FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 28 december 2013

Yoeri Havik Nederlands kampioen scratch

Baanwielrenner Yoeri Havik is zaterdag Nederlands kampioen op de scratch geworden. De 22-jarige Noord-Hollander versloeg in Apeldoorn Nick Stöpler. Roy Eefting legde beslag op het brons. Voor Havik is het zijn tweede nationale titel. Eerder deze maand was hij in Amsterdam al de beste op derny.

Kirsten Wild veroverde de Nederlandse titel op de individuele achtervolging. De Zwolse bleef Argos-Shimano-ploeggenote Amy Pieters vijf seconden voor in de finale. Het brons ging naar Winanda Spoor, die in de strijd om de derde plaats afrekende met Judith Bloem. Vrijdag won Wild al de puntenkoers.

Ook Elis Ligtlee pakte haar tweede nationale titel van dit weekeinde. De Eerbeekse was een dag na haar winst op de 500 meter de beste op de sprint. In de finale was ze Yesna Rijkhoff de baas. Shanne Braspennincx werd derde.

Dragon Quest XI wordt geen smartphone-game

De volgende grote Dragon Quest-game wordt niet ontwikkeld met smartphones in gedachten. Dat zei Yuji Horii, bedenker van de franchrise, in een interview met Famitsu. De vrees voor een smartphone-game is ontstaan nadat onder andere Dragon Quest VIII en X smartphone-ports kregen.

"At the current stage, there are no talks about making Dragon Quest XI for smartphones", zo liet Horii weten. "I believe that there's still plenty left to overcome before we release a proper sequel for smartphones."

"Smartphones are smartphones, and they're not game consoles. I don't think they'll be replacing game consoles, but rather, I believe it's a matter of offering something to those who only have smartphones."

Dragon Quest XI is nog niet aangekondigd, het is ook onmogelijk om te raden voor welke console het komt. Dragon Quest X, de MMORPG, is niet buiten Japan uitgekomen.

Doctor Who: The Time of the Doctor

Matt Smiths laatste reguliere verschijning als de Doctor rondt de langlopende verhaallijnen van zijn Doctor af en geeft hem de mogelijkheid nog eenmaal te tonen waarom hij zo'n geschikte Doctor is. Tel daarbij de resolutie van een verhaallijn die al loopt sinds de classic series, een kerstthema en de introductie van een nieuwe Doctor, en The Time of the Doctor is een behoorlijk welgevuld uur Doctor Who.

Wildplasser maakt kunstwerk

Piskunstenaar Theo Brandwijk trekt de aandacht in Eindhoven. Zijn levensdoel: de Duitse adelaar uitbeelden in urine tegen muurtjes op straat. De politie noemt hem een ordinaire wildplasser. Toch kreeg Brandwijk in zijn 16 jaar lange carrière maar een keer een bekeuring. "Gelukkig mocht ik ‘m ook afmaken van de agent. Hij kon het wel waarderen. Soms vraag ik aan een vriend of hij even op de uitkijk wil staan."

Volgens de 32-jarige artiest is zijn werk volwaardige kunst: "Vergis je niet, het is echt precisiewerk. Vooral als je de snavel goed wilt hebben moet je heel vlug zijn. Hij moet een flinke spanwijdte hebben en hij moet niet doorgelopen zijn van zijn snavel naar zijn vleugel."

Brandwijk plast het liefst bij Het Stroomhuis op 't Eindje. Hij weet dat de urine slecht is voor gebouwen. Menig kerk en monument is aangetast door dronken wildplassers. "Ik denk dat het net zo’n rage als planken kan worden. Natuurlijk is het zonde voor de gebouwen, maar je krijgt er wel mooie kunst voor terug."

"Ik vind dat zo'n krachtig symbool. Prachtige beesten en daarom heerlijk om na te plassen. Ze worden ook steeds beter. Als ik wat meer biertjes op heb merk ik dat het me makkelijker afgaat. De kop blijft lastig: daarvoor moet ik op mijn tenen staan. Als ik de kop heb gehaald, dan ga ik verder met een linker- en rechterpoot. En als ik dan nog over heb, dan maak ik er nog eentje – mijn record is trouwens drie adelaars naast elkaar. Ze worden dan wel steeds schraler en dunner."

Groot deel voetbalgeweld bij risicoclubs

Het leeuwendeel van het ernstige geweld op en rond het voetbalveld, vindt plaats bij een select aantal risicoclubs. Die clubs hebben dan ook extra aandacht nodig van KNVB, gemeente, politie en organisaties in de buurt, terwijl veel andere clubs met eenvoudige maatregelen toe kunnen.

Dat is één van de conclusies uit een onderzoek van onderzoeks- en adviesbureau DSP-groep, dat is gedaan voor Politie en Wetenschap, een onafhankelijk onderzoeksprogramma bij de politie. De onderzoekers spraken betrokkenen bij 25 voetbalclubs en organisaties in de omgeving zoals de gemeente en politie. Ook werden er voetbalwedstrijden bekeken.

De onderzoekers geven aan dat het onderzoek niet volledig representatief is, maar durven wel te schatten dat er bijvoorbeeld bij vrijwel elke wedstrijd gescholden wordt. Bij 1 op de 10 seniorenwedstrijden zijn er opstootjes waarbij wordt geduwd en getrokken. Bij 1 op de 750 wedstrijden wordt er buitensporig veel fysiek geweld gebruikt, vaak met letsel tot gevolg.

Groot deel voetbalgeweld bij risicoclubs
Groot deel voetbalgeweld bij risicoclubs (Foto: ANP)

Winnaar Holland's Got Talent bekend

Amira Willighagen (9) heeft zaterdagavond Holland’s Got Talent gewonnen. Als winnaar van het zesde seizoen van de RTL4-talentenjacht mag het 9-jarige meisje optreden in Las Vegas in de Verenigde Staten.

Willighagen baarde eind oktober opzien met haar zangkunsten. De driekoppige jury was onder de indruk van haar operazang en ook het grote publiek liet zich charmeren. Het publiek bepaalde uiteindelijk door te stemmen via de telefoon dat Amira de finale won.

Amira (9) wint Holland's Got Talent 2013
Amira (9) wint Holland's Got Talent 2013 (Foto: ANP)

Zwolle strikt Griekse aanvaller Karagounis

Thanasis Karagounis speelt in het nieuwe jaar voor PEC Zwolle. De overgang van de 22-jarige Griekse aanvaller van Atromitos is zo goed als rond. Dat zei technisch directeur Gerard Nijkamp van Zwolle zaterdag tegen RTV Oost. De Overijsselse eredivisionist wacht alleen nog op de ondertekende papieren.

Karagounis bereikte eerder deze maand al een persoonlijk akkoord met Zwolle. Hij tekent waarschijnlijk een contract voor twee jaar bij de ploeg van coach Ron Jans. In augustus nam Karagounis het in de voorronde van de Europa League met Atromitos op tegen AZ. Hij scoorde in Alkmaar, maar kon daarmee niet voorkomen dat de Grieken werden uitgeschakeld.

De vleugelspeler is de tweede versterking van Zwolle deze winterstop. De Macedonische aanvaller Denis Mahmudov kwam over van topklasser Excelsior '31 uit Rijssen.

[PL] Late goals helpen Sunderland aan punt bij Cardiff

Sunderland heeft dankzij twee late doelpunten een gelijkspel afgedwongen bij Cardiff City. Steven Fletcher tekende in de 83e minuut voor de aansluitingstreffer en diep in blessuretijd bezorgde Jack Colback de hekkensluiter van de Premier League een punt. Jordan Mutch en Fraizer Campbell scoorden voor de thuisploeg.

Voor de formatie uit Wales was het de eerste wedstrijd zonder Malky Mackay. De coach, die Cardiff met succes van de Championship naar de Premier League bracht, werd vrijdag tot onvrede van de fans ontslagen. De Maleisische eigenaar Vincent Tan haalde eerder al de woede van de eigen aanhang op de hals door de clubkleuren te veranderen.

Sunderland heeft nu veertien punten, een minder dan nummer negentien West Ham United. Cardiff staat zestiende met achttien punten.

Steeds meer geklaag om vuurwerk

Het aantal meldingen van vuurwerkoverlast is op de eerste dag van de officiële vuurwerkverkoop sterk gestegen. De teller van het meldpunt vuurwerkoverlast.nl passeerde zaterdag de 20.000.

"Vooral vanaf de tweede helft van de middag steeg het aantal meldingen explosief", aldus het meldpunt dat deze week een tijd plat lag door een cyberaanval. Vrijdag stond de teller nog op 15.000.

Vuurwerkoverlast.nl is een initiatief van 15 lokale GroenLinks-fracties. Tot 4 januari kan vuurwerkoverlast op de website worden gemeld. Van de resultaten maken de initiatiefnemers een rapport dat ze gaan aanbieden aan de Tweede Kamer en 15 burgemeesters.

Vorig jaar kwamen in een paar weken tijd ruim 82.000 meldingen binnen.

Vlissinger geliquideerd in Dominicaanse Republiek

Een 28-jarige man uit Vlissingen is twee weken geleden geliquideerd in de Dominicaanse Republiek. Het zou gaan om een afrekening in het internationale drugscircuit, meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad.

De Zeeuw was volgens de Belgische krant een belangrijke verdachte in een zaak rond een van corruptie verdachte Belgische douanier. Die onderhield contacten met bendes die zich bezighielden met het invoeren van grote partijen cocaïne via de haven van Antwerpen en liet tonnen coke passeren.

De Zeeuw zou een van de leidinggevende figuren zijn geweest van een van die smokkelnetwerken. Volgens justitie in Antwerpen heeft hij firma's opgezet en loodsen gehuurd om de smokkel te organiseren.

Het is volgens Het Nieuwsblad niet duidelijk of er een verband is tussen de Antwerpse zaak en de moord op de Nederlander.

Bieber niet met pensioen

Justin Bieber gaat echt niet met pensioen. Dat heeft zijn management opnieuw benadrukt nadat de 19-jarige zanger op kerstavond in een tweet had beweerd te stoppen. Eerder zei hij in een radioprogramma al dat hij met pensioen wilde.

Scooter Braun Projects, het bedrijf van Biebers manager Scooter Braun, liet aan The Wall Street Journal weten dat Bieber 'honderd procent zeker' niet ophoudt met zingen. "Justin is een hardwerkende 19-jarige die liever zou zien dat de media meer aandacht besteden aan zijn recente liefdadigheidswerk in de Filipijnen dan aan zijn zogenaamde pensioen."

Bieber wilde met zijn 'pensioentweet' reageren op een reeks 'overdreven en foutieve' berichten die de afgelopen tijd in de media verschenen over hem. "Hij heeft besloten om het op deze manier aan te pakken en zijn grootste fans konden weten dat hij niet de waarheid sprak omdat hij ze aansprak met het woord 'beloved'." Over Bieber werd onder meer geschreven dat hij het bed deelde met een Braziliaanse pornoster. Ook zou hij uren hebben doorgebracht in een bordeel in Rio de Janeiro.

De zanger realiseerde zich volgens zijn management al snel dat fans in verwarring werden gebracht omdat veel media schreven over zijn zogenaamde pensioen. "Dit was geen geplande stunt, het was gewoon weer een voorbeeld van iemand die onder een microscoop leeft."

[OKT] Wüst vroeg in actie op 1500 meter

Ireen Wüst verschijnt zondag bij het olympisch kwalificatietoernooi als eerste van de favorieten aan de start van de 1500 meter. De TVM-schaatsster, die vier jaar geleden op de Spelen in Vancouver goud won, neemt het in Heerenveen in de zevende rit op tegen Jorien Voorhuis. Daarna is het de beurt aan Lotte van Beek en Marrit Leenstra.

Nederlands kampioen Jorien ter Mors komt in rit negen uit tegen Margot Boer, terwijl Linda de Vries en Anouk van der Weijden het sluitstuk verzorgen. Het voltallige podium is er in februari bij in Sochi. Ter Mors wist zich eerder op de 1000 en 3000 meter niet te plaatsen. De Vries werd op die laatste afstand gediskwalificeerd vanwege een foute wissel.

Op de 1000 meter komt Kjeld Nuis in de slotrit in actie. De Nederlands kampioen treft Sjoerd de Vries. Daarvoor nemen Hein Otterspeer en Koen Verweij het tegen elkaar op. De broers Michel en Ronald Mulder rijden respectievelijk tegen Pim Schipper en Stefan Groothuis. Mark Tuitert komt uit tegen Lennart Velema.

De nummer een en twee van de 1000 meter veroveren een ticket voor Sochi. De nummer drie gaat door een dertiende plaats op de prestatiematrix van de KNSB de wachtkamer in.

Mahmudov klaar voor een herkansing

Denis Mahmudov krijgt bij PEC Zwolle een nieuwe kans zich te bewijzen in het betaald voetbal. De Macedoniër is topscorer in Topklasse Zaterdag. Mahmudov was drie jaar geleden al actief in het profvoetbal.

Toen stond de aanvaller onder contract bij AGOVV Apeldoorn. Tussen 2007 en 2009 kwam de spits uit voor de inmiddels failliete club. Mahmudov ging aan de slag bij WHC Wezep. Na een periode in de anonimiteit deed hij weer van zich spreken bij Excelsior '31 met negentien doelpunten.

De inmiddels 24-jarige Mahmudov dwong een transfer naar PEC Zwolle af. Hij tekende een contract tot 2015 bij de huidige nummer elf in de Eredivisie. De liep in november al stage bij het team van trainer Ron Jans. "Het voetbal dat PEC Zwolle speelt past bij mij. Ik wilde graag een volgende stap maken en kan me in Zwolle verder ontwikkelen", zegt de Macedoniër op de clubsite van PEC Zwolle.

"In eerste instantie zal ik even de tijd nodig hebben om me aan het hogere niveau aan te passen, maar ik ga mijn best doen om een basisplaats te veroveren. Bij Excelsior’31 speelde ik als linksbuiten, maar trok ik veel naar binnen. Ik ben een tweebenige speler, die graag een actie maakt, doelgericht is, maar daarnaast ook graag de combinatie zoekt", aldus Mahmudov.

Gerard Nijkamp, technisch directeur van PEC Zwolle, verwacht niet dat Mahmudov veel moeite zal hebben met de overstap vanuit de Topklasse. "Denis heeft in de Topklasse laten zien dat hij dat niveau is ontgroeid. We volgen hem al lange tijd en hij heeft laten zien dat hij een talentvolle speler is. Ook in de stageperiode heeft hij een goede indruk achtergelaten. We zijn dan ook blij dat Denis per direct de overstap maakt naar PEC Zwolle."

Van der Sar: "Weer meetellen in Europa"

Ajax hoopte te overwinteren in de Champions League, maar de Amsterdammers gaan in 2014 verder in de Europa League. Edwin van der Sar ziet dat de club progressie boekt. Ajax komt in februari twee keer uit tegen Red Bull Salzburg in de Europa League.

Directeur Van der Sar hoopt dat de regerend landskampioen volgend seizoen weer meedoet aan het miljoenenbal. "Deze zomer deden we in Monaco bij de loting voor de vierde keer op rij mee met de grote jongens. Dat is wat we willen. Nu moeten we de volgende stap zetten en echt weer gaan meetellen in Europa", zei de oud-doelman tegen Ajax Life.

Van der Sar is onder de indruk van de wijze waarop Jasper Cillessen zich ontwikkelt. De keeper was sinds 2011 tweede keus achter Kenneth Vermeer, maar krijgt sinds eind september het vertrouwen van trainer Frank de Boer. "Jasper staat op een hele mooie manier in de goal. Hij straalt vertrouwen uit. Na een moeilijke fase, van graag willen spelen maar dat niet altijd kunnen, heeft hij het goed opgepakt."

