Noodweer Groot-Brittannië eist levens

Het noodweer dat Groot-Brittannië teistert heeft zaterdag twee levens geëist. Een taxichauffeur in Londen overleed toen een deel van een gevel op haar taxi terecht kwam. Twee inzittenden van de auto liepen verwondingen op. Een 85-jarige passagier van een cruiseschip kwam om het leven toen het schip in het Kanaal werd getroffen door een hoge golf en door de patrijspoorten naar binnen sloeg.

Het zuiden van Engeland heeft opnieuw te kampen met zware regenval en stormwind. Het noodweer, met windstoten van tegen de 130 kilometer per uur, trekt over gebieden die al zwaar getroffen zijn door watersnood. In totaal zijn er 22 ernstige waarschuwingen van kracht. Dat houdt in dat op die plaatsen de situatie levensgevaarlijk is. Voor ruim vijfhonderd andere plaatsen zijn eveneens waarschuwingen uitgevaardigd.

In Hertfordshire, ten noorden van Londen, moesten bewoners van zeventien huizen worden geëvacueerd omdat in de straat plots een 'zinkgat' was ontstaan. Het gebied rond het ruim zes meter diepe gat is afgezet.

Ruim honderdduizend huishoudens moeten het nog altijd stellen zonder stroom. Volgens het nutsbedrijf Energy Networks Assocation is de afgelopen nacht de stroomvoorziening bij 360.000 huishoudens hersteld. Deze week kampten door omgewaaide hoogspanningsmasten en andere problemen in totaal bijna een miljoen mensen met stroomstoringen.

Het noodweer zorgt ook voor problemen op de weg en het spoor. Honderden bomen zijn omgewaaid en op wegen en spoorrails terechtgekomen. Op veel plekken rijden geen treinen meer.

Engeland heeft te kampen met de ergste overstromingen in tientallen jaren. Het waterpeil van veel rivieren staat nog altijd op recordniveau. De verwachting is dat het weer na zaterdag opknapt.