Obama: miljard om klimaatverandering op te vangen

Zo'n beetje alle wetenschappers in de relevante onderzoeksgebieden zijn het erover eens: klimaatverandering is een realiteit en gaat de komende jaren voor problemen zorgen. Obama trekt zich de waarschuwing duidelijk aan. Hij wil een bult geld uittrekken om de VS voor te bereiden op de gevolgen.

De Amerikaanse president zal in zijn komende fiscale budget een fonds van één miljard Amerikaanse dollar, zo'n 730 miljoen euro, toevoegen. Dat zei hij vrijdag tijdens een bijeenkomst met boeren in Fresno, in de staat Californië. Dat gebied wordt momenteel hard geraakt door droogte.

Het fonds moet gebruikt worden voor drie doelen. Ten eerste moet het gebruikt worden om 'de voorspelde gevolgen van klimaatverandering beter te begrijpen'. Ten tweede worden lokale initiatieven tegen de gevolgen van klimaatverandering gesponsord. Het derde doel is om 'klimaatbestendige technologieën' te ontwikkelen.

Of het zogenaamde klimaatbestendigheidsfonds het haalt in het congres, is maar zeer de vraag. Niet alleen ligt Obama regelmatig met het door Republikeinen gedomineerde orgaan in de clinch, veel Amerikaanse politici ontkennen ook dat er klimaatverandering plaatsheeft.

Volgens een woordvoerder van Obama is het niet belangrijk dat alle politici erkennen dat antropogene klimaatverandering een werkelijkheid is. "We moeten het er slechts over eens zijn dat er iets aan het probleem gedaan moet worden."