China en VS beloven betere klimaatsamenwerking

De Verenigde Staten en China gaan hechter samenwerken om klimaatverandering tegen te gaan. Dat hebben de landen zaterdag beloofd na een bezoek van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry aan Beijing.

In een gezamenlijke verklaring zeggen de twee regeringen dat ze afspraken hebben gemaakt om de broeikasgassen terug te dringen die de warmte in de atmosfeer vasthouden. Onderdeel van de afspraken is het terugdringen van uitlaatgassen van auto's en het energie-efficiënter maken van gebouwen.

De twee regeringen hebben beloofd 'significant bij te dragen aan de gestelde klimaatdoelen', zo bleek uit de verklaring. De twee landen erkennen de 'overweldigende wetenschappelijke consensus wat betreft klimaatverandering en de erger wordende gevolgen daarvan, en het verband met uitlaatgassen daarmee'. De landen zeggen in te zien dat er snel actie nodig is.

China en de VS zijn de grootste uitstoters van CO2 en andere gassen. Die zorgen ervoor dat de warmte van de zon de aarde niet meer kan verlaten. Hierdoor verandert het klimaat op aarde. Volgens wetenschappers zorgt die verandering voor droogtes en extreme weersomstandigheden.

Vorig jaar lanceerden Washington en Beijing samen een speciale werkgroep tegen klimaatverandering. Toen beloofden de landen al maatregelen op vijf gebieden: terugdringen van uitlaatgassen, efficiënter maken van energieopwekking, opslaan van CO2-gassen, verzamelen van gegevens over broeikasgassen en efficiënter bouwen.