Homo's aangevallen in hoofdstad Nigeria

Een groep mensen, gewapend met houten knuppels en ijzeren staven, die schreeuwden dat ze de buurt gingen 'zuiveren' van homoseksuelen, hebben in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja veertien jonge jongens uit hun bed gesleept en vervolgens aangevallen. Dat hebben mensenrechtenactivisten zaterdag gezegd. Vier slachtoffers werden naar een politiebureau gebracht waar ze ook nog eens door agenten werden geschopt en geslagen.

De politieagenten dreigden het viertal met een celstraf van veertien jaar, de maximumstraf die volgens een nieuwe wet kan worden opgelegd, aldus mensenrechtenactivist Ifeanyi Orazulike van het International Center on Advocacy for the Right to Health. Activisten hebben al eerder gewaarschuwd voor aanslagen zoals die van donderdag in Abuja. Het komt in Nigeria geregeld voor dat mensen het recht in eigen hand nemen en al jaren wordt gewaarschuwd voor een toename van geweld. Er is kritiek op de Nigeriaanse regering die te weinig zou doen om lynchpartijen te voorkomen.

De Amerikaanse ambassade in Abuja sprak zijn zorgen uit over het geweld evenals de International Gay and Lesbian Human Rights Commission in New York. De organisatie waarschuwde dat het van 'groot belang is dat mensen begrijpen dat dit soort geweld iedereen kan overkomen en dat de regering zijn verantwoordelijkheid om mensen te beschermen tegen geweld en straffeloosheid niet wil nemen'.

Sinds de nieuwe wet, die al de 'Gooi de homo's in de cel'-wet wordt genoemd, van kracht is zijn al tientallen mensen opgepakt die homoseksueel zouden zijn. In de wet is een verbod op het homohuwelijk opgenomen, maar het is tevens strafbaar voor iedereen - homoseksueel of niet - om bijeenkomsten te organiseren voor homo's of om te pleiten voor homorechten. Op overtreding van de wet staan hoge celstraffen.

Veel Afrikaanse landen kennen strenge wetten op het gebied van homoseksualiteit. In Uganda besloot vrijdag president Yoweri Museveni alsnog een wet te ondertekenen die het mogelijk maakt om homoseksuelen tot een levenslange gevangenisstraf te veroordelen.

De homohaat die Afrika teistert is van religieuze oorsprong. Zowel islamitische als christelijke groeperingen uit verschillende werelddelen proberen in Afrika hun geloof te verspreiden en doen dat veelal in combinatie met het aanzetten tot gewelddadige vervolging van homo's.