Vrachtwagenchauffeurs dreigen met acties

De vakbonden in de transportsector beraden zich op acties nu werkgeversorganisatie TLN de cao-onderhandelingen heeft stilgelegd. Dat zegt onderhandelaar namens FNV Bondgenoten Egon Groen zaterdag.

TLN schreef zaterdag in een brief aan de bonden dat de eerder afgesproken onderhandelingsronde dinsdag niet doorgaat. De werkgevers voelden zich tijdens het overleg van afgelopen maandag geïntimeerd door een groep demonstranten. Volgens TLN zijn de onderhandelingen hierdoor 'ernstig verstoord'.

Volgens Groen was de sfeer maandag helemaal niet intimiderend. De groep van honderd chauffeurs was op eigen initiatief naar de onderhandelingen gekomen. Zij scandeerden de vakbondseis van 'drie procent meer loon' voor de deur. "Ik heb mij door die mensen juist gesterkt gevoeld", zegt Groen. Hij had er ook geen problemen mee dat een groepje de onderhandelingsruimte is binnengekomen.

Volgens de bonden sturen de werkgevers nu bewust aan op acties in de transportsector, door de laatste zin in de brief van TLN. Daarin wordt geschreven dat de standpunten over de cao sinds maandag 'ongewijzigd zijn'. TLN zegt tot nu steeds geen ruimte te hebben voor een loonsverhoging.

Volgens de bonden laten de werkgevers hiermee zien dat ze nooit bereid zijn geweest om dinsdag echt te onderhandelen. "Met de brief geven transportwerkgevers een verkeerd signaal aan de chauffeurs. Dit getuigt niet van respect voor de mensen die dag en nacht op pad zijn om goederen te vervoeren", laat Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen weten.