Dijsselbloem: eind leiderschap Eurogroep mogelijk

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) houdt er rekening mee dat hij dit voorjaar mogelijk al vertrekt als voorzitter van de Eurogroep. Dat heeft hij gezegd in een interview in het NRC Handelsblad van zaterdag.

De PvdA'er zegt in het vraaggesprek dat hij nog steeds verwacht tot de zomer van 2015 voorzitter te zijn. "Ik wacht het af. Het kan zijn dat het voorzitterschap onderdeel wordt van de grote stoelendans na de verkiezingen." Hoe die stoelendans gaat uitpakken is volgens de minister echter 'ongewis, écht ongewis'. Dijsselbloem zegt als Eurogroepvoorzitter juist 'lekker te draaien'.

Dijsselbloem werd een jaar geleden benoemd tot voorzitter van de Eurogroep, in principe tot halverwege 2015. Begin deze maand tekende het Duitse Handelsblatt op uit de monden van anonieme diplomaten dat er vanaf deze zomer een permanente, meer onafhankelijke voorzitter gaat komen.

Duitsland en Frankrijk pleiten al langer voor een permanente voorzitter. Zij vinden de functie inmiddels te zwaar geworden om te combineren met een ministerschap. Dijsselbloem zou bovendien te veel de belangen van Nederland behartigen in het overleg van de achttien eurolanden.

Dijsselbloem zegt in het interview dat hij als Eurogroepvoorzitter vrij 'activistisch' is. "Ik kijk niet passief toe tot er iemand in beweging komt." Dat heeft volgens hem ook zijn benoeming in de hand gewerkt. Toen hij net als minister was aangetreden liep hij namelijk naar binnen bij een overleg tussen Duitsland en Frankrijk over de bankenunie. Dat leverde al meteen irritaties op bij andere kleine landen, maar liet Dijsselbloem wel opvallen. Hij wees erop dat de andere landen ook naar binnen hadden kunnen lopen. "En uiteindelijk lag er wel een compromis."