent' en een 'hoer, maagd en madonna ineen' voor terug. "Een vrouw die van zorgen houdt en die bij de liefde op slag verandert in een flemende puber", leest de advertentie verder. Reijn had meerdere serieuze relaties. Ook werd vorig jaar gefluisterd dat ze het gezellig had met Edgar Davids.

Nys wint Superprestige voor 13e keer

Sven Nys heeft zaterdag voor de 13e keer in zijn carrière het klassement van de Superprestige gewonnen. De Belgische veldrijder werd in Middelkerke derde in de laatste wedstrijd uit de reeks. Dat bleek genoeg om zijn landgenoot Niels Albert, de leider in het klassement tot zaterdag, te passeren. Albert kwam als zevende over de finish.

Nys en Albert eindigden in het klassement met een gelijk aantal punten, maar omdat Nys vaker won schrijft hij ook de eindzege op zijn naam. De veldrit in Middelkerke werd gewonnen door Tom Meeusen. Hij klom daardoor naar de derde plek in het klassement en zorgde zo voor een volledig Belgisch podium.

Nys wint Superprestige voor 13e keer
Nys wint Superprestige voor 13e keer (Foto: ANP)

Tretiakov pakt skeletongoud voor eigen publiek

Alexander Tretiakov heeft op de skeleton zijn riante uitgangspositie weten te verzilveren en de olympische titel gepakt. De Rus lag na de eerste dag al op de eerste plek, met een ruime voorsprong op de favoriet Martins Dukurs uit Letland. Dukurs behield zijn positie en en werd tweede.

In de derde run, de eerste van zaterdag, was Dukurs voor het eerst de snelste. Hij kon echter maar 0,02 seconden goedmaken op Tretiakov. De achterstand van de vijfvoudig World Cup-kampioen was daarmee nog altijd meer dan een halve seconde. De Amerikanen Matthew Antoine en John Daly wisselden van positie, Antoine ging naar de derde plek.

De beslissende run leek de strijd om het brons nog wat overhoop te gooien. Tomass Dukurs, de broer van Martin, leek vijfde te worden, totdat Daly een fout maakte. De Amerikaan gleed bij de start met zijn slee uit het spoor, en kon zich nog net op de slee houden. Hij was wel direct kansloos voor een goede klassering en werd slechts vijftiende. Antoine wist zijn plek echter wel vast te houden en pakte het brons.

Martins Dukurs liet opnieuw een goede run zien, maar net als in de eerste en tweede runs was Tretiakov opnieuw sneller. De Rus, regerend wereldkampioen en goed voor olympisch brons in Vancouver 2010, maakte geen enkele fout en won met een voorsprong van maar liefst 0,81 seconden. Voor de familie Dukurs was de uitslag extra zuur, want ook vier jaar geleden werd favoriet Martins slechts tweede. Tomass, ook destijds al een wereldtopper, moest voor de tweede keer genoegen nemen met de ondankbare vierde plek.

Dubbelslag Cummings in Ronde van Middellandse Zee

De Britse wielrenner Stephen Cummings heeft zaterdag de vierde etappe in de Ronde van de Middellandse Zee gewonnen. De renner van BMC raffelde de 18,2 kilometer lange tijdrit af in 24,27 seconden en was daarmee vier tellen sneller dan Riccardo Zoidl uit Oostenrijk (Trek).

De Duitse sprinter John Degenkolb (Giant-Shimano) werd 41e op 1.28 minuten en verloor de leiding. De Duitser had de eerste drie etappes gewonnen, maar zakt nu weg. Cummings is de nieuwe leider.

Derde wereldrecord voor Dibaba in februari

Atlete Genzebe Dibaba heeft voor de derde keer in vijftien dagen een wereldrecord gelopen. De 23-jarige Ethiopische snelde zaterdag bij de Indoor GP van Birmingham naar een toptijd op de twee Engelse mijlen van 9.00,48 minuten. Daarmee was ze bijna zes seconden sneller dan het oude record uit 2009.

Dibaba vestigde eerder deze maand al een nieuwe wereldrecord op de 1500 en 3000 meter. In het Duitse Karlsruhe liep ze naar 3.55,17 op de 1500 meter. Op de dubbele afstand zette ze in Stockholm een tijd neer van 8.16,60.

[Bundesliga] Van Marwijks HSV verliest ook van hekkensluiter

De dagen van Bert van Marwijk als trainer van Hamburger SV lijken geteld. De oud-bondscoach van Oranje, die in september werd aangesteld, ging zaterdag met zijn ploeg met 4-2 onderuit bij hekkensluiter Eintracht Braunschweig. Voor HSV is het al de achtste competitienederlaag op rij. De ploeg staat onder de degradatiestreep, slechts een puntje boven Braunschweig.

Felix Magath werd deze week al gepolst om Van Marwijk op te volgen. De Duitse trainer liet echter weten geen interesse te hebben en koos voor het Engelse Fulham. In Duitse media zingen nu de namen van Mirko Slomka en Thomas Schaaf rond als mogelijke vervangers van Van Marwijk, die eerder al aangaf dat de wedstrijd tegen Braunschweig cruciaal zou worden.

HSV, dat nog nooit degradeerde uit de Bundesliga, stond in Braunschweig halverwege nog met 1-0 voor. Na rust eiste de Congolese spits Domi Kumbela echter met drie doelpunten de hoofdrol voor zich op. Diep in blessuretijd zorgde Jan Hochscheidt voor de definitieve beslissing. Bij HSV werd Rafael van der Vaart kort na rust gewisseld. Ola John speelde bijna de hele wedstrijd mee.

Bovenaan in de Bundesliga voldeden Bayern München en Borussia Dortmund aan de verwachtingen. Met Arjen Robben in de basis won Bayern thuis met 4-0 van SC Freiburg, Dortmund was met dezelfde cijfers te sterk voor Eintracht Frankfurt. Bayern heeft een voorsprong van maar liefst zeventien punten op nummer drie Dortmund.

Borussia Mönchengladbach, dat vijfde staat, speelde met 1-1 gelijk bij Werder Bremen. TSG Hoffenheim versloeg VfB Stuttgart met 4-1.

Ter Mors voor de dweil op 1500m, Van Beek in slotrit

Jorien ter Mors zal zondag als eerste Nederlandse in actie op komen op de 1500 meter. In de negende rit neemt de geboren Enschedese het op tegen Ayaka Kikuchi uit Japan. Ter Mors reed zaterdag bij het shorttracken de 1500 meter en werd op dat onderdeel vierde.

Marrit Leenstra rijdt in de dertiende van achttien ritten ook tegen een Japanse. Zij treft Maki Tabata. Na rit veertien met Heather Richardson uit de VS en de Duitse Monique Angermüller is Ireen Wüst in rit vijftien aan de beurt. Zij treft Ida Njåtun uit Noorwegen.

In rit zestien rijden de Poolse Katarzyna Bachleda-Curus en Yuliya Skokova tegen elkaar en in rit zeventien starten de Amerikaanse Brittany Bowe en Ekaterina Lobysheva uit Rusland. Lotte van Beek zal het in de slotrit opnemen tegen de vijfvoudig olympisch kampioene Claudia Pechstein. 

Volledige loting

Rit Binnenbaan Land Buitenbaan Land
1 Ekaterina Ajdova Kaz Vanessa Bittner Oos
2 Jelena Peeters Bel Kim Bo-Reum ZKo
3 Noh Seon-Yeong ZKo Zhao Xin Chi
4 Yang Shin-Young ZKo Brianne Tutt Can
5 Hege Bøkko Noo Olga Fatkulina Rus
6 Li Qishi Chi Misaki Oshigiri Jap
7 Kali Christ Can Gabriele Hirschbichler Dui
8 Christine Nesbitt Can Jilleanne Rookard VS
9 Jorien ter Mors Ned Ayaka Kikuchi Jap
10 Nana Takagi Jap Natalia Czerwonka Pol
11 Yekaterina Shikhova Rus Luiza Zlotkowska Pol
12 Brittany Schussler Can Karolína Erbanová Tsj
13 Marrit Leenstra NED Maki Tabata Jap
14 Heather Richardson VS Monique Angermüller Dui
15 Ireen Wüst NED Ida Njåtun Noo
16 Katarzyna Bachleda-Curuś WRu Yuliya Skokova Rus
17 Brittany Bowe VS Ekaterina Lobysheva Rus
18 Claudia Pechstein Dui Lotte van Beek NED

Rusland en Taliban herdenken einde oorlog

Het is zaterdag precies 25 jaar geleden dat de toenmalige Sovjet-Unie zich terugtrok uit Afghanistan. In Rusland en Afghanistan werd het einde van de Afghanistan-oorlog herdacht. De Russische minister van defensie Sergej Sjoigoe prees de oorlogsveteranen, terwijl de Taliban opriepen om de Amerikaanse legermacht in Afghanistan te verdrijven.

De Sovjet-Unie trok op 25 december 1979 Afghanistan binnen. De oorlog zou ruim negen jaar duren. Uiteindelijk werd de oorlog door het Sovjet-parlement, op initiatief van Michail Gorbatsjov bestempeld als een mislukking en werd het leger teruggetrokken. De laatste Sovjet-militair vertrok op 15 februari 1989 uit Afghanistan. Meer dan veertienduizend militairen vonden de dood en nog eens vijftigduizend liepen verwondingen op.

Sjoigoe sprak zijn waardering uit voor de heldenmoed van de Sovjet-militairen en zei dat de ervaring die destijds is opgedaan goed van pas komt voor vredesmissies en contraterrorisme.

In Afghanistan zei Talibanwoordvoerder Qari Yousef Ahmadi dat de Sovjet-militairen onschuldige mensen hebben vermoord en 'ons land hebben verwoest'. "We vochten echter terug en wisten ze te verslaan", aldus Ahmadi. Hij beschuldigde de Verenigde Staten ervan dezelfde fout te hebben gemaakt als de Sovjet-Unie toen Amerikaanse militairen het land binnenvielen. Volgens hem moet de Afghaanse bevolking 'net zo omgaan met de aanvallers van vandaag, zoals ze met de aanvallers van gisteren omgingen'. "Er is geen verschil tussen onze strijd van gisteren en die van vandaag."

Dubbel gevoel bij Tuitert na goede race op 1500

Mark Tuitert werd zaterdag onttroond als olympisch kampioen op de 1500 meter, maar was toch te spreken over zijn rit. De schaatser van Team Beslist reed 1.45,42 en was net iets sneller dan vier jaar geleden in Vancouver. "Het is mijn snelste tijd ooit op een laaglandbaan, maar de verschillen zijn ontzettend klein", zei hij tegen de NOS.

"Ik had de 1500 meter heel hoog op mijn lijstje staan", liet Tuitert weten. "Ik was heel rustig, heel ontspannen en wist dat ik alles uit mijzelf kon halen. Ik heb nergens iets laten liggen. Als je dan verslagen wordt door jongens die op dit moment beter zijn moet je daar mee leren leven. Maar het komt wel hard aan."

Tuitert deelt een kamer met ploeggenoot Michel Mulder, die al goud pakte op de 500 meter en het brons ophaalde op de 1000 meter. "Straks ben ik de enige die hier zonder medaille naar huis gaat. Brons was voor mij ook een overwinning geweest. Het doet even pijn, maar voor Koen denk ik nog meer", had hij oog voor Verweij, die drie duizendsten te kort kwam voor het goud.

"Dit is topsport", was een emotionele Tuitert eerlijk. "Ik had hier heel graag een medaille willen winnen, maar ik mag heel blij zijn dat ik al een keer olympisch kampioen ben geworden. Daar ben ik dolblij mee."

Rus onderuit in kwalificaties Rio de Janeiro

Tennisster Arantxa Rus is in de eerste kwalificatieronde van het WTA-toernooi in Rio de Janeiro gesneuveld. De Monsterse ging zaterdag in twee tiebreaks onderuit tegen Melanie Klaffner uit Oostenrijk: 6-7 (1) en 6-7 (6). Rus was als achtste geplaatst bij het kwalificatietoernooi in Brazilië.

In de eerste set stond Klaffner een break voor en serveerde ze op 6-5 voor de winst in de set. De nummer 179 van de wereld, 24 plaatsen lager dan Rus, leverde haar opslag in, maar sloeg in de tiebreak toch toe. In de tweede set regende het breaks, maar geen van beide vrouwen kon een break bestendigen. De tiebreak was nu veel spannender, maar weer ging de zege naar Klaffner.

Verloofde Leenstra stopt met schaatsen

De Italiaanse schaatser Matteo Anesi heeft zijn laatste race gereden. Dat schreef hij zaterdag op Twitter nadat hij aan de olympische 1500 meter had meegedaan. "Hier in Sochi heb ik mijn loopbaan beëindigd", meldt de 29-jarige Italiaan, die verloofd is met Marrit Leenstra. "Iedereen bedankt: teamgenoten, familie, tegenstanders, trainers, fysiotherapeuten, vrienden. Het was een geweldige rit."

Anesi vierde zijn grootste successen met de Italiaanse achtervolgingsploeg. Op de Olympische Spelen in Turijn veroverde hij samen met Enrico Fabris en Ippolito Sanfratello goud op dat onderdeel. In 2005 en 2008 grepen de Italianen zilver op de achtervolging bij het WK afstanden.

Teleurgestelde Verweij: "dit is mijn plek niet"

Koen Verweij kon kort na de 1500 meter in Sochi nog niet genieten van zijn zilveren medaille. "Ik voel me niet echt blij, terwijl dat misschien wel zou moeten", zei de TVM-schaatser voor de camera van de NOS. Hij finishte drie duizendste van een seconde achter de Pool Zbigniew Brodka. "Dit is gewoon mijn plek niet."

"Ik heb hier een heel jaar op getraind en had het gevoel dat ik klaar was om te winnen", stelt de Noord-Hollander, die ook over zijn race weinig te spreken was. "Hier kan ik niets mee. Ik verlies hier en dat wilde ik niet. Op het laatste rechte stuk ben je dan aan het stuntelen en pers je er nog wat uit. Het ziet er waarschijnlijk niet uit. Misschien had ik wel rustiger moeten blijven."

Verweij straalde niet vreemd weinig plezier uit op het podium. Dat ontging ook Brodka niet. "Ik zei tegen hem: sorry, zo is de sport", liet de Pool weten.

Darter Van den Bergh niet opgewassen tegen King

Darter Dimitri van den Bergh kan zijn campagne op de Dutch Dart Masters niet vervolgen. Hij verloor in de tweede ronde van Mervyn King met 6-0. De qualifier won vrijdag in de eerste ronde nog van Josh Payne. 

Kim Huybrechts verloor in Veldhoven van Michael Mansell met 6-4. Paul Nicholson verloor met dezelfde cijfers van Jarkko Komula. Wes Newton won met 6-1 van Dean Winstanley. 

Vanavond zijn er nog acht partijen uit de tweede ronde. Michael van Gerwen speelt tegen Steve Maish, Christian Kist treedt aan tegen Kevin Painter en Vincent van der Voort zal het opnemen tegen Gary Anderson. 

