[OKT] Wüst vroeg in actie op 1500 meter

Ireen Wüst verschijnt zondag bij het olympisch kwalificatietoernooi als eerste van de favorieten aan de start van de 1500 meter. De TVM-schaatsster, die vier jaar geleden op de Spelen in Vancouver goud won, neemt het in Heerenveen in de zevende rit op tegen Jorien Voorhuis. Daarna is het de beurt aan Lotte van Beek en Marrit Leenstra.

Nederlands kampioen Jorien ter Mors komt in rit negen uit tegen Margot Boer, terwijl Linda de Vries en Anouk van der Weijden het sluitstuk verzorgen. Het voltallige podium is er in februari bij in Sochi. Ter Mors wist zich eerder op de 1000 en 3000 meter niet te plaatsen. De Vries werd op die laatste afstand gediskwalificeerd vanwege een foute wissel.

Op de 1000 meter komt Kjeld Nuis in de slotrit in actie. De Nederlands kampioen treft Sjoerd de Vries. Daarvoor nemen Hein Otterspeer en Koen Verweij het tegen elkaar op. De broers Michel en Ronald Mulder rijden respectievelijk tegen Pim Schipper en Stefan Groothuis. Mark Tuitert komt uit tegen Lennart Velema.

De nummer een en twee van de 1000 meter veroveren een ticket voor Sochi. De nummer drie gaat door een dertiende plaats op de prestatiematrix van de KNSB de wachtkamer in.