Een oud-teamgenoot van Van der Sar, Jari Litmanen volgt Ajax ook nog steeds. De Fin groeide tussen 1992 en 1999 en tussen 2002 en 2004 uit tot een publiekslieverling. De inmiddels 42-jarige Litmanen is nog steeds recordhouder met doelpunten voor Ajax in Europees verband (26 goals). Een terugkeer in Amsterdam ziet hij wel zitten.

Litmanen denkt aan een rol als trainer bij zijn voormalige werkgever. "Als het zover komt, moet ik er klaar voor zijn. Ik brak bij Ajax door als de opvolger van Dennis Bergkamp. Dus mocht hij op een dag ergens anders trainer worden, dan kan ik hem opnieuw opvolgen. Dat zou natuurlijk een prachtig verhaal zijn", aldus de Fin in gesprek met Het Parool. Bergkamp is op dit moment samen met Hennie Spijkerman assistent van De Boer.

Volleybalsters verslaan België

De Nederlandse volleybalsters hebben in het kader van de voorbereiding op de WK kwalificatie België verslagen in een oefeninterland. Het werd in Almelo 3-0. De setstanden waren 25-18, 25-17 en 25-19. 

Beide ploegen spelen zondag en maandag tijdens de DELA Trophy in Den Bosch opnieuw tegen elkaar. Oranje speelt 3 t/m 5 januari 2014 in Kroatië de kwalificatie voor het wereldkampioenschap. In Rovinj zal men spelen tegen Frankrijk, Kroatië en Hongarije. De groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het WK. De nummer twee moet afwachten wat de resultaten in de andere groepen zijn. 

Davids richt zich alleen nog op coachen

Edgar Davids wil zichzelf dit seizoen niet meer opstellen bij Barnet. Dat schrijven een aantal Britse media zaterdag. Davids werd zaterdag in de verloren uitwedstrijd van Barnet tegen Salisbury City van het veld gestuurd. Na 81 minuten moest hij met zijn tweede gele kaart alvast vertrekken.

Eerder deze maand kreeg de speler/manager ook al twee gele kaarten tegen Dartford, terwijl hij tijdens een competitieduel in oktober een directe rode kaart kreeg. Volgens Sky Sports wil Davids zich dit seizoen niet meer opstellen, omdat hij vindt dat hij te veel wordt 'gezocht' door de arbitrage.

Dat zou de 40-jarige middenvelder na afloop op de persconferentie hebben gezegd. Edgar Davids is sinds vorig seizoen speler/coach bij Barnet. In dat jaar kreeg hij ook al twee rode kaarten. Door de nederlaag bij Salisbury City (2-1) bevindt Barnet zich momenteel in de middenmoot van de Conference, het vijfde niveau van Engeland.

Een teleurstellende notering voor The Bees, die vorig seizoen degradeerden uit League Two. Bij de Londense club is Davids nu bezig aan zijn 22e seizoen in het profvoetbal. De 74-voudig international maakte vooral furore bij Ajax en Juventus. Voor zijn avontuur bij Barnet speelde De Pitbull een aantal wedstrijden voor Crystal Palace.

[OKT] Incident rond Nauta houdt gemoederen bezig

De merkwaardig verlopen 3 kilometer bij het olympisch kwalificatietoernooi voor vrouwen is zaterdag in Thialf nog steeds het gesprek van de dag. Annouk van der Weijden eindigde vrijdag als derde en plaatste zich zo voor de Spelen. Of zij in Sochi daadwerkelijk mee mag doen, is nog maar de vraag.

Yvonne Nauta werd tijdens haar race tegen Linda de Vries duidelijk gehinderd en eindigde met drie honderdsten van een seconde achterstand op Van der Weijden als vierde.

Schaatsbond KNSB heeft bij het olympisch kwalificatietoernooi de beschikking over een aanwijsplek als er sprake is van een 'calamiteit'. In de reglementen staat niet omschreven wat wel wordt gezien als calamiteit en wat niet. Dat wordt pas duidelijk op 31 december, een dag na afloop van het toernooi.

Voor Gianni Romme, de coach van Nauta, was het zo duidelijk als wat. "Er is tijdens de wedstrijd iets gebeurd wat 'niet normaal' is. Dat vind ik een calamiteit. Ze is gehinderd en Yvonne liet daarvoor juist wel sportief gedrag zien", aldus de coach.

Team Liga leverde vrijdagavond alle benodigde gegevens voor het protest in bij de KNSB. Een van de dingen die daarin naar voren komt, is dat het verval van Nauta in die bewuste ronde 1 seconde is. Normaal gesproken rijdt ze veel vlakkere races. De rekenmeesters van de schaatsbond bekijken alle gegevens.

Naast de inzet van de aanwijsplaats is ook een skate-off mogelijk. Dan zouden in ieder geval Nauta en Van der Weijden nog een keer moeten schaatsen.

Incident rond Nauta houdt gemoederen bezig
Incident rond Nauta houdt gemoederen bezig (Foto: ANP)

"Been ontslaan zou enorme blunder zijn"

Mario Been verkeert in zwaar weer met Racing Genk door drie punten uit zeven duels. Voormalig Genk-trainer Sef Vergoossen blijft Been steunen. Been en Genk sloten donderdag het kalenderjaar af met een 0-3 nederlaag tegen Charleroi.

De coach van Genk moest zich na afloop buiten het stadion, op weg naar zijn auto, verantwoorden voor een aantal fans. Ook aanvaller Jelle Vossen ging in gesprek met de teleurgestelde supporters. Genk is inmiddels gezakt naar de zesde plek in de Jupiler Pro League. Het gat met koploper Standard Luik is dertien punten.

Vergoossen, tussen 2001 en 2004 coach van Genk, zou het niet verstandig vinden als de clubleiding het besluit neemt om Been weg te sturen. "Het zou een enorme blunder zijn om hem nu af te rekenen op de mindere resultaten", zei de Limburger tegen Belgische media. "Ik spreek regelmatig met mensen van het bestuur en ik weet dat ze tevreden zijn over Mario."

"Hij heeft gewoon een mindere spelersgroep ten opzichte van vorige seizoen. Het is moeilijker om constant te presteren. Maar de chemie met de spelers is nog altijd aanwezig", aldus Vergoossen na vier nederlagen op rij voor Been en Genk.

Been blijft strijdbaar, maar is ook realistisch. "Als de clubleiding vindt dat een ander het beter kan, dan hoor ik het wel", aldus de oud-coach van Excelsior, NEC en Feyenoord. Op 15 januari speelt zijn team voor de beker in Oostende, het weekend daarop volgt de competitiewedstrijd tegen nummer vier Zulte Waregem.

"Ik heb er alle vertrouwen in dat het met deze groep goed komt. Ik ga nu niet roepen dat we versterking nodig hebben, want dan doe ik mijn spelers tekort. Ik ga het ook niet op de vermoeidheid steken. Ik zag een groep die wilde, maar niet kon. Enkele bepalende spelers zijn niet in vorm, maar ik ga geen namen noemen. Het ligt niet in mijn aard om spelers openlijk af te vallen. Of ik mezelf in vraag stel? Uiteraard, ik ben de eindverantwoordelijke, maar ik sta achter alle beslissingen die ik heb genomen", aldus 50-jarige Been.

"Het gaat sinds enkele weken minder goed op sportief vlak, maar wees gerust: Mario Been wordt niet in vraag gesteld", zei algemeen directeur Dirk ­Degraen na de verliespartij tegen Charleroi. "Anderhalve maand geleden werd hij nog geprezen om zijn degelijke aanpak. Het zou dan ook te gek voor woorden zijn mochten we nu alle schuld op zijn ­schouders laden. Ondanks de mindere periode blijf ik zeggen dat 2013 voor ons een fantastisch jaar was."

[Upd] 'Zeer giftige kwal in Amsterdam'

De Amsterdamse stadsecoloog Martin Melchers heeft mogelijk een zeer giftig kwalletje gevonden in het IJ. Dat zegt hij zaterdag in Het Parool.

Melchers viste het kwalletje op tijdens onderzoek op het IJ. Hij herkende het 2 centimeter grote diertje niet. Na het maken van foto's gooide hij het kwalletje weer terug in het water. Kwallenkenners meldden hem op basis van de foto's dat hij mogelijk te maken had met de Australische zeewesp, een van de giftigste soorten op aarde.

Het is niet uitgesloten dat het kwalletje uit Australië is meegelift met een schip. Om zeker te weten dat het inderdaad de Australische zeewesp is, zal Melchers opnieuw zo'n kwal moeten zien te vangen.

Update 20.09 uur:
Het is volgens Naturalis 'heel erg onwaarschijnlijk' dat de zeer giftige Australische zeewesp voorkomt in het IJ bij Amsterdam. "Het is een zoutwaterkwal, maar het IJ is zoet of hoogstens brak. Het is eigenlijk onmogelijk", aldus een woordvoerster van het onderzoeksinstituut.

Het is waarschijnlijker dat het gaat om een kruiskwal, aldus woordvoerster Astrid Kromhout. Dat is een kwalletje dat in Nederlandse wateren voorkomt en gemeen kan prikken.

'Mogelijk zeer giftige kwal in het IJ'
'Mogelijk zeer giftige kwal in het IJ' (Foto: ANP)

Donk nieuwe trainer hockeymannen Pinoké

Diederik Donk is de nieuwe coach van de mannen van Pinoké, Dat meldt de club uit het Amsterdamse Bos in een persbericht. Donk is de opvolger van Giles Bonnet, die vlak voor de kerst werd ontslagen bij de Steekneuzen.

Donk was voorheen coach van de mannen van Rood-Wit, Voordaan en HDM. Ook fungeerde hij als assistent-coach bij de mannen van Amsterdam. Donk wordt bij de huidige nummer tien van de Hoofdklasse geassisteerd door Joppe Verhoeff, die de eveneens vertrekkende Bartel Berkhout vervangt. 

Bonnet moest bij Pinoké vertrekken omdat hij door zijn bondscoachschap bij de Zuid-Afrikaanse vrouwen in de tweede competitiehelft niet voldoende beschikbaar zou zijn voor Pinoké. Bovendien was het bestuur ontevreden over de resultaten en de positie van de mannenploeg na de eerste seizoenshelft. Pinoké staat halverwege het seizoen tiende op de ranglijst.

[PL] United zonder Van Persie nipt langs Norwich

Manchester United heeft een kleine overwinning geboekt bij Norwich City. De ploeg van coach David Moyes was zaterdag met 1-0 te sterk dankzij een treffer van Danny Welbeck in de 57e minuut. Leroy Fer speelde de hele wedstrijd mee bij de thuisploeg. Ricky van Wolfswinkel mocht net als op tweede kerstdag tegen Fulham invallen.

Manchester United trad in Norwich aan zonder Robin van Persie en Wayne Rooney. De aanvoerder van het Nederlands elftal is nog niet voldoende hersteld van een dijbeenblessure, terwijl de Engelsman rust kreeg. United klimt door de overwinning naar de zesde plek in de Premier League. De achterstand op stadgenoot Manchester City is zeven punten.

De formatie van trainer Manuel Pellegrini veroverde de koppositie door een thuiszege op Crystal Palace. Edin Dzeko werd de matchwinner met een goal in de 66e minuut: 1-0. City komt op 41 punten, maar kan zondag weer gepasseerd worden door Arsenal.

René Meulensteen kreeg met Fulham een pak slaag bij Hull City. De Londense club ging met 6-0 onderuit en verkeert nog altijd in zwaar weer met een achttiende plaats. Voor Hull, dat tiende staat, scoorden Ahmed Al-Muhamadi, Robert Koren (2x), George Boyd, Tom Huddlestone en Matty Fryatt.

Swansea City en Aston Villa deelden de punten. Gabriel Agbonlahor opende de score na zeven minuten, maar nog voor rust maakte Roland Lamah gelijk. Beide ploegen handhaven zich in de middenmoot. Bij de bezoekers uit Wales stonden Jonathan de Guzman en Dwight Tiendalli in de basis. Leoandro Bacuna werd bij Aston Villa in de 69e minuut vervangen door Karim el Ahmadi.

Deel van budget 47 Ronin nu al afgeschreven

Universal Studios heeft nu al het boetekleed aangetrokken wat betreft hun nieuwe film 47 Ronin. Die presteerde zo slecht dat de filmstudio heeft laten weten weinig goede hoop meer te hebben in een goede opbrengst voor de Samoerai-film.

Over de kerstperiode heeft de film een schamele twintig miljoen dollar weten binnen te halen op de internationale markt. Dit zou een enorme flop betekenen, aangezien een openingsweekend tekenend is voor het verdere box office verloop van een nieuwe film.

De film, met Keanu Reeves in de hoofdrol, heeft ongeveer 150 miljoen dollar gekost. Daarom heeft Universal nu al laten weten een deel van deze kosten af te schrijven. Dit deed Disney eerder al na de flop van The Lone Ranger.

Universal hoeft zich geen zorgen te maken over een financiële ondergang. De omzet van de studio bedroeg ongeveer 1,4 miljard dollar over 2013.

47 RoninBanner 47 Ronin

AC Milan tien weken zonder El Shaarawy

AC Milan moet het zo'n tien weken stellen zonder Stephan El Shaarawy. De 21-jarige aanvaller is zaterdag geopereerd aan zijn linkervoet, meldt zijn club. De ingreep werd in Portugal uitgevoerd door de Nederlandse specialist Niek van Dijk.

El Shaarawy wordt dit seizoen achtervolgd door blessureleed. Eerder hielden een gebroken middenvoetsbeentje en een kwetsuur aan zijn dijbeen hem al maanden aan de kant. De Italiaanse international kwam voor het laatst in actie in het Champions Leagueduel tegen Ajax op 11 december. Hij werd toen al in de eerste helft gewisseld.

Gevechten in Jemen na beschieting rouwtent

Gewapende burgers in het zuiden van Jemen zijn slaags geraakt met militairen uit woede over de artilleriebeschieting van een rouwtent vrijdag. Bij de gevechten in de stad Dali kwamen zaterdag twee mensen om, aldus bronnen bij de veiligheidsdiensten. Het dodental van de beschieting van vrijdag is inmiddels opgelopen tot negentien.

In de rouwtent werd vrijdag stilgestaan bij de dood van een man die een dag eerder in Dali omkwam, toen vier artilleriegranaten insloegen. Eerder deze week raakten inwoners van de stad, die voor meer autonomie strijden, slaags met de veiligheidsdiensten. Sommige inwoners van de stad denken dat legerofficieren achter de beschieting van de rouwtent zitten.

Veel vuurwerkoverlast op eerste verkoopdag

Bij het meldpunt voor vuurwerkoverlast zijn zaterdag op de eerste verkoopdag duizenden meldingen binnengekomen. Volgens initiatiefnemer en fractievoorzitter van GroenLinks in Rotterdam Arno Bonte steeg het aantal meldingen vanaf de tweede helft van de middag 'explosief'. De teller staat op ruim twintigduizend, vijfduizend meer dan vrijdagavond.

De verkoop van vuurwerk begon zaterdagochtend. Het is tot en met dinsdag bij meer dan 1500 verkooppunten verkrijgbaar. Op de eerste verkoopdag werd zo'n tien procent meer omgezet dan vorig jaar, liet de branchevereniging eerder op de dag al weten.

Het meldpunt is een initiatief van vijftien lokale GroenLinks-fracties. Ze willen de klachten bundelen en aanbieden aan de Tweede Kamer om maatregelen tegen vuurwerkoverlast af te dwingen. Meldingen kunnen nog tot 4 januari worden doorgegeven op vuurwerkoverlast.nl. Vorig jaar ontving het meldpunt tachtigduizend klachten.

Franse militair schiet per ongeluk collega dood

Een Franse commando in Niger is om het leven gekomen toen het wapen van een andere militair per ongeluk afging. Dat heeft het ministerie van defensie zaterdag bekendgemaakt.

Het incident vond donderdag plaats. Het slachtoffer was lid van een elite-eenheid van parachutisten. Frankrijk heeft een troepenmacht in Niamey, de hoofdstad van Niger, om de Franse missie in Mali te ondersteunen. De Franse autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar het ongeval.

