Amerikanen trekken oude schaatspakken weer aan

De Amerikaanse schaatsers grijpen op de Olympische Spelen terug op hun oude pakken. Na een tegenvallende start in Sochi lagen de nieuwe tenues onder vuur. Het pak, dat door de fabrikant als het beste ooit werd omschreven, zou er de oorzaak van zijn dat de prestaties van onder anderen Shani Davis tegenvallen.

Davis slaagde op de 1000 meter niet in zijn missie om zijn derde gouden medaille op rij te veroveren op die afstand. Hij werd slechts achtste. Ook andere blikvangers als Brittany Bowe en Heather Richardson vallen tot dusver tegen in Sochi.

Het is niet duidelijk of de matige resultaten daadwerkelijk te wijten zijn aan het pak, maar de Amerikanen lijken geen risico te willen nemen. Vooral een ventilatiegat op de rug van het nieuwe pak, zou averechts werken. Volgens het IOC is het geen probleem dat de Verenigde Staten halverwege het toernooi van pak wisselen.

Coach Matthew Kooreman geeft toe dat er weinig met het pak is getest in aanloop naar de Spelen. Hij denkt echter ook dat de suprematie van Nederland ten grondslag ligt aan de kritiek. "Daardoor lijkt het slechter. Zij wrijven het ons echt in het gezicht."

De wisseling van de pakken moet tot verandering leiden. "Nu is het aan ons om te presteren. Er zijn geen excuses meer." De Amerikanen rijden zaterdag op de 1500 meter voor het eerst op de Spelen in hun oude pakken.