Georgiërs Vitesse vallen in de prijzen

Olga Kroeders

Guram Kashia en Valeri Qazaishvili kennen een goed seizoen met Vitesse. De spelers uit Georgië kregen deze week in eigen land een onderscheiding.

Kashia en Qazaishvili kregen een prijs voor hun prestaties bij Vitesse en (Jong) Georgië. Eerstgenoemde werd verkozen tot Speler van het Jaar in Georgië. De captain van Vitesse en de Georgische nationale ploeg bleef bij de verkiezing middenvelder Jaba Kankava (FC Dnipro Dnipropetrovsk) en keeper Giorgi Loria (Dinamo Tbilisi) voor.

Kashia (26) ontving ook de prijs van beste Georgische voetballer in buitenlandse dienst. Qazaishvili (20) mocht de prijs voor Talent van het Jaar in ontvangst nemen. De aanvaller was dit seizoen voor Vitesse belangrijk met een goal tegen Ajax. Qazaishvili bezorgde de Arnhemmers in november drie punten op bezoek in de Amsterdam ArenA (0-1). De jongeling kwam vijftien keer in actie in de competitie en scoorde drie treffers.

Vitesse sloot het kalenderjaar vorige week in mineur af. In de strijd om de KNVB Beker werd de ploeg van Peter Bosz uitgeschakeld door Roda JC en vorige week zaterdag verspeelde Vitesse twee punten bij Heracles Almelo (2-2). De koppositie ging daardoor op de laatste speeldag voor de winterstop naar Ajax, dat evenveel punten in bezit heeft, maar de Amsterdammers hebben een beter doelsaldo.

Vlak voor zijn vertrek naar Georgië baalde Kashia, maar was er ook ruimte voor trots. "Het was mooi geweest als koploper de winterstop in te gaan, maar we zijn pas net over de helft in de competitie. 2013 was ondanks deze week al geslaagd. Vitesse heeft nooit zo hoog gestaan. We hebben historie geschreven", zei de verdediger tegen Goal.

"Niemand verwachtte dat we zo hoog zouden staan. Ik in ieder geval niet. Ik ben trots op wat we al hebben bereikt. De laatste twee wedstrijden waren niet goed, maar we gaan met een positief gevoel naar 2014 en de tweede seizoenshelft", aldus de in eigen land onderscheidde Kashia. De mandekker miste dit seizoen in de Eredivisie geen minuut bij Vitesse.