Y.M.C.A. in Sochi

Dweilorkest Kleintje Pils heeft inderdaad het 'roze' nummer Y.M.C.A. gespeeld in Sochi. Het orkest speelde het liedje zaterdag in een medley in de dweilpauze van het 1.500 meter schaatsen. Bandleider Ruud Bakker liet eerder al weten van plan te zijn het nummer spelen.

De band wilde met het liedje een boodschap van tolerantie overbrengen. "Ook wij kennen de verschrikkelijke beelden van homohaat in onder meer Rusland. Dat mogen we niet ongemoeid laten", zegt Kleintje Pils op zijn website.

De band wilde het nummer niet spelen om te provoceren. Het orkest nam daarom ook contact op met Village People-zanger Victor Willis, die het nummer schreef. "Hij schreef ons dat het juist de bedoeling van het lied was om mensen te verbinden. Dat is ook waar Kleintje Pils voor staat", vervolgt de groep. "Wij sluiten niemand uit. Kleintje Pils speelt Y.M.C.A. voor iedereen; ook dat is de Olympische gedachte in Sochi."

Paul de Leeuw laat op Twitter weten dat hij de bandleden 'helden' vindt. De presentator riep Kleintje Pils vorige maand op om in Rusland 'roze nummers' te spelen als protest tegen de antihomowetgeving. Later nuanceerde hij zijn oproep omdat hij niemand wilde aansporen tot provocatie.