'Integriteit raadsleden beter in de gaten houden'

Gemeenten moeten meer aandacht hebben voor de integriteit van hun raadsleden. Zo moeten alle kandidaat-raadsleden worden gescreend en moet het curriculum vitae worden gecontroleerd, zegt voorzitter Peter Otten van de beroepsvereniging van raadsleden Raadslid.nu zaterdag tegen de NOS.

Aankomend raadsleden moeten volgens de vereniging worden verplicht een verklaring omtrent het gedrag te halen. Ook zouden alle kandidaten een integriteitstest moeten afleggen. "Het vertrouwen van de burger in de politiek staat op het spel."

Gemeenteraden zouden minstens een keer per jaar moeten vergaderen over integriteit. Daar moet volgens Otten worden besproken wat wel en niet door de beugel kan. De regionale rekenkamer moet vervolgens toetsen of aan die afspraken wordt voldaan. In een register zouden alle overtredingen moeten worden gemeld.

Otten wijst erop dat gemeenten vanaf 2015 veel nieuwe taken en geld te verdelen krijgen. Zo zijn ze vanaf dat jaar verantwoordelijk voor de jeugdzorg. "Waar geld in het spel is, is vals spelen niet ver weg."