Turken vechten met Koerden

Koerdische demonstranten zijn zaterdag in diverse steden in het zuidoosten van Turkije slaags geraakt met de politie. De betogers waren de straat opgegaan om arrestatie van PKK-leider Abdullah Öcalan te herdenken. De leider van de Koerdische Arbeiderspartij werd vijftien jaar geleden opgepakt.

Volgens het Turkse persbureau Dogan zette de politie traangas en waterkanonnen in om de betogers uiteen te jagen. Daarop begonnen sommige betogers stenen, vuurwerk en molotovcocktails naar de agenten te gooien. In Silopi vloog een politieauto in brand en in Sirnak raakte een betoger gewond toen hij werd geraakt door een molotovcocktail.

Öcalan werd in 1999 in Kenia opgepakt en uitgeleverd aan Turkije waar hij een levenslange gevangenisstraf uitzit. De Koerdische betogers demonstreerden tegen het feit dat Öcalan nog altijd vastzit. In 2012 werd een begin gemaakt met onderhandelingen tussen Öcalan en de Turkse autoriteiten. Het overleg heeft tot doel een einde te maken aan het conflict tussen de Turkse autoriteiten en de Koerdische rebellen.