Capcom wil jonger publiek voor Resident Evil

De 'main user groep' van de Resident Evil-games zijn niet meer de tieners van weleer. Die gamers zijn nu dertig of veertig jaar oud, dat zegt Capcom op hun 'investor relations'-website. Capcom maakt zich zorgen dat deze groep spelers het gamen ontgroeit.

Capcom gaat daarom proberen om een jongere groep fans aan te boren. Om dit voor elkaar te krijgen zoekt de Japanse ontwikkelaar hulp bij modetijdschriften - nee, dat is geen grap. Door met bekende modemerken samen te werken zou Resident Evil meer blootgesteld worden aan dat jongere publiek waar ze zo naar verlangen.

Verder organiseert Capcom in samenwerking met Universal Studios Japan een 'Halloween Horror Night' en openen ze een Resident Evil-café in Tokyo (Shibuya om precies te zijn).

In plaats van dit alles is het misschien een idee om gewoon weer een goede game te maken.

[OKT] Kramer: "Ik kan nu niet harder"

Sven Kramer was vandaag de snelste op de 10.000 meter voor mannen bij het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen. De schaatser van TVM klokte 12.45,09 en verbeterde zijn eigen baanrecord dat hij twee maanden eerder had neergezet tijdens de NK afstanden in Heerenveen.

Kramer was na afloop van zijn race eerlijk.- "Op dit moment kan ik, denk ik, niet harder," aldus de Fries die over zes weken in Sochi zijn volgende 10.000 meter zal rijden. "Dan zien we wel verder".

Bijstandmoedertje leent voor kerstinkopen

Een alleenstaand bijstandmoedertje in Engeland, gezegend met twee spruiten, heeft bij acht verschillende kredietverstrekkers geld geleend. In totaal leende zij meer dan tweeduizend euro om kerstcadeautjes voor haar kindertjes te kopen.

Sinds de oma van de koters niet meer leeft en het uit is met haar vriendje, is de 28-jarige Katie McGill aangewezen op de tweewekelijkse bijstand van ongeveer 170 euro. Mevrouw had al wat uitstaan bij andere geldschieters, dus een deel van dit bedrag ging al op aan afbetalingen. Het leek haar echter wel een leuk idee om haar oogappeltjes een leuke kerst te geven. Dat is ook gelukt. De dame kocht TV, een DVD-speler, een gloednieuwe fiets en wat computerspelletjes. Dit geld had ze geleend via zogenaamde filtskredieten, leningen met een korte looptijd en een hoge rente.

Het lenen begon bescheiden, Katie leende eerst iets minder dan honderd euro. Maar toen ze eenmaal doorhad hoe simpel het was om 'gratis geld' te krijgen, ging ze helemaal los en was ze in staat de dure cadeaus te kopen.

Nu jankt mevrouw dat ze het geld niet terug kan betalen. Met andere leningen erbij opgeteld staat de freule 3600 euro in de min bij verschillende crediteurs. Katie geeft uiteraard de geldschieters de schuld: zij hebben niet goed naar haar situatie gekeken en hadden haar nooit geld moeten lenen.

NAtURAL DOCtRINE mist Japanse PS4-launch

NAtURAL DOCtRINE - waarom het kleine t's gebruikt? geen idee - gaat de Japanse launch van de PS4 niet redden. De strategie-RPG komt niet meer op  22 februari, maar 19 maart. Het nieuws werd vergezeld door een nieuwe trailer, die geen gameplaybeelden bevat overigens.

Er is ook weinig over het verhaal van de game bekend, we weten alleen dat het het concept van natuurlijke selectie gebruikt. Of de game ook buiten Japan uitkomt is nog niet bekendgemaakt.

[PDC WK] Van Gerwen ontsnapt aan uitschakeling op WK

Michael van Gerwen heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van het WK darts van de PDC. De als tweede geplaatste Nederlander knokte zich in het Alexandra Palace in Londen in zeven sets langs de Schot Gary Anderson: 4-3. Van Gerwen balanceerde op de rand van uitschakeling, maar kwam sterk terug van een 3-1 achterstand.

Anderson, de verliezend finalist van 2011, mocht bij een 2-2 stand in de vijfde set gooien voor de wedstrijd. Van Gerwen, die vorig jaar in de eindstrijd werd verslagen door Phil Taylor, plaatste echter op het beslissende moment een break en stoomde daarna door naar de overwinning.

In de kwartfinale speelt Van Gerwen tegen Mark Webster. De als tiende geplaatste Welshman schakelde vrijdag Raymond van Barneveld uit.

Verkrachting bejaarde in keet op kerkhof

Een 18-jarige Fransman is in België gearresteerd wegens verkrachting van een hoogbejaarde vrouw in een bouwkeet op een begraafplaats in Veurne. De krant Het Laatste Nieuws meldde dit zaterdag na navraag bij het Openbaar Minsterie in de provincie West-Vlaanderen.

De jongeman sleurde zijn 87-jarige slachtoffer eerder deze maand weg bij een graf dat ze bezocht en misbruikte haar seksueel in de 'werfwagen' (bouwkeet) aan de rand van de begraafplaats. De man zou hebben bekend en blijft in hechtenis.

'Meerderheid wil vuurwerkverbod voor particulieren'

Twee derde van de Nederlanders wil dat particulieren geen vuurwerk meer mogen afsteken. Dat blijkt uit een enquête van het tv-programma Eenvandaag onder ruim twintigduizend mensen.

De helft van de deelnemers aan het onderzoek wil dat alleen gemeentelijke vuurwerkshows nog worden toegestaan. Veertien procent vindt dat vuurwerk helemaal verboden moet worden en een derde vindt dat alles moet blijven zoals het is.

Voorstanders van een verbod op vuurwerk noemen vooral de hoge kosten die schade en letsel door vuurwerk met zich meebrengen. Ook worden lichamelijk letsel en angst bij dieren vaak genoemd als reden om vuurwerk te willen verbieden. Tegenstanders noemen een vuurwerkverbod betutteling. Ze vinden het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling een traditie.

Van de Nederlanders die vinden dat particulieren vuurwerk mogen afsteken, vindt 39 procent wel dat de afsteektijden beperkt moeten worden. Nu mag vuurwerk worden afgestoken van oudejaarsdag 10.00 uur tot nieuwjaarsdag 02.00 uur. Vijftien procent vindt dat de afsteektijden juist verruimd moeten worden.

[OKT] Boer zo goed als zeker van Sochi op 500m

Margot Boer heeft bij het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen de 500 meter voor vrouwen gewonnen. Na de eerste 500 meter was Boer al de snelste, die voorsprong hield ze in de tweede 500 meter. Boer won ook de tweede 500 meter in 37,68.

Laurine van Riessen eindigde als tweede, voor Thijsje Oenema en Annette Gerritsen.

Omdat de 500 meter voor vrouwen laag is ingeschaald op de prestatiematrix is alleen Boer zo goed als zeker van deelname aan de 500 meter in Sochi. De anderen kunnen alleen maar afwachten en hopen dat hun prestatie goed genoeg is.

Uitslag tweede 500 meter:

# Naam Tijd
1 Margot Boer 37,6
2 Laurine van Riessen 38,23
3 Anice Das 38,42
4 Thijsje Oenema 38,52
4 Annette Gerritsen 38,52
6 Janine Smit 38,63
7 Lotte van Beek 38,68
8 Marrit Leenstra 38,69

Klassement na twee 500 meters:

# Naam Tijd
1 Margot Boer 75,32
2 Laurine van Riessen 76,55
3 Thijsje Oenema 76,88
4 Annette Gerritsen 77,03
5 Lotte van Beek 77,36
6 Marrit Leenstra 77,51
6 Anice Das 77,51
8 Janine Smit 77,63

Enge schatkisten in Deep Down

Mimics, dat zijn monsters die schatkisten pretenderen te zijn. Het zijn altijd al enge beesten geweest, maar de laatste jaren worden ze echt angstaanjagend. Denk bijvoorbeeld aan mimics met de lange benen in Dark Souls. De mimics van Deep Down kunnen er ook wat van, ze lijken wel haaien.

De mimics van Deep Down, een free-2-play online-game voor de PS4, werden in een nieuwe trailer onthuld. Bekijk hem hieronder.

Vuurwerkverkopers zijn blij

De vuurwerkverkoop kwam zaterdag wat traag op gang, maar later op de middag bartste het alsnog los. Volgens voorzitter Leo Groeneveld van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland was het op de meeste verkooppunten "lekker druk" op de eerste officiële verkoopdag van het jaar.

De branchevoorman benadrukt dat de weersvoorspellingen voor oudjaarsdag vooralsnog goed zijn. Hij rekent erop dat vuurwerkverkopers dit jaar iets meer aan de man kunnen brengen dan in voorgaande jaren. In de voorverkoop werd al zo'n 10 procent meer verkocht dan een jaar geleden.

Vuurwerkverkopers tevreden over 1e verkoopdag
Vuurwerkverkopers tevreden over 1e verkoopdag (Foto: ANP)

Van der Vorst vervangt Tan in RTL Late Night

Erland Galjaard ziet Peter van der Vorst als een goede vervanger van Humberto Tan. In februari, als Tan in Sotsji zit voor de Winterspelen, neemt Van der Vorst twee keer de presentatie van RTL Late Night op zich.

Galjaard, de programmadirecteur van RTL, vindt Van der Vorst meer geschikt dan Rick Nieman voor de talkshow. "Ik vind Rick heel kundig, maar hij is wel meer een nieuwsman", zegt Galjaard in De Telegraaf. "Als ik kijk naar de mengeling van politiek, amusement en sport, denk ik dat Peter daar beter bij past. Vergis je niet hoor, Peter is een goede interviewer. Hij weet veel uit mensen te krijgen."

Tan, wiens programma goed wordt bekeken met gemiddeld zo'n achthonderdduizend kijkers, kan zich niet voorstellen dat hij RTL Late Night op termijn met iemand samen gaat presenteren. "Maar we nodigen wel vaker bepaalde gasten uit. Dat zie je nu al met Peter R. de Vries, Goedele Liekens, John van den Heuvel, Thijs Römer en Jessica Villerius. En we hebben ook Roué Verveer en Richard Groenendijk gevraagd of ze regelmatiger willen komen."

Volgens Galjaard valt er nog veel te winnen voor RTL Late Night, dat iedere werkdag live wordt uitgezonden vanuit Amsterdam. "We zijn er nog lang niet. Maar mijn verwachtingen zijn wel overtroffen."

Voetbaltoernooi gestopt om knokkende ouders

Een zaalvoetbaltoernooi voor jeugd in het Limburgse Posterholt is zaterdag stopgezet wegens een vechtpartij. Meerdere ouders gingen tijdens het toernooi voor de F-jeugd met elkaar op de vuist. Er zijn twee aanhoudingen verricht, laat de politie weten.

De voetbalclub die het toernooi had georganiseerd, PSV'35, betreurt het incident en 'distantieert zich er volledig van'. "Wij vinden het vooral erg voor de jeugdspelers", aldus de club op zijn website. Het toernooi was vrijdag begonnen en zou nog tot en met zondag duren.

Bij de vechtpartij liep een van de ouders een gebroken neus op. Dat zou degene zijn geweest die het opstootje wilde sussen.

[OKT] Kramer wint 10 kilometer in baanrecord

Sven Kramer, Jorrit Bergsma en Bob de Jong zullen tijdens de Olympische Spelen in Sochi uitkomen op de 10.000 meter. Kramer won op het olympisch kwalificatietoernooi de wedstrijd in een nieuw baanrecord; 12.45,08. Dat is tevens de tweede tijd ooit op deze afstand.

In zijn race tegen Bergsma lag Kramer lang achter. Op zeven ronden voor het einde begon hij te versnellen en drie ronden voor de finish ging hij de BAM-rijder voorbij. Voor Bergsma, die net als Kramer zich ook al voor de 5.000 meter had geplaatst, betekende zijn eindtijd 12.47,42 een persoonlijk record.

In de daarop volgende en laatste race nam Bob de Jong al snel afstand van concurrent Jan Blokhuijsen, die hem een ticket op de vijf kilometer afsnoepte. De Jong reed lang onder de tijd van Kramer, maar moest die tijd toch laten gaan. Hij finishte in 12.50,18 en verzekerde zich daarmee van een ticket voor Sochi. Ook Blokhuijsen zette een sterke tijd neer. Met 12.57,58 zette hij een persoonlijk record op de klokken.

Uitslag 10.000 meter OKT

# Naam Tijd
1 Sven Kramer 12.45,09
2 Jorrit Bergsma +2,33
3 Bob de Jong +5,11
4 Jan Blokhuijsen +12,49
5 Douwe de Vries +18,93
6 Bob de Vries +21,57
7 Ted-Jan Bloemen +23,48
8 Arjen van der Kieft +28,88

Djokovic klopt Ferrer in finale Abu Dhabi

Novak Djokovic heeft het demonstratietoernooi van Abu Dhabi gewonnen. De nummer twee van de wereld was zaterdag in de finale de Spanjaard David Ferrer met 7-5 en 6-2 de baas. Het is al de derde keer op rij dat Djokovic het voorproefje op het nieuwe tennisseizoen winnend afsluit.

Ferrer nam in de eerste set een 3-1 voorsprong, maar leverde de break meteen weer in. Djokovic, die in Abu Dhabi voor het eerst werd bijgestaan door zijn nieuwe coach Boris Becker, won vervolgens de eerste set en kwam in de tweede niet meer in de problemen.

Rafael Nadal sloot het toernooi af op de derde plaats. De Spanjaard herstelde zich van zijn nederlaag in de halve finale tegen Ferrer door met 7-6 (5) en 6-3 van Jo-Wilfried Tsonga te winnen.

[PDC WK] Lewis en Wade eenvoudig naar laatste acht

Adrian Lewis en James Wade plaatsen zich beiden vrij eenvoudig voor de kwartfinales op het wereldkampioenschap darts van de PDC. Lewis won van Mervyn King en Wade versloeg Devon Petersen. Beiden spelen tegen elkaar zondag in de kwartfinale. 

Adrian Lewis (3)* - Mervyn King (14)

Adrian Lewis mag zich melden bij de laatste acht. Hij versloeg Mervyn King eenvoudig met 4-1. De setstanden waren 3-0, 3-2, 3-0, 1-3 en 3-0. In set twee had King zes pijlen om 138 uit te gooien. Hij deed dat niet en Jackpot sloeg direct toe.

King pakte nog wel een set, maar dat was voor de statistieken. Op de beslissende momenten stond Lewis er iedere keer. Het was wel King die met 91,87 een iets beter gemiddelde had. Lewis noteerde 91,17 gemiddeld, maar Lewis had wel een finishpercentage van 54%. 

James Wade (6)* - Devon Petersen

James Wade had geen enkele moeite met Devon Petersen. De Engelsman versloeg de Zuid-Afrikaan met 4-0. Wade een stuk beter dan in zijn eerdere partijen op het WK. Petersen bleef in de eerste set nog goed bij mede door 121 uit te gooien, maar het was Wade die zijn eigen set hield.

Ieder cadeautje die Petersen aan Wade gaf werd in dank aanvaard. Wade stond er op de beslissende momenten en pakte sets twee en drie met 3-1. Met een 121 uitgooi kwam The Machine op 2-1 in de vierde set. Petersen miste een 117 finish op dubbel twintig waarna het over leek. Wade miste echter en Petersen profiteerde om een beslissende leg af te dwingen, maar helaas voor hem ging deze verloren en zit zijn WK erop. Met opgeheven hoofd en een grote glimlach verlaat de Zuid-Afrikaan het podium. 

Eerste beelden Breath of Fire VI

Capcom kondigde eerder dit jaar Breath of Fire VI aan. Het wordt echter geen klassieke RPG, maar een online-spel voor mobieltjes en pc, iets waar fans van de franchise absoluut niet blij mee zijn. Vandaag hebben we de eerste screenshots.

