Jordania: "Het ging mij nooit om geld"

Frank (franklop)

Merab Jordania heeft na drie bewogen jaren geen officiële functie meer bij Vitesse. De Georgiër wil wel verbonden blijven met de Arnhemse club. Jordania was vanaf de zomer van 2010 voorzitter en eigenaar van Vitesse. Onlangs nam zijn financiële partner Alexander Chigirinsky de rol van grootaandeelhouder over.

Deze maand werd ook bekend dat Jordania afstand deed van zijn positie in de Raad van Commissarissen. Bert Roeters volgde de Georgiër op als voorzitter van de club. Na drie jaar kwam er een einde aan de periode van Jordania bij Vitesse. Hij hoopte de club in 2013 naar een landstitel te leiden. Zo ver kwam het niet. De Arnhemmers staan halverwege dit seizoen wel in punten gelijk met koploper Ajax. In de KNVB Beker werd de ploeg van Peter Bosz uitgeschakeld door Roda JC. In de laatste competitiewedstrijd van dit jaar zag Jordania Vitesse in Almelo remiseren tegen Heracles Almelo (2-2).

De oud-prof van onder meer sc Heerenveen hoopt niet alleen vanwege zijn financiële rol bij Vitesse herinnerd te worden. "Toen ik hier begon hielp het om met geld dingen in gang te zetten, maar met alleen miljoenen red je het niet", zegt Jordania tegen De Telegraaf. "Aan het eind van de rit gaat het om visie en om voetbalverstand. Daarin heb ik mijn bijdrage geleverd en die wil ik blijven leveren."

De overname van Vitesse en de uiteindelijke overdracht van het aandelenpakket hadden volgens Jordania geen financiële motieven. "Laat niemand denken dat het mij ooit om geld is gegaan, waarom ik mijn ziel en zaligheid in Vitesse heb gestoken", aldus Jordania. De Georgische zakenman haalde 42 spelers naar Arnhem en zag de club achtereenvolgens als vijftiende, zevende en vierde eindigen in de Eredivisie.