Geen vakbond in Amerikaanse Volkswagenfabriek

Vakbond United Auto Workers (UAW) heeft vrijdagavond op 87 stemmen na een voet tussen de deur gekregen bij een Volkswagenfabriek in Tennessee. Het is hierdoor opnieuw niet gelukt om werknemers van een buitenlandse automaker in het zuiden van de VS te organiseren.

De UAW verloor de stemming in de fabriek met 712 tegen 626. Het resultaat verbaast veel analisten, die hadden verwacht dat UAW de stemming zou winnen. Volkswagen had de vakbond al stilzwijgend geaccepteerd. De Duitse autofabrikant had leden van de UAW toestemming gegeven om in de fabriek in Chattanooga campagne te voeren. "Als het ergens had kunnen lukken, was dat hier geweest", zegt Kristin Dziczek van een denktank over de auto-industrie.

Bondsvertegenwoordigers binnen het bestuur van Volkswagen in Duitsland hadden vragen gesteld over de gebrekkige werknemersvertegenwoordiging in de VS. De fabriek in Chattanooga is de enige grote fabriek van Volkswagen waar geen formele bondsvertegenwoordiging is geregeld. Volkswagen wilde een ondernemingsraad zoals dat in Duitsland bestaat opzetten. Volgens de Amerikaanse wetgeving mag dat alleen maar via een onafhankelijke bondsvertegenwoordiging.

In het zuiden van de VS zijn inmiddels veertien fabrieken van buitenlandse automakers gevestigd. Voorzitter van de UAW Bob King heeft tegen zijn leden gezegd dat als zijn bond geen toegang krijgt tot een van deze fabrieken, er op de lange termijn geen toekomst is voor de UAW. De bond is nu vrijwel alleen vertegenwoordigd in de fabrieken van de grote Amerikaanse autofabrikanten rond Detroit.

UAW kreeg bij de fabriek in Chattanooga felle tegenstand van Republikeinse politici. Die waarschuwden dat de bond andere fabrikanten zou wegjagen, als het gelukt zou zijn om bij de fabriek binnen te komen. Senator Bob Corker vertelde zelfs dat als de medewerkers van de fabriek nee zouden stemmen, Volkswagen een nieuwe fabriek zou gaan openen in de regio. Dat is echter ontkend door de Duitse fabrikant. Andere politici dreigden belastingvoordelen te schrappen als de bond voet aan de grond had gekregen.