De eerste Japanse previews zijn tevens gepubliceerd. Op NeoGAF is er het een en ander vertaald. Uit die vertalingen blijkt dat BoFVI geen traditioneel RPG-vechtsysteem heeft. In plaats daarvan moet je met de juiste timing een paar skills aanklikken.

Angst houdt kiezers Nigeria weg bij stembus

In het noordoosten van Nigeria worden zaterdag lokale verkiezingen gehouden. Door de constante dreiging van islamitische extremisten in dit deel van het land blijven de stemlokalen echter grotendeels leeg. Daar kan de massale aanwezigheid van de politie en andere veiligheidsdiensten weinig aan veranderen.

De politie, de inlichtingendiensten en burgermilities zijn op de been om de verkiezingen in de deelstaat Yobe in goede banen te leiden. De stemlokalen worden bewaakt en er zijn wegversperringen opgeworpen. Yobe is het afgelopen jaar het toneel geweest van bloedige aanslagen door extremisten.

De opstandelingen hebben democratie de vijand van het volk genoemd en een van hun leiders, Abubakar Shekau, dreigde in een zaterdag verschenen videoboodschap met meer geweld. "Wat moorden betreft, we zullen moorden omdat Allah vindt dat we mensen moet onthoofden, dat we ledematen moeten amputeren, dat we moeten verminken", aldus Shekau.

Shekau schepte ook op over een aanval op een tankbataljon op 20 december in Borno, de deelstaat naast Yobe waar de terreurgroep Boko Haram vandaan komt. Broeders verpulverden 21 tanks, (...) overal lagen lichamen. Als Allah het had toegestaan zouden we ze opgegeten hebben, maar we zijn geen kannibalen."

De extremisten die in het gebied actief zijn willen dat democratie wordt afgeschaft en dat de sharia wordt ingevoerd. Met dat doel voor ogen hebben ze het afgelopen jaar een reeks bloedige aanslagen uitgevoerd. In juli staken ze een slaapzaal van een universiteit in brand. Zo'n dertig jonge Nigerianen kwamen in de vuurzee om het leven. Op een landbouwschool werden 43 studenten in hun slaap doodgeschoten.

[PL] Gelijkspel tussen West Ham en West Brom

West Ham United en West Bromwich Albion hebben zaterdagmiddag in de Premier League de punten gedeeld. De nummers negentien en vijftien in de stand speelden op Upton Park met 3-3 gelijk.

Joe Cole bezorgde West Ham in de vierde minuut een droomstart, maar nog voor de pauze liet Nicolas Anelka met twee doelpunten de wedstrijd kantelen. In de tweede helft vielen alle goals tussen de 65e en 70e minuut. Eerst zetten Modibo Maïga en Kevin Nolan de thuisploeg opnieuw op voorsprong, waarna Saida Berahino West Brom alsnog een punt bezorgde.

Met vijftien punten uit negentien wedstrijden blijft West Ham onder de degradatiestreep staan. Alleen Sunderland (13) presteert dit seizoen slechter. West Brom staat er met zeventien punten iets beter voor.

Poliobestrijder gedood in Pakistan

Gewapende lieden hebben zaterdag een poliovaccinatiecentrum in het noordwesten van Pakistan aangevallen. Een van de medewerkers van het centrum werd gedood, een ander raakte gewond. Dat heeft de politie gezegd.

De aanval vond plaats aan de rand van Peshawar, de hoofdstad van de roerige provincie Khyber Pakhtunkhwa. Niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist, maar extremistische moslims in het gebied vallen vaker poliobestrijders aan. Ze denken dat de vaccins bedoeld zijn om islamitische jongens te steriliseren.

Ronaldo: "Veel geleerd van Mourinho"

Cristiano Ronaldo ontkent dat hij bij Real Madrid overhoop lag met José Mourinho. De Portugees sluit een toekomstige hereniging met zijn landgenoot niet uit. Mourinho was tot afgelopen zomer trainer van Ronaldo bij Real. Na drie seizoenen in Madrid vertrok de coach naar Chelsea.

In Spaanse media werd vrijwel wekelijks bericht over een verstoorde relatie tussen Mourinho en de vedette. Ronaldo ontkent dat hij problemen had met de huidige manager van Chelsea. Van een ruzie was geen sprake volgens de Portugees international. "Of ik Mourinho zou vergeven? Ik vergeef iedereen. We hebben nooit recht tegenover elkaar gestaan en ik heb me nog nooit in negatieve bewoordingen uitgelaten over iemand", zei Ronaldo tegenover A Bola.

"Ik zou in de toekomst best met Mourinho willen samenwerken, net zoals dat geldt voor ex-trainers als Sir Alex Ferguson en Manuel Pellegrini. Ik heb van iedereen veel geleerd." Ondanks dat Real geen prijzen won, was 2013 voor Ronaldo bijzonder succesvol. De grote ster van Real en de Portugese nationale ploeg scoorde 69 keer. Daarmee is hij favoriet voor de Ballon d'Or. Lionel Messi en Franck Ribéry vormen de concurrentie. "Ik denk dat ik die prijs verdien. Net als de afgelopen twee jaar. Ik zou ieder jaar wel willen winnen."

Over het geheim van zijn succes is Ronaldo duidelijk. "Je moet sterk en gefocust zijn bij alles wat je doet. Soms komt er druk bij kijken om te presteren, maar ik houd ervan daarmee te leven", aldus de 28-jarige aanvaller, die in 2014 nog beter wil worden.
"Ik weet dat het pittig zal worden, maar toch ga ik het proberen. Het zal niet makkelijk worden om mijn doelen voor het nieuwe jaar te behalen, maar als je het niet probeert, weet je zeker dat het niet lukt. Het WK? Portugal is niet de favoriet, dat geeft ons een voordeel", besluit Ronaldo. Portugal is ingedeeld bij Duitsland, Ghana en de Verenigde Staten.

[OKT] Boer: "Alles was raak"

Bij de eerste 500 meter voor vrouwen bij het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen bleef Margot Boer haar concurrentes ruim voor. Met een tijd van 37,64 was ze ook maar vier-honderdsten langzamer dan het baanrecord van Jenny Wolf.

"Dit voelde echt heerlijk. Alles was raak. Ik raakte enorm geïnspireerd door de 500 meter van de mannen”, aldus Boer na afloop van de race. "Die bocht joh, ik schoot er gewoon doorheen. Ik hoopte op een tijd van 37,9. Dit verwachtte ik niet.”

Later vandaag mag Boer weer aan de bak. Dan wordt de tweede 500 meter verreden.

Amerikaanse militairen kort vast in Libië

Vier Amerikaanse militairen in Libië die onderzoek doen naar mogelijke evacuatieroutes in het land zijn vrijdagavond opgepakt bij een controlepost. Ze werden dezelfde avond nog vrijgelaten, zeiden bronnen bij de Amerikaanse autoriteiten.

De vier - waarschijnlijk Amerikaanse commando's - waren aan het werk in het noordwesten van Libië toen ze op de controlepost stuitten. Volgens een bron kregen ze ruzie met de bewakers en werden ze vervolgens aangehouden. Niemand raakte gewond.

Na hun arrestatie werden de Amerikanen naar het ministerie van binnenlandse zaken gebracht. Enkele uren later werden ze overgedragen aan de Amerikaanse ambassade in Tripoli.

Aanhoudingen bij demonstratie tegen politiegeweld

Bij een demonstratie tegen politiegeweld zijn zaterdag in Den Haag enkele demonstranten aangehouden voor geweld tegen politieagenten. Aanleiding voor de demonstratie is de vrijspraak van de agent die vorig jaar de 17-jarige Rishi doodschoot op station Hollands Spoor.

De demonstranten sloegen volgens de politie met stokken in op agenten. De politie vindt het 'bijzonder' dat mensen die demonstreren tegen politiegeweld, zelf geweld gebruiken tegen agenten. "Ontoelaatbaar", twittert de politie.

De demonstratie begon op het Spui, waarna de demonstranten richting station Hollands Spoor liepen. Er deden zo'n vijftig mensen mee. Ze maakten zich boos over 'racistisch politiegeweld' en vinden dat de agent die Rishi neerschoot in de cel hoort. Ook eisten ze het vertrek van burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen.

EU bezorgd over corruptieschandaal Turkije

De Europese Unie hoopt dat de Turkse autoriteiten het corruptieschandaal in het land op een transparante manier tegemoet treden. Dat heeft Europees commissaris voor uitbreiding Stefan Füle zaterdag gezegd. De zorg is dat de regering van premier Recep Tayyip Erdogan de kwestie in de doofpot probeert te stoppen.

De Turkse politie pakte in verband met het corruptieschandaal 24 personen op, onder wie de zonen van twee afgetreden ministers en de directeur van de Halkbank. Volgens berichten in de Turkse media betreft het onderzoek mogelijke illegale geldoverschrijvingen naar Iran en steekpenningen voor bouwprojecten. Erdogan weerspreekt dat er sprake is van een schandaal en noemt de hele zaak een complot tegen zijn regering.

Füle zei zich zorgen te maken over de kwestie en vindt dat de Turkse regering de zaak 'op een transparante en onafhankelijke manier' moet aanpakken. Hij kreeg bijval van de Zweedse minister van buitenlandse zaken Carl Bildt, die op Twitter Turkije opriep terug te keren naar een beleid van 'democratische hervormingen'.

De regering-Erdogan werd vrijdag door de rechter op de vingers getikt omdat zij de richtlijnen voor het starten van corruptieonderzoeken wilde wijzigen. De regering heeft agenten ontslagen en regels aangepast om de corruptieonderzoeken via hoge functionarissen binnen politie en justitie te laten lopen. Het Bestuurlijke Hooggerechtshof besliste dat de regering de oude protocollen moet herstellen, een besluit dat Füle verwelkomde. Volgens Füle had de regering geprobeerd de 'onafhankelijkheid van de rechtspraak te ondergraven'.

Doden na zinken Saudisch olieplatform

Drie mensen zijn omgekomen toen een olieplatform in Saudi-Arabië vrijdag in zee zonk. De lichamen van de slachtoffers zijn zaterdag geborgen, meldde het Saudische persbureau SPA.

Het ongeluk vond plaats voor de kust van al-Safaniya, waar het grootste olieveld in zee ter wereld ligt. Wat er precies misging op het olieplatform wordt nog onderzocht. Er werden vrijdag onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd toen het platform begon te zinken. Het staatsoliebedrijf Saudi Arabian Oil liet weten dat 24 werknemers van het platform zijn gered. Sommigen liepen lichte verwondingen op.

FOK! wat een weer... Jaaroverzicht: deel 1

Hallo allemaal! Het leek mij een leuk idee om met een jaaroverzicht van mijn weerbericht te komen. Wat doe ik niet? Géén saai en zakelijk overzicht met cijfers enzo, maar ik leg de nadruk op de foto's die jullie allemaal ingestuurd hebben. Het bezoekersaantal van het weerbericht is dit jaar enorm gegroeid met 5 december als absolute piek met bijna 16.000 views. Maar ook het gemiddelde aantal lezers op een 'gewone' dag is dit jaar fors gestegen. Het leek me daarom leuk om gedurende de laatste dagen van dit jaar een mooie selectie te maken van alle foto's. Ik heb ze allemaal bewaard vanaf de eerste dag dat ik met mijn weerbericht ben begonnen en ik kijk ze regelmatig nog terug.

Ik ben jullie erg dankbaar voor alle foto's en ik hoop volgend jaar op dezelfde wijze door te gaan.

Ik hoop dat het er een beetje redelijk uitziet. Ik heb dit namelijk nooit eerder gedaan en dat schoot me pas vanmorgen te binnen  Mijn excuses als de opmaak niet perfect is. 

We behandelen vandaag de maanden: januari t/m maart.

                                                      Jaaroverzicht1
                                                 De eerste dagen van het jaar verliepen regenachtig en vrij zacht. Qltel had er last van op de snelweg.

                                                      Jaaroverzicht 2
                                                     Halverwege de maand sloeg de winter toe. Rebubbled maakte in Amsterdam een ijzige wandeling.                                                      Ik krijg het er opnieuw koud van... brrrr. 

                                                     Jaaroverzicht3
                                                        Een snijdende noordooster bij maxima van ruim onder 0. KlapMongeaul laat zich niet kennen!

                                                     Jaaroverzicht4
                                                     Rondom de 15e viel er een pak sneeuw in het zuidwesten. Perrin liet zijn hondje uit in de sneeuw.

                                                     Jaaroverzicht5
                                                     Ook op de weg was het vaak uitkijken geblazen. Nijnja waagde zich er dapper doorheen.

                                                     Jaaroverzicht6
                                                     
Toch zaten er ook mooie dagen tussen, zoals te zien is op deze foto van Marieke uit Dronten.

Zo. Dit was de eerste maand van het jaar. Het was de voorbode voor de koudegolf die ons land dit jaar ruim 7 té koude maanden heeft opgeleverd. Er viel geregeld sneeuw, maar niet overal overigens. Tijd voor de tweede wintermaand.

                                                     Jaaroverzicht 7
                                                          De eerste dagen van februari leverde bij Rewimo in Goch flinke sneeuwval op.

                                                     Jaaroverzicht8
                                                     Zelfs in Den Helder zag de wereld wit. dj-Koelkast was verbijsterd en maakte snel deze foto.

                                                     Jaaroverzicht9
                                                   
   De lente naderde al en dit is een uiterst spectaculaire foto van ADQ. Ruzie om het vrouwtje...

                                                    Jaaroverzicht10
                                                                Bij qltel viel er aan het einde van de maand opnieuw een laagje sneeuw.

                                                    Jaaroverzicht11
                                                       Ook rondom Eemnes was het volop winter. KlapMongeaul maakte dit witte plaatje!

En toen kwamen we aan in maart. Iedereen dacht dat de lente snel zijn intrede zou gaan doen, maar helaas niets van dat alles. Het bleef vriezen en de noordoostenwind maakte het een groot deel van de maand uiterst onaangenaam. Dit weerhield sommige mensen er zeker niet van om toch een paar fraaie plaatjes te maken.

                                                   Jaaroverzicht12
                                                    Hoe zou het nu met dit kuikentje gaan? Een heel vertederende foto van KlapMongeaul.

                                                    Jaaroverzicht14
                                                       De eerste zonsondergang van 2013 werd op de foto gezet door Marieke, vanuit Dronten.

                                                   Jaaroverzicht15
                                            Op deze dag stond er een windkracht 8 uit het oosten. Moniek zag dat de scheepvaart het lastig kreeg.

                                                   Jaaroverzicht16
                                                     En ook in maart viel er nog sneeuw. Edwin maakte deze ijzige foto vanuit Enschede.

                                                   Jaaroverzicht17
                                                   Toch was er al een klein beetje de lente te bespeuren. Qltel dacht dat de kou al voorbij was...

Zo. Ik hoop dat jullie genoten hebben van dit eerste deel, en morgen vervolgen we onze reis door 2013 met de maanden april t/m juni. 

Tot morgen!



                                                        

                                                   

Zigeuner hypnotiseert priester

Een 71-jarige priester is in het Italiaanse Padua slachtoffer geworden van een bijzondere diefstal. Een zigeunervrouw van ongeveer 35 jaar oud wist hem te hypnotiseren waarna zij er vandoor kon gaan met zo’n 1800 euro.

Het is op zich al redelijk bijzonder dat de vrouw de priester kon bereiken, aangezien hij werkzaam was in het kloostergedeelte van de kerk. Daar mogen geen vrouwen komen.

De priester ontdekte de diefstal toen hij weer ontwaakt was uit zijn trance. Het gestolen geld was tijdens de feestdagen ingezameld.

[OKT] Boer heerst op eerste 500m

De eerste 500 meter voor vrouwen bij het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen is gewonnen door Margot Boer. Met een tijd van 37,64 zat ze maar net boven het baanrecord en bovendien was ze de enige vrouw onder de 38 seconden.

