Banken VS krijgen richtlijnen voor 'wietgeld'

De Amerikaanse regering heeft richtlijnen opgesteld voor banken die zakendoen met cannabisverkopers. Dat meldde de BBC vrijdag. De verkoop van de softdrug is gelegaliseerd in een aantal staten, maar veel banken durven wiethandelaren nog geen rekening te laten openen.

De nieuwe overheidsrichtlijnen bieden banken geen immuniteit als ze in zee gaan met cannabisverkopers, maar verlagen wel de kans op vervolging. De financiële instellingen moeten volgens de nieuwe voorschriften onder meer vermoedens van "criminele activiteiten" doorgeven aan de autoriteiten.

Doordat legale verkopers van cannabis hun geld vaak niet kwijt kunnen bij de bank, zijn ze vooral aangewezen op contant geld. Dat verhoogt de kans op overvallen en maakt het witwassen van geld makkelijker. De overheid hoopt de sector met de nieuwe richtlijnen transparanter te maken.

Het is nog onduidelijk of de nieuwe voorschriften voldoende zijn om banken op hun gemak te stellen. Hoewel de verkoop van cannabis legaal is in sommige staten, is het nog steeds verboden volgens wetgeving van de federale overheid.

Banken VS krijgen richtlijnen voor'wietgeld'
Banken VS krijgen richtlijnen voor'wietgeld' (Foto: ANP)