Uitslagen tweede ronde Dutch Dart Masters, middagsessie

Darter Darter Uitslag
Steve Beaton Kevin Thomas 5-6
Mervyn King Dimitri van den Bergh 6-0
Dave Chisnall Andy Smith 6-2
Jamie Caven Darren Webster 5-6
Paul Nicholson Jarkko Komula 4-6
John Part Joe Cullen 1-6
Kim Huybrechts Michael Mansell 4-6
Wes Newton Dean Winstanley 6-1

Noodweer Groot-Brittannië eist levens

Het noodweer dat Groot-Brittannië teistert heeft zaterdag twee levens geëist. Een taxichauffeur in Londen overleed toen een deel van een gevel op haar taxi terecht kwam. Twee inzittenden van de auto liepen verwondingen op. Een 85-jarige passagier van een cruiseschip kwam om het leven toen het schip in het Kanaal werd getroffen door een hoge golf en door de patrijspoorten naar binnen sloeg.

Het zuiden van Engeland heeft opnieuw te kampen met zware regenval en stormwind. Het noodweer, met windstoten van tegen de 130 kilometer per uur, trekt over gebieden die al zwaar getroffen zijn door watersnood. In totaal zijn er 22 ernstige waarschuwingen van kracht. Dat houdt in dat op die plaatsen de situatie levensgevaarlijk is. Voor ruim vijfhonderd andere plaatsen zijn eveneens waarschuwingen uitgevaardigd.

In Hertfordshire, ten noorden van Londen, moesten bewoners van zeventien huizen worden geëvacueerd omdat in de straat plots een 'zinkgat' was ontstaan. Het gebied rond het ruim zes meter diepe gat is afgezet.

Ruim honderdduizend huishoudens moeten het nog altijd stellen zonder stroom. Volgens het nutsbedrijf Energy Networks Assocation is de afgelopen nacht de stroomvoorziening bij 360.000 huishoudens hersteld. Deze week kampten door omgewaaide hoogspanningsmasten en andere problemen in totaal bijna een miljoen mensen met stroomstoringen.

Het noodweer zorgt ook voor problemen op de weg en het spoor. Honderden bomen zijn omgewaaid en op wegen en spoorrails terechtgekomen. Op veel plekken rijden geen treinen meer.

Engeland heeft te kampen met de ergste overstromingen in tientallen jaren. Het waterpeil van veel rivieren staat nog altijd op recordniveau. De verwachting is dat het weer na zaterdag opknapt.

Napolitano overlegt met partijleiders

De Italiaanse president Giorgio Napolitano is zaterdag voor de tweede dag op rij in overleg gegaan met partijleiders om te bepalen of Matteo Renzi, leider van de Democratische Partij, voldoende steun heeft om een regering te vormen. Vrijdag trad Enrico Letta officieel af als premier. Hij moest het in een vertrouwensstemming binnen de Democratische Partij afleggen tegen Renzi.

Napolitano overlegt onder anderen met oud-premier Silvio Berlusconi. Hoewel Berlusconi zijn senaatszetel is kwijtgeraakt na een veroordeling wegens belastingfraude, heeft hij als leider van de partij Forza Italia nog altijd veel politieke invloed.

De Lega Nord en de Vijfsterrenbeweging van komiek Beppe Grillo weigeren aan het overleg deel te nemen. Zij menen dat de machtswisseling via een vertrouwensstemming in het Italiaanse parlement had moeten lopen.

Skicrosster Komissarova breekt rug

De olympische skicrosster Maria Komissarova heeft haar rug gebroken en ontwricht. De 23-jarige Russin ging zaterdag tijdens een training in Sochi onderuit. Ze werd vervolgens naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht, waar ze met spoed onder het mes ging. De zes uur durende operatie verliep volgens de Russische freestyleskibond succesvol.

Kommissarova viel bovenaan het parcours op de derde sprong. Ze brak haar twaalfde borstwervel in het midden van haar rug.

De Russische freestyleskibond sprak kort na haar val al van een 'serieuze verwonding'. Komissarova is geopereerd in een ziekenhuis nabij het parcours, omdat ze door haar verwondingen niet verder vervoerd kon worden. Dat had in eerste instantie wel de voorkeur.

Komissarova zou meedoen aan de olympische skicross, die volgende week vrijdag op het programma staat. Ze behoorde op voorhand niet tot de kanshebbers op een medaille. Haar beste wereldbekerprestatie was dit seizoen een zestiende plek.

IJshockeyers VS winnen in thriller van Rusland

De Amerikaanse ijshockeyploeg heeft zaterdag van aartsrivaal Rusland gewonnen. In het Bolshoy-stadion werd het veelbesproken treffen het aanzien meer dan waard. Uiteindelijk was Team USA pas na een shoot-out de betere ploeg: 3-2. De Amerikanen staan daardoor na twee duels bovenaan in poule A.

De Russen namen halverwege de tweede periode in de spannende wedstrijd de voorsprong via Pavel Datsyuk. Cam Fowler maakte echter zeven minuten later gelijk en halverwege de derde periode kwamen de Amerikanen via Joe Pavelski zelfs op 2-1. Aangevuurd door het overwegend Russische publiek ging de thuisploeg op zoek naar de gelijkmaker en Datsyuk scoorde die zeven minuten voor tijd.

Omdat gelijke spelen niet mogelijk zijn in het ijshockey, moest de verlenging een winnaar aanwijzen. In vijf minuten scoorden beide ploegen echter niet. Een shoot-out was de volgende stap om tot een winnaar te komen. Na acht schoten van beide ploegen was er pas een beslissing. TJ Oshie schoot die achtste Amerikaanse poging raak, terwijl Ilja Kovaltsjoek miste voor de Russen.

Kefalonia opnieuw getroffen door aardbeving

Het Griekse eiland Kefalonia is zaterdag opnieuw getroffen door een aardbeving. De beving had een kracht van 4,6. Vooralsnog zijn er geen meldingen van schade binnengekomen.

Het epicentrum van de aardbeving lag voor de kust van het eiland op een diepte van 25 kilometer, aldus het Instituut voor Geodynamica van de Universiteit van Athene.

Sinds 26 januari is het eiland al twee keer eerder getroffen door aardbeving en honderden naschokken. In totaal zijn daardoor al drieduizend woningen beschadigd. Kefalonia ligt gebied waar veel seismische activiteit plaatsheeft.

Homo's aangevallen in hoofdstad Nigeria

Een groep mensen, gewapend met houten knuppels en ijzeren staven, die schreeuwden dat ze de buurt gingen 'zuiveren' van homoseksuelen, hebben in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja veertien jonge jongens uit hun bed gesleept en vervolgens aangevallen. Dat hebben mensenrechtenactivisten zaterdag gezegd. Vier slachtoffers werden naar een politiebureau gebracht waar ze ook nog eens door agenten werden geschopt en geslagen.

De politieagenten dreigden het viertal met een celstraf van veertien jaar, de maximumstraf die volgens een nieuwe wet kan worden opgelegd, aldus mensenrechtenactivist Ifeanyi Orazulike van het International Center on Advocacy for the Right to Health. Activisten hebben al eerder gewaarschuwd voor aanslagen zoals die van donderdag in Abuja. Het komt in Nigeria geregeld voor dat mensen het recht in eigen hand nemen en al jaren wordt gewaarschuwd voor een toename van geweld. Er is kritiek op de Nigeriaanse regering die te weinig zou doen om lynchpartijen te voorkomen.

De Amerikaanse ambassade in Abuja sprak zijn zorgen uit over het geweld evenals de International Gay and Lesbian Human Rights Commission in New York. De organisatie waarschuwde dat het van 'groot belang is dat mensen begrijpen dat dit soort geweld iedereen kan overkomen en dat de regering zijn verantwoordelijkheid om mensen te beschermen tegen geweld en straffeloosheid niet wil nemen'.

Sinds de nieuwe wet, die al de 'Gooi de homo's in de cel'-wet wordt genoemd, van kracht is zijn al tientallen mensen opgepakt die homoseksueel zouden zijn. In de wet is een verbod op het homohuwelijk opgenomen, maar het is tevens strafbaar voor iedereen - homoseksueel of niet - om bijeenkomsten te organiseren voor homo's of om te pleiten voor homorechten. Op overtreding van de wet staan hoge celstraffen.

Veel Afrikaanse landen kennen strenge wetten op het gebied van homoseksualiteit. In Uganda besloot vrijdag president Yoweri Museveni alsnog een wet te ondertekenen die het mogelijk maakt om homoseksuelen tot een levenslange gevangenisstraf te veroordelen.

De homohaat die Afrika teistert is van religieuze oorsprong. Zowel islamitische als christelijke groeperingen uit verschillende werelddelen proberen in Afrika hun geloof te verspreiden en doen dat veelal in combinatie met het aanzetten tot gewelddadige vervolging van homo's.

[WTT] Berdych eerste finalist in Rotterdam

Tomas Berdych is de eerste finalist bij het tennistoernooi van Rotterdam. De als derde geplaatste Tsjech was zaterdag veel te sterk voor de Let Ernests Gulbis met 6-3 en 6-2. Berdych plaatste in beide sets al snel een break. In het tweede bedrijf sloeg hij vervolgens nog een keer toe.

De 28-jarige Berdych doet voor de achtste keer mee in Ahoy, maar hij stond niet eerder in de eindstrijd. Daarin neemt hij het zondag op tegen Igor Sijsling of Marin Cilic uit Kroatië. Gulbis had in de kwartfinale nog voor een stunt gezorgd door titelverdediger Juan Martin del Potro (1) uit Argentinië uit te schakelen.

Pamela Anderson stript voor hond

Pamela Anderson heeft haar hond Monsieur Brando op Valentijnsdag getrakteerd op een striptease. In een zwart-witvideo ontdoet de actrice zich langzaam van haar zwarte jurkje om vervolgens enkel haar parelketting om te houden.

Op het einde van de clip ligt Anderson knuffelend in bed met haar trouwe viervoeter. "Het is elke dag Valentijnsdag als je met degene bent van wie je houdt", verschijnt er in beeld. De 46-jarige actrice, die zich geregeld inzet voor dierenrechten, maakte het pikante clipje voor dierenrechtenorganisatie PETA. De organisatie hoopt dat het filmpje mensen overtuigt hun honden in de winter binnen te houden.

'Pedohuisvesting plicht voor gemeenten'

Burgemeester van Leiden Henri Lenferink (PvdA) vindt dat gemeenten het taboe op het huisvesten van veroordeelden die hun straf hebben uitgezeten moeten doorbreken. Dat zegt hij in een reactie op het nieuws dat Benno L. sinds deze week in een seniorenflat in Leiden woont. Volgens Lenferink is het voor deze mensen moeilijk om weer een woonplaats te vinden.

"Wanneer alle burgemeesters nee zouden zeggen zouden we met een onoplosbaar probleem zitten. Dat vind ik niet acceptabel", aldus Lenferink in een verklaring. "Daarom ben ik van mening dat alle gemeenten in Nederland een bijdrage zouden moeten leveren aan de oplossing van dit vraagstuk."

De burgemeester snapt dat de komst van L., die werd veroordeeld voor het seksueel misbruiken van kinderen aan wie hij zwemles gaf, heftige emoties oproept. "Dat is onvermijdelijk en ik ben mij daar zeer van bewust. Met name voor de direct omwonenden is het van groot belang om persoonlijk met hen in gesprek te gaan", zegt hij. Lenferink brengt de buurt zaterdag op de hoogte.

Het verblijf van L. in Leiden duurt ruim een jaar. Daarna mag hij als hij wil naar het buitenland vertrekken.

[FA Cup] Sunderland naar kwartfinale na zege op Southampton

Sunderland heeft zich ten koste van Southampton geplaatst voor de kwartfinale van de FA Cup. The Black Cats wonnen zaterdagmiddag met 1-0. Sunderland strijdt in de Premier League voor lijfsbehoud, maar in de bekertoernooien is het team van manager Gustavo goed op dreef.

De club uit Noordoost Engeland plaatste zich al voor de finale van de League Cup en zaterdag plaatste Sunderland zich voor de laatste acht in de FA Cup. Tegenstander Southampton begon met Jos Hooiveld in de basis. De Nederlander werd geflankeerd door Maya Yoshida, oud-speler van VVV-Venlo. De verdedigers konden niet voorkomen dat Sunderland scoorde in het Stadium of Light.

Vijf minuten voor de pauze kwam de thuisploeg aan de leiding. Craig Gardner haalde op prachtige wijze uit en schoot Sunderland op voorsprong. De bal ging via de onderkant van de lat in het doel. Southampton hoopte in de tweede helft minimaal een replay uit het vuur te willen slepen.

The Saints waren nog dicht bij, maar spits Rickie Lambert liet een enorme kans liggen. Op twee meter voor een leeg doel schoot de Engels international tot hilariteit van de Sunderland-supporters over. Het bleef daardoor bij 1-0 voor Sunderland, dat zich een cupfighter kan noemen dit seizoen.

Vredesoverleg Syrië mislukt

De tweede ronde van het vredesoverleg in Genève tussen de Syrische regering en de oppositie is zaterdag geëindigd zonder dat er een oplossing is gevonden voor de impasse waarin de partijen verkeren. Zaterdag kwamen de twee partijen onder leiding van de speciale gezant voor Syrië Lakhdar Brahimi bijeen, maar na een halfuur brak Brahimi het overleg al af. Of er nog een derde gespreksronde komt is onzeker.

Brahimi zei na afloop dat hij wel een voorstel had gedaan voor een nieuwe gespreksronde. Daarin zou de focus moeten liggen op het beëindigen van het geweld. Vervolgens zou moeten worden gesproken over de vorming van een interim-regering. "Helaas heeft de regering dit geweigerd", aldus Brahimi. Hij gaat nu in gesprek met de Verenigde Staten, Rusland en de Verenigde Naties om te overleggen over de vraag hoe het nu verder moet.

De vredesonderhandelingen zijn erop gericht een eind te maken aan de burgeroorlog in Syrië, maar het geweld in Syrië lijkt alleen maar toe te nemen. Aan de onderhandelingstafel is het niet veel anders: beide partijen ruziën en van enige vooruitgang is geen sprake. Toch liet de Syrische oppositie weten hoop te hebben dat er een politieke oplossing kan worden gevonden.

Anas al-Abdeh, een van de onderhandelaars van de oppositie, zei dat de oppositie achter het voorstel van Brahimi staat. Hij wijt het vooral aan de onwil van de Syrische regering dat er geen zicht is op een derde gespreksronde. Al-Abdeh noemde de impasse die ontstaan is het resultaat 'van de voortdurende pogingen van de regering niet te praten en niet te discussiëren over de kwestie van een overgangsregering'.

Y.M.C.A. in Sochi

Dweilorkest Kleintje Pils heeft inderdaad het 'roze' nummer Y.M.C.A. gespeeld in Sochi. Het orkest speelde het liedje zaterdag in een medley in de dweilpauze van het 1.500 meter schaatsen. Bandleider Ruud Bakker liet eerder al weten van plan te zijn het nummer spelen.

De band wilde met het liedje een boodschap van tolerantie overbrengen. "Ook wij kennen de verschrikkelijke beelden van homohaat in onder meer Rusland. Dat mogen we niet ongemoeid laten", zegt Kleintje Pils op zijn website.