Laurine van Riessen verraste met een tweede plek met 38,32, Thijsje Oenema eindigde als derde in 38,36. Annette Gerritsen revancheerde zich iets van een matige 1.000 meter donderdag door als vierde te eindigen in 38,51.

Later vandaag volgt de tweede en beslissende 500 meter.

Uitslag eerste 500 meter:

# Naam Tijd
1 Margot Boer 37,64
2 Laurine van Riessen 38,32
3 Thijsje Oenema 38,36
4 Annette Gerritsen 38,51
5 Lotte van Beek 38,68
6 Marrit Leenstra 38,82
7 Mayon Kuipers 38,92
8 Floor van den Brandt 38,95
9 Janine Smit 39,01
10 Manon Kamminga 39,06
11 Anice Das 39,09
12 Bo van der Werff 39,14

Opnieuw luchtaanval op Aleppo

Een luchtaanval op een markt in de Noord-Syrische stad Aleppo heeft zaterdag aan zeker twintig mensen het leven gekost. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gezegd.

De bommen kwamen neer op een drukke groentemarkt in de wijk Tariq al-Bab. Het regime van president Bashar Assad voert al bijna twee weken lang dagelijks luchtaanvallen uit op Aleppo. Volgens activisten zijn daarbij sinds 15 december al zeker vierhonderd mensen om het leven gekomen.

Geweld Zuid-Sudan houdt aan

De gevechten in de olierijke deelstaat Unity in Zuid-Sudan houden aan. Dat heeft een woordvoerder van het Zuid-Sudanese leger gezegd. Afrikaanse leiders hebben de afgelopen dagen geprobeerd een staakt-het-vuren tot stand te brengen.

Volgens de woordvoerder zien regeringstroepen zich gedwongen aanvallen af te slaan van militairen die loyaal zijn aan ex-vicepresident Riek Machar. President Salva Kiir gaf vrijdag aan bereid te zijn het geweld te staken, maar Machar wil vooralsnog geen soortgelijke toezegging doen.

De gevechten in Zuid-Sudan spelen zich vooral langs etnische lijnen af. Leden van het leger die behoren tot de Dinka-stam van Kiir staan tegenover militairen van de Nuer-stam, waartoe Machar behoort.

Skiester Fenninger wint voor thuispubliek

Skiester Anna Fenninger heeft in Lienz de reuzenslalom op haar naam geschreven. In haar thuisland was de Oostenrijkse een halve seconde sneller dan haar eerste achtervolger, Jessica Lindell-Vikarby uit Zweden.

Na de eerste run zat het bijzonder dicht op elkaar. Lindell-Vikarby was de snelste, op 0,02 seconden gevolgd door Fenninger. Die had op haar beurt een zelfde voorsprong op haar landgenote Kathrin Zettel. Ook Mikaela Shiffrin en Federica Brignone waren na de eerste afdaling nog niet kansloos.

De snelste tijd in de tweede run werd neergezet door Denise Karbon uit Italië. Dit leverde haar uiteindelijk de tiende plaats op. Zettel viel tegen, waardoor zij haar plek op het podium in moest leveren bij de Amerikaanse Shiffrin. Vervolgens was het de beurt aan Fenninger, die een sterke run liet zien. Lindell-Vikarby beet zich stuk op de tijd van haar concurrente en moest op 0,50 seconden genoegen nemen met de tweede plaats.

Wereldbekerwedstrijden skiën in Zagreb afgelast

De wereldbekerwedstrijden skiën in Zagreb, die gepland stonden voor 4 en 6 januari, gaan niet door. Er is in het gebied nog nauwelijks sneeuw gevallen en volgens de weerkaarten zal er de komende dagen ook niet genoeg sneeuw vallen om goede pistes te kunnen garanderen.

Er zou zowel voor de vrouwen als voor de mannen een slalom afgewerkt worden. De internationale skifederatie FIS is aan het kijken of de wedstrijden elders gehouden kunnen worden. Daarbij wordt gedacht aan het Duitse Garmisch-Partenkirchen en het Italiaanse Sestrière.

De Koning stopt met schaatsen

Jacques de Koning heeft besloten om te stoppen met het schaatsen. De 32-jarige schaatser van Team beslist.nl heeft dit besloten na zijn elfde plaats bij het olympisch kwalificatietoernooi op de 500 meter, wat zijn beste afstand was.

"Het is een pittige beslissing, maar ik voel dat ik het niet meer kan opbrengen nog een jaar alles opzij te zetten om de juiste weg te vinden", zei De Koning in een persbericht. "Ik wil mijn vwo-diploma halen, daar heb ik nog een paar vakken voor nodig, en dan geneeskunde studeren. Maar eerst moet ik wennen aan het feit dat ik geen schaatser meer ben. Ik ben 17 jaar bezig geweest met sport, met fit zijn. Het is apart om dan te zeggen: daar stop ik mee."

De Koning eindigde tweemaal op het podium bij een wereldbekerwedstrijd, beide keren was dat op de 500 meter en ook in 2011. Verder eindigde hij in 2003, 2005 en 2008 op het podium bij het NK sprint, maar een gouden medaille wist hij daar niet te halen. Op 'zijn' 500 meter kwam hij bij het NK afstanden nooit verder dan plaats vier.

Groningse politie vindt vier ton vuurwerk in Kolham

De politie heeft in een loods in het Groningse Kolham vier ton illegaal vuurwerk gevonden. In het onderzoek zijn tot nu toe vier verdachten aangehouden, meldt de politie zaterdag. Het gaat om een 67-jarige man uit de gemeente Noordenveld en drie mannen van 21, 31 en 45 jaar uit Schildwolde.

Bij de politie was een anonieme tip binnengekomen dat in een loods aan de Knijpslaan veel vuurwerk zou liggen. Dat bleek bij een controle het geval. Het vuurwerk is inmiddels afgevoerd en wordt vernietigd.

De verdachten uit Schildwolde werden afgelopen maandag al in een woning aangehouden. In die woning werd ook illegaal vuurwerk gevonden. Het ging onder meer om honderd lawinepijlen. Na verder onderzoek werd vrijdag de man uit Noordenveld aangehouden. Hij zit nog vast. De drie uit Schildwolde zijn inmiddels vrijgelaten. In het onderzoek zijn onder meer telefoons, computers en documenten in beslag genomen.

Polen verslaat Italië in Hopman Cup

Polen heeft het eerste duel om de Hopman Cup gewonnen. De als eerste geplaatste tennissers versloegen in Perth Italië (6) met 3-0. Agnieszka Radwanska won haar duel tegen Flavia Pennetta met twee keer 6-2.

In het daarop volgende mannenduel moest Andreas Seppi in de tweede set bij een 4-6 en 2-2 stand tegen Grzegorz Panfil opgeven, waardoor de zege al binnen was voor de Polen. Daarna werd ook het gemend dubbelspel nog gewonnen met 6-2 en 6-1. Later vandaag wordt de andere wedstrijd in de poule tussen Canada en Australië nog gespeeld.

De beste albums van 2013, volgens de Rolling Stone

Lijstjesfetisjisten kunnen weer hun lol op. Het is namelijk alweer eind december en het jeukt dus weer van de eindejaarslijstjes. Ook het toonaangevende popblad Rolling Stone doet waar het goed in is: zij hebben een top 50 samen gesteld, van wat naar hun mening de beste CD’s van 2013 geweest zijn.

Hieronder volgt een overzicht van de bovenste 10:

10. John Fogerty – Wrote a Song For Everyone.
Ooit lid van een bandje genaamd The Creedence Clearwater Revival, maar nu alweer zo’n 41 jaar solo. Op deze album staan wat nieuwe nummers, maar ook oudere nummers van zijn indrukwekkende collectie. Zo zijn een aantal CCR-nummers opgeleukt in samenwerking met artiesten als de Foo Fighters, Bob Seger en Tom Morello.

9. Arctic Monkeys- AM.
Na het drama dat Suck It and See heet, eindelijk weer een album van de heren uit Sheffield dat de moeite van het beluisteren waard is. De inspiratie voor dit werk hebben de jonge muzikanten gezocht bij David Bowie (maar wie doet dat eigenlijk niet) en…. Aaliyah. Ja, het staat er echt.

8. The National – Trouble Will Find Me.
Misschien wel de beste CD van het gezelschap bestaande uit broertjes en vriendjes uit Cincinnati. Treurig klinkende Indie-pop zoals we van ze gewend zijn. De ambitie om de meest zwartgallige band uit Amerika te zijn is aardig gelukt met dit album.

7. Lorde – Pure Heroine.
Een piepjonge singer-songwriter wiens eigenlijke naam veel te lang is om hier neer te plempen. Haar eerste album smaakt naar meer. In Nederland doet de hit Royals het –terecht- erg goed. De zeventienjarige zet zich op een leuke manier af tegen de gangbare muziekscene waarin status belangrijker is dan originaliteit of het kunnen vasthouden van een gitaar. Haar stijl is minimalistisch te noemen.

6. Queens of the Stone Age - …Like Clockwork
Gepokt en gemazeld. Deze ultieme vertegenwoordigers van de stoner-rock timmeren weer geweldig aan de weg met dit, ietwat ondergewaardeerde album. Elton John, die zelf een gastrolletje op het werk heeft, noemde het al het beste album van het jaar. Josh Homme en drie andere muzikanten hebben weer een werkje afgeleverd dat weer net zo strak klinkt als een gemiddeld optreden van Qotsa.

5. Arcade Fire – Reflektor
70 minuten lang opzwepende dance-rock, mede geproduceerd door James Murphy, voormalig lid van LCD Soundsystem. Opnieuw een familieband uit Canada die het lukt om met rockmuziek de beentjes van de vloer te krijgen. Verschillende en zeer uiteenlopende muziekinvloeden komen voorbij.

4. Paul McCartney – New.
De enige echte Beatle die nog leeft (Richard Starkey reken ik even niet mee). 71 jaar oud, maar nog steeds de arena niet uit te meppen. Dit album ademt de typische Beatles-sound, hoewel het nummer Queenie Eye dan weer wat meer aan Lady Gaga doet denken. Een van de producers van dit nieuwe meesterwerkje is trouwens de zoon van Sir George Martin.

3. Daft Punk – Random Acces Memories
Franse elektro/house/punk/waanzin/pop. Streep zelf maar door wat niet van toepassing is. Ze doen het al vijftien jaar, maar worden nog steeds beter. Op Random Acces Memories grijpt het duo terug op de jaren zeventig, een geweldige keuze met een geweldig resultaat.

2. Kanye West – Yeezus
Op de tweede plaats een man die een aantal dingen niet in zijn woordenboek heeft staan. 'Bescheidenheid' is er eentje van. Opmerkelijke genoeg omarmde Lou Reed dit album en de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Yeezus een zeer opmerkelijke verzameling van geluid is. Hoge notering voor de Gay Fish.

1. Vampire Weekend – Modern Vampires of the City
Volgens Rolling Stone het allergoeiste album van 2013. Muziek maken alsof het beeldhouwen is. Het blad omschrijft het album als: "geen enkel andere plaat weet emotionele zwaarheid te verwerken in studio-meesterschap en blijft nog dagen in je hoofd hangen".

Vergunningen voor wietverkoop toegekend in Denver

In Denver, in de Amerikaanse staat Colorado, zijn vrijdag de eerste vergunningen voor de verkoop van marihuana uitgereikt. De inwoners van Colorado kozen er vorig jaar voor wiet te legaliseren en vanaf 1 januari mogen vergunningshouders marihuana voor recreatief gebruik verkopen.

In totaal werden vrijdag 34 vergunningen uitgedeeld: veertien voor een Amerikaanse versie van de coffeeshop, zeventien voor kwekers en drie voor mensen die andere soorten cannabisproducten willen verkopen, zoals spacecake. Vooralsnog mogen alleen bedrijven die al marihuana om medische redenen verkochten de overstap maken naar verkoop aan recreatieve gebruikers.

Aan het verkrijgen van de vergunningen ging een lang proces vooraf. Zo werden er onder meer openbare hoorzittingen gehouden waarin de buren van de winkeliers aan het woord kwamen. Elke potentiële winkel werd ook aan meer dan tien inspecties onderworpen.

De nieuwe vergunninghouders kregen vrijdag ook flyers mee, waarop alle regels rondom de verkoop nog eens worden uitgelegd. Zo mag marihuana alleen worden verkocht aan mensen van 21 jaar of ouder, mogen mensen niet in het openbaar wiet roken, stoned achter het stuur kruipen of de wiet meenemen naar een andere staat.

Naast Colorado besloot ook de staat Washington vorig jaar marihuana te legaliseren. Washington hoopt nog voor de zomer van 2014 de eerste coffeeshops te openen.

Betogers steken universiteit Caïro in brand

Aanhangers van de Egyptische Moslimbroederschap hebben zaterdag twee gebouwen op de campus van de Al-Azhar-universiteit in Caïro in brand gestoken. Dat maakte de staatstelevisie bekend, aldus de BBC.

De universiteit is de afgelopen maanden vaker het toneel geweest van protesten. De Moslimbroeders raakten zaterdag slaags met de politie en staken volgens de staatstelevisie het gebouw van de economiefaculteit en de faculteit van landbouwstudies in brand.

De Egyptische regering besloot eerder deze week de Moslimbroederschap als terreurorganisatie te bestempelen. Aanleiding is een zelfmoordaanslag dinsdag, die volgens de regering het werk was van de Broederschap. De groep ontkent in alle toonaarden. Door het besluit kunnen mensen die meedoen aan protesten van de Moslimbroederschap voortaan vijf jaar cel krijgen. De leiders van de beweging wacht mogelijk de doodstraf.

ISU-voorzitter Cinquanta snapt niets van de KNSB

ISU-voorzitter Ottavio Cinquanta snapt niets van de KNSB. Ook is hij tegen het schrappen van de tien kilometer. Dit zei de 75-jarige Italiaan in een gesprek met De Telegraaf.

"De KNSB is een moeilijke, gecompliceerde bond. Soms begrijp ik helemaal niets van die bond. Mijn Noorse voorganger, Olaf Poulsen, gaf me voor zijn dood twee adviezen mee. Eén: wacht niet op een Noorse kunstrijder bij de mannen. Dat zal nooit gebeuren. En twee: probeer niet de KNSB te begrijpen. Dat zal je nooit lukken", aldus Cinquanta. Een bond is een afspiegeling van haar volk. Nederland is direct en iedereen heeft iedereen een mening. Dat is in het internationale circuit nog wel eens lastig en volgens Cinquanta is dat ook de achilleshiel van de KNSB.

De relatie tussen de KNSB en de ISU is mede door de teruggave van de wereldbekerwedstrijd bekoeld. Vorige maand was er een verzoeningsgesprek maar dit heeft tot nu toe weinig opgeleverd. Ook is hij niet gediend dat de KNSB niet zijn beste schaaters naar de wereldbekerwedstrijd in Astana stuurde. Hij benadrukte dat het de verantwoordelijkheid van de KNSB is, maar zei wel dat de sport twee keer werd getroffen. 

De ISU-voorzitter is ook niet bij met de lege stadions bij wereldbekerwedstrijden. "Als wij samen naar een striptent gaan, wie wil je dan op het podium zien dansen? Niet mijn moeder of grootmoeder, maar een mooie vrouw. En zo is het met schaatsen ook. Het publiek komt alleen voor de beste schaatsers. Voor Sven Kramer, Bob de Jong en Ireen Wüst. Ik wil geen kritiek geven op de KNSB, maar het is slecht dat men niet de beste schaatsers naar de World Cups stuurt. Wat is het wereldbekercircuit dan nog waard? Niets! De beste schaatsers moeten zich niet alleen op een WK of Olympische Spelen laten gelden, maar overal. In hun eigen belang én in het belang van de sport. De afwezigen hebben altijd ongelijk."

Als het aan de voorzitter ligt wordt het meedoen aan de wereldbekerwedstrijden nog belangrijker voor deelname aan de WK afstanden. Als je slechts een paar wereldbekerwedstrijden hebt verreden, dan kan je niet meedoen aan het wereldkampioenschap. 

Cinquanta ziet niets in het plan van de KNSB om het EK allround te houden met een kleine vierkamp. Hij noemt het plan zelfs ondoordacht en gevaarlijk. "Ik ben een conservatieve president die niet bereid is de geschiedenis van het schaatsen zonder slag of stoot te deleten . De tien kilometer is een afstand met een enorme historie. Verandering is nodig, maar veranderen om het veranderen is levensgevaarlijk."

Hij ziet het opofferen van de tien kilometer als een verkeerd signaal. "Het Internationaal Olympisch Comité en wintersportbonden kijken ook mee. Die bonden zien dan hun kans om hun olympisch programma uit te breiden ten koste van de langste olympische schaatsafstand."


Steeds minder democratie in gemeenten

Door de nieuwe taken die gemeenten krijgen dreigt de afstand tussen burger en gemeente net zo groot te worden als de afstand tussen de burger en de Europese Unie. Het kabinet moet daarom met een agenda voor de lokale en regionale democratie komen, zei directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau Kim Putters zaterdag in het Radio 1-programma Kamerbreed.

Putters wees erop dat veel burgers bij de EU het gevoel hebben dat het op grote afstand gebeurt en dat er weinig invloed op is uit te oefenen. "Dat is iets wat voorkomen moet worden op lokaal niveau; dat burgers het gevoel hebben er geen invloed op te hebben."

Gemeenten worden onder meer verantwoordelijk voor de jeugdzorg. "Veel plattelandsgemeenten hebben de voorzieningen niet in huis om dat zelf te regelen en werken hiervoor dus samen met tien of zelfs vijftien andere gemeenten", stipte Putters aan. Door zulke samenwerkingsverbanden hebben gemeenteraadsleden volgens de directeur geen invloed meer op wat daar gebeurt. Ook komt het hierdoor verder van de burger af te staan. "Daar moet een oplossing voor komen. Hier kan een commissaris van de koning een rol in spelen door met gemeenteraden te bedenken hoe raadsleden toch invloed kunnen hebben en hoe burgers toch betrokken kunnen worden. Daar ligt een braakliggend terrein."

Het kabinet moet hier volgens Putters ook een duidelijk opvatting over hebben. "Dat moet sterker naar voren komen. Het gaat nu vooral over zorg, zekerheid en arbeid. Ik hoor te weinig wat dit vraagt van de lokale democratie."

Snel duidelijkheid over toekomst Labyad

Zakaria Labyad weet na maandag meer over zijn nabije toekomst. De middenvelder (20) zit bij Sporting Lissabon op een dood spoor. Labyad is bij Sporting uit beeld geraakt. De in Utrecht geboren Marokkaans international kwam dit seizoen nog niet in actie voor de Portugese club.

De laatste keer dat Labyad in actie kwam voor Sporting was in april. Toen kwam hij als invaller binnen de lijnen tegen Nacional (2-1 winst). De ex-PSV'er weet na maandag meer over zijn toekomst. Sporting gaat in gesprek met de zaakwaarnemer van Labyad, Jorge Pires. De Portugezen verwachten volgens A Bola niet dat Labyad wordt verkocht in januari. Een verhuurperiode lijkt een grotere optie. PSV en Fulham zouden tot de mogelijk geïnteresseerde partijen behoren.

Anderhalf jaar geleden vertrok Labyad na een lange soap bij PSV. Na drie seizoenen in de hoofdmacht besloot hij op avontuur te gaan in Portugal. Eerder dit seizoen bood Labyad nog zijn excuses aan bij technisch manager Marcel Brands voor de wijze waarop hij een transfer van PSV naar Sporting afdwong.

Brands liet weten dat een terugkeer van Labyad op dat moment niet aan de orde was. Pires vertelde dat de bij PSV opgeleide middenvelder tegen een lager salaris zou willen bijtekenen in Lissabon, maar Sporting zag daar geen heil in. De club zit in financieel zwaar weer en het salaris van Labyad drukt hevig op de begroting.

'Toejam & Earl 3 krijgt Dreamcast-release'

Toejam & Earl 3 is ooit op de Xbox uitgekomen maar was oorspronkelijk een Dreamcast-game. De game heeft die release alleen nooit gehad en leek verloren gegaan te zijn. Totdat iemand wat bestanden op een Dreamcast-devkit vond.

Na wat aanpassingen vormen de bestanden op de devkit een bèta van het spel. De persoon die de bestanden heeft gevonden heeft geen reactie gehad van SEGA en geeft de 'game' vrij voor wie hem wil hebben. Zolang er geen geld mee verdiend wordt is er geen probleem met deze 'community'-release. 

Voor meer informatie en een downloadlink kun je hier terecht.

Derde Russische afstandstitel voor Joeskov

Bij de Russische afstandskampioenschappen in Sochi heeft Denis Joeskov zijn derde afstandstitel veroverd. Na de 1.500 en 5.000 meter was hij vandaag ook de beste op de 1.000 meter.

Joeskov noteerde een winnende tijd van 1.10,21. Zilver was er voor Alexei Jesin, terwijl Dmitri Lobkov als derde eindigde.

Bij de vrouwen ging de overwinning op de 1.500 meter naar Jekaterina Sjichova. Ze won in 1.57,07. Zilver was voor Olga Fatkulina, brons ging naar Julia Skokova.

Politie pakt stelende 'holbewoners' op

In een hol in een bos bij Zuidlaren (Drenthe) zijn vrijdag twee mannen uit Kosovo aangehouden die verdacht worden van een reeks inbraken in de omgeving. De mannen van 25 en 38 jaar konden zich niet legitimeren. In het hol vonden agenten verschillende spullen, zoals sieraden en computerapparatuur, die waarschijnlijk bij inbraken buit zijn gemaakt.

"We hebben het idee dat ze langer dan een nacht in het hol hebben verbleven", liet een woordvoerder van de politie zaterdag weten. Sinds eerste kerstdag is in meer dan 15 woningen in de buurt ingebroken.

Agenten kwamen de twee op het spoor toen zij aan het surveilleren waren. Een voorbijganger vertelde dat twee mannen zich verdacht gedroegen in het bos.

Politie vindt stelende'holbewoners'
Politie vindt stelende'holbewoners' (Foto: ANP)

Federer nerveus voor samenwerking met Edberg

Roger Federer is naar eigen zeggen op z'n minst gespannen over hoe de samenwerking met zijn nieuwe coach Stefan Edberg gaat verlopen. "Het is nu nog een groot vraagteken. We weten beiden nog niet precies hoe het uit gaat pakken", liet de Zwitserse tennisgrootheid zaterdag weten vanuit Brisbane. Federer speelt daar komende week zijn eerste ATP-toernooi van het nieuwe tennisseizoen.

Federer maakte vrijdag bekend dat de Zweedse toptennisser van weleer hem voor zo'n 10 weken zal bijstaan. Daarna wordt er gekeken of de samenwerking wordt voortgezet. In het verleden werkte Feder ook al samen met Ivan Lendl en Boris Becker. Laatstgenoemde trad onlangs in dienst als coach van Novak Djokovic.

Vuurwerkverbod is generaliserend

De goeden lijden onder de kwaden als ooit een vuurwerkverbod wordt ingevoerd. Dat vindt aanstaand commissaris van de koning in Zuid-Holland Jaap Smit (CDA). "Zoals met veel leuke dingen ontstaan er misstanden waardoor de discussie ontstaat of we het helemaal moeten afschaffen. Eigenlijk is dat doodzonde. Vuurwerk is gewoon leuk als het op een gezonde en prettige manier wordt gebruikt", zei Smit zaterdag in het Radio 1-programma Kamerbreed.

Het zou jammer zijn als het tot een vuurwerkverbod komt, aldus Smit. "Oudejaarsavond, rotjes en vuurpijlen, binnen de perken, horen gewoon bij elkaar. Als dat allemaal moet verdwijnen omdat mensen zich niet weten te gedragen, lijden opnieuw de goeden onder de kwaden."

De oud-voorzitter van CNV liet verder weten dat hij geringe hoeveelheden vuurwerk kocht toen zijn kinderen nog thuis woonden. "Maar die zijn nu al lang de deur uit." Tegenwoordig viert hij de jaarwisseling in een klein dorp waar nauwelijks vuurwerk wordt afgestoken.

Doden bij protesten Egypte

Gevechten tussen de Egyptische oproerpolitie en aanhangers van de Moslimbroederschap hebben vrijdag aan vijf mensen het leven gekost. Dat hebben bronnen bij de autoriteiten gezegd.

In verschillende steden liepen demonstraties van aanhangers van ex-president Mohammed Morsi uit op geweld. De betogers bekogelden de politie met stenen, molotovcoktails en vuurwerk. De agenten zetten op hun beurt traangas en waterkanonnen in. In totaal kwamen vijf mensen om het leven. Drie politieauto's gingen in vlammen op en 265 mensen werden gearresteerd.

De protesten zijn weer opgelaaid sinds de regering eerder deze week besloot de Moslimbroederschap te bestempelen als terroristische organisatie. Door dat besluit kunnen mensen die meedoen aan protesten van de Broederschap voortaan vijf jaar cel krijgen. Leiders van de organisatie wacht mogelijk de doodstraf.

Het besluit van de regering om de Moslimbroederschap aan te duiden als terreurgroep volgde op een zelfmoordaanslag dinsdag in Mansoura, waarbij vijftien mensen om het leven kwamen. De autoriteiten betichtten de Broederschap van verantwoordelijkheid voor de aanslag, overigens zonder bewijzen hiervoor te presenteren. De Moslimbroeders ontkennen in alle toonaarden.

De autoriteiten hebben ondertussen een nieuwe methode om de protesten van de Moslimbroederschap de kop in te drukken. In ten minste zeven provincies hebben de autoriteiten de handen ineen geslagen met burgermilities. In ruil voor hun steun kunnen de families van de militieleden op de steun van de regering rekenen bij de aanstaande parlementsverkiezingen.

[NBA] Miami onderuit ondanks goede score James

Miami Heat heeft in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA een nederlaag geleden bij Sacramento Kings. Ondanks 33 punten, acht rebounds en acht assists van sterspeler LeBron James ging de landskampioen na verlening met 108-103 onderuit. Miami blijft door de zevende verliespartij van het seizoen steken op de tweede plaats in de Eastern Conference achter Indiana Pacers.

Als verzachtende omstandigheid kon Miami aanvoeren dat nogal wat spelers werden gemist. Dwyane Wade kreeg rust, terwijl Ray Allen en Chris Andersen ontbraken met respectievelijk een knie- en een rugblessure. Bij Sacramento, dat terugkwam van een achterstand van zeventien punten, was DeMarcus Cousins met 27 punten de grote man.

In de Western Conference nestelde Oklahoma City Thunder zich naast Portland op een gedeelde eerste plaats. Door 34 punten en twaalf rebounds van Kevin Durant werd met 89-85 gewonnen bij Charlotte Bobcats. De twee koplopers in het westen hebben 24 wedstrijden gewonnen en slechts vijf verloren.

Overige uitslagen
Orlando - Detroit 109-92
Brooklyn - Milwaukee 104-93
New York - Toronto 83-95
Minnesota - Washington 120-98
New Orleans - Denver 105-89
Utah - LA Lakers 105-103
Golden State - Phoenix 115-86 

Engelse interesse voor 'Toffee' Heitinga

John Heitinga (30) zit bij Everton op een zijspoor, maar hij kan zijn loopbaan vervolgen in de Premier League. De verdediger staat volop in de belangstelling. Everton heeft Heitinga toestemming gegeven voor een vertrek.

De verdediger uit Alphen aan de Rijn heeft nog een contract tot volgend jaar zomer. The Toffees kunnen dus nog een transfersom vragen voor Heitinga, die na de komst van manager Roberto Martinez uit beeld is geraakt. De ex-Ajacied speelde alleen twee bekerduels.

In de Premier League kwam Heitinga dit seizoen niet in actie. Dat verandert misschien vanaf januari. West Ham United, Fulham en Norwich City hebben volgens De Telegraaf interesse in de mandekker. De laagvliegers in de hoogste Engelse afdeling hopen gebruik te kunnen maken van de ervaring van de 87-voudig international.

West Ham (negentiende), Fulham (achttiende) en Norwich City (veertiende) lijken zich op te moeten maken voor een zware strijd om lijfsbehoud in de Premier League. Bij Norwich kan Heitinga ploeggenoot worden van landgenoten Leroy Fer en Ricky van Wolfswinkel. Bij Fulham kan hij trainer René Meulensteen tegenkomen.

Ook vanuit Italië en Spanje zou belangstelling zijn voor Heitinga, die al lange tijd niet meer in beeld is geweest bij het Nederlands elftal en moet vrezen voor WK-deelname. De Italiaanse club AS Roma, Fiorentina en Genoa zijn ook geïnteresseerd, evenals Real Betis uit Spanje. Heitinga lijkt echter een voorkeur te hebben voor een Engelse club. De ex-Ajacied kwam in de zomer van 2009 naar Everton, na één seizoen bij Atlético Madrid.

Ajax meldt zich officieel voor Ola John

Ajax heeft zich bij Benfica gemeld voor Ola John. De Amsterdamse club hoopt John (21) op huurbasis over te nemen van de Portugese topclub.

De vleugelaanvaller is bij Benfica op een zijspoor geraakt. In de eerste seizoenshelft kwam John slechts zeven keer in actie voor de Portugezen. In totaal stond de buitenspeler een kleine driehonderd minuten op het veld. Ajax hoopt John op huurbasis over te nemen van de huidige nummer drie in de Portugese competitie.

Benfica wil volgens Voetbal International afwachten hoe de transferperiode verloopt voordat ze meewerken met Ajax. De club uit Lissabon, waar ook voormalig Eredivisionisten Nemanja Matic (ex-Vitesse), Filip Djuricic (sc Heerenveen) en Miralem Sulejmani (Ajax) onder contract staan, stelt daarmee het geduld van Ajax op de proef.

De Amsterdammers moeten bij een tijdelijke komst van John zo'n 400 duizend euro neerleggen en een deel van het salaris van de oud-speler van FC Twente. De aanvaller verliet Twente in de zomer van 2012 voor Benfica. John heeft nog een contract tot 2017 in de hoofdstad van Portugal, waar hij vorig seizoen uitgroeide tot een belangrijke kracht. In de competitie kwam John 22 keer in actie.

De in Liberia geboren aanvaller staat al langere tijd op de verlanglijst van Ajax. Trainer Frank de Boer liet al meerdere malen weten erg gecharmeerd te zijn van John. De interesse is nu officieel kenbaar gemaakt bij diens werkgever. De Boer hoopt met John een opossing te vinden voor de rechtsbuitenpositie bij Ajax. Eljero Elia was afgelopen zomer ook in beeld. Werder Bremen liet de aanvaller toen niet gaan.

Geen Tour de Ski voor Kowalczyk

De Poolse langlaufster Justyna Kowalczyk heeft zich afgemeld voor de Tour de Ski, die zaterdag begint. Vanwege een wijziging in het programma heeft de Poolse besloten om uit protest niet aan de start te verschijnen. Dit zegt ze op Facebook en tegenover diverse Poolse media.

Door een gebrek aan sneeuw konden de organisatoren in het Duitse Oberhof geen baan aanleggen die goed genoeg was voor de achtervolging over 9 kilometer klassieke stijl. Hierdoor heeft men besloten om deze etappe te vervangen door een sprint in de vrije stijl. Kowalczyk is gespecialiseerd in de klassieke stijl, dit seizoen won ze alle vier wedstrijden in die stijl. Ze hoopte op de klassieke achtervolging haar slag te kunnen slaan in de jaarlijkse Tour de Ski, een wedstrijd over zeven etappes.

Kowalczyk werd vooraf gezien als grootste uitdager van het Noorse duo Marit Bjørgen en Therese Johaug. De vorige vier edities werden gewonnen door de Poolse. Hierbij wist ze maar liefst veertien etappes te winnen. De strijd om de derde plek ligt nu volledig open, met onder meer de Noorse vrouwen Heidi Weng, Kristin Størmer Steira en Astrid Jacobsen en de Finse Krista Lähteenmäki. Zaterdag gaat de Tour de Ski van start met een proloog in de vrije stijl over 3 kilometer voor de vrouwen en 4,5 kilometer voor de mannen.

Jordania: "Het ging mij nooit om geld"

Merab Jordania heeft na drie bewogen jaren geen officiële functie meer bij Vitesse. De Georgiër wil wel verbonden blijven met de Arnhemse club. Jordania was vanaf de zomer van 2010 voorzitter en eigenaar van Vitesse. Onlangs nam zijn financiële partner Alexander Chigirinsky de rol van grootaandeelhouder over.

Deze maand werd ook bekend dat Jordania afstand deed van zijn positie in de Raad van Commissarissen. Bert Roeters volgde de Georgiër op als voorzitter van de club. Na drie jaar kwam er een einde aan de periode van Jordania bij Vitesse. Hij hoopte de club in 2013 naar een landstitel te leiden. Zo ver kwam het niet. De Arnhemmers staan halverwege dit seizoen wel in punten gelijk met koploper Ajax. In de KNVB Beker werd de ploeg van Peter Bosz uitgeschakeld door Roda JC. In de laatste competitiewedstrijd van dit jaar zag Jordania Vitesse in Almelo remiseren tegen Heracles Almelo (2-2).

De oud-prof van onder meer sc Heerenveen hoopt niet alleen vanwege zijn financiële rol bij Vitesse herinnerd te worden. "Toen ik hier begon hielp het om met geld dingen in gang te zetten, maar met alleen miljoenen red je het niet", zegt Jordania tegen De Telegraaf. "Aan het eind van de rit gaat het om visie en om voetbalverstand. Daarin heb ik mijn bijdrage geleverd en die wil ik blijven leveren."

De overname van Vitesse en de uiteindelijke overdracht van het aandelenpakket hadden volgens Jordania geen financiële motieven. "Laat niemand denken dat het mij ooit om geld is gegaan, waarom ik mijn ziel en zaligheid in Vitesse heb gestoken", aldus Jordania. De Georgische zakenman haalde 42 spelers naar Arnhem en zag de club achtereenvolgens als vijftiende, zevende en vierde eindigen in de Eredivisie.

'Gelredome: afzeggen Anouk kost tonnen'

De twee afgezegde Symphonica in Rosso-concerten van Anouk kosten het Gelredome 'enkele tonnen'. "Hoe hoog het bedrag exact is, ga ik niet zeggen. Maar het gaat om een paar ton", zegt directeur Hèrald van de Bunt van het Gelredome zaterdag in De Gelderlander.

De schadepost is onder meer opgebouwd uit kosten voor het regelen van verkeer, de horeca en de kassaverkoop van toegangskaarten. Van de Bunt heeft geen verzekering die een vergoeding uitkeert. "De premie van zo'n verzekering is veel te hoog."

"We hebben ook heel veel eten en drinken moeten weggooien", legt Van de Bunt uit. Per show gaat het volgens hem om onder meer vierhonderd bakken sushi, honderd kilo pizzadeeg, zevenduizend broodjes, honderd kilo saté, zevenduizend sinaasappels, negentig hammen en 95 kilo bami. "We hadden die spullen graag naar de Voedselbank gebracht, maar dat is logistiek voor ons onmogelijk."

Anouk zou in oktober drie optredens geven in het Gelredome. Haar eerste show werd afgelast wegens stemproblemen, maar dat concert haalde ze een week later in. Ook het derde optreden ging niet door. Omdat het inhaalconcert niet kon plaatsvinden in het Gelredome werd het verplaatst naar de Ziggo Dome, waar Anouk twee shows gaf omdat er minder mensen in de Amsterdamse concertzaal passen.

De Bakker verliest in Auckland

Thiemo de Bakker is er niet ingeslaagd om zich te kwalificeren voor het ATP-toernooi van Brisbane. Hij verloor in de eerste kwalificatieronde met 6-3 en 6-2 van de Roemeen Marius Copil. De partij was met een klein uur gespeeld.

Robin Haase en Igo Sijsling zullen het seizoen ook beginnen in Brisbane. Beiden zijn al toegelaten tot het hoofdtoernooi. Haase is in de eerste ronde gekoppeld aan de Bulgaar Grigor Dimitrov, die vorig jaar een flinke sprong op de wereldranglijst maakte en momenteel de mondiale nummer 23 is.

Sijsling krijgt in de eerste ronde ook lastige tegenstander. Hij stuit in de eerste ronde in Brisbane op de ervaren Fransman Nicolas Mahut, de nummer vijftig  van de wereld. 

Vier doden bij aanhouding Iraakse politicus

Bij de aanhouding van een Iraakse soennitische politicus die wordt verdacht van terrorisme zijn zaterdag vier doden gevallen. De broer van de politicus en drie bewakers werden gedood toen zij het vuur openden op de troepen die de politicus wilden aanhouden, melden de autoriteiten.

Militaire troepen en medewerkers van veiligheidsdiensten arriveerden rond zonsopgang in de westelijke stad Ramadi bij het huis van Ahmed al-Alwani, een prominente leider van de soennitische protesten tegen de door sjiieten geleide overheid. Hierop zouden de bewakers van al-Alwani het vuur hebben geopend. Het vuurgevecht dat volgde duurde bijna een uur. Hierbij vielen niet alleen doden. Twaalf bewakers en vier soldaten raakten gewond.

Al-Alwani wordt onder meer gezocht voor het aanzetten tot geweld tegen sjiieten. De sjiieten kwamen in Irak aan de macht nadat de Verenigde Staten Irak in 2003 binnenvielen en het soennitische regime van Saddam Hussein beëindigden.

Bertens nadert hoofdschema in Brisbane, Rus uitgeschakeld

Kiki Bertens is zaterdag een stap dichterbij het hoofdschema van het WTA-toernooi in Brisbane. De 22-jarige Wateringse plaatste zich op overtuigende wijze voor de derde en beslissende kwalificatieronde. In de tweede kwalificatieronde ontdeed ze zich na drie kwartier spelen van de vier jaar jongere Victoria Duval (VS, WTA-169). Bertens won met 6-2 en 6-1.

Bertens speelt in de laatste kwalificatieronde tegen de Australische Ashleigh Barty (WTA, 189), die van de organisatie in eigen land een wildcard heeft gekregen. Arantxa Rus redde het niet. Ze werd met 6-7 (6) en 2-6 uitgeschakeld door Alla Kudryavtseva (WTA-170) uit Rusland. 

Michaëlla Krajicek begon haar seizoen in Auckland. Ze verloor in de eerste kwalificatieronde van de Française Irena Pavlovic (WTA-230). Het werd 6-7 (8) en 3-6. Richel Hogenkamp plaatse zich wel voor de tweede kwalificatieronde in Auckland. 

Vuurwerk verwondt acht mensen ernstig

In Nederland zijn tot nu toe acht mensen zo zwaargewond geraakt door vuurwerk, dat zij door een plastisch chirurg moesten worden geopereerd. Dat meldde het OLVG-ziekenhuis zaterdag.

Onder de gewonden zijn twee minderjarige jongens die een hand verloren. De andere verwondingen zijn ook met name aan handen, liet plastisch chirug Annekatrien van de Kar weten. Hoeveel mensen oogletsel hebben opgelopen, is nog onbekend.

De plastisch chirurgen melden de vuurwerkslachtoffers bij een landelijk meldpunt.

Vuurwerk verwondt acht mensen ernstig
Vuurwerk verwondt acht mensen ernstig (Foto: ANP)

Man dood na schietpartij Amsterdam

Een man die vrijdagavond in de Amsterdamse wijk Slotervaart werd neergeschoten is enkele uren later in een ziekenhuis overleden. Er zijn nog geen verdachten aangehouden, meldt de politie.

Het slachtoffer werd rond 22.00 uur neergeschoten op de Sieg Vaz Diasstraat. De politie kamde de omgeving uit, maar vond geen verdachte. Het is nog niet duidelijk wie het slachtoffer is en waarom iemand het op hem had gemunt. De politie roept eventuele getuigen op zich te melden.

[NBA] Oklahoma lang zonder Westbrook

Oklahoma City Thunder moet het voorlopig stellen zonder sterspeler Russell Westbrook. De 25-jarige basketballer heeft een operatie aan zijn rechterknie ondergaan en keert niet voor eind februari terug, meldde directeur Sam Presti van de NBA-formatie vrijdag.

Westbrook mist onder meer de jaarlijkse All Star-wedstrijd. De beste spelers van de Western en Eastern Conference nemen het 16 februari in New Orleans tegen elkaar op.

Tientallen doden bij treinbrand India

Bij een brand in twee treinwagons in India zijn zaterdagochtend zeker 23 passagiers omgekomen. Veel slachtoffers stikten in de trein doordat de deuren niet opengingen, melden brandweermannen.

Terwijl het vuur en de rook zich door de trein verspreidden, sloegen passagiers in paniek de ruiten stuk. Velen wisten zichzelf te redden door uit de trein te springen. In de twee wagons zaten 67 passagiers toen de brand uitbrak, zegt een woordvoerder van de spoorwegen. De trein was toen twee kilometer van de kleine stad Puttaparthi in de deelstaat Andhra Pradesh.

De trein werd gestopt en de wagons werden ontkoppeld om te voorkomen dat het vuur zich naar de rest van de trein zou verspreiden. De brandweer bluste het vuur en haalde 23 lichamen uit de wagons. Onder de slachtoffers zijn twee kinderen. Om de wagons binnen te komen moesten brandweermannen de deuren openbreken. Veel lichamen werden bij die deuren gevonden. De wagons waren gevuld met rook. Meer dan twaalf mensen zijn naar ziekenhuizen gebracht met verwondingen die ze opliepen toen ze uit de wagons sprongen.

De trein was op weg van Bangalore naar Nanded, in de westelijke deelstaat Maharashtra. Uit eerste onderzoeken zou blijken dat de brand is ontstaan door kortsluiting. Dagelijks reizen meer dan 18,5 miljoen passagiers met een van de tienduizend passagierstreinen over het Indiase spoornet. Ongelukken komen er regelmatig voor. De meeste botsingen en branden zijn te wijten aan slecht onderhoud of menselijke fouten.


Fire on Indian express train (CNN)

7 aanhoudingen na steekpartij Den Haag

Bij een steekpartij in een horecegelegenheid in Den Haag zijn twee gewonden gevallen. Een van hen, een 35-jarige man, is naar een ziekenhuis gebracht. Een 22-jarige man is ter plaatse en op het politiebureau behandeld. De slachtoffers en vijf anderen, tussen de 19 en 40 jaar, zijn aangehouden, meldt de politie.

De steekpartij deed zich voor in een horecagelegenheid op het Spui. Bij het onderzoek vond de politie enkele messen. Die zijn in beslag genomen.

Wind en regen met oud en nieuw

Met oud en nieuw kan het behoorlijk waaien en her en der ook flink regenen, vooral in het westen van het land. Dat verwacht weeronline.nl.

Dit weekend houdt de wind zich nog rustig, maar vanaf maandag gaat het stormachtig waaien. En ook voor dinsdag, oudejaarsdag, wordt aardig wat wind voorspeld. Koud wordt het echter niet. Op nieuwjaarsdag (woensdag) is het zo'n 7 graden.

Door het zachte najaar ligt de zeewatertemperatuur ook ongeveer op 7 graden, dus de nieuwjaarsduik is 'bijna een warm bad'. Wel staat er een krachtige wind, waardoor de gevoelstemperatuur rond de 2 graden ligt.

Georgiërs Vitesse vallen in de prijzen

Guram Kashia en Valeri Qazaishvili kennen een goed seizoen met Vitesse. De spelers uit Georgië kregen deze week in eigen land een onderscheiding.

Kashia en Qazaishvili kregen een prijs voor hun prestaties bij Vitesse en (Jong) Georgië. Eerstgenoemde werd verkozen tot Speler van het Jaar in Georgië. De captain van Vitesse en de Georgische nationale ploeg bleef bij de verkiezing middenvelder Jaba Kankava (FC Dnipro Dnipropetrovsk) en keeper Giorgi Loria (Dinamo Tbilisi) voor.

Kashia (26) ontving ook de prijs van beste Georgische voetballer in buitenlandse dienst. Qazaishvili (20) mocht de prijs voor Talent van het Jaar in ontvangst nemen. De aanvaller was dit seizoen voor Vitesse belangrijk met een goal tegen Ajax. Qazaishvili bezorgde de Arnhemmers in november drie punten op bezoek in de Amsterdam ArenA (0-1). De jongeling kwam vijftien keer in actie in de competitie en scoorde drie treffers.

Vitesse sloot het kalenderjaar vorige week in mineur af. In de strijd om de KNVB Beker werd de ploeg van Peter Bosz uitgeschakeld door Roda JC en vorige week zaterdag verspeelde Vitesse twee punten bij Heracles Almelo (2-2). De koppositie ging daardoor op de laatste speeldag voor de winterstop naar Ajax, dat evenveel punten in bezit heeft, maar de Amsterdammers hebben een beter doelsaldo.

Vlak voor zijn vertrek naar Georgië baalde Kashia, maar was er ook ruimte voor trots. "Het was mooi geweest als koploper de winterstop in te gaan, maar we zijn pas net over de helft in de competitie. 2013 was ondanks deze week al geslaagd. Vitesse heeft nooit zo hoog gestaan. We hebben historie geschreven", zei de verdediger tegen Goal.

"Niemand verwachtte dat we zo hoog zouden staan. Ik in ieder geval niet. Ik ben trots op wat we al hebben bereikt. De laatste twee wedstrijden waren niet goed, maar we gaan met een positief gevoel naar 2014 en de tweede seizoenshelft", aldus de in eigen land onderscheidde Kashia. De mandekker miste dit seizoen in de Eredivisie geen minuut bij Vitesse.

Chinezen mogen meer kinderen

Wanneer ten minste één van de ouders in China enig kind is, mag het echtpaar twee kinderen krijgen. Dit is een belangrijke versoepeling van het officiële beleid in China dat de bevolkingsgroei al vele jaren wil afremmen, onder meer door te bepalen dat de echtparen maar één kind mogen krijgen.

Een commissie van het parlement, het Nationale Volkscongres, heeft zaterdag formeel tot deze versoepeling besloten, meldde staatspersbureau Xinhua. Daarmee is de maatregel, die medio november werd aangekondigd, officieel bekrachtigd.

Ook is de afschaffing van beruchte heropvoedings- en werkkampen zaterdag in Peking geformaliseerd. Het is volgens het Volkscongres de bedoeling dat straffen tot 'heropvoeding' door dwangarbeid helemaal niet meer worden uitgevoerd en dat mensen die in werkkampen zitten, vrij worden gelaten.


China moves forward in bid to ease one child policy (CNN)

Eerste gipsvlucht voor pechskiërs

Een stuk of 10 onfortuinlijke skiërs en snowboarders gaan zaterdag met de allereerste gipsvlucht van het wintersportseizoen naar huis. De pechvogels reizen in een speciale 'air ambulance' vanuit het Oostenrijkse Innsbruck naar Rotterdam The Hague Airport, waar ze waarschijnlijk aan het begin van de middag aankomen.

Niet alleen patiënten met botbreuken komen in aanmerking voor een gipsvlucht: ook bijvoorbeeld een ontwrichte knie is goed voor een ticket huiswaarts. De blessures hoeven niet per se op de piste te zijn opgelopen. Zo kan de vakantie ook vroegtijdig zijn geëindigd door bijvoorbeeld een ongeluk op straat of in de après-skibar.

Afhankelijk van de aard van de verwondingen kan een gipsvlucht maximaal 30 personen vervoeren. Patiënten kunnen liggend vervoerd worden, maar in het toestel staan ook gewone stoelen met een voetenbank. Het cabinepersoneel is medisch geschoold.

Vorig wintersportseizoen keerden zeker 933 mensen met letsel terug van skivakantie, zo meldde de ANWB op 1 maart. De meesten kwamen uit Oostenrijk en de meest voorkomende kwetsuren waren gescheurde kniebanden en gebroken onderbenen.

Pechvogels nemen eerste gipsvlucht naar huis
Pechvogels nemen eerste gipsvlucht naar huis (Foto: ANP)

Je Eerste Vlieguur bij Defensie

Heb jij het in je om vlieger te worden? Ontdek het tijdens Je Eerste Vlieguur bij Defensie.

Kruip in de online cockpit en kies je eigen missies, oefeningen en instructies. Zo ervaar je het leven als vlieger en ontdek je alles over de opleiding, de vliegtuigen en de helikopters van Defensie. Zoals de F-16 en de Apache. Blijf jij cool onder spanning en tijdsdruk en weet jij online een heel vlieguur te volbrengen? Dan maak je ook nog eens kans op een vlucht in een Cougar! Begin dus snel met Je Eerste Vlieguur op werkenbijdefensie.nl/vlieger.

Om vlieger te worden bij Defensie moet je eerst door de selectie. Daarna volg je de opleiding in Nederland en in de VS. Een onvergetelijke tijd vol uitdagende oefeningen, zoals nachtvliegen en survival. De opleiding wordt uiteindelijk beloond met het beroep van je dromen. Ben jij benieuwd of je het in je hebt? Begin dan vandaag nog met Je Eerste Vlieguur op werkenbijdefensie.nl/vlieger.

Advertentie Defensie: Vlieguur

Krimp VN kost 220 banen

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft vrijdag de begroting voor 2014 en 2015 aangenomen. De VN heeft de komende 2 jaar een budget van 5,53 miljard dollar (zo'n 4 miljard euro) aan contributies. Dat is een procent minder dan de totale uitgaven in de jaren 2012-2013.

De beoogde kostenbesparing gaat vooral ten koste van de personeelsafdeling. Ongeveer 220 medewerkers verliezen hun baan. De kosten voor VN-vredesmissies, jaarlijks zo'n 7 miljard dollar (5 miljard euro), vallen niet onder het budget.

Begroting VN aangenomen
Krimp VN kost 220 banen (Foto: ANP)

Vuurwerkverkoop van start

Vuurwerkliefhebbers kunnen vanaf zaterdag weer rotjes, vuurpijlen, gillende keukenmeiden en ander sier- of knalvuurwerk aanschaffen. Ze moeten zich nog wel even inhouden, want afsteken mag pas op oudejaarsdag.

Vuurwerkverkopers hebben in de voorverkoop tot nu toe zo'n tien procent meer verkocht dan vorig jaar. Dat Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland verwacht echter niet dat de totale verkoop uiteindelijk tien procent hoger ligt dan in 2012, maar hoopt wel op een stijging. Winkeliers verkochten toen voor zo'n 65 miljoen euro aan vuurwerk.

Uit een onderzoek van onderzoeksbureau Q&A Research & Consultancy bleek eerder deze week nog dat dit jaar opnieuw minder mensen van plan zijn vuurwerk te kopen. Vijftien procent van de ondervraagden zei vuurwerk te gaan aanschaffen. Vorig jaar was dat nog achttien procent en het jaar daarvoor twintig.

De meeste Nederlanders kopen geen vuurwerk omdat ze het zonde vinden van hun geld, ze het te gevaarlijk vinden of het slecht vinden voor het milieu. Ook vinden veel mensen het niet nodig om vuurwerk te kopen omdat anderen het al afsteken.

Hoewel afsteken nog niet mag zijn bij het meldpunt voor vuurwerkoverlast van vijftien lokale GroenLinks-fracties al duizenden meldingen binnengekomen. De politie heeft ook de handen vol aan de handel in illegaal vuurwerk. Het illegale vuurwerk wordt bovendien steeds zwaarder door het gebruik van flitspoeder. Dat knalt vijftien tot twintig keer zo hard als zwart buskruit.

Consumentenvuurwerk mag alleen op de drie dagen voorafgaand aan de jaarwisseling worden verkocht. Dat de verkoop nu op de 28e start, komt doordat er een zondag tussen zit. Handelaren moeten een speciale vergunning hebben en de kopers moeten minimaal 16 jaar zijn. Afsteken is toegestaan van 31 december 10.00 uur tot 1 januari 02.00 uur.

[OKT] Ter Mors: "Het is gewoon niet anders"

Jorien ter Mors was vrijdag bij het olympisch kwalificatietoernooi de grootste verliezer. De belangrijkste uitdaagster van Ireen Wüst ging in het laatste deel van haar race kapot en kwam niet verder dan de zevende plaats.

"Het is niet wat ik had gehoopt natuurlijk", aldus Ter Mors, die vorig week ziek was en naar eigen zeggen daar vrijdag de gevolgen nog van merkte. "De rit duurde 600 meter te lang. Ik kan hier wel heel moeilijk om doen, maar het is nu even niet anders. Ik heb nogéén kans, die moet ik pakken."

FOK! wat een weer... Tweedeling

Het jaar loopt langzaamaan naar zijn einde toe en 2013 zal wisselvallig en zacht gaan eindigen. Ook in het nieuwe jaar zijn er nog weinig aanwijzingen dat de winter gaat toeslaan. In de Alpen is het wél volop winter, want daar zijn er de laatste dagen bakken met sneeuw naar beneden gevallen. Verder zorgt een actieve depressie voor zeer slecht weer op de Balkan en in Griekenland.

Wij hadden gisteren te maken met een nieuwe storing, maar het liep allemaal niet zo ruig. Alleen op Wadden is er even stormkracht gehaald. Overigens waren er behalve de gebruikelijke windstoten langs de kust ook flinke windvlagen in de Limburgse heuvels. Uiteraard was het ook vrij regenachtig, hoewel de hoeveelheden niet zo heel groot waren.

Door golfvorming van dit front heeft een deel van het land ook vandaag met regenachtig weer te maken, en dit is dan vooral in het zuiden en oosten het geval. In het westen zijn er dan al enkele opklaringen aanwezig en daar blijft het verder wel droog. Pas diep in de middag moet het dan overal droog gaan worden, al denk ik niet dat de opklaringen nog voor donker in de zuidoostelijke helft arriveren. Het kwik loopt op tot 8 graden en de wind is over het algemeen zuidwestelijk. 

Tip: tot en met 31 december kom ik elke middag met een jaaroverzicht van ons weer. En dan focus ik mij met name op alle fraaie foto's die ik dit jaar heb mogen ontvangen. Elke dag behandel ik dan drie maanden en uiteindelijk kan het nieuwe jaar dan écht gaan beginnen. Om 15.00 uur ben ik present.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 ZOER
Een schitterende zonsondergang vanuit Zelhem. Op 2e kerstdag maakte Erwin Klein deze fraaie foto.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Luhukay verwacht Hertha niet in Europa

Jos Luhukay is trots op de prestaties van Hertha BSC, maar de Nederlandse coach van de promotus denkt niet dat Europees voetbal geen haalbare kaart is. Hertha keerde dit seizoen terug in de Bundesliga en presteert uitstekend.

De club uit Berlijn staat op een zesde plaats halverwege de competitie. Die positie levert aan het einde van het seizoen een ticket op voor de Europa League. Luhukay verwacht niet dat zijn team sterk genoeg is om daadwerkelijk Europees voetbal af te dwingen.

"Ik denk het niet", vertelt de Nederlandse coach van Hertha in gesprek met Bild. De 50-jarige Limburger ziet dat de concurrentie groot is in de top van de Bundesliga. "Bayern München, Bayer Leverkusen en Borussia Dortmund zijn onaantastbaar. Dan komen Borussia Mönchengladbach, VfL Wolfsburg en Schalke 04. Die zijn sportief én economisch beter af dan wij."

"Het zou alleen al ongelooflijk zijn als we dit seizoen eindigen op de plaats waar we nu staan. We gaan daarom niet dromen. De huidige plaats op de ranglijst is misschien het maximaal haalbare dit seizoen", zei Luhukay, al meer dan tien jaar werkzaam in Duitsland. De Venlonaar stond eerder bij onder meer Mönchengladbach en FC Augsburg voor de groep.

De promotie met Hertha was voor Luhukay de derde keer dat hij een club naar de Bundesliga wist te leiden. De terugkeer in de hoogste afdeling in Duitsland verloopt vooralsnog succesvol. De coach ging de winterstop in met een goed gevoel. Hertha won de laatste competitiewedstrijd van het kalenderjaar op bezoek bij Dortmund.

"De zege op Borussia Dortmund was een schitterend kerstcadeau. We beginnen 3 januari met een goed gevoel aan de voorbereiding. Met FC Augsburg had ik de afgelopen jaren maar vijftien punten voor de winterstop. Maar nu met Hertha gaat het veel beter. Dit Hertha is misschien wel de beste ploeg die ik ooit getraind heb", besluit Luhukay.

Huntelaar reist met Schalke naar Qatar

Klaas-Jan Huntelaar (30) gaat volgende week met Schalke 04 mee op trainingskamp naar Qatar. De Duitse club vertrekt op 3 januari naar de emiraat. Huntelaar staat al lange tijd aan de kant vanwege een knieblessure.

Op 17 augustus viel de aanvaller uit in de competitiewedstrijd tegen VfL Wolfsburg (4-0 nederlaag). De schade bleek fors: een ingescheurde binnenband in de rechterknie. Zonder Huntelaar ging Schalke als nummer zeven de winterstop in. Het gat met nummer één Bayern München is na zeventien duels zestien punten. De koploper heeft bovendien nog een wedstrijd tegoed.

In de tweede seizoenhelft hoopt Schalke met Huntelaar beter voor de dag te komen en een Champions League-ticket te bemachtigen in de Bundesliga. De Nederlander hoopte medio oktober al terug te keren bij de Duitse club, maar tijdens de training ging het mis voor de oud-spits van onder meer Ajax, Real Madrid en AC Milan. Een operatie bleek noodzakelijk, waardoor Huntelaar waarschijnlijk in februari weer kan spelen.

De revalidatie loopt inmiddels volgens plan, waardoor de Oranje-international met Schalke mee kan naar Qatar. Die Königsblauen bereiden zich in de emiraat voor op de tweede seizoenshelft. Huntelaar kan wellicht weer met de groep meetrainen. De verwachting is dat het duel met het Hamburger SV van Rafael van der Vaart en trainer Bert van Marwijk op 26 januari nog te vroeg komt.

Bij Schalke hoopt men tegen VfL Wolfsburg wel weer een beroep te kunnen doen op Huntelaar, die in twee duels twee goals maakte dit seizoen. De aanvaller uit Drempt kan zich ook voorbereiden op de dubbele ontmoeting met zijn voormalig werkgever Real Madrid in de Champions League. De heenwedstrijd staat op 26 februari op het programma.

Tan: "Mackay hing de vuile was buiten"

Cardiff City-eigenaar Vincent Tan besloot vrijdag manager Malky Mackay te ontslaan. De Maleisiër legt uit waarom Mackay moest vertrekken. De relatie tussen Tan en Mackay was al langere tijd niet goed. De eigenaar houdt de manager verantwoordelijk voor de tegenvallende resultaten.

Cardiff staat op de zestiende plaats in de Premier League. De 0-3 nederlaag tegen Southampton was voor Tan de druppel. De vermogende preses verzocht Mackay vorige week via de mail al om op te stappen. De Schot stemde niet in.

Eén van de oorzaken van de problematische relatie tussen de twee was dat Mackay volgens Tan erg openhartig was tegenover journalisten. "De laatste paar maanden is er flink wat publiciteit gegenereerd door en over mister Mackay. Hij heeft veel teveel vuile was voor iedereen zichtbaar buiten gehangen", vertelt de 61-jarige Tan in gesprek met Engelse media.

De clubeigenaar, rijk geworden door vestigingen van McDonalds in Maleisië en een loterij, vindt niet dat hij iets verkeerds heeft gedaan in de samenwerking met Mackay. "Ik heb bewust niet gereageerd op alle uitspraken en berichten, hopende dat de club beoordeeld zou worden op het spel. Niet op basis van persoonlijke argumenten en wie wat zei over een ander. Ik heb echter geconcludeerd dat het niet langer eerlijk was tegenover de club, de spelers, de fans en de buitenwereld om dit zo door te laten gaan", aldus Tan.

De Aziaat is sinds de zomer van 2010 eigenaar van Cardiff City. Tot onvrede van de supporters introduceerde hij nieuwe clubkleuren en een nieuw clublogo. De naam van Ole Gunnar Solskjaer wordt genoemd als opvolger van Mackay. De Noor (oud-speler van Manchester United) heeft op dit moment nog Molde FK onder zijn hoede.

Toffe taxichauffeur krijgt meer dan biefstuk

De taxichauffeur die eerder deze week in Las Vegas 300.000 dollar op de achterbank van zijn auto vond en het geld afleverde bij zijn werkgever, ziet zijn goede daad nogmaals beloond met een flink geldbedrag. De rechtmatige eigenaar, een professioneel pokerspeler, heeft de 54-jarige Gerardo Gamboa na het afhalen van de zak geld 10.000 dollar geschonken.

Gamboa trof de tonnen maandag aan in zijn taxi. Hij leverde de bundels met briefjes van 100 dollar netjes in, waarna de politie de pokerspeler al snel op het spoor kwam. Het taxibedrijf riep Gamboa eerder al uit tot chauffeur van het jaar en gaf hem duizend dollar en een tegoedbon voor een biefstukrestaurant.

Vindersloon voor eerlijke taxichauffeur
Vindersloon voor eerlijke taxichauffeur (Foto: ANP)

[PDC WK] Webster verslaat Van Barneveld in beslissende set

Het is Raymond van Barneveld niet gelukt om zich te plaatsen voor  de kwartfinales van het wereldkampioenschap darts van de PDC. Hij verloor van Mark Webster met 3-4. Webby bleef de hele tijd bij om in het slot van de wedstrijd toe te slaan. 

Het was Van Barneveld die aan de partij mocht beginnen, maar het was Webster die de eerste leg won. Barney brak een leg later direct terug. Webster mocht opnieuw op voorsprong komen nadat Van Barneveld zat te prutsen op de dubbels. Beide spelers hadden het lastig om de dubbel te vinden in de vierde leg en het was Barney die opnieuw op gelijke hoogte kwam. Met een 56-finish won Van Barneveld moeizaam de eerste set. 

De tweede set ging met 2-3 naar Webster. Het is een zwakke set van beide spelers, maar Webster hield uiteindelijk zijn begonnen set. Van Barneveld begon de derde set wat los te komen. Met finishes van 86. 96 en 118 won hij de set met 3-1. Een set later schakelde Webster ook een tandje bij en met een finish van 101 pakte hij de vierde set met 2-3. 

In set vijf was het Van Barneveld die zijn goede vorm weer te pakken had. Met 114 gemiddeld en een 120 finish pakte hij de set met 3-0 om een 3-2 voorsprong te nemen. Webby liet zich niet kennen en won set zes met 0-3, een beslissende set was nodig. 

Het was Webster die direct toesloeg in set zeven, hij brak Van Barneveld. Een leg later liet Barney de kans om 130 uit te gooien liggen en Webster kwam op 0-2. De eerste kans die Webster kreeg om de partij te winnen benutte hij ook en pakte de beslissende set met 0-3. Webster zal het in het kwartfinale opnemen tegen de winnaar van de partij Michael van Gerwen/Gary Anderson. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.