De band wilde het nummer niet spelen om te provoceren. Het orkest nam daarom ook contact op met Village People-zanger Victor Willis, die het nummer schreef. "Hij schreef ons dat het juist de bedoeling van het lied was om mensen te verbinden. Dat is ook waar Kleintje Pils voor staat", vervolgt de groep. "Wij sluiten niemand uit. Kleintje Pils speelt Y.M.C.A. voor iedereen; ook dat is de Olympische gedachte in Sochi."

Paul de Leeuw laat op Twitter weten dat hij de bandleden 'helden' vindt. De presentator riep Kleintje Pils vorige maand op om in Rusland 'roze nummers' te spelen als protest tegen de antihomowetgeving. Later nuanceerde hij zijn oproep omdat hij niemand wilde aansporen tot provocatie.

Groninger (20) overlijdt na val uit raam

Een 20-jarige man uit Groningen is vrijdagnacht overleden nadat hij een val van tien meter had gemaakt. Het slachtoffer tuimelde door nog onbekende oorzaak uit zijn raam op de tweede verdieping. Hij werd zaterdagochtend gevonden, meldt de politie.

Het lichaam lag op een binnenplaats achter woningen aan de Ambonstraat. De politie heeft geen aanwijzingen van een misdrijf gevonden en houdt het op een noodlottig ongeval.

Politie breekt housefeestje Zaltbommel af

De politie heeft vrijdagnacht in Zaltbommel een einde gemaakt aan een illegaal housefeest onder een brug bij de A2. De feestgangers werden na enkele waarschuwingen naar huis gestuurd. De geluidsapparatuur is in beslag genomen, meldt de politie zaterdag.

Op het feest waren zo'n vijftig tot zestig mensen afgekomen. Omdat ze geen vergunning hadden, werden ze door agenten weggestuurd. Toen de politie later terugkwam was het feest echter nog in volle gang. Na een nieuwe waarschuwing maakten de feestgangers nog geen aanstalten om te vertrekken waarop werd besloten het gebied te ontruimen. Er zijn geen arrestaties verricht.

Betogers en politie slaags in Montenegro

De politie is zaterdag in de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica slaags geraakt met enkele honderden betogers. De politie zette traangas en schokgranaten in tegen de demonstranten die met stenen gooiden.

De demonstranten eisen het vertrek van de regering van premier Milo Djukanovic. Ze beschuldigen de regering van corruptie en wanbeleid en geven haar de schuld van de werkloosheid in het land. Zeker tien betogers werden opgepakt. Een nog onbekend aantal mensen raakte gewond.

Het lijkt erop dat de demonstranten in Montenegro een voorbeeld hebben genomen aan buurland Bosnië. Daar bestormden betogers eerder deze maand diverse overheidsgebouwen. Een aantal gebouwen werd zelfs in brand gestoken. De Bosniërs hebben dezelfde eisen als hun Montenegrijnse collega's.

Montenegro, een klein land aan de Adriatische Zee met zo'n zeshonderdduizend inwoners, was net als Bosnië in het verleden onderdeel van Joegoslavië. In de jaren negentig viel Joegoslavië uiteen.

Verweij drie duizendsten naast winst schaatsmijl

Zbigniew Brodka is de verrassend nieuwe olympisch kampioen op de 1.500 meter. De Pool klokte met 1.45,00 een nieuw baanrecord. Koen Verweij kwam drie duizendsten te kort en moest genoegen nemen met het zilver. Brodka's tijd was 1.45,006 en die van Verweij 1.45,009.

Blokhuijsen had met 1.46,50 de snelste tijd staan totdat Groothuis die in de zevende rit aanscherpte tot 1.46,08. De olympisch kampioen van 2010, Mark Tuitert, dook in de dertiende rit met 1.45,42 onder de tot dan toe snelste tijd van Groothuis. Skobrev en Swings moesten in de rit erna, maar de tijd van Tuitert konden ze niet bedreigen.

Denny Morrison, winnaar van olympisch zilver eerder deze Spelen op de kilometer, verbeterde de tijd van Tuitert wel tot 1.45,22. Shani Davis, toch ook één van de favorieten vooraf, kwam er ook niet aan te pas. Zijn tegenstander Zbigniew Brodka versloeg hem in een rechtstreeks duel en zette met 1.45,00 de nieuwe snelste tijd op de klok. In de laatste rit reed Koen Verweij ook 1.45,00, maar in de duizendsten kwam Verweij iets te kort waardoor de Nederlander genoegen moest nemen met het zillver.

Uitslag 1.500 meter

<

# Naam Land Tijd
1 Zbigniew Brodka Pol 1.45,00 -
2 Koen Verweij NED z.t.
3 Denny Morrison Can +0,22
4 Denis Yuskov Rus +0,37
5 Mark Tuitert NED +0,42
12 Stefan Groothuis NED +1,08
13 Jan Blokhuijsen NED +1,50

Duikers vermist voor kust Bali

Zeven duikers uit Japan die voor de kust van het Indonesische eiland Bali aan het duiken waren worden vermist. Hoewel eerder zaterdag werd gemeld dat het lichaam van een zevende duiker door reddingswerkers was geborgen, zei de politie later dat er nog geen lichamen zijn geborgen.

De groep van zeven, onder wie twee instructeurs, vertrok vrijdagochtend met een boot om te gaan duiken rond de mangroves in Crystal Bay. Na verloop van tijd stak een harde wind op en begon het hevig te regenen, zei Nyoman Suarsika van de politie.

De zoektocht naar de zeven vermisten verliep moeizaam vanwege het slechte weer. Nadat de duisternis was ingevallen werd het zoeken naar de duikers gestaakt. Zondag wordt het reddingswerk voortgezet.

Grote brand in kringloopwinkel Almere

In een kringloopwinkel in Almere is zaterdagmiddag een grote brand uitgebroken. De brandweer is met groot materieel uitgerukt om het vuur te bestrijden, laat een woordvoerder weten.

De brand in de winkel aan de Verfmolenstraat gaat gepaard met grote rookontwikkeling die in de wijde omgeving is te zien. De brandweer raadt omwonenden aan om ramen en deuren gesloten te houden. Over de oorzaak is nog niets bekend.

'Geldproblemen bij WK-stadion Oranje'

Porto Alegre kan komende zomer mogelijk geen WK-wedstrijden organiseren. Dat beweert de directeur van de club die in het stadion van die stad speelt. Door geldgebrek kan het stadion in Porto Alegre wellicht niet voldoen aan de eisen van de FIFA.

Volgens de directeur van Sport Club Internacional, die ook eigenaar van het stadion is, is er niet genoeg geld voor tijdelijke aanpassingen aan het stadion, zoals een mediacentrum. Dat schrijft NOS-verslaggever Marc Bessems op Twitter.

Als gevolg hiervan heeft de clubdirecteur zelfs al aangegeven dat er voor een aantal WK-duels eventueel een andere speelstad moet worden gezocht. Wellicht is zijn noodroep echter een manier om extra geld los te krijgen bij de Braziliaanse overheid.

In het Estádio Beira-Rio in Porto Alegre worden komende zomer op het WK vijf wedstrijden gespeeld. De eerste is die tussen Frankrijk en Honduras op 15 juni. Drie dagen later speelt het Nederlands elftal in Porto Alegre zijn tweede poulewedstrijd tegen Australië.

Na het duel van Oranje komen ook Zuid-Korea, Algerije (groep H), Nigeria en Argentinië (groep F) nog in actie in het Estádio Beira-Rio. In de knockout-fase wordt één duel in Porto Alegre afgewerkt, namelijk de achtste finale tussen de winnaar van groep G (Duitsland, Portugal, Ghana, Verenigde Staten) en de nummer twee van groep H (België, Algerije, Rusland, Zuid-Korea).

League of Legends krijgt zesspelermodus

Riot Games staat niet stil. Binnenkort komt er een nieuwe update met een nieuwe modus uit voor League of Legends. Met de update genaamd 'Hexakill' kun je op de standaard Summoner’s Rift map met zes spelers spelen.

De gameplay verandert niet, al kan elke League of Legends-speler zich wel voorstellen dat dit de strategie compleet gaat veranderen. Zal de zesde man een top-support rol gaan vervullen of krijgt je team twee junglers? De nieuwe modus start op 20 februari en eindigt op 2 maart. In deze periode kun je gaan oefenen met nieuwe speelstijlen en na deze periode maakt Riot bekend of de zesde speler blijft.

Shakhtar steunt familie overleden Maicon

Shakhtar Donetsk gaat de nabestaanden van de onlangs overleden Maicon bijstaan. De topclub uit Oekraïne betaalt het salaris van de Braziliaan door aan familie. De 25-jarige Maicon kwam vorige week om het leven bij een ernstig auto-ongeluk.

De Braziliaanse spits werd door Shakhtar Donetsk dit seizoen verhuurd aan Illichivets Mariupol. Maicon stond sinds 2012 onder contract bij de Oekraïense grootmacht. De verbintenis loopt tot 2015.

De clubleiding van Shakhtar heeft besloten om het salaris van Maicon door te betalen aan zijn nabestaanden. "Normaal gesproken wordt in zo'n situatie het contract van de speler ontbonden. Hij laat echter een dochtertje van zeven achter. Daarom respecteren we zijn contract en betalen we zijn salaris door", meldt de club in een statement.

Shakhtar laat weten de familie van Maicon ten alle tijden kan aankloppen als ze hulp nodig hebben. Dat bericht kwam ook van Shakhtar-captain Darijo Srna. De Kroaat is nog altijd ontdaan door het overlijden van Maicon.

"We zijn een goede voetballer, collega en vriend kwijtgeraakt", aldus Srna. "We moeten elkaar helpen in deze tragische situatie. Dat betekent dat we alles zullen doen dat in onze macht ligt om zijn gezin en nabestaanden te steunen."

Amerikanen trekken oude schaatspakken weer aan

De Amerikaanse schaatsers grijpen op de Olympische Spelen terug op hun oude pakken. Na een tegenvallende start in Sochi lagen de nieuwe tenues onder vuur. Het pak, dat door de fabrikant als het beste ooit werd omschreven, zou er de oorzaak van zijn dat de prestaties van onder anderen Shani Davis tegenvallen.

Davis slaagde op de 1000 meter niet in zijn missie om zijn derde gouden medaille op rij te veroveren op die afstand. Hij werd slechts achtste. Ook andere blikvangers als Brittany Bowe en Heather Richardson vallen tot dusver tegen in Sochi.

Het is niet duidelijk of de matige resultaten daadwerkelijk te wijten zijn aan het pak, maar de Amerikanen lijken geen risico te willen nemen. Vooral een ventilatiegat op de rug van het nieuwe pak, zou averechts werken. Volgens het IOC is het geen probleem dat de Verenigde Staten halverwege het toernooi van pak wisselen.

Coach Matthew Kooreman geeft toe dat er weinig met het pak is getest in aanloop naar de Spelen. Hij denkt echter ook dat de suprematie van Nederland ten grondslag ligt aan de kritiek. "Daardoor lijkt het slechter. Zij wrijven het ons echt in het gezicht."

De wisseling van de pakken moet tot verandering leiden. "Nu is het aan ons om te presteren. Er zijn geen excuses meer." De Amerikanen rijden zaterdag op de 1500 meter voor het eerst op de Spelen in hun oude pakken.

Zorg getroffen door bezuinigingsdrift

Door de bezuinigingsdrift van het kabinet zullen ongeveer 55.000 banen in de zorg gaan verdwijnen. Dat stelt Aad Koster van werkgeversorganisatie van zorgbedrijven Actiz. In de ogen van de regeringspartijen stelt de bijdrage van hulpbehoeftigen aan de participatiemaatschappij niet veel voor en kan daar best minder geld naartoe.

Het is de bedoeling dat de gemeenten aankomend jaar 40 procent gaan bezuinigen op huishoudelijke hulp. Daar komt bovenop dat tehuizen voor ouderen zoveel mogelijk gesloten gaan worden.

Hoewel het nog niet helemaal duidelijk is hoe de diverse gemeentes de bezuinigingen exact gaan invullen, is het voor Koster duidelijk dat er voor zijn achterban een stuk minder werk zal zijn. Grootschalige bezuinigingsrondes kosten nu eenmaal banen en met dit bezuinigingspakket kan het kabinet de puinhopen van de crisis een beetje opruimen. Iets waar de meeste hulpbehoeftigen overigens weinig schuld aan hebben.

Koster is van mening dat zorginstellingen niets anders kunnen doen dan tijdig te hakken in hun personeelsbestand. Ontslagprocedures kunnen lang duren en wanneer er niet op tijd op de veranderde situatie wordt ingesprongen, lopen zorginstellingen grote kans failliet te gaan.

De directeur van Actiz pleit voor de invoering van een dienstencheque. Daarmee kunnen zorgbehoevenden hulp inkopen. Koster hoopt met dit systeem 20.000 mensen aan het werk te kunnen houden.

Knegt: "Heb hier niet veel woorden voor"

Sjinkie Knegt was er na zijn bronzen medaille op de 1.000 meter stil van. "Echt geweldig, heb hier niet veel woorden voor", zei de shorttracker na afloop tegen de NOS. Het was de eerste olympische plak in de Nederlandse shorttrackhistorie.

Knegt pakte in de finale in de beginfase de leiding. "Nu was dat gewoon het beste idee. Er werd fair gestreden op een paar kleine dingetjes na." Hij viel al snel in de race buiten de top drie, maar schaatste zich daarna knap naar een podiumplek. "Er had misschien iets meer in gezeten, maar ik ben nu ontzettend blij."

De Fries eindigde in de halve finale als derde, maar vanwege een schouderduw verwees de jury hem alsnog naar de finale. "Ik dacht ik moet nog wel gewoon initiatief blijven tonen en ben gewoon doorgereden", zei hij over die race.

Zijn kwartfinale was eveneens een merkwaardige race. Zijn opponenten Charles Hamelin en Eduardo Alvarez gingen onderuit en Knegt reed daarna onbedreig naar de tweede plaats. "Misschien had ik een beetje geluk aan het begin van de dag", zei hij daarover.

Een blije Sjinkie Knegt (Foto: PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Jorien ter Mors voelde zich na haar finale op de 1.500 meter beroerd. De Nederlandse viel met de vierde plek net buiten de prijzen. "Hier kwam ik niet voor. Het is de meest zure plek die je kan bedenken. Ik baal wel flink", zei Ter Mors, die morgen de 1.500 meter op de langebaan schaatst. "Vanavond gaat de knop wel weer om."

Russische skicrosster raakt gewond bij training

De olympische skicrosster Maria Komissarova heeft zaterdag tijdens een training een 'serieuze' verwonding opgelopen. De 23-jarige Russin is naar een ziekenhuis gebracht, waar ze wordt geopereerd. Wat Komissarova precies mankeert liet de Russische freestyleskibond niet los. Volgens de eerste berichten heeft de 23-jarige atlete een beschadiging aan de wervelkolom.

De Russin doet door de blessure niet mee met de skicross volgende week vrijdag. Ze gold vooraf niet als een van de favorieten. Haar beste wereldbekerprestatie dit seizoen was een zestiende plek in het Italiaanse San Candido.

Curlingers Zweden en China winnen weer

De curlingers van Zweden en China hebben hun zesde overwinning genoteerd. Zweden won met 8-4 van Groot-Brittannië en China was met 9-6 te sterk voor Rusland. Beide landen kunnen de play-offs niet meer ontgaan. 

Canada deed ook goede zaken door Groot-Brittannië te verslaan. Het werd 7-5. Beide landen zijn nog in de race voor de play-offs. Zwitserland won van Denemarken met 9-3. Beide landen maken geen kans meer op de medailles. 

Uitslagen

Land Land Uitslag
Zweden Duitsland 8-4
Canada Groot-Brittannië 7-5
Denemarken Zwitserland 3-9
Rusland China 6-9

Stand

# Land Gespeeld Gewonnen Verloren
1 China 7 6 1
1 Zweden 7 6 1
3 Canada 7 5 2
3 Groot-Brittannië 7 5 2
5 Noorwegen 6 3 3
6 Verenigde Staten 6 2 4
7 Denemarken 7 2 5
7 Rusland 7 2 5
7 Zwitserland 7 2 5
10 Duitsland 7 1 6

Programma - Sessie X - Zondag 06:00 uur (Nederlandse tijd)

Land Land
Verenigde Staten Canada
Zweden Rusland
Groot-Brittannië Noorwegen

Sochi vandaag - zaterdag 15 februari

De tiende dag alweer van de Olympische Winterspelen in Sochi. Na een dag zonder schaatsen en Nederlanders komen er vandaag weer een aantal in actie, met kans op medailles. Verder wordt vandaag het skeleton afgesloten en vindt de eerste kwartfinale bij het ijshockey van de vrouwen plaats.

Overzicht evenementen

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
06.00 uur Curling Vrouwen voorronde: Canada - Japan Nee
06.00 uur Curling Vrouwen voorronde: China - Zweden Nee
06.00 uur Curling Vrouwen voorronde: Groot-Brittannië - Zuid-Korea Nee
08.00 uur Alpineskiën Vrouwen Super G Ja
09.00 uur IJshockey Kwartfinale vrouwen: Finland - Zweden Nee
09.00 uur IJshockey Groep A mannen: Slowakije - Slovenië Nee
11.00 uur Curling Mannen voorronde: Zweden - Duitsland Nee
11.00 uur Curling Mannen voorronde: Denemarken - Zwitserland Nee
11.00 uur Curling Mannen voorronde: Canada - Groot-Brittannië Nee
11.00 uur Curling Mannen voorronde: Rusland - China Nee
11.00 uur Shorttrack 1500m series vrouwen Nee
11.00 uur Langlaufen 4x5km estafette vrouwen Ja
11.43 uur Shorttrack 1000m kwartfinales mannen Nee
12.12 uur Shorttrack 1500m halve finales vrouwen Nee
12.43 uur Shorttrack 1000m halve finales mannen Nee
13.00 uur Snowboarden Halfpipe kwalificatie heat 2 vrouwen Nee
13.06 uur Shorttrack 1500m finale B vrouwen Nee
13.12 uur Shorttrack 1500m finale A vrouwen Ja
13.20 uur Shorttrack 1000m finale B mannen Nee
13.25 uur Shorttrack 1000m finale A mannen Ja
13.30 uur IJshockey Kwartfinale vrouwen: Zwitserland - Rusland Nee
13.30 uur IJshockey Groep A mannen: Verenigde Staten - Rusland Nee
14.30 uur Schaatsen 1500m mannen Ja
15.45 uur Skeleton Individueel run 3 mannen Nee
16.00 uur Curling Vrouwen voorronde: Groot-Brittannië - Zwitserland Nee
16.00 uur Curling Vrouwen voorronde: Denemarken - China Nee
16.00 uur Curling Vrouwen voorronde: Verenigde Staten - Zweden Nee
16.00 uur Curling Vrouwen voorronde: Canada - Rusland Nee
16.45 uur Kunstrijden Paren vrije kür Ja
17.15 uur Skeleton Individueel run 4 mannen Ja
18.00 uur IJshockey Groep C mannen: Zwitserland - Tsjechië Nee
18.00 uur IJshockey Groep C mannen: Zweden - Letland Nee
18.30 uur Schansspringen Grote schans finale 1e ronde mannen Nee
19.30 uur Schansspringen Grote schans finale eindronde mannen Ja


Nederlanders in actie

Om elf uur zijn Jorien ter Mors en Yara van Kerkhof de eerste Nederlandse sporters die in actie komen. In de vierde heat van de 1500m shorttrack rijdt Ter Mors voor een plek in de halve finale en Van Kerkhof moet in de heat daarna. Rond kwart voor twaalf begint de eerste kwartfinale van de 1000m shorttrack. Sjinkie Knegt neemt het in de derde heat op tegen onder andere Charles Hamelin en Viktor Ahn, die allebei al een medaille wisten te halen in Sochi.


Sjinkie Knegt in actie tijdens de series van de 1000m (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Later in de middag, vanaf 14.30 uur, komen er vier Nederlanders in actie op de schaatsbaan in de Adler Arena. Al in de tweede rit staat Jan Blokhuijsen op de baan, in de zevende rit schaatst olympisch kampioen op de 1000m Stefan Groothuis, titelverdediger Mark Tuitert start in rit 13 en Koen Verweij moet in de afsluitende twintigste rit aan de bak.

Prominenten in actie

De eerste medailleverdeling vandaag is bij de Super G bij de vrouwen. Afgelopen woensdag behaalden Tina Maze en Dominique Gisin de gouden medaille bij de afdaling door exact dezelfde tijd te skiën. Ook nu zijn ze er allebei bij. Zal het één van de twee lukken om weer goud te winnen, wordt het Maria Höfl-Riesch die als eerste skiester/skiër twee keer goud wint op twee achtereenvolgnde Spelen of zal het Lara Gut zijn (derde bij de afdaling) die er met de hoofdprijs vandoor gaat?

Alle huisvrouwen verzamelen!

Tassen vol proefmonsters, slimme huishoudelijke snufjes en handige hebbedingetjes. Hollandse huisvrouwen kunnen vanaf zaterdag weer hun hart ophalen in de RAI tijdens de 69e editie van de Huishoudbeurs. Een week lang staat het hoofdstedelijke beursgebouw bol van alles waar vrouwen van houden.

Naast tientallen standhouders die hun producten en diensten aan de vrouw brengen, staat er ook een keur aan artiesten op de beurs. Zo betreden onder anderen Wolter Kroes, LA The Voices, Jamai en Lange Frans de verschillende podia.

Ook voor de circa 25.000 mannen die door hun vrouw of vriendin worden meegesleept naar het jaarlijkse evenement, wordt gezorgd. In het Mannencafé kunnen ze zich vermaken met bier, bitterballen en de rallyauto van coureur Tim Coronel.

Van zaterdag tot en met maandag vindt tijdens de beurs voor het eerst het BFF Event plaats. Meiden tussen de 13 en 25 jaar kunnen daar onder meer catwalklessen volgen bij coach Mariana Verkerk, coverfoto's laten maken en leren bloggen. Daarna is het van woensdag tot en met zondag tijd voor de Negenmaandenbeurs.

De Huishoudbeurs duurt tot en met zondag 23 februari.

Alle huisvrouwen verzamelen!
Alle huisvrouwen verzamelen! (Foto: ANP)

OM zoekt in stadhuis Roermond vanwege zaak-Van Rey

Het stadhuis van Roermond is vrijdag doorzocht door de politie vanwege het strafrechtelijk onderzoek naar de oud-wethouder van de gemeente, Jos van Rey. Dat heeft een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie zaterdag bevestigd. Het OM wilde niet zeggen waar naar gezocht is.

Van Rey trad in oktober 2012 af als VVD-senator en als wethouder van Roermond omdat hij wordt verdacht van ambtelijke corruptie en schending van zijn geheimhoudingsplicht. Destijds vond er ook al een doorzoeking van het stadhuis plaats.

Van Rey is nog altijd alleen verdachte. Een eventuele aanklacht volgt pas als het onderzoek volledig is afgerond, aldus de woordvoerder van het landelijk parket.

Olympisch brons voor Knegt op 1.000m

Sjinkie Knegt heeft zojuist brons gepakt op de 1.000 meter bij het olympisch shorttracktoernooi. In een spannende finale wist de Nederlander de Chinees Wu net achter zich te laten.

De Russen waren heer en meester in de finale. Victor An pakte het goud voor zijn landgenoot Vladimir Grigorev. Knegt lag lange tijd buiten de medailles, maar in de laatste twee ronden zag hij zijn kans schoon en schoof op naar de derde plek en liet die plaats niet meer gaan.

De medaille van Knegt betekende de eerste Nederlandse olympische shorttrackmedaille ooit. In 1988 pakte Monique Velzeboer wel medailles maar toen was shorttrack nog een demonstratiesport op de Winterspelen.

Sjinkie Knegt is erg blij na het behalen van de bronzen medaille (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Sjinkie Knegt is erg blij na het behalen van de bronzen medaille (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Ter Mors net naast het podium

Jorien ter Mors is er bij het olympisch shorttrack-toernooi niet in geslaagd een medaille te pakken op de 1.500 meter. In de finale werd ze vierde. De olympische titel ging naar de Chinese Yang Zhou.

Ter Mors ging na de start naar de kop van het veld  en werd even later afgelost door Emily Scott. Ter Mors belandde vervolgens in de verdrukking en drie schaatssters gingen onderuit waardoor er nog maar vier vrouwen, onder wie Ter Mors, om de medailles gingen strijden. Ze slaagde er vervolgens niet in om een medaille te pakken.

Jorien ter Mors baalt enorm van haar vierde plaats in de finale (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Jorien ter Mors baalt enorm van haar vierde plaats in de finale (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Vrachtwagenchauffeurs dreigen met acties

De vakbonden in de transportsector beraden zich op acties nu werkgeversorganisatie TLN de cao-onderhandelingen heeft stilgelegd. Dat zegt onderhandelaar namens FNV Bondgenoten Egon Groen zaterdag.

TLN schreef zaterdag in een brief aan de bonden dat de eerder afgesproken onderhandelingsronde dinsdag niet doorgaat. De werkgevers voelden zich tijdens het overleg van afgelopen maandag geïntimeerd door een groep demonstranten. Volgens TLN zijn de onderhandelingen hierdoor 'ernstig verstoord'.

Volgens Groen was de sfeer maandag helemaal niet intimiderend. De groep van honderd chauffeurs was op eigen initiatief naar de onderhandelingen gekomen. Zij scandeerden de vakbondseis van 'drie procent meer loon' voor de deur. "Ik heb mij door die mensen juist gesterkt gevoeld", zegt Groen. Hij had er ook geen problemen mee dat een groepje de onderhandelingsruimte is binnengekomen.

Volgens de bonden sturen de werkgevers nu bewust aan op acties in de transportsector, door de laatste zin in de brief van TLN. Daarin wordt geschreven dat de standpunten over de cao sinds maandag 'ongewijzigd zijn'. TLN zegt tot nu steeds geen ruimte te hebben voor een loonsverhoging.

Volgens de bonden laten de werkgevers hiermee zien dat ze nooit bereid zijn geweest om dinsdag echt te onderhandelen. "Met de brief geven transportwerkgevers een verkeerd signaal aan de chauffeurs. Dit getuigt niet van respect voor de mensen die dag en nacht op pad zijn om goederen te vervoeren", laat Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen weten.

Turkse parlementsleden slaags om omstreden wet

Turkse parlementariërs zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag slaags geraakt. Twee van hen raakten daarbij gewond. Aanleiding voor het handgemeen, dat de ene parlementariër een gebroken neus en de ander een gebroken vinger opleverde, is een omstreden wet die uiteindelijk zaterdagochtend werd aangenomen.

De nieuwe wet geeft het Turkse ministerie van justitie meer controle over een speciale raad die rechters en aanklagers benoemt en controleert. Het wetsvoorstel komt uit de koker van de regering van premier Recep Tayyip Erdogan, die op dit moment worstelt met een corruptieschandaal waar onder anderen mensen uit de kring rondom Erdogan bij betrokken zouden zijn. De oppositie is woedend over de wet en meent dat deze de onafhankelijkheid van de rechtspraak inperkt.

Erdogan beweert dat de beschuldigingen van corruptie een samenzwering zijn van een islamitische beweging die een invloedrijke positie heeft weten te verwerven binnen de politie en de rechtspraak.

Knegt na juryberaad naar finale 1.000m

Sjinkie Knegt is er bij het olympisch shorttracktoernooi in geslaagd om de finale van de 1.000 meter te bereiken. De Nederlander kwam als de nummer drie over de meet na een bijna valpartij, maar mocht toch door na beraad van de jury. Aanvankelijk zouden alleen de eerste twee de finale mogen rijden.

De Nederlander reed een redelijke race, maar kwam bijna ten val na een lichte aanvaring met Han-Bin Lee. De jury besloot na afloop van de race Knegt alsnog toe te voegen aan de finale en Lee te diskwalificeren.

Knegt eerder vandaag in actie in de kwartfinale (Foto: Pro Shots/Henk Jan Dijks)

FOK!toen: Deep Purple - Burn

Voor de FOK!toen van vandaag gaan we veertig jaar terug in de tijd. Het was namelijk op 15 februari 1974 dat het album Burn van Deep Purple in de betere platenwinkels te vinden was. Burn was het eerste album dat de band uitbracht in haar derde line-up, die bij fans van de groep ook wel Deep Purple (Mark III) wordt genoemd. Een vernieuwend geluid met David Coverdale, die als zanger het stokje had overgenomen van Ian Gillan en bassist Glenn Hughes, die in plaats van Roger Glover de basgitaar mocht bespelen.

Deep Purple - Burn
Deep Purple - Burn

De vroege jaren
Voor het ontstaan van de band Deep Purple moeten we terug naar 1967. Chris Curtis, voormalige drummer van het beatbandje The Searchers, wilde een superband oprichten onder de naam Roundabout en was zodoende op zoek naar geschikte muzikanten. De eerste gegadigde diende zich al snel aan. Jon Lord was toetsenist in de band The Artwoods, het begeleidingsbandje van Art Wood, de broer van de latere Rolling Stone Ronnie Wood.

Ook gitarist Ritchie Blackmore had wel interesse om in het bandje te spelen en kwam er speciaal voor uit Hamburg terug. Blackmore verdiende de kost als sessiegitarist en speelde ook met onder meer The Outlaws, Screaming Lord Sutch en Neil Christian. Curtis was een figuur met vreemde nukken en het duurde dan ook niet lang voordat hij uit zijn eigen band werd gesmeten. Als bassist werd Nick Simper getipt door Jon Lord. Lord en Simper zaten eerder in de later bekende hippieband The Flower Pot Men.

Eerste keus voor de drummer was Bobby Woodman, maar toen zanger Rod Evans auditie kwam doen had hij drummer Ian Paice bij zich. Terwijl Woodman weg was om sigaretten te halen, mocht Paice zijn kunsten vertonen en niet lang daarna was de eerste line-up een feit. Na een korte tournee door Denemarken en Zweden, kwam Blackmore met het idee om de naam van de band te veranderen. Nadat nog even de naam Concrete God was geopperd, koos Blackmore voor de titel van het favoriete liedje van zijn grootmoeder en vanaf dat moment luisterde de band naar de naam Deep Purple. Over dat liedje kun je HIER meer lezen.

Shades of Deep Purple
Shades of Deep Purple

Deep Purple (Mark I: Maart 1968 - Juni 1969)
De eerste bezetting van Deep Purple was razend actief en bracht in slechts 16 maanden maar liefst drie prima albums uit. Zo horen we op het debuutalbum Shades of Deep Purple, naast sterke eigen composities als 'Prelude: Happiness / I'm So Glad', 'Mandrake Root' en 'Love Help Me' ook zeer overtuigende covers van The Beatles 'Help', Billy Roberts 'Hey Joe' en Joe South 'Hush'. Ook op The Book of Taliesyn, dat eveneens in 1968 wordt uitgebracht horen we sterke bewerkingen van Neil Diamonds 'Kentucky Woman' en Ike en Tina Turners 'River Deep Mountain High', maar ook weer geweldige eigen nummers zoals 'Wring That Neck' en 'Anthem'. Op The Book of Taliesyn zijn de eigen composities al een stuk harder dan op de eerste elpee en laten al sporen horen van het geluid waarmee Deep Purple later wereldberoemd zou worden.

Als laatste verscheen van de Mark I-bezetting het album Deep Purple in juni 1969. In de media kreeg dit prima album weinig aandacht, waarschijnlijk door het ontbreken van een geschikte single-hit. Op Deep Purple horen we het geluid van de groep langzaam verschuiven van psychedelische rock naar de progressieve hardrock uit de late jaren zestig. Naast wederom indrukwekkende eigen nummers als 'Chasing Shadows' (met onnavolgbare Afrikaanse drumritmes van Ian Paice), 'The Painter' en het door Blackmore geschreven 'April' (met het zo herkenbare orgelgeluid van Lord) treffen we op het derde album van Deep Purple maar één cover aan, een bewerking van het nummer 'Lalena' van Donovan, die we in de versie van Deep Purple een stuk aangenamer vinden.

Deep Purple in Rock
Deep Purple in Rock

Deep Purple (Mark II: Juli 1969 - Juni 1973)
Nadat in juni 1969 zowel zanger Rod Evans en bassist Nick Simper waren ontslagen, begon voor Deep Purple een periode die we gerust de hoogtijdagen van de band mogen noemen. De microfoon was overgenomen door Ian Gillan, die voorheen in de band Episode Six had gespeeld en uit diezelfde band was ook bassnarenplukker Roger Glover afkomstig. Het eerste album wat deze monumentale bezetting zou verschijnen was Concerto for Group and Orchestra, maar de grote doorbraak zou volgen in 1970 met het epische album Deep Purple in Rock. Op het album horen we Deep Purple-klassiekers voorbijkomen zoals 'Speed King', 'Into the Fire' en het onovertroffen 'Child in Time', een nummer dat jarenlang de hoogste positie zou behouden in Veronica's Top 100 Aller Tijden.

In het daaropvolgende jaar stond Deep Purple ook in Groot-Brittannië op de hoogste plaats in de hitlijst met het album Fireball. De elpee werd in Europa in een andere versie uitgebracht dan in Amerika. Zo stond op de Europese persing het nummer 'Demon's Eye' inplaats van 'Strange Kind of Woman', dat al eerder op single was verschenen. Ook tracks als 'The Mule' en 'No One Came' worden tot de betere nummers uit die tijd gezien. In 1972 verschijnt het zeer succesvolle album Machine Head, dat in Groot-Brittannië binnen een week op nummer 1 staat en dat in Amerika maar liefst twee jaar in de albumcharts te vinden is. Op Machine Head staan dan ook echte knallers van Deep Purple zoals 'Highway Star', 'Space Truckin'' en misschien wel het meest gecoverde hardrocknummer aller tijden 'Smoke on the Water'.

Made in Japan
Made in Japan

Datzelfde jaar verschijnt ook een live-album van de groep die door velen als één van de allerbeste live-albums ooit wordt gezien. Op Made in Japan horen we explosieve live-uitvoeringen van klassiekers zoals 'Child in Time', 'Smoke on the Water', 'Lazy' en als afsluiter een bijna twintig minuten durende versie van 'Space Truckin'' en het was dan ook niet vreemd dat dit album binnen een paar weken de platina-status al had bereikt. Lang niet gek voor een live-album waaraan de band zelf maar weinig waarde had gehecht en die voor minder dan 3000 dollar werd opgenomen.

In januari 1973 volgt dan het laatste studio-album van de Mark II-bezetting van Deep Purple. Who Do We Think We Are? was opgenomen in Rome en Frankfurt en liet een band horen die door de platenmaatschappij was gepusht om snel met nieuw materiaal op de proppen te komen. Met 'Woman From Tokyo' zou Deep Purple haar meest succesvolle single in Nederland uitbrengen. Ian Gillan zou in juni 1973 de band verlaten om verder te gaan met de Ian Gillan Band. Ook Roger Glover stapte uit de groep om zijn eentje verder te gaan.

Burn advertentie
Een advertentie voor het album Burn

Deep Purple (Mark III: Juli 1973 - Juni 1975)
Halverwege 1973 mocht Deep Purple op zoek naar zowel een nieuwe zanger als een nieuwe bassist. De bassist vonden ze al snel in de persoon van Glenn Hughes, de voormalige zanger van de band Trapeze. Als zanger had men Paul Rodgers van de band Free op het oog, maar deze was al een nieuwe band begonnen, genaamd Bad Company. Blackmore kwam vervolgens met David Coverdale, de zanger van het bandje The Government, die in 1969 al eens het podium had gedeeld met Deep Purple. Met de twee nieuwe bandleden in haar gelederen ging Deep Purple meteen aan de slag met het nieuwe album.

Deep Purple - Burn (Japanse cassette)
Deep Purple - Burn (Japanse cassette)

De opname van het album Burn
In november 1973 gaat de band naar Montreux in Zwitserland om daar met de Rolling Stones Mobile Studio de nummers op te nemen voor het nieuwe album Burn. Omdat dit het eerste album was met David Coverdale als zanger waren de verwachtingen hooggespannen bij de groep. Zouden de fans de nieuwe zanger weten te accepteren? Het aandeel van Hughes en Coverdale zorgden er in elk geval wel voor dat de groep een breder geluid kreeg dan voorheen. Uiteraard was de hoofdmoot nog steeds ouderwets vertrouwde hardrock, maar ook horen we op deze plaat invloeden uit de op dat moment populaire soul- en funkmuziek.

Het album

Deep Purple - Burn a

Kant A:
01 Burn 6:00
02 Might Just Take Your Life 4:36
03 Lay Down, Stay Down 4:15
04 Sail Away 5:48

Deep Purple - Burn b

Kant B:
01 You Fool No One 4:47
02 What's Goin' On Here 4:55
03 Mistreated 7:25
04 "A" 200 3:51

Waar Deep Purple voorheen hun concerten altijd begonnen met 'Highway Star', werd die plaats vanaf het verschijnen van dit album overgenomen door 'Burn', die in de daaropvolgende twee jaar ook het openingsnummer van de band zou blijven. Ook 'Might Just Take Your Life', 'Lay Down, Stay Down', 'Mistreated', 'Smoke on the Water', 'You Fool No One' en 'Space Truckin'' zouden nog lang op de setlisten van de groep te vinden zijn.

Het meest opvallende nummer op dit sterke album is het door de moog van Jon Lord gedomineerde '"A" 200', een track vernoemd naar het geneesmiddel tegen een ziekte die je kan oplopen door op een vieze wc-bril te gaan zitten of door te drinken uit het glas van een vreemde. In 'Might Just Take Your Life' is trouwens een gitaarriff te horen die heel sterk doet denken aan het nummer 'Big Jim Salter' van de band Stone the Crows uit 1971.

Deep Purple - Burn (Japanse heruitgave uit 2008)
Deep Purple - Burn (Japanse heruitgave uit 2008)

Bij het 30-jarige bestaan van het album zou Burn opnieuw worden uitgebracht in een geremasterde editie. Op de cd treffen we naast het oorspronkelijke album ook een vijftal nieuwe remixen, waaronder ook de track 'Coronarias Redig', die eerder als B-kant van de single 'Might Just Take Your Life' verscheen. Wat vooral opvalt aan Burn is de prachtige samenzang van Coverdale en Hughes, die een nieuwe dimensie aan het geluid van de band zouden geven. Het was het begin van een nieuwe fase in het bestaan van Deep Purple, een band waarvan nog veel prachtige albums zouden verschijnen. Maar daarover valt in een volgende FOK!toen vast meer te lezen.

Zweden wint sensationele estafette

De Zweedse langlaufsters hebben in een ongekend spannende wedstrijd de 4 x 5 kilometer gewonnen. Slotloopster Charlotte Kalla wist een grote achterstand goed te maken en was in de sprint de snelste. Het zilver ging naar Finland, de Duitse vrouwen wonnen brons. Noorwegen, vooraf zo goed als onklopbaar geacht, werd slechts vijfde.

Al bij de eerste loopsters werd duidelijk dat het met Noorwegen niet goed zat. Ze winnen al tijden elke estafette bij de vrouwen, maar startloopster Heidi Weng moest al zes seconden toegeven. Rusland lag bij de eerste wissel aan de leiding, dankzij Julia Ivanova. Na de tweede groep loopsters was er een kopgroep ontstaan met Emma Wiken voor Zweden, Aino-Kaisa Saarinen namens Finland en de Duitse Stefanie Boehler. Noorwegen lag op dertien seconden achterstand op de vijfde plek.

Vervolgens was het de beurt aan de loopsters die de vrije stijl voor hun rekening namen. De Finse Kerttu Niskanen en de Duitse Claudia Nystad zagen hun concurrent, de Zweedse Anna Haag, lossen en 25 seconden toegeven. Vervolgens ontstond er een zeldzaam spannende strijd. De Finse Krista Lähteenmäki vertrok met enkele seconden voorsprong op Denise Herrmann, maar de Duitse haalde haar al snel in. Daarachter was Charlotte Kalla echter de slotloopster van Zweden. De 25 seconden achterstand die Haag had opgelopen werden in gestaag tempo ingehaald.

Met minder dan een kilometer te gaan vond Kalla eindelijk de aansluiting bij Lähteenmäki en Herrmann. De Finse probeerde er tot twee keer toe vandoor te gaan, maar werd snel weer bijgehaald. De drie gingen vrijwel gelijk de eindsprint in, en ook daar was Kalla duidelijk de snelste. Duitsland leek zilver te pakken, maar Lähteenmäki wist Herrmann nog net in te halen, waarmee het zilver voor Finland was en het brons voor Duitsland. Marit Bjørgen werd zelfs nog ingehaald door de Française Coraline Hugue, waardoor Noorwegen slechts vijfde werd.

Obama: miljard om klimaatverandering op te vangen

Zo'n beetje alle wetenschappers in de relevante onderzoeksgebieden zijn het erover eens: klimaatverandering is een realiteit en gaat de komende jaren voor problemen zorgen. Obama trekt zich de waarschuwing duidelijk aan. Hij wil een bult geld uittrekken om de VS voor te bereiden op de gevolgen.

De Amerikaanse president zal in zijn komende fiscale budget een fonds van één miljard Amerikaanse dollar, zo'n 730 miljoen euro, toevoegen. Dat zei hij vrijdag tijdens een bijeenkomst met boeren in Fresno, in de staat Californië. Dat gebied wordt momenteel hard geraakt door droogte.

Het fonds moet gebruikt worden voor drie doelen. Ten eerste moet het gebruikt worden om 'de voorspelde gevolgen van klimaatverandering beter te begrijpen'. Ten tweede worden lokale initiatieven tegen de gevolgen van klimaatverandering gesponsord. Het derde doel is om 'klimaatbestendige technologieën' te ontwikkelen.

Of het zogenaamde klimaatbestendigheidsfonds het haalt in het congres, is maar zeer de vraag. Niet alleen ligt Obama regelmatig met het door Republikeinen gedomineerde orgaan in de clinch, veel Amerikaanse politici ontkennen ook dat er klimaatverandering plaatsheeft.

Volgens een woordvoerder van Obama is het niet belangrijk dat alle politici erkennen dat antropogene klimaatverandering een werkelijkheid is. "We moeten het er slechts over eens zijn dat er iets aan het probleem gedaan moet worden."

Knegt verrassend door op 1.000m

Sjinkie Knegt is er bij het olympisch shorttracktoernooi in geslaagd om de halve finales van de 1.000 meter te bereiken. Hij eindigde in zijn kwartfinale als tweede en ging eenvoudig door.

Knegt moest het in zijn kwartfinale onder meer opnemen tegen de wereldtoppers Charles Hamelin en Viktor An. Hamelin ging echter onderuit waardoor de olympisch kampioen op de 1.500 meter kansloos was om door te gaan op de kilometer. Samen met Knegt ging ook An door naar de halve finales.

Jennifer Lawrence mag Oscar uitreiken

Jennifer Lawrence is dit jaar één van de sterren die een Oscar mag uitreiken. Dat heeft de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie achter de filmprijs, vrijdag bekendgemaakt.

De Oscars worden op 2 maart uitgereikt in Los Angeles. Lawrence mag die avond mogelijk ook een Oscar in ontvangst nemen. De Hunger Games-actrice is namelijk genomineerd in de categorie beste vrouwelijke bijrol voor haar rol in American Hustle.

Lawrence won vorig jaar de Oscar in de categorie beste vrouwelijke hoofdrol voor haar rol in Silver Linings Playbook. Toen ging het in ontvangst nemen van de Oscar niet helemaal vlekkeloos. De actrice struikelde bij het betreden van het podium.


Jennifer Lawrence mag Oscar uitreiken (Foto: Novum)

Super-G vervroegd vanwege warme weer

De super-G op de Olympische Spelen van morgen is met een uur vervroegd. De organisatie zag zich daartoe genoodzaakt vanwege de verwachte hoge temperaturen. De laatste paar dagen steeg het kwik op de Roza Choetor tot tien graden Celsius.

De race start nu om 7.00 uur Nederlandse tijd. De organisatie hoopt dat de piste zich op het vroegere tijdstip beter houdt, zodat alle skiërs een even eerlijke kans maken.

De Noor Aksel Lund Svindal verdedigt in Rusland zijn olympische titel.

Vikinggeheimschrift ontcijferd

Het is een slechte tijd voor geheimschriften. Afgelopen week berichtten we nog dat de sleutel tot het mysterie van het Voynich-manuscript misschien was gevonden, nu blijkt ook een geheimschrift dat door de Vikings gebruikt werd te zijn ontcijferd. Het resultaat is echter alleszins tegenvallend.

Het mysterieuze geheimschrift is het zogenaamde jötunvillur. Het geheimschrift, geschreven in de typische runen van de Vikings, was enorm wijdverspreid: het werd gevonden in vrijwel ieder gebied waar de Vikings zich opgehouden hebben.

De ontcijfering heeft onderzoekers al jaren beziggehouden, maar nu is het Jonas Nordby van de Universiteit van Oslo gelukt. Hij had daarbij hulp van een inscriptie in een stuk hout, waar twee Vikings hun naam zowel in gewoon schrift als in jötunvillur hadden gezet.

"Na een tijdje begon ik een patroon te zien in de betekenisloze combinaties van de runen," zegt Nordby. De truc bleek heel simpel. Iedere rune, een letterteken in het vikingalfabet, had zijn eigen naam. De rune voor de klank u is bijvoorbeeld de urr. In het jötunvillur werd telkens de laatste letter van de naam gebruikt: in plaats van de urr-rune kwam er dus de rune voor de klank r te staan.

Het probleem is dat veel namen van runen op dezelfde letter eindigen. Dat maakt het moeilijk om te achterhalen welke letter nu werkelijk bedoeld is. "Jötunvillur kan slechts geschreven worden. Het is nutteloos voor berichtjes," zegt Nordby. Hij vermoedt deze code, en andere zoals de Caesar-cipher, werden aangeleerd om het onthouden van de runen eenvoudiger te maken.

De geheimschriften zouden dan ook niet gebruikt worden voor staatsgeheimen of iets dergelijks, maar voor kleine, weinig serieuze berichtjes. Door de ambiguïteit van jötunvillur blijft vertalen een precaire bezigheid, maar wat Nordby wél heeft kunnen vertalen lijkt hem gelijk te geven.

Zo leest één opschrift slechts 'kus me'. Verschillende inscripties zeggen: "Interpreteer deze runen." Andere inscripties tonen dat de mensheid niet veel veranderd is in de afgelopen duizend jaar. Verschillende mensen scheppen op over hun seksuele vermogens of hun rijkdom. Een viking op de Orkney-eilanden schreef: "Deze runen werden gekerfd door de beste kenner van runen ten westen van de zee."

Al met al analyseerde Nordby ongeveer tachtig Viking-opschriften in geheimtaal, waarvan negen in jötunvillur. Zijn collega Henrik Williams van de Universiteit in Uppsala in Zweden is alvast blij met Nordby's werk: "Nordby heeft een belangrijke ontdekking gedaan door de code te breken."

Over de code zelf is hij evenwel minder te spreken: "Persoonlijk denk ik dat jötunvillur een idiote code is, omdat degene die het maakte een systeem koos dat zo moeilijk te interpreteren is. Het is irritant dat we niet kunnen lezen."

Zhang Yimou in beeld voor regie The Parsifal Mosaic

De Chinese regisseur Zhang Yimou is in onderhandeling voor de verfilming van Robert Ludlums boek The Parsifal Mosaic uit 1982. Het is voor het eerst dat een Amerikaanse studio, in dit geval Universal, een regisseur uit China aantrekt om een Engelstalige film te maken. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Universal werkte al eerder samen met de in China geboren John Woo, maar die was toen al jaren werkzaam in Hong Kong. Het is voor veel Chinese kunstenaars nog altijd moeilijk om toestemming te krijgen om in het buitenland te werken.

Yimou was de eerste Chinese regisseur van wie een film genomineerd werd voor een Oscar. In 1991 was zijn film Ju Dou genomineerd voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Ook oogstte Yimou lof voor zijn regie van de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Beijing in 2008.

The Parsifal Mosaic is er eentje uit de bekende Ludlum-traditie van getergde veteranen in de Koude Oorlog. Hoofdpersoon Michael Havelock is een in Tsjecho-Slowakije geboren Amerikaan die bij de CIA werkt. Hij is getuige van de dood van zijn vriendin, maar ziet haar per ongeluk tijdens een vakantie in Rome. Havelock wordt meegezogen in een reeks internationale complotten, geleid door de mysterieuze Parsifal, die met een atoombom de Verenigde Staten chanteert.

David Self, die eerder Road to Perdition schreef, legt de laatste hand aan het scenario. Ron Howard en Brian Grazer gaan de film produceren. Wanneer de film moet verschijnen is nog onbekend.


Zhang Yimou in beeld voor regie The Parsifal Mosaic (Foto: Novum)

IOC niet verrast door afwezigheid dopinggevallen

Het IOC is niet verrast dat er nog geen atleten zijn betrapt op dopinggebruik in Sochi. "Het ligt in de lijn der verwachting dat mensen niet valsspelen, en zij die dat wel doen zijn niet hier", zei de antidopingtopman van het IOC Arne Ljungqvist zaterdag.

Tijdens de Winterspelen in Vancouver vier jaar geleden werd er één atleet positief bevonden. "Het laat zien dat het programma best efficiënt is en afschrikwekkend werkt", zei Ljungqvist over het antidopingbeleid. "Ik hoop dat dat de rest van de Spelen zo blijft."

Er zijn tot en met vrijdagavond 1799 dopingtests uitgevoerd in Rusland. Dat aantal moet aan het eind van de Spelen op 2453 staan. Ireen Wüst werd al zes keer gecontroleerd. "En toen werd ik uit mijn bed gehaald voor dopingcontrole nummer 6 deze Spelen!", twitterde de schaatsster zaterdagochtend.

Degenkolb heer en meester in Frankrijk

John Degenkolb blijft de Ronde van de Middellandse Zee domineren. De Duitser van Giant-Shimano won zaterdag zijn derde etappe in Frankrijk. In de 63 kilometer lange rit naar Saint Rémy de Provence bleef hij de Noor Thor Hushovd van BMC en de Italiaan Sonny Colbrelli (Bardiani-CSF) voor.

Degenkolb heeft tot dusver alle etappes gewonnen en is de klassementsleider. Zaterdagmiddag wordt nog een 18,2 kilometer lange tijdrit gereden. Zondag volgt de laatste etappe, die leidt naar Toulon Mont-Faron.

Actrice vindt 50 Shades-personage een saaie huismus

Dakota Johnson vindt haar personage Anastasia Steele een nietszeggend muurbloempje. Ze staat juist bekend om de rauwe seksscènes met miljardair Christian Grey in het boek Fifty Shades of Grey. "Maar in de eerste hoofdstukken is ze nog een studente Engels, dus dat is best saai", zegt de actrice tegen het Amerikaanse entertainmentprogramma Access Hollywood.

Daarnaast moet Johnson momenteel vooral veel lezen. "Ik probeer me in te leven in Anastasia, te begrijpen hoe zij denkt. Dat betekent dat ik nu veel lees. Maar dat vind ik heerlijk."

Ook over de opnames tot nu toe is Johnson zeer te spreken. "Je stapt een project als dit altijd in met bepaalde angsten", zegt de 24-jarige actrice. "Maar gelukkig is geen daarvan bewaarheid geworden. De cast en crew kunnen juist heel goed met elkaar opschieten. We proberen allemaal deze film zo goed mogelijk te maken."

De weg naar de verfilming van het beroemde boek van de Britse schrijfster E.L. James ging allerminst gesmeerd. Lang werd gesteggeld over de twee hoofdrolspelers. Toen Charlie Hunnam eindelijk werd gecast voor de rol van Grey, kwamen hordes fans in het geweer. De Sons of Anarchy-acteur stond binnen de kortste keren weer op straat. Daarna werd de enigszins onbekende Jamie Dornan gecast.

Fifty Shades of Grey wordt momenteel opgenomen in Vancouver. De film verschijnt volgend jaar februari in de Nederlandse bioscoop.


Actrice vindt 50 Shades-personage een saaie huismus (Foto: Novum)

Geen vakbond in Amerikaanse Volkswagenfabriek

Vakbond United Auto Workers (UAW) heeft vrijdagavond op 87 stemmen na een voet tussen de deur gekregen bij een Volkswagenfabriek in Tennessee. Het is hierdoor opnieuw niet gelukt om werknemers van een buitenlandse automaker in het zuiden van de VS te organiseren.

De UAW verloor de stemming in de fabriek met 712 tegen 626. Het resultaat verbaast veel analisten, die hadden verwacht dat UAW de stemming zou winnen. Volkswagen had de vakbond al stilzwijgend geaccepteerd. De Duitse autofabrikant had leden van de UAW toestemming gegeven om in de fabriek in Chattanooga campagne te voeren. "Als het ergens had kunnen lukken, was dat hier geweest", zegt Kristin Dziczek van een denktank over de auto-industrie.

Bondsvertegenwoordigers binnen het bestuur van Volkswagen in Duitsland hadden vragen gesteld over de gebrekkige werknemersvertegenwoordiging in de VS. De fabriek in Chattanooga is de enige grote fabriek van Volkswagen waar geen formele bondsvertegenwoordiging is geregeld. Volkswagen wilde een ondernemingsraad zoals dat in Duitsland bestaat opzetten. Volgens de Amerikaanse wetgeving mag dat alleen maar via een onafhankelijke bondsvertegenwoordiging.

In het zuiden van de VS zijn inmiddels veertien fabrieken van buitenlandse automakers gevestigd. Voorzitter van de UAW Bob King heeft tegen zijn leden gezegd dat als zijn bond geen toegang krijgt tot een van deze fabrieken, er op de lange termijn geen toekomst is voor de UAW. De bond is nu vrijwel alleen vertegenwoordigd in de fabrieken van de grote Amerikaanse autofabrikanten rond Detroit.

UAW kreeg bij de fabriek in Chattanooga felle tegenstand van Republikeinse politici. Die waarschuwden dat de bond andere fabrikanten zou wegjagen, als het gelukt zou zijn om bij de fabriek binnen te komen. Senator Bob Corker vertelde zelfs dat als de medewerkers van de fabriek nee zouden stemmen, Volkswagen een nieuwe fabriek zou gaan openen in de regio. Dat is echter ontkend door de Duitse fabrikant. Andere politici dreigden belastingvoordelen te schrappen als de bond voet aan de grond had gekregen.

Ter Mors, Van Kerkhof door op 1.500m shorttrack

Bij het olympisch shorttrack-toernooi is Jorien ter Mors er op de 1.500 meter voor vrouwen in geslaagd om de halve finales te bereiken. De Nederlandse kende geen enkel probleem in haar heat die ze moeiteloos won.

Yara van Kerkhof plaatste zich ook voor de halve eindstrijd. Van Kerkhof eindigde in haar heat als derde, wat genoeg was om door te gaan.

De halve finales zijn later vandaag.

Jorien ter Mors in actie in de heats 1.500m (Foto: Pro Shots/Henk Jan Dijks)

Dwayne Johnson krijgt eigen tv-serie

Dwayne Johnson is door de Amerikaanse betaalzender HBO gecontracteerd voor de tv-serie Ballers. De spierbundel speelt de hoofdrol van een voormalig American-footballspeler die niet goed weet wat hij met zichzelf aan moet. Johnson gaat de serie ook coproduceren, samen met acteur Mark Wahlberg, met wie hij onlangs in de film Pain & Gain te zien was. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Wahlberg is niet betrokken als acteur. Tot de cast behoort wel John David Washington, de zoon van Denzel Washington, die een zeer spirituele atleet speelt. Daarnaast zijn Rob Corddry, Omar Benson Miller en Troy Garity te zien.

Het plot bevat vooralsnog enkele aan lager wal geraakte atleten op zoek naar een tweede carrière, een affaire met een reporter van sportkanaal ESPN en een financieel adviseur die zich krampachtig probeert in te likken. Het is nog onbekend wanneer Ballers op de Amerikaanse tv te zien is, of de serie ook in Nederland verschijnt evenmin.


Dwayne Johnson krijgt eigen tv-serie (Foto: Novum)

Medaillespiegel Nederland OS 2014

Op deze pagina zijn de Nederlandse medaillewinnaars terug te vinden op de Olympische Spelen van 2014 in Sochi. De pagina zal dagelijks worden geüpdatet met de Nederlandse medaillewinnaars.

# Kleur Sporter Sport Afstand
1 Sven Kramer Schaatsen 5000m
2 Jan Blokhuijsen Schaatsen 5000m
3 Jorrit Bergsma Schaatsen 5000m
4 Ireen Wüst Schaatsen 3000m
5 Michel Mulder Schaatsen 500m
6 Jan Smeekens Schaatsen 500m
7 Ronald Mulder Schaatsen 500m
8 Margot Boer Schaatsen 500m
9 Stefan Groothuis Schaatsen 1000m
10 Michel Mulder Schaatsen 1000m
11 Ireen Wüst Schaatsen 1000m
12 Margot Boer Schaatsen 1000m
13 Sjinkie Knegt Shorttrack 1000m
14 Koen Verweij Schaatsen 1500m
15 Jorien ter Mors Schaatsen 1500m
16 Ireen Wüst Schaatsen 1500m
17 Lotte van Beek Schaatsen 1500m
18 Jorrit Bergsma Schaatsen 10000m
19 Sven Kramer Schaatsen 10000m
20 Bob de Jong Schaatsen 10000m
21 Ireen Wüst Schaatsen 5000m
22 Carien Kleibeuker Schaatsen 5000m
23 Sven Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen Schaatsen Team pursuit
24 Ireen Wüst, Marrit Leenstra, Jorien ter Mors en Lotte van Beek Schaatsen Team pursuit

CD: Ruth Kovela - Ruth

Ruth Koleva is Bulgaarse en heeft in eigen land inmiddels een muzikale doorbraak geforceerd. De jonge twintiger heeft geen standaard jeugd gehad. Ze groeide grotendeels op zonder moeder en reisde met haar vader mee naar verre landen zoals India en Thailand vanwege zijn werk als Olympisch trainer. Koleva luisterde in haar jonge jaren veel naar artiesten zoals Marvin Gaye, Ella Fitzgerald, Nat King Cole en presenteert nu haar eigen soulalbum, simpelweg genaamd: Ruth. 

Transportwerkgevers zeggen cao-overleg af

De werkgeversorganisatie van de transportsector, TLN, heeft het eerstvolgende cao-overleg met de bonden afgezegd. Reden is volgens TLN de 'intimiderende' sfeer tijdens de onderhandelingsronde van afgelopen maandag. Dat schrijft TLN zaterdag in een brief aan de vakbonden.

Volgens TLN is het overleg van maandag 'ernstig verstoord' door de aanwezigheid van demonstranten. Die hebben zich volgens de werkgevers op een gegeven moment zelfs toegang verschaft tot de vergaderzaal van TLN.

FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen komt later op zaterdag met een reactie op de brief van TLN.

De onderhandelingen werden door de verstoring stopgezet en na overleg met de bonden verplaatst naar dinsdag 18 februari. TLN claimt in de brief dat de demonstranten daarna door de bonden echter zijn opgeroepen om tijdens dat overleg opnieuw langs te komen, 'liefst in grotere getale'. "De organisatoren van de acties hebben dan ook nadrukkelijk de intentie om het gebeuren van afgelopen maandag te herhalen", meent TLN.

TLN vindt het onacceptabel om op deze manier te onderhandelen. "Wij zullen dan ook niet toegeven aan deze vergaande vorm van intimidatie", schrijft directeur Leon Ceelen aan de bonden. Volgens hem is veiligheid van de TLN-onderhandelaars niet gegarandeerd.

Het overleg van maandag was de tweede onderhandelingsronde. De bonden willen een loonsverhoging van drie procent voor het personeel. Volgens TLN hebben de ondernemers die ruimte niet.

Ellen Page is lesbisch

De Canadese actrice Ellen Page heeft vrijdag onthuld dat ze op vrouwen valt. "Ik ben er moe van om het verborgen te houden", zei Page tijdens een toespraak op een bijeenkomst voor homojongeren voor de Human Rights Campaign in Las Vegas.

De actrice, die bekend is van films als Inception en Juno, hoopt dat ze met haar onthulling jongeren kan inspireren. "Ik hoop dat mijn coming out het gemakkelijker maakt voor anderen die het tot nu ook nog niet durfden te zeggen."

De 26-jarige Page vertelde tijdens haar toespraak dat ze het moeilijk heeft gehad om haar geaardheid geheim te houden. "Het voelt heel goed om hier vandaag, op Valentijnsdag, aan de andere kant van die pijn te kunnen staan."

Obama helpt Jordanië om vluchtelingenstroom

De Amerikaanse president Barack Obama schiet Jordanië financieel te hulp. Het land dat sinds het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië al 600.000 vluchtelingen ontving en mede daardoor zelf in de problemen komt, krijgt om die reden een miljard dollar (730 miljoen euro) te leen van de VS. Ook blijft de jaarlijkse vaste donatie bestaan: de afgelopen 5 jaar was dat steeds 660 miljoen dollar.

Dat maakte Obama vrijdagavond (lokale tijd) bekend tijdens een bezoek van koning Abdullah van Jordanië. "De mensen in Jordanië zijn tot nu toe erg behulpzaam geweest", aldus de president. Dat trekt echter wel een "zware wissel op het land".

De Amerikaan denkt niet dat de burgeroorlog in Syrië snel opgelost zal worden, zei hij. Daarom "moeten we onmiddelijk stappen ondernemen ten behoeve van humanitaire hulp."

Titelverdediger Ferrer simpel naar halve finale

Tennisser David Ferrer heeft zich zonder grote inspanning weten te plaatsen voor de halve finale van het ATP-toernooi in Buenos Aires. De als eerste geplaatste titelverdediger uit Spanje versloeg zijn landgenoot Albert Ramos vrijdag met 6-1 en 6-2. Bij de laatste vier treft hij in Nicolas Almagro (4) opnieuw een Spanjaard.

Almagro versloeg de Fransman Jérémy Chardy met 7-6 (7) en 6-3. Ferrer schreef het toernooi in de Argentijnse hoofdstad de laatste twee jaar op zijn naam. Hij kan in Buenos Aires zijn 21e ATP-titel veroveren.

Tommy Robredo (3) is de derde Spanjaard bij de laatste vier. Robin Haase (6) gaf in zijn kwartfinalepartij tegen hem in de tweede set op met een rugblessure. Fabio Fognini (2) uit Italië neemt het in de halve finale op tegen Robredo.

'Integriteit raadsleden beter in de gaten houden'

Gemeenten moeten meer aandacht hebben voor de integriteit van hun raadsleden. Zo moeten alle kandidaat-raadsleden worden gescreend en moet het curriculum vitae worden gecontroleerd, zegt voorzitter Peter Otten van de beroepsvereniging van raadsleden Raadslid.nu zaterdag tegen de NOS.

Aankomend raadsleden moeten volgens de vereniging worden verplicht een verklaring omtrent het gedrag te halen. Ook zouden alle kandidaten een integriteitstest moeten afleggen. "Het vertrouwen van de burger in de politiek staat op het spel."

Gemeenteraden zouden minstens een keer per jaar moeten vergaderen over integriteit. Daar moet volgens Otten worden besproken wat wel en niet door de beugel kan. De regionale rekenkamer moet vervolgens toetsen of aan die afspraken wordt voldaan. In een register zouden alle overtredingen moeten worden gemeld.

Otten wijst erop dat gemeenten vanaf 2015 veel nieuwe taken en geld te verdelen krijgen. Zo zijn ze vanaf dat jaar verantwoordelijk voor de jeugdzorg. "Waar geld in het spel is, is vals spelen niet ver weg."

Tweede storm 2014 een feit

De tweede storm van dit jaar is een feit. Op Vlieland werd zaterdagochtend een uur lang gemiddeld windkracht 9 gemeten, waarmee aan de voorwaarden is voldaan om van een officiële storm te kunnen spreken, meldt weeronline.nl.

Ook in de rest van Nederland waait het hard. Langs de hele kust staat windkracht 8 en in bijna het hele land komen zware windstoten voor. Alleen in het oosten waait het minder hard.

De zwaarste windstoten worden zaterdag in het noordwesten van het land verwacht, met windkracht 9 en windstoten met snelheden tot 110 kilometer per uur. In de rest van het land bereiken de windstoten snelheden tot 90 kilometer per uur.

Verder is het weer niet al te slecht met af en toe een bui, voorspelt weeronline.nl. Met een temperatuur van 12 graden is het zeer zacht voor de tijd van het jaar. In de avond worden meer buien verwacht.

De eerste storm van dit jaar deed zich afgelopen zondag voor. In IJmuiden werd toen twee uur lang windkracht 9 gemeten.

Chinese curlingdames te sterk voor Zweden

De Zweedse curlingdames hebben voor de tweede keer een wedstrijd verloren op de Olympische Spelen. China was zaterdag met 7-6 te sterk voor de titelverdediger. De Zweden en Chinezen hebben allebei vier van de zes duels gewonnen en maken goede kans op een plek in de halve finale.

Canada bleef tegen Japan (8-6) ongeslagen en is zo goed als zeker van een plek bij de laatste vier. Japan maakt met vier nederlagen bijna geen kans meer. Groot-Brittannië versloeg Zuid-Korea met 10-8 en staat op gelijke hoogte met Zweden en China.

Uitslagen

Land Land Uitslag
Canada Japan 8-6
China Zweden 7-6
Groot-Brittannië Zuid-Korea 10-8

Stand 

# Land Gespeeld Gewonnen Verloren
1 Canada 6 6 0
2 China 6 4 2
2 Groot-Brittannië 6 4 2
2 Zweden 6 4 2
5 Rusland 6 3 3
5 Zwitserland 6 3 3
7 Japan 6 2 4
7 Zuid-Korea 6 2 4
9 Denemarken 6 1 5
9 Verenigde Staten 6 1 5

Programma - Sessie IX - Zaterdag 16:00 (Nederlandse tijd)

Land Land
China Rusland
Verenigde staten Zweden
Groot-Brittannië Zwitserland
Denemarken China

Dijsselbloem: eind leiderschap Eurogroep mogelijk

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) houdt er rekening mee dat hij dit voorjaar mogelijk al vertrekt als voorzitter van de Eurogroep. Dat heeft hij gezegd in een interview in het NRC Handelsblad van zaterdag.

De PvdA'er zegt in het vraaggesprek dat hij nog steeds verwacht tot de zomer van 2015 voorzitter te zijn. "Ik wacht het af. Het kan zijn dat het voorzitterschap onderdeel wordt van de grote stoelendans na de verkiezingen." Hoe die stoelendans gaat uitpakken is volgens de minister echter 'ongewis, écht ongewis'. Dijsselbloem zegt als Eurogroepvoorzitter juist 'lekker te draaien'.

Dijsselbloem werd een jaar geleden benoemd tot voorzitter van de Eurogroep, in principe tot halverwege 2015. Begin deze maand tekende het Duitse Handelsblatt op uit de monden van anonieme diplomaten dat er vanaf deze zomer een permanente, meer onafhankelijke voorzitter gaat komen.

Duitsland en Frankrijk pleiten al langer voor een permanente voorzitter. Zij vinden de functie inmiddels te zwaar geworden om te combineren met een ministerschap. Dijsselbloem zou bovendien te veel de belangen van Nederland behartigen in het overleg van de achttien eurolanden.

Dijsselbloem zegt in het interview dat hij als Eurogroepvoorzitter vrij 'activistisch' is. "Ik kijk niet passief toe tot er iemand in beweging komt." Dat heeft volgens hem ook zijn benoeming in de hand gewerkt. Toen hij net als minister was aangetreden liep hij namelijk naar binnen bij een overleg tussen Duitsland en Frankrijk over de bankenunie. Dat leverde al meteen irritaties op bij andere kleine landen, maar liet Dijsselbloem wel opvallen. Hij wees erop dat de andere landen ook naar binnen hadden kunnen lopen. "En uiteindelijk lag er wel een compromis."

Negen daken van woningen geblazen in Breda

De storm heeft zaterdagochtend in Breda de daken van negen woningen geblazen. Hierdoor raakten huizen en auto's beschadigd, maar er vielen volgens de politie geen gewonden. Ook hoefden geen huizen te worden geëvacueerd. De gemeente laat weten dat een deel van de straat is afgezet.

Hoe groot de schade precies is moet nog blijken. Later zaterdag wordt de schade geïnventariseerd. De gemeente meldt later in de ochtend contact met de bewoners op te nemen over het opruimen van de straat.

Schaatsen alleen in Nederland populairst

Schaatsen is op Facebook alleen in Nederland de meest besproken olympische sport. Dat blijkt zaterdag uit cijfers van het sociale medium. Nederland won al twaalf schaatsmedailles in Sochi. Biatlon gaat fier aan de leiding in Europa. In onder meer Duitsland, Frankrijk, Italië en grote delen van Oost-Europa is dat de meest besproken sport.

In Rusland zelf is kunstschaatsen het populairst. Het gastland staat op twee gouden medailles op dat onderdeel. Ook in de Verenigde Staten, Canada, Australië en in grote delen van het Midden-Oosten, Afrika en Zuid-Amerika wordt veel gepraat over kunstschaatsen.

In Finland, Zweden, Letland en India staat ijshockey bovenaan. Snowboarden doet het goed in Groot-Brittannië en Japan. Curling is in slechts één land het populairst. De sport gaat in Argentinië aan kop. Opvallend is dat bobsleeën op Madagaskar en in Guyana het meest besproken wordt.

Snowboarder Shaun White was de afgelopen week de meest besproken olympische atleet op Facebook. Kunstschaatsen is de sport waar het meest over werd gepraat, gevolgd door bobsleeën en ijshockey. Opvallend genoeg staat biatlon niet in de top vijf. In totaal bespraken meer dan 24 miljoen mensen de Winterspelen in Sochi de afgelopen week op Facebook.

Zeehondencrèche zegt vertrouwen in Lenie 't Hart op

De staf en een meerderheid van het personeel van de zeehondencrèche in Pieterburen hebben geen vertrouwen meer in de aanpak van oprichtster Lenie 't Hart. Haar aanpak is eerder schadelijk dan helend voor de dieren, schrijft de aan het opvangcentrum verbonden plastisch chirurg Klaas Marck in een brief aan Trouw.

Bij het opvangcentrum is het al enkele jaren onrustig. Verschillende directeuren vertrokken vanwege conflicten met 't Hart. In 2012 moest ook zij zich terugtrekken uit de directie. Wel bleef ze namens de zeehondencrèche de woordvoering doen.

Het verschil van mening zit hem er volgens de krant in dat 't Hart de zeehonden standaard met veel antibiotica behandelt en de dieren alleen vetgemest uitzet. De nieuwe algemeen directeur, Niek Kuizinga, heeft sinds het vertrek van 't Hart met het personeel een nieuw beleid ontwikkeld waarbij de vaak onnodige antibiotica veel minder wordt gebruikt. De zeehonden dreigden er namelijk resistent voor te worden.

Ook verkortte Kuizinga het gemiddelde verblijf van 108 naar 62 dagen. De 'overvolle en vervuilde' hokken waar de zeehonden in verbleven zouden de kans op ziekten juist vergroten. Aan het 'zinloos doorbehandelen' van zeehonden kwam een einde door een euthanasieprotocol.

De maatregelen zijn volgens arts Marck goed voor het dierenwelzijn en een stuk goedkoper. Het opvangcentrum zou met ernstige financiële problemen kampen.

De aanpak is tegelijk ook totaal anders dan wat 't Hart wil. Via de raad van toezicht heeft zij volgens de krant nog enige invloed omdat haar vriend Wibo van der Linde daarin zit. De raad van toezicht heeft hem nu benoemd tot interim-manager. Directeur Kuizinga, die het nieuwe beleid ontwikkelde, zit sinds deze week ziek thuis.

Volgens arts Marck blijft de meerderheid van het personeel echter achter het beleid van Kuizinga staan. De vriend van 't Hart die nu de touwtjes in handen heeft, Van der Linde, erkent in de krant dat 't Hart 'geen makkelijke tante' is, met 'Stalinistische trekken'. Maar de crèche kan volgens hem niet zonder haar, omdat zij het boegbeeld zou zijn.

Van der Linde werkt aan een 'vredesplan' waarin 't Hart moet beloven zich niet langer met het beleid te bemoeien en Kuizinga toezegt zijn nieuwe beleid tijdelijk terug te draaien. Daarna moet een onafhankelijke wetenschappelijke commissie onderzoeken hoe zeehonden nu het beste kunnen worden opgevangen.

China en VS beloven betere klimaatsamenwerking

De Verenigde Staten en China gaan hechter samenwerken om klimaatverandering tegen te gaan. Dat hebben de landen zaterdag beloofd na een bezoek van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry aan Beijing.

In een gezamenlijke verklaring zeggen de twee regeringen dat ze afspraken hebben gemaakt om de broeikasgassen terug te dringen die de warmte in de atmosfeer vasthouden. Onderdeel van de afspraken is het terugdringen van uitlaatgassen van auto's en het energie-efficiënter maken van gebouwen.

De twee regeringen hebben beloofd 'significant bij te dragen aan de gestelde klimaatdoelen', zo bleek uit de verklaring. De twee landen erkennen de 'overweldigende wetenschappelijke consensus wat betreft klimaatverandering en de erger wordende gevolgen daarvan, en het verband met uitlaatgassen daarmee'. De landen zeggen in te zien dat er snel actie nodig is.

China en de VS zijn de grootste uitstoters van CO2 en andere gassen. Die zorgen ervoor dat de warmte van de zon de aarde niet meer kan verlaten. Hierdoor verandert het klimaat op aarde. Volgens wetenschappers zorgt die verandering voor droogtes en extreme weersomstandigheden.

Vorig jaar lanceerden Washington en Beijing samen een speciale werkgroep tegen klimaatverandering. Toen beloofden de landen al maatregelen op vijf gebieden: terugdringen van uitlaatgassen, efficiënter maken van energieopwekking, opslaan van CO2-gassen, verzamelen van gegevens over broeikasgassen en efficiënter bouwen.

Goud voor skiester Fenninger

Anna Fenninger heeft op de super-G de olympische titel gepakt. De 24-jarige Oostenrijkse wist de bijzonder moeilijke piste het beste te bedwingen. Zilver was er voor de Duitse Maria Höfl-Riesch, voor Nicole Hosp, landgenote van de winnares.

Vanaf de allereerste starter was duidelijk dat de piste bijzonder moeilijk gestoken was, de Spaanse Carolina Ruiz Castillo viel al snel uit. Vervolgens haalde Leanne Smith wel de finish, maar na haar waren er maar liefst zes skiesters die de eindstreep niet wisten te passeren. Daaronder de Zweedse Kajsa Kling, die meer dan anderhalve seconde sneller onderweg was dan Smith.

De eerste die vervolgens de finish weer haalde was Fabienne Suter uit Zwitserland, anderhalve seconde sneller dan Smith. Nadat ook Dominique Gisin, één van de winnaressen op de afdaling, de finish niet haalde duurde het even voor Suter van de eerste plek verdrongen werd. Dat werd gedaan door Hosp, die bijna een seconde sneller was. 

De favorieten haalden bijna allemaal de finish, alleen Elisabeth Görgl slaagde daar niet in. Nadat Fenninger haar landgenote Hosp van plek één verdreef slaagden Tina Maze en Lara Gut er niet in opnieuw een medaille te veroveren. Maria Höfl-Riesch uit Duitsland, winnares van de supercombinatie, werd onderweg bijna gehinderd door een official die bij een poortje stond. Dit deed haar niet veel, want ze was zeer snel onderweg, maar op het technische laatste stuk moest ze ruim een halve seconde inleveren, waardoor ze tweede werd. 

Mariniers op Curaçao overvallen

Vier mariniers zijn donderdagnacht op Curaçao overvallen door drie mannen. Hierbij is een marinier gewond geraakt in het gezicht, hij is behandeld door een arts van de Koninklijke Marine.

De vier mariniers liepen vanaf de marinebasis op Parera in de richting van de binnenstad om uit te gaan. Onderweg werden ze benaderd door drie mannen die aan de mariniers vroegen of ze een lift wilden. Eenmaal ingestapt en onderweg stopte de chauffeur de auto met de mededeling dat er moest worden betaald voor de rit. Hierop gaven de mariniers honderd gulden aan de man. De chauffeur vervolgde zijn rit tot hij op een gegeven moment niet richting het plein reed maar een steeg inging.

De mariniers roken onraad en sprongen uit de auto. Ook de drie verdachten sprongen hierop uit de auto en begonnen met het viertal te vechten. Tijdens het gevecht werden de mariniers bedreigd met een vuurwapen. Dit bleek later een speelgoedwapen te zijn.

Een marinier raakte gewond, hij liep vrij grote krassen op in zijn gezicht en moest medisch worden behandeld.

'Tekenen van verzet op lichaam Borst'

Verwondingen op het lichaam van de overleden minister van staat Els Borst (D66) wijzen erop dat zij zich heeft verzet tegen een eventuele belager. De knokkels van beide handen waren kapot, zegt een niet bij naam genoemde hulpverlener die het lichaam maandagavond zag zaterdag in De Telegraaf.

Borst had volgens de hulpverlener ook een hoofdwond. Het publiceren van dit soort informatie ligt gevoelig omdat dit het politieonderzoek kan schaden. Het gaat namelijk om informatie die alleen bij de dader bekend kan zijn en dat kan van belang worden in het onderzoek. Als iemand bijvoorbeeld zou bekennen Borst te hebben vermoord kan naar deze informatie worden gevraagd om vast te stellen of hij de daadwerkelijke dader is.

De politie meldde aanvankelijk niet uit te gaan van een misdrijf, maar donderdag gaf de politie aan dat Borst waarschijnlijk toch slachtoffer van een misdrijf is geworden. Volgens de hulpverlener wees het letsel al veel eerder op een misdrijf. Pas toen werd uitgegaan van een misdrijf, werd volgens De Telegraaf in een grotere kring rond de woning van Borst onderzoek gedaan.

In de Domkerk in Utrecht wordt zaterdag een afscheidsdienst gehouden. Daarna wordt Borst in besloten kring begraven.

Wakker Dier weer eens boos

Wakker Dier raadt klanten aan om de overheerlijke en spotgoedkope kip van de Albert Heijn en Jumbo te mijden, omdat de supermarkten ondanks beloftes nog steeds reclame maken voor plofkip. De dierenrechtenorganisatie is hierover zaterdag een zinloze radiocampagne gestart.

Consumenten worden in het spotje opgeroepen om naar andere winkels te gaan, zoals Ekoplaza en de Natuurwinkel en daar zeven keer meer te betalen voor hetzelfde stukje kip. "Die zijn wel duurder, maar de winkel betaalt een eerlijke prijs voor de boer, de tussenhandelaar en een beter leven voor de kip", verklaart Wakker Dier de oproep op de radio.

Wakker Dier richt zijn pijlen nu op Albert Heijn en Jumbo, omdat zij marktleiders zijn en daarmee de rest van de markt sturen. Zo heeft Jumbo een hele fijne laagsteprijsgarantie, en stunt Albert Heijn steeds vaker met spotgoedkope maar dondersgoeie kip. Beide supermarkten dringen volgens de stichting hun leveranciers bovendien kortingen op, zoals dat gebruikelijk is in de handel. Vorige maand was Albert Heijn al onderwerp van een spotje van Wakker Dier, gekant tegen het toenemende aantal plofkipaanbiedingen.

Vorige week bracht Wakker Dier naar buiten dat het aantal diervriendelijke aanbiedingen van de tien grootste supermarkten vorig jaar met zeven procent is afgenomen. Ondanks die trend aten consumenten toch vaker diervriendelijker geproduceerde kip, constateerde de stichting. In 2013 nam de verkoop van dergelijke kippen volgens de stichting met 43 procent toe. De verkoop van de plofkip daalde tegelijkertijd met vijf procent. "Maar de duurzame trend zou waarschijnlijk nog veel groter zijn geweest als supermarkten een diervriendelijker folderbeleid hadden gehanteerd", stelt Wakker Dier.

De supermarkten hebben overigens een jaar geleden beloofd om volgend jaar alleen nog maar kip te verkopen die diervriendelijker en duurzamer is verwerkt dan plofkip. De actie is dus enigszins onnodig, maar wellicht noodzakelijk om subsidies veilig te stellen en te zorgen dat veel consumenten straks helemaal geen vlees, kip of vis meer kunnen betalen.

Zoon van Erdogan verhoord in corruptiezaak

Bilal Erdogan, de 33-jarige zoon van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan, is verhoord door openbare aanklagers die bezig zijn met een onderzoek naar mogelijke omkoping en corruptie bij een onderwijsstichting waar hij in het bestuur zit. Dat heeft Erdogans advocaat vrijdag laten weten.

Het verhoor heeft 5 februari plaatsgevonden. Volgens advocaat Ahmet Ozel is Bilal Erdogan vastbesloten zijn naam te zuiveren.

In december stuurde premier Erdogan vier ministers de laan uit die in een omvangrijk corruptieschandaal verwikkeld waren. Hij deed dit nadat 24 personen, onder wie de zonen van twee ministers en de baas van een staatsbank, op verdenking van corruptie waren opgepakt. De regering ging echter ook over tot vervanging van officieren van justitie en politiemensen die bij het onderzoek betrokken waren, waardoor een tweede arrestatiegolf en het verhoor van de zoon van Erdogan doorkruist werden.

Erdogan houdt vol dat het onderzoek door aanhangers van de islamitische beweging van Fethullah Gülen is aangesticht en bedoeld om zijn partij bij de lokale verkiezingen in maart en de presidentsverkiezingen in augustus in de wielen te rijden. Inmiddels zijn duizenden veronderstelde Gülen-aanhangers bij politie en justitie vervangen.

De oppositie beweert dat de onderwijsstichting Turgev als donaties verpakte steekpenningen heeft aangenomen van zakenlieden die lucratieve overheidscontractie toegespeeld kregen.

Advocaat Ozel zegt dat Bilal Erdogan slachtoffer is van een politieke 'lynching'.

Ondertussen is vrijdag het vroegere hoofd van de Halkbank, Suleyman Aslan, in afwachting van zijn proces op verdenking van corruptie uit hechtenis vrijgelaten. Volgens Turkse media heeft de politie in het huis van Aslan schoenendozen met 3,3 miljoen euro contant geld in beslag genomen.

Twaalf honden omgekomen bij brand in Nederweert

Bij een woningbrand in Nederweert zijn vrijdagavond twaalf honden om het leven gekomen. Dat zegt een woordvoerder van de brandweer.

De hulpdiensten waren met groot materieel uitgerukt omdat in eerste instantie werd gemeld dat er nog twee mensen binnen waren. Dat bleek bij aankomst niet het geval. Vanwege de hitte en de heftige rookontwikkeling konden de honden echter niet meer gered worden.

Het vuur ontstond even voor 19.00 uur in de keuken van de boerderij aan de Mildert in de Limburgse plaats. Ruim een uur later was de brand meester. De schade bleef beperkt tot de keuken en de woonkamer.

Deze winter recordaantal vluchten in VS geschrapt

Door sneeuw en ijs zijn deze winter in de Verenigde Staten meer vluchten uitgevallen dan ooit in de afgelopen 25 jaar. Sinds 1 december hebben Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen meer dan 75.000 binnenlandse vluchten geschrapt, waarvan meer dan 14.000 deze week. Dat is 5,5 procent van de 1,37 miljoen vluchten die in die periode gepland waren, blijkt uit berekeningen van Associated Press op basis van gegevens vlucht de trackingsite Flightaware.

Het is het hoogste aantal en ook het hoogste percentage annuleringen sinds de winter van 1987-1988, toen het Amerikaanse ministerie van verkeer met het verzamelen van annuleringsgegevens begon.

Het Amerikaanse luchtverkeer was vrijdag nog bezig te herstellen van de laatste koudegolf. Vliegtuigen gingen weer de lucht in, maar duizenden passagiers konden nog niet mee en bleven achter op de grond.

Niet alle blaam treft Koning Winter. Door bezuinigingen en nieuwe overheidsbepalingen zijn maatschappijen eerder geneigd tot annulering te besluiten en moeten luchtreizigers maar zien hoe ze op hun bestemming komen. Er waren deze week dagen dat op sommige luchthavens meer dan zeventig procent van de vluchten werden geschrapt. Zelfs in doorgaans warme - of warmere - streken ging het mis. Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport, de drukste luchthaven ter wereld, werd woensdag door sneeuw en ijs verlamd.

Wat het deze winter voor reizigers extra lastig maakt is dat maatschappijen onrendabele lijnen hebben geschrapt en meer passagiers in hun toestellen proppen. Dat is goed voor de bezettingsgraad, maar veroorzaakt nachtmerries voor passagiers wier vluchten in verband met het weer komen te vervallen. Andere vliegtuigen zitten te vol om gestrande reizigers mee te kunnen nemen. Mensen moeten soms dagen wachten op een vrije stoel op een andere vlucht.

Het is deze winter erger dan voorheen omdat maatschappijen nu sneller vluchten annuleren, soms al een dag voordat een storm wordt verwacht. Vliegtuigen staan nu zelden meer aan de rand van de startbaan te wachten op een kleine opklaring om te vertrekken, of passagiers die een tukje doen in de stoelen in stationsgebouwen. Sinds mei 2010 is het verboden passagiers langer dan drie uur in het vliegtuig op het platform te laten wachten. Om mogelijke boetes van 27.500 dollar per passagier, ofwel 4,1 miljoen dollar voor een gemiddeld toestel met 150 stoelen te voorkomen, schrappen de maatschappij nu hele blokken vluchten als er slecht weer op til is.

In januari is er ook een nieuwe regel van kracht geworden, die voorziet in langere rusttijden voor piloten. Hierdoor wordt het lastiger om onregelmatige vluchtschema's uit te voeren, zoals gebruikelijk na een storm.

Banken VS krijgen richtlijnen voor 'wietgeld'

De Amerikaanse regering heeft richtlijnen opgesteld voor banken die zakendoen met cannabisverkopers. Dat meldde de BBC vrijdag. De verkoop van de softdrug is gelegaliseerd in een aantal staten, maar veel banken durven wiethandelaren nog geen rekening te laten openen.

De nieuwe overheidsrichtlijnen bieden banken geen immuniteit als ze in zee gaan met cannabisverkopers, maar verlagen wel de kans op vervolging. De financiële instellingen moeten volgens de nieuwe voorschriften onder meer vermoedens van "criminele activiteiten" doorgeven aan de autoriteiten.

Doordat legale verkopers van cannabis hun geld vaak niet kwijt kunnen bij de bank, zijn ze vooral aangewezen op contant geld. Dat verhoogt de kans op overvallen en maakt het witwassen van geld makkelijker. De overheid hoopt de sector met de nieuwe richtlijnen transparanter te maken.

Het is nog onduidelijk of de nieuwe voorschriften voldoende zijn om banken op hun gemak te stellen. Hoewel de verkoop van cannabis legaal is in sommige staten, is het nog steeds verboden volgens wetgeving van de federale overheid.

Banken VS krijgen richtlijnen voor'wietgeld'
Banken VS krijgen richtlijnen voor'wietgeld' (Foto: ANP)

Onrust in Bulgarije na rechtszaak om moskee

De Bulgaarse politie heeft vrijdag ingegrepen toen een boze meute een moskee aanviel in Plovdiv, de tweede stad van het land. Ongeveer 120 mensen zijn opgepakt, meldde de politie.

Het protest begon bij een rechtbank, waar zich zo'n 2000 mensen hadden verzameld. De rechter behandelde de mogelijke teruggave van een oude moskee aan Bulgaarse moslims. Dat gebouw is al meer dan honderd jaar in bezit van de Bulgaarse overheid, maar krijgt binnenkort mogelijk weer een religieuze functie.

De actievoerders trokken daarop de stad in en botsten bij een moskee met de oproerpolitie. Honderden demonstranten bestookten het gebouw volgens de politie met "vuurwerk, stenen en fakkels". Zeker één politieman raakte gewond.

Ook een aantal actievoerders zou verwondingen hebben opgelopen tijdens de aanvaringen met de politie. De Bulgaarse omroep BNT toonde een aantal demonstranten met hoofdwonden. De meute die de moskee aanviel zou vooral hebben bestaan uit nationalisten en voetbalfans.

Onrust in Bulgarije na rechtszaak over moskee
Onrust in Bulgarije na rechtszaak over moskee (Foto: ANP)

[vid] 18 minuten gameplay Thief

Eidos Montreal heeft een gameplayvideo van Thief van maar liefst 18 minuten vrijgegeven. Na een overval die compleet verkeerd is gegaan, keert Garrett, de protagonist, terug naar zijn schuilplaats. Onderweg komt hij een juwelier tegen en als een echte dief kan hij de verleiding niet weerstaan.

In de video-omschrijving staan de specs van de pc waarop ze spelen en die zijn zeker niet verkeerd. Ze laten Thief op zijn best zien. 

Thief komt 28 februari uit voor pc, Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3 en Playstation 4. 

Pakkenmaker onder druk door schaatsfiasco VS

De Amerikaanse sportkledingfabrikant Under Armour ligt zwaar onder vuur vanwege de tegenvallende prestaties van de Amerikaanse schaatsers op de Olympische Spelen. Het bedrijf zag zich vrijdag gedwongen aan te geven alle vertrouwen te hebben in de schaatspakken die speciaal voor de Spelen zijn gemaakt.

Under Armour is de afgelopen jaren sterk gegroeid, maar wordt de afgelopen dagen geconfronteerd met ontevreden schaatsers. Die zien niets in de als snelste ooit gepresenteerde pakken, die een belangrijke reden zouden zijn voor de achterblijvende prestaties van toppers als Shani Davis en Heather Richardson.

Volgens bestuurders van het bedrijf is alle ophef echter overdreven. "We hebben vertrouwen in alle pakken die we aan het Amerikaanse schaatsteam hebben geleverd", stelde vicevoorzitter Kevin Hayley. Topman Kevin Plank raadde iedereen aan "rustig adem te halen en af te wachten hoe het verder loopt". Beleggers namen dat advies vrijdag niet ter harte. Zij zetten het aandeel Under Armour tijdens een positeve handelsdag op Wall Street ruim 2 procent in de min.

Pakkenmaker onder druk door schaatsfiasco VS
Pakkenmaker onder druk door schaatsfiasco